18 Ocak 2019 Cuma

SA7377/SD1250: Yaralanmalar, Şiddet, Klişeler; Dört Madde'de Fransa'da Cinsel Tâciz-Tecavüz'ün Boyutları

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız haber Franceinfo AFP'ya aittir ve Fransa Eşitlik Yüksek Kurulu (Le Haut Conseil à l'Egalité)'nun, Perşembe (17.01.2019) günü "Fransa'da ilk cinsiyetçilik envanteri" olarak yayınlanan raporunu temel alarak, İnsan Haklarının anavatanı ve medeniyetin beşiği olarak lanse edilen Fransa'da 2017 yılında, 1,2 milyon kadının yaşadığı cinsel tâciz-tecavüz ve hakaretlerin toplumsal algılama biçiminin ve yasal takibinin ortaçağdaki düzeyinde olduğunu şu cümlelerle ifade ediyor: "Cinsiyetçilik o kadar önemsiz ki, kadınlar çoğu zaman mağdur olduklarından habersizler ve hatta şikayet ettiklerinde birçoğu şikayetlerinin kaydedilmesinden sorumlu olan polis veya jandarmaların "suçlamalarından" ve "imalarından" korkuyorlar." İki yüz yıllık bütün Batıcı çabalara rağmen Türkiye bu cümlenin muhatabı olacak seviyeye inmemiştir.
Seçkin Deniz, 18.01.2019

Injures, violences, stéréotypes… Quatre chiffres qui montrent l'ampleur du sexisme en France

Fransa Eşitlik Yüksek Kurulu-Le Haut Conseil à l'Egalité- Perşembe (17.01.2019) günü "Fransa'da ilk cinsiyetçilik envanteri" olarak sunulan bir rapor yayınladı. Ve bu rapor hala 'sexizm'in büyük bir sosyal toleranstan faydalandığını gösteriyor.

29 Ekim 2017'de Paris'te cinsiyetçiliğe karşı bir miting sırasında protestocunun eli. 
(BERTRAND GUAY / AFP)

#MeToo'ya rağmen, #Balancetonporc hareketine rağmen, cinsiyetçilik hala Fransa'da büyük toleranslara sahip. 17 Ocak Perşembe günü Eşitlik Yüksek Kurulu (HCE) tarafından yayınlanan rapor, "Fransa'da ilk cinsiyetçilik envanteri"  olarak sunulan 134 sayfalık çalışma, hakaretlerden saldırılara, tecavüzlere ve tehditlere kadar kadınların maruz kaldığı şiddet ve cinsiyetçi eylemlerin  kapsamını vurgulamaktadır. Raporun yazarları, "Bütün suçlar birleştirildi, cinsiyetçi eylemlerin kurbanlarının % 89'unun kadın, % 91'inin erkek olduğunu" belirtti. Fenomenin boyutlarını ortaya koyan dört madde seçtik.

1-2017 yılında, cinsiyetçi tacizde 1,2 milyon kadın hedef alındı

Bu rapor için, Eşitlik Yüksek Kurulu, Fransa'daki kadınların günlük olarak maruz kaldığı cinsiyetçi hakaretleri incelemiştir. Toplanan verilere göre, "2017 yılında, 1,2 milyon kadın cinsel tacize uğradı, yani 20 kadından neredeyse biri". En sık bildirilen hakaret "sürtük" (vak'aların % 27'si), "orospu" (% 21) ve "kaltak" (% 16) tır. Bu hakaretler nadiren onları söyleyenler için sonuç doğuruyor. HCE, bir yıl hapis cezasına ve 45.000 avroluk para cezasına çarptırılsa da, "bu hakaretlerin yalnızca % 3'ü şikayet konusu" diyor. Çalışmadaki notlara göre, 2017'de cinsiyetçi tacizden yalnızca dört mahkumiyet olduğu ortaya çıktı.

Bu, kadınların % 70'inde kadınların suçluyu tanımadıkları gerçeğiyle açıklanmaktadır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde: Rapora göre cinsiyetçi hakaretlerin % 66'sı kamusal alanda gerçekleşti. HCE genel olarak, on kadından dördünün "yakın zamanda kadın oldukları için adaletsizlik veya aşağılanma mağduru" olduğunu belirtti.

2- Sürekli mizahî radyo yayınlarının % 71'i cinsiyetçi içeriğe sahip

HCE radyoların en popüler olanlardan France Inter, RTL ve Europe 1’in sabah mizah yayınlarını inceledi.

Bu sürekli yayınların % 71'inin güldürmek için cinsiyetçi sözcükleri seferber ettiği ortaya çıktı. Aynı klişeler kadınlara yapıştırılmaya devam ediyor: histerik, aptal, hassas, kırılgan, duygusal... France Inter, bir kadının - Charline Vanhoenacker - günlük yazı yazdığı yer, erkeklerin anteni tuttuğu kız kardeşleri RTL ve Europe 1'den daha az endişe duyuyor.  Europe 1'de 10 kronikten 10 tanesi, RTL'de 10'da 8 ve France Inter'de 8'de 2'si cinsiyetçi sözcükleri harekete geçiriyor. Bu aynı zamanda, bir kadın olan Léa Salamé tarafından sabahları canlı yayın yapan tek radyo.

Ayrıca, kadınlar daha çok ilk isimleri ile adlandırılırken, erkekler tam soyadına sahip oluyorlar.  "Mösyö Demorand" dan bahsederken France Inter'de "Léa'nın konuğu" hakkında konuşuyoruz. Bu süreç, kadın politikacılar için de yaygındır: First Lady'yi uyandırmak için "Brigitte" veya Carla Bruni-Sarkozy için "Carlita" hakkında konuşuyoruz.

3- Ev dışında cinsel şiddet mağdurlarının dörtte üçü kadın 

Raporda, yetişkinlerin cinsel şiddetine maruz kalan mağdurların % 76'sının kadın olduğu ortaya konmuş. Bunlardan 59.000'i tecavüz kurbanı olduğunu veya kendisine tecavüz girişiminde bulunduğunu bildirmiş. Kadınlar ayrıca ev içinde yetişkin şiddet mağdurları (fiziksel ve / veya cinsel) arasında büyük bir çoğunlukta (% 67). Rapor, evlerinde şiddet kurbanlarının büyük çoğunluğunun polise başvurmadığına işaret ediyor. 2011-2017 arasında mağdurların % 83'ü yaşadıklarını karakola veya jandarmaya taşımamış.

4- Şikayetlerin sadece % 17'si mahkumiyetle sonuçlandı

Cinsiyetçilik "çok yaygın ve yine çok kötü bir şekilde kınanıyor". INSEE mağduriyet anketlerine dayanan HCE çalışması, ortalama olarak 2011-2017 arasında hakaret, tehdit ve cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının yalnızca % 2,9'unun şikayet ettiğini ortaya koyuyor. Bu şikayetlerden yalnızca % 17'si 2017 yılında mahkumiyetle sonuçlandı. Hane dışı tecavüzlerde bu oran % 6,5'e düşüyor. Bütün cinsiyetçi suçlar birleştirildiğinde mahkumların % 96'sının erkek olduğu görülüyor.

Rapor, detaylı olarak, fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların sadece % 11'inin şikayette bulunduğunu iddia etmektedir. HCE’ye göre “siyah nokta”, kadınların yaşadığı cinsiyetçi ve cinsel şiddet ile gerçekte beyan edilenler arasında “ölçülemez bir boşluk” olduğunu hatırlatıyor. Çalışmaya göre, istatistiksel anketler "hala gerçekliğin altında". 

Bunun için iki sebep öne sürülüyor: cinsiyetçilik o kadar önemsiz ki, kadınlar çoğu zaman mağdur olduklarından habersizler ve hatta şikayet ettiklerinde birçoğu şikayetlerinin kaydedilmesinden sorumlu olan polis veya jandarmaların "suçlamalarından" ve "imalarından" korkuyorlar.

Franceinfo AFP, Fransa Télévisions, 17.01.2019 


Seçkin Deniz, 18.01.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak Fransızca'dan çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı