9 Ocak 2019 Çarşamba

SA7359/Sonsuz Ark-YD135: Halüsinasyonlar ve Delüzyonlar Düşünülenden Daha Yaygın

"Araştırma ekibi “gaipten” sesler duymak ile akıl sağlığı arasında bir bağ olup olmadığı üzerinde tekrar düşünülmesi gerektiğini düşünüyor."


Kalabalık bir konserdesiniz ve bir anda birisinin isminizi bağırdığını duyuyor gibi oluyorsunuz, sonra etrafa bakıyor ve arkadaşınıza dönüp “sanki birisi bana seslendi” diyorsunuz, arkadaşınız da “hayır ben bir şey duymadım” diyor. Anlamlandıramıyorsunuz, yanlış duydum herhalde diyerek geçiştiriyorsunuz.

İnsanların yaklaşık olarak %5’i hayatlarının bazı zamanlarında diğer insanların duyamadığı sesler duyuyorlar ya da diğer insanların göremediği şeyler görüyor.


University of Queensland’den araştırmacıların yaptığı bir çalışma; halüsinasyon ve delüzyonların toplumda düşünülenden daha yaygın olduğu bulgusuna ulaştı. Araştırma, 19 ülkeden 31.000’den fazla insanı kapsayan bir örnekleme sahip olması açısından bugüne kadar tamamlanmış en kapsamlı araştırma özelliğinde.

Prof. John McGrath: “Yalnızca psikoz (ruh hastalığı) olan insanların sesler ve duyduğunu ya da delüzyonlara sahip olduğunu düşünüyorduk, ancak, artık sağlıklı insanların da bu deneyimleri yaşadıklarını belirttiklerini biliyoruz. Bu deneyimleri yaşayan insanların yalnızca üçte biri bu deneyimi hayatlarında bir kez yaşadıklarını ve diğer üçte biriyse hayatları boyunca iki ila beş kez böyle bir durumu yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu insanlar oldukça da sağlıklı görünüyorlar. Dolayısıyla, inanılmaz bir şekilde; başkalarının duymadığı sesler duymak yalnızca düşünülenden daha yaygın değil, aynı zamanda bu durum yalnızca ciddi bir mental hastalığa sahip olmakla da bağlantılı değil” diyor.


Nüfusa dayalı bir araştırma olan bu çalışmada, toplumdan rastgele seçilen insanlarla mental sağlıkları hakkında detaylı bir birebir görüşme yapıldı. McGrath bu insanların mental sağlık yardımına ihtiyaç duymayan insanlar olduklarını ve genel nüfusun temsilcisi niteliğinde olduklarını söylüyor. Araştırma, işitsel halüsinasyonların kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğunu ve bu durumun görece zengin ülkelerin insanlarında daha yaygın olduğu sonucuna ulaştı.


Sonuçların, bu izole belirtilerin sebeplerine dair yapılacak yeni araştırmaları oluşturabileceğini söyleyen McGrath: “Birçok insan böyle durumlarda şizofreni gibi daha ciddi hastalıkları geliştirirken, biz özellikle bazı insanların neden iyileştiklerini öğrenmeye çalışıyorduk. Bu durumun bazı insanlarda neden geçici ve diğerlerinde neden kalıcı olduğunu anlamalıyız. Her iki durumda da, aynı mı yoksa farklı bir mekanizmanın mı sebep olduğunu tanımlayabilme noktasında bu bulguları kullanabiliriz” diyor.


Araştırma ekibi “gaipten” sesler duymak ile akıl sağlığı arasında bir bağ olup olmadığı üzerinde tekrar düşünülmesi gerektiğini düşünüyor. Araştırma sonuçlarında, bu durumları bir defa ya da iki defa yaşamakta herhangi bir sorun olmadığı belirtilirken, düzenli olarak (sık sık) böyle durumları yaşıyorsanız bir yardıma ihtiyacınız olabileceği belirtiliyor. 


Gürkan Akçay, 30 Mayıs 2015, Boğaziçi Üniversitesi, Editör / Yazar




Seçkin Deniz, 09.01.2019, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları


Alıntı Kaynak:

BilimFili.com "Halüsinasyonlar ve Delüzyonlar Düşünülenden Daha Yaygın"
https://bilimfili.com/halusinasyonlar-ve-deluzyonlar-dusunulenden-daha-yaygin/



Kaynaklar ve İleri Okuma: 
1- The University of Queensland, “Hallucinations and delusions more common than thought“, http://www.uq.edu.au/news/article/2015/05/hallucinations-and-delusions-more-common-thought
2- John J. McGrath et al. Psychotic Experiences in the General PopulationA Cross-National Analysis Based on 31 261 Respondents From 18 Countries. JAMA Psychiatry, 2015. J
3- AMA Psychiatry, http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2298236


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı