22 Haziran 2018 Cuma

SA6363/KY51-HA17: Bedelli Askerlik Çıkmalı mı? Yaş-Ücret Nasıl Olmalı?

" Tamamen şahsi fikirlerimi ve bana göre olması gerekenleri yazıyorum. Sürekli bedelli askerlik talebi karşılıyan ya da sürekli bedelli askerlik isteği oluşturan sistemi acilen güncellemeliyiz."

 

Aslında benim alanım modernizasyon ve teknoloji... Bir çok kez Robot Askerler, Savunma Sistemleri, Teknolojik İstihbarat gelişmeleri hakkında yazı yazdım. Şuradan diğer yazılarıma da bakabilirsiniz  Hatta şu yazıma mutlaka göz atın; Geleceğin Askerleri Serisi-1 

Neyse, devam edelim ... Bu yazıyı neden kaleme almaya karar verdim? Anlatayım; 

Değerli Devlet büyüklerimizin Sonsuz Ark'a ve yayınladığı yazılara değer verdiğini, Sonsuz Ark'ın önerdği birçok teklifi değerlendirdiğini, uyguladığını, bir çoğunu da uygulamak üzere olduğunu Arkçı yazarlar olarak aramızda sürekli konuşur, tartışırız. 

Bugün şöyle bir haber düştü medyaya; 

Milli Savunma Bakanı Canikli: "Bedelli askerlik konusunda hazırız, dört veya beş seçenek var."  

O zaman nacizâne bu konuya girme kararı aldım, bir 'Teknoloji Uzmanı' olarak bunun bizlere ne gibi artı eksileri olur onu tartışıp kendime göre doğrularım neler bunları söylemek istedim. 

Başbakan Yıldırım’ın da yaptığı açıklamada paylaştığı rakamlar: 

-Yoklama kaçağı: 570 bin 422 

-Bakaya: 56 bin 947 

-Firar: 5 bin 772 

-Erteleme: 2 milyon 930 bin 279 

-Öğrenci: 1 milyon 885 bin 438 

TOPLAM: 5,5 MİLYON KİŞİNİN ASKERLİK SORUNU VAR ! 

Başbakan Binali Yıldırım, "(Bedelli askerlik) Biz hükümet olarak, yönetim olarak buna bir çare bulmak mecburiyetindeyiz. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız en önemli konulardan biri bu olacak. Çünkü askerlik olmayınca kız vermiyorlar, evlenmen zor oluyor, iş kurman zor oluyor, hayata tutunman zor oluyor. Boşlukta bekliyorsun. Bunu yapmaya hakkımız yok insanlarımıza" dedi. 

Evet, bu Sayın Başbakanımız Binali Beyin bire bir açıklaması. Rakam çok ciddi, Hatta bu rakamlara şu an siz okurken bile bir yenisi ekleniyor. 

Peki Toplam Zorunlu Sisteme dahil olmuş asker sayısı ne kadar? 350 bin ... Nereden çarpsanız nereden çıkarsanız hangi matematikçiyi getirirseniz getirin bu 5.5 milyon kişiyi 350 binlik kadroya sığdıramayız minvaline getiren bir açıklama yaptı Başbakanımız... 

Evet, doğru dedi... Askerlik hizmetini tamamlamış ve her an askere hazır biri olarak diyorum, mevcut "Askere Alım Sistemimiz" artık çağa ayak uyduramıyor, geride kalıyor. 

Bedelli Askerliği Ak Parti hükümeti 2 kere denemiş, 2 sinde de 3 yıl arayla bedelli yine talep edilmiş. 

Ak Parti Hükümetlerinin uygulamaları şöyle; 

1. Uygulama 2011: 

Silah altında olmayanlar şartıyla: 30 yaş 30 bin TL 12 taksit.. (30 yaş olması ve ücretin çok yüksek tutulması nedeniyle, Silah altı şartı olduğu için 5 bin üzerinde firar ek bir madde koydurulup yaralandırılmamış. Sadece 70 bin kişi yararlanmış. Ve Birikim aynen yerinde kalmış hemde artarak.) aradan tam 3 yıl geçmiş ve; 

2. Uygulama 2014: 

Silah altında olmayanlar şartıyla: 28 yaş 18 bin TL TAKSİT SEÇENEĞİ KALDIRILMIŞ.. (28 yaş olması ve taksitin kaldırılması nedeniyle, Silah altı şartı olduğu için 5 bin üzerinde firar ek bir madde koydurulup yaralandırılmamış. Sadece 203 bin kişi yararlanmış. Ve Birikim sadece küçük bir miktar eritilerek beklemeye alınmış.) 

1. uygulama ile 2. uygulama arasında bir de 15 aydan 12 aya 3 ay askerlik süresi kısaltılmış. Yine potansiyel asker adayı sayısı eritilememiş, yine eritilememiş. Sistem ben bir yazılım uzmanı olarak söyleyeyim "ERROR" vermiş. 

Kısacası bu sistem artık boşluklarla dolu ve soğuk savaş döneminden kalma... Evet yine aradan tam 3 yıl geçti yıl 2018 ... Bedelli isteyenlerin, Askerlik Süresinin uzun olduğundan şikayet edenlerin sesleri kulakları tıkasanız bile duyulmayacak gibi değil. Artık farklı vizyonlarımız var Devlet olarak, hatta çekirdek aile olarak, hatta kişisel olarak ... 

Bir kere şunu zihnimizden atalım Bedelli askerlik "Zengin - Fakir" ayrımı değil bana göre... Evet bir ayrımı var o da şu; Yapan ve yapmayan... Bedelli yapmak isteyip de bedelli yasasının katı kurallarına takılan ... 

Şimdi adam soruyor ; 

"Ya Bedelli askerliğe karşısın, ama dövizli askerlik yasası var zengin adam zaten oğlunu yurt dışına çıkarıp 1000 euroya askerlik yaptırıyor. 

Haklı mı? 

Sonuna kadar haklı bence, yurt dışında yaşan vatandaşımızın yurt içinde yaşayan vatandaşımızdan hiç bir farkı yok. Hatta yurt içinde yaşayan vatandaşımız bir de ek olarak bizim devletimize vergilerini, KDVsini ödüyor. 

Bir diğer endişe ise şöyle; 

Terörle mücadele ediyoruz ya savaş hali söz konusu olursa? 

Ya güzel kardeşim bu millet 15 Temmuzda zaten topyekün asker olduğunu ve "MEMLEKETİNİ KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİNİ VE BİR YERE KAÇMAYACAĞINI ÜSTELİKTE SİLAHLARI OLMADAN SADECE BAYRAKLARLA GÖSTERDİ" ! 

Terör konusuna gelince sayın Cumhurbaşkanımız sürekli altını çiziyor, "Biz zaten terörle mücadelede zorunlu askerlerimizi kullanmıyoruz, Profesyonel askerlerimiz gidiyor" diyor.

Bakın sayın Mete Yarar Afrin Operasyonu ile ilgili şöyle dedi; "Yıllar önce Türkiye’nin tartıştığı konu, profesyonel askerliğe geçişti. Bu tartışılırken profesyonel askerliğe karşı olanların savunduğu tez, mesleğin para karşılığı yapılması sonucunda görev sadakatinin azalacağı üzerineydi. İleri sürdükleri başka bir konu da asker millet kavramının zedeleneceğiydi. Bu tezlere o zaman da şiddetli bir şekilde karşı çıkmış, askerlik mesleğinin yalnızca para karşılığında yapılamayacağını öne sürmüştüm. Yaşanan bazı olayları örnek göstererek ‘bunları hangi ücrete karşılık yaparsınız?’ diye de sormuştum. Tarih bizleri haklı çıkardı. Zeytin Dalı Harekâtı tamamen profesyonel bir ordu ile icra ediliyor."  

Evet Afrin operasyonu bu kadar çabuk ve etkili yapıldıysa oda bizim Profesyonel Ordumuzun kurulması ve geliştirilmesiyle yapıldı. Yani Profesyonel Sistem kendini çok iyi kanıtladı. 

Şimdi konumuzun final cümlelerine geçelim; 

Tamamen şahsi fikirlerimi ve bana göre olması gerekenleri yazıyorum. Sürekli bedelli askerlik talebi karşılıyan ya da sürekli bedelli askerlik isteği oluşturan sistemi acilen güncellemeliyiz. 

Başbakanın verdiği Bakaya, Yoklama Kaçağı, Tecilli, Firari, Kaçak ne kadar adam varsa bu sisteme aynı anda geçerken temizlemeliyiz. Çünkü büyüyen ve özgürlükleri vaad eden devlet anlayışını yerleştirmek istiyorsak alternatif seçenekleride sorunlu kesimin önüne koymalıyız. Askerlik süresini eğitim ve askerlik ortamına ısındırmak amaçlı kısaltmalıyız. 3-6 ay arası gayet yeterli. 

Gönüllü askerlik uygulamasının kaldırılmasına karşıyım, zira askerliğin bana kattığı özgüveni hiç bir yer, hiç bir okul katamadı. 15 Temmuz da "Tank kullanabilirim" diyerek darbecilere karşı meydana indim. Çünkü eğitimini almıştım. 

İşlerinden, okulundan veya kişisel sorunlarından ötürü yapamayacak olanlara alternatif olarak yurt dışındaki vatandaşlara tanıdığımız gibi bir "Kalıcı Bedelli Askerlik" alternatifi getirilmeli. Böylelikle her gidemeyeni GBT ile arayıp imza attırıp mahkemelerimizin, polislerimizin külfetini arttırıp, gidemeyenleri de işlerinden etmek yerine alternatif askerlik hizmetine yönlendirmeli. 

Örnek; Hiç askerlik yapamayacak olana 18 bin TL; 1 Ay yapabilirim diyene 15 bin TL; 3 ay yapabilirim diyene 10 bin TL ödeme yaptırılarak hem askerliğini az da olsa yapmanın gönül rahatlığı tattırılarak bir alternatif sunulabilir. (Rakamları sadece örnek olarak verdim. İsteğe göre de değişebilir.) 

Askerde olan çek veya senedini ödeyememiş biri ile konuştum, "Evime haciz geldi abi ne yapayım?" diyor . Evet ne yapsın? Askerlik yapsa o psikoloji ile bize ne gibi bir katkıda bulunsun? Kısacası çözüm şart ve bu çözüm ne 2011 ve 2014'teki gibi ne de 1999 daki gibi olmalı! 2023 Türkiyesine yakışan modern bir çözüm olmalı ve tüm vatandaşlarının tüm sıkıntılarını çözmeli... 

Değerli Cumhurbaşkanımız R. Tayyip ERDOĞAN'ın Refomcu ve Yenilikçi ruhunun devreye girip artık radikal adımlar atacağına kalben ve yürekten inanıyorum. ve şunu büyük harflerle yazıyorum;

"ROBOT ASKERLER ÇAĞI BAŞLIYOR BEYLER ve BİZE AR-GE ÇALIŞMALARI İÇİN MADDİ KAYNAK LAZIM !" 

Bir Silahlı İnsansız Hava Aracı'(SİHA)nın bir tabur askerden daha fazla iş yaptığını gördük ve şahidiz. Bu teknoloji bize insanlarımızın burnu bile kanamadan ne operasyonlar yapabileceğini gösterdi. 

Sözlerimi Rahmetli Turgut ÖZAL ın sözleri ile bitireyim:

"HÜKÜMET SORUN OLUŞTURMA KURUMU DEĞİLDİR, HÜKÜMET ÇÖZÜM KURUMUDUR" 

Saygılar.


Hakkı Aslan, 22.06.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Dümenciler Dünyası, Kybernétes, 





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı