28 Mayıs 2018 Pazartesi

SA6216/SD999: "Beyaz Evanjelikler Donald Trump'ı Bırakamaz"

Sonsuz Ark'ın Notu:
ABD Başkanı Cumhuriyetçi Trump'ın Türkiye ile ilgili tutumunun, darbeci beyaz evanjelik-protestan bir papaz olan Diriliş Kilisesi'nin papazı görünümündeki ajan Andrew Craig Brunson'un masum olduğunu iddia etmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulunması dışında, Obama yönetimi kadar olumsuz olmamasının temelinde önemli seçmen kitlesi olan Beyaz Protestan-Evanjelikler'in (satanizmin sızmış elemanları dışındakiler) dinî duyarlılıkları bulunmaktadır. Eşcinsel evliliklere ve kürtaja karşı olan ahlakî duyarlılıkları henüz kaybolmamış olan Beyaz Evanjelikler, genel olarak benzer tutumlara sahip Türkiye'ye karşı çok da olumsuz bakmıyorlar ve Trump'ın Türkiye karşıtı politikalarını baskı altına alabiliyorlar (Türkiye, FETÖ-Gülen'in Evanjelik maskesi altında CIA ile ilişkileri doğru analiz edilip ayrıştırılmalı ve bu fırsatı Amerikan politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda etkilemek için değerlendirmelidir). Protestanların, cinsel skandallarına rağmen Trump'ı dinî kaygılarla desteklemesi, Trump karşıtı yapıların gücünü zayıflatmaktadır. Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, Trump'a verilen bu evanjelik desteğin altını oymak için yapılan stratejik çalışmaların bir parçası olarak okunmalıdır. Son dönemlerde Evanjeliklerin İsa'nın misafire karşı tutumunu öne çıkararak Trump'ın göçmen karşıtı politikalarını yumuşatmayı tartışmakta ve Beyaz Saray'ın politikalarına etkin bir şekilde müdahil olabilmektedirler... Ancak Trump, Putin'le geliştirmek istediği iyi ilişkiler, Suriye politikası, göçmen karşıtlığı, İran Nükleer anlaşması gibi konularda geri adım attığı gibi eşcinseller karşısında da geri adım atmaktadır. Trump'un atadığı ilk eşcinsel Büyükelçi, ABD'nin yeni Almanya büyükelçisi, Richard Grenell dindar bir eşcinsel olarak tanınmaktan gurur duyuyor, Beyaz Evanjelikler de güç kaybediyorlar.
Seçkin Deniz, 28.05.2018


White Evangelicals Can't Quit Donald Trump

"Yeni anket sonuçları, Evanjeliklerin Başkan Trump'a desteklerinin çarpıcı biçimde yüksek olduğunu ortaya koyuyor; inancın geleceğini ipotek altına mı alıyorlar?"

Başkanlığını sarsan iki adet evlilik dışı ilişkiye rağmen, beyaz Evanjelikler Donald Trump'a desteklerini ikiye katlıyorlar. Ancak yakın dönemdeki siyasi kazanımlara destek verilmesi, inancın geleceği için yüksek bir bedel ödemeye neden olabilir.


CEO olarak görev aldığım, bu hafta yayınlanan PRRI'ın yeni bir anketine göre Trump'u destekleyen beyaz evanjeliklerin yüzde 75'i Başkan hakkında olumlu düşünürken, sadece yüzde 22'si olumsuz görüşlere sahip.. Bu destek seviyesi tüm Amerikalılar arasındaki yüzde 42 tercih oranını çok aşmaktadır; Tüm beyaz olmayan Evanjelik Amerikalılar arasında, Trump'ı tercih etme oranı sadece yüzde 36'dır.


Donald Trump, Ekim 2016'da Uluslararası Las Vegas Kilisesi'nde bir ayine katıldıktan sonra Başkanlığa aday oldu. Chip Somodevilla / Getty Images

Bu, beyaz Evanjeliklerin Trump skandalları için anketlerde verdikleri ilk destek değil. 2016 Başkanlık seçimleri kampanyası sırasında cinsel saldırıya maruz kalanların eleştirilerine, ilk yıl boyunca cumhurbaşkanı olarak beyaz üstünlük, ahlaki eşitlik ve diğer tartışmalara rağmen Trump için beyaz evanjeliklerin desteği sürekli artmıştır. 2016 ilk sezonunda Trump'a olumlu bakma şansı yüzde 50'ye ulaşırken, 2016 sonbaharında bu oran yüzde 61'e çıktı. Bu haftaya kadar, beyaz evanjellerin PRRI'nin anketindeli en yüksek destek seviyesi, açılışından kısa bir süre sonra, yüzde 74 idi. Başkanlığının başlangıcından bu yana, küçük dalgalanmalar oldu, ancak genel olarak bu grubun Trump tercihi hiçbir zaman yüzde 65'in altına düşmedi.

Yakın geçmişte yaşanan sadakat (eşini aldatma) iddialarıyla bile - yetişkin film yıldızı Stormy Daniels ve Rusya soruşturmasına adı karışmış olan eski Playboy modeli Karen McDougal ile - beyaz Evanjelik Protestanlar, desteklerinin azaldığına dair hiçbir işaret göstermiyorlar. 


Cumhuriyetçi Parti ile özdeşleşen ya da bu partiye eğilimli olan beyaz evanjelik Protestanlar, 1ila 3 arasında değişen bir marjla ya da yüzde 69'a yüzde 23'lük bir marjla, Trump'ı 2020'de Başkan adayı olarak başka bir adayın yerine tercih edeceklerini söylüyorlar.



Beyaz Evanjelik Protestanlar arasında Donald Trump Duyarlılığı

Kaynaklar: PRRI anketleri, 2015-2018

2017 sonbaharında yapılan bir PRRI anketi , beyaz evanjelik-Trump bağlantısının ne kadar sarsılmaz hale geldiğini ortaya koydu: Trump'ın o zamanki seçim performansını onaylayan beyaz ırkçı Protestanların yüzde 72'sinden yaklaşık olarak 10'unda aşağıdaki düşünce vardı: 


“Başkan Trump’un onayımı kaybetmek için yapabileceği neredeyse hiçbir şey yok.”


Bazı önde gelen Evanjelik liderler açıkça belirttiler. Fox News’te geçen ay Trump’ın Daniels’la iddia edilen ilişkisi sorulduğunda, Trump’ın en eski kampanya destekçilerinden biri olan Robert Jeffress, haberleri küçümsedi. “Protestanlar hâlâ,“ Sen bir porno yıldızıyla seks yapmamalısın. ” emrine inanıyorlar… Ancak, cumhurbaşkanının bu emri ihlal edip etmemesi, ona verilen destekle tamamen ilgisizdir,” diye açıkladı Jeffress, kim Dallas Mega Kilisesi papazı. “Evanjelikler, Donald Trump'a oy verdiklerinde bir sunak çocuğu için oy kullanmadıklarını biliyordu.”


Aile Araştırma Konseyi başkanı ve uzun süredir Hıristiyan haklarına savunan Tony Perkins, bu yılın başlarında Politico ile yapılan bir röportajda daha açık sözlüydü. Daniels iddialarını reddetmeye ya da savunmaya çalışmak yerine, basitçe şöyle dedi: “Biz ona oy verdik, 'Tamam, bir ikinci şans sahibi (mulligan) ol. Burada bir yer kap.'”


Bazı evanjelik liderler, bloğun Trump'la ittifaka güvenmelerinin dini inancın geleceğini tehdit edebileceğinden endişe ediyorlar. Bu kaygı, bu hafta başında, Illinois'deki Wheaton Koleji önderliğinde düzenlenen Evanjelist liderlerin bir araya geldiği kampanyanın da katalizörü oldu. 


Günümüz Hıristiyanlığının en aktif evangelik dergisinde editörlük yapan Katelyn Beaty, Din Haber Servisi'ne verdiği röportajda, katıldığı toplantının nedeninin, “2016 seçimleri ve beyaz Evanjeliklerin Trump'ı seçerken oynadıkları rol” olduğunu söyledi.  Ancak Trump'un kendisi ya da ona tavsiyede bulunan öncü liderler hakkında konuşmaktan ziyade ve Trump'la güçlü bir evanjel ilişkinin ne anlama geldiği hakkında “bizim için ne anlama geldiğini ve neyi yanlış yaptığımızı ve kırılan şeyleri nasıl tamir edebileceğimiz” konusunu tartıştıklarını söyledi.


Toplantının düzenleyicilerinden biri olan Doug Birdsall, Washington Post'a “evanjelist olmanın ne anlama geldiğini gösteren grotesk bir karikatür var” dedi.


“Google evanjelikleri olduğunuzda, Trump'ı seçersiniz” diye bağırdı. “İnsanlar, “evanjel olmak ne anlama geliyor?” diye sorarlar ,“Evangelizm” veya “İncil” değil”


Daha önce yazdığım gibi, Beyaz Evanjeliklerin Trump'la pazarlık yapması, değişen bir ulusun karşısında, arzularının yerine getirilmesinden ziyade kaygıdan doğan çaresiz bir anlaşma olarak daha iyi anlaşılmaktadır. Beyaz evanjelikler, aynı cinsiyetten evliliğe karşı çıkan barikatları yöneten son askerlerdi ve bu konuyla ilgili hukuki ve kültürel yenilgileri, ülkede “ahlaki çoğunluk” olduklarını iddia eden ciddi tartışmalara son verdi.


Fakat kendilerini Trump markasına bağlayarak, beyaz Evanjelikler hareketlerinin büyümeye devam etme riskini riske atıyor. Son on yıl içinde kültürel tutumlardaki deniz değişimi sırasında, beyaz ırkçı Protestanlar da 2006'da nüfusun yüzde 23'ünden 2017'deki nüfusun yüzde 15'ine düşerek demografik zemini kaybediyordu . Genel evanjel nüfusun düşüşlerinin çoğu geldi Gençlerden, kuşak temsillerindeki keskin farklılıklarla sonuçlanır. Beyaz evanjelikler, 65 yaş ve üstü yaşlıların yüzde 26'sını oluşturuyor, ancak 30 yaşın altındaki Amerikalıların sadece yüzde 7'sini oluşturuyor.


Ancak Beyaz Evanjelikler kendilerini Trump markasına bağlayarak, hareketlerinin büyümeye devam etmesini riske atıyorlar. Son on yıl içinde kültürel tutumlarda ortaya çıkan değişim sürecinde beyaz ırkçı Protestanlar 2006'da nüfusun yüzde 23'ünden 2017'deki nüfusun yüzde 15'ine düşerek demografik zemini kaybettiler. Genel evanjel nüfustaki düşüşün çoğu gençlerin kuşaklar arasındaki keskin farklılıklardan kaynaklanıyor. Beyaz evanjelikler, 65 yaş ve üstü yaşlıların yüzde 26'sını oluştururken, 30 yaşın altındaki Amerikalıların sadece yüzde 7'sini oluşturuyorlar.


Trump ve beyaz evanjelik hareketler iç içe geçtikçe, gençler de her ikisiyle giderek daha fazla çatışıyor. Bu haftaki PRRI anketine göre, 18-29 yaşlarındaki genç yetişkinlerin sadece yüzde 33'ü Başkanı olumlu olarak değerlendiriyor. Yaklaşık üçte ikisi ya da yüzde 65'i, -çok olumsuz bir görüşe sahip olduklarını bildiren yüzde 41'lik çarpıcı oran da dahil olmak üzere- olumsuz bir görüşe sahip.


Bir bütün olarak beyaz evanjelikler hala 20. yüzyılın sonlarındaki kültür savaşları mantığı ile savaşırken, genç yetişkinler şu şekilde hareket ediyorlar: 


10''da 8'i aynı cinsiyetten evlilikleri destekliyor ve yaklaşık üçte ikisi kürtajın tüm vak'alarda veya çoğu durumda kendi yerel şartlarına göre yasal olması gerektiğini  savunuyorlar.


Ve genel olarak, Trump'ın göçmen karşıtı söyleminin beyaz evanjelikler arasında sarsılmasına rağmen, genç yetişkinler genç yetişkinler, Çocuk Gelişimi için Ertelenmiş Eylem programı gibi politikaları ve ülkede yasadışı olarak yaşayan göçmenlere vatandaşlık verilmesini yüksek oranda desteklemektedir. Beyaz Evanjeliklerin Trump’ın iddiası olmayan kesintileri, bölücü konuşmaları ve politika öncelikleriyle olan ilişkisi, daha genç üyeleri inançlarına çekip çekmeyeceğini belirleyecek, aksi halde bundan sonra bu daha da zorlaşacak.


Bir süredir GOP'un Trump'ın partisi haline geldiği açıktı. Bu istatistikler, beyaz evangelikalizmin Trump Dini'ne dönüşüp dönüşmediğini ve kimliğin ileriye doğru karşılaşacağı zorluklara odaklanmaktadır. (Seçkin Deniz'in notu: GOP "Büyük Eski Parti" anlamına gelir ve sık sık Cumhuriyetçi kelimesi ile birbirinin yerine kullanılır. Kısaltma 1870'lere kadar uzanmaktadır, aynı zamanda parti fil logosuna vurgu yapar.)


Robert P. Jones, 20.04.2018, The Atlantic





Seçkin Deniz, 28.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı