19 Mayıs 2018 Cumartesi

SA6164/SD988: İngiliz Muhafazakarlar Netanyahu'nun Çıplak Irkçılığını Asla Kınamadı; Kınamalılar

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, İsrail'in her türlü zulmünü eleştirmeden onaylayan ve destekleyen İktidardaki Muhafazakar Partisi üzerinde egemenliği bulunan İsrail'in Muhafazakar Dostları- The Conservative Friends of Israel.(CFI)'nin etkisini sorgulayan bir zihnin ürünüdür ve son durumda İsrail'in eleştiriye olan ihtiyacının neden gerekli olduğunu, İsrail'in ırkçı ve katliamcı uygulamalarını eleştiren birçok yahudinin de bulunduğunu örnek göstererek anlatmaktadır...
Seçkin Deniz, 19.05.2018

The Tories never condemn the naked racism of Benjamin Netanyahu. They should

"İsrail'in amigolara ihtiyacı yok; eleştirmeye hazır müttefiklere ihtiyaç duyuyor."

Harold Macmillan bir keresinde şöyle demişti: "Hiçbir zaman doğrudan meydan okuyan mantıklı insanın olmadığı üç organ vardır. ”Roma Katolik Kilisesi, Muhafızlar Tugayı ve Ulusal Maden İşçileri Birliği (The Roman Catholic Church, the Brigade of Guards and the National Union of Mineworkers.)” Bugün bu listeye dördüncü bir isim eklemek cazip geliyor: İsrail'in Muhafazakar Dostları- The Conservative Friends of Israel.(CFI)
Filistinliler İsrail birlikleri ile çatışmaya girdi (image: Getty)


CFI, üyeleri arasında Tory(Muhafazakar Parti) milletvekillerinin tahmini yüzde 80'ini sayar. Yemek için kabine bakanlarına ıslık çalabilir ve Downing Street (başbakanlık) ve Whitehall'a mükemmel erişime sahip olabilirler. (Seçkin Deniz'in Notu: Whitehall, 1530'larda Whitehall Sarayı'ndaki Henry VIII mahkemesinin kurulmasından bu yana ana hükümet dairelerinin bulunduğu sokak-mekandır)

Bu hafta, CFI'ın, İsrail’in Gazze sınırındaki Filistinli protestocuların yaklaşık 60’ını öldürmesi ve 2.500’ten fazla Filistinli protestocunun yaralanmasına karşı dikkat çekecek derecede sessiz kalması İngiltere hükümetinin tepkisine benzeyen bir darbe gibi görünüyor.

Belçika ve İrlanda, İsrail elçilerine azarlayıcı bir çağrıda bulundular. Güney Afrika ve Türkiye, büyükelçilerini İsrail'den geri çektiler. Öte yandan, Dışişleri bakanı Boris Johnson ve Ortadoğu bakanı Alistair Burt, Filistinliler arasında bulunan "kendi şiddet amaçlarına yönelik" protestoları sömürmek için "aşırılık yanlısı unsurları" suçlamaya özen gösterdiler.

Salı günkü acil durum tartışmasında, bir diğerinin ardından bir Tory destekçisi, İsrail’in iddiasına katıldı, Benjamin Netanyahu’nun İsrail’i değil katliam için Hamas’ın suçladığı iddiasını yineledi. CFI'nın eski siyasi direktörü Robert Halfon, Hamas'ı “bu sivillerden bazılarını teröristleri İsrail'e getirmek için kalkan olarak kullanmak”la suçladı.

Bu yazı yazılırken, her hangi bir İsrailli'nin öldürüldüğüne veya hafifçe de olsa şarapnel tarafından yaralanan tek bir askerin olduğuna dair hiçbir haber yoktu.

Bütün bunların ışığında, daha önce hiç sorulmamış bir soru sormak için basit bir sorma zamanı. Westminster ve Whitehall için İsrail'e karşı eleştirel olmayan bir amigo olmanın amacı nedir?

İngiltere'nin İsrail'le olan derin dostluğu için bir temel gerekçe var. CFI olaylarında durmadan tekrarlanır: İngiltere ve İsrail aynı muhteşem ahlaki görünümü paylaşırlar. İsrail'in kabinedeki en güçlü destekçilerden biri olan Michael Gove, İsrail'in “Batı değerlerini somutlaştırdığını” söyleyen Celsius 7/7 adlı bir kitap yazdı. Gove, İsrail'i, demokratik seçimlerin bir sonucu olarak hükümetlerin değiştiği, basın özgürlüğünün olduğu, mahkemelerin adil olduğu, yetkililerin bozulmadığı, sözleşmelerin uygulanabilir olduğu ve kültürle bütünleşen siyasi muhalefet olduğu Ortadoğu'daki tek devlet olarak tanımlamaktadır.

Yeterince adil. Ama İsrail, paylaştığımız iddia edilen üstün ahlak kurallarına geri döndüğünde, böyle söylememiz gerektiği anlamına gelmez mi? Arkadaşlık bu demek değil mi? Bu yüzden İsrail'in Muhafazakar Dostları'nın, ihlal edildiğinde bu değerler hakkında konuşma zorunluluğu olduğuna inanıyorum.

Ancak CFI bunu asla yapmaz. Burada, Gazze'deki son İsrail askeri hareketlerini kınamaya meyilli olmasından bahsetmiyorum. İsrail'in yasadışı yerleşim yerleri kurma programı hakkında hiçbir zaman bir ses çıkarmaz. Bu yerleşimlerin barış sürecine verdiği zararı asla göstermez. Netanyahu'nun ve onun bakanlarının yalnızca çıplak ırkçılığı olarak adlandırılabilecek hiçbir şeyi asla reddetmez.

İşte son, korkunç bir örnek. Netanyahu'nun kültür bakanı Miri Regev, Ocak ayında, futbol takımı Beitar Jerusalem'in taraftarları tarafından çevrelenmiş bir futbol maçında  bir video paylaştı. Rakip Arap taraftarlarına “köyünü yak” diyorlardı.. Kültür bakanı Regev bir futbol kalabalığının iğrenç davranışından dolayı suçlanamaz. Ancak, kamuya açık sosyal medya hesabında bu canilerin tezahüratlarına dair bir video yayınlaması, etnik temizlik çağrılarının açık bir şekilde onaylanmasıydı.

Sessizlik, her zaman olduğu gibi CFI'dan. Bu beni çok nadiren incelenen baskı grubunu çevreleyen en sorunlu paradokslardan birine götürüyor. CFI, İsrail'i ve somutlaştırdığı iddia ettiği değerleri gerçekten destekliyor mu? Ya da sadece Netanyahu'nun Likud partisinin Londra karakolu mu?

Gove'un İsrail’in canlı bir sivil topluma ve özgür basına sahip olduğu iddiası tamamen doğrudur. İsrail'in Guardian eşdeğeri gazetesi Haaretz'i okumayı deneyin.

Pek çok İsrailli, “genel olarak Arap orduları”nın 2015 genel seçimlerinde oy kullandığını söyleyen Regev ya da Netanyahu gibi sağcı bakanların ırkçı davranışlarından utanç ve korku duyuyorlar. İsrail devletinin ahlaksız eylemleri karşısında derin bir üzüntü yaşıyorlar. İnsan hakları grupları B'Tselem ve Breaking the Silence - Sessizliği Kırmak ya da Haaretz'in yayınları ile yapılan adli çalışmalara bakın.

Bu görüş asla CFI tarafından yansıtılmamaktadır. Yakın tarihli kamuya açık ifadelerini araştırdım ve Netanyahu hükümetine yönelik tek bir eleştirisini bulamadım.

Bu yüzden CFI'nın yönetim direktörü James Gurd'a bunun doğru olup olmadığını sordum. Ve eğer doğru değilse bana bir örnek vermesini istedim. Ona iki kere sordum. Cevap gelmedi.

Ayrıca, İsrail savunma bakanı Avigdor Lieberman'ın Nisan ayında “Gazze'de masum siviller yok” şeklindeki rahatsız edici ifadesine katılıp katılmadığını sordum. CFI'nin İsrail'in İngiltere’ Büyükelçisi Mark Regev’e, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin "ölçülmüş ve cerrahi" olduğuna dair görüşlerine katılıp katılmadığını sordum. Yine, cevap gelmedi.

Pazartesi (14 Mayıs 2018) günkü cinayetler ve İsrail'in genel savunması için hafif bir pişmanlık beyan etti.

CFI, yaptıklarında çok iyi. Sadece 2015'ten beri, İsrail'e yapılan eğitim gezilerinde 119 muhafazakar yer aldı. Buna karşılık, Tory destekçileri Sir Hugo Swire ve Sir Nicholas Soames tarafından yönetilen Muhafazakar Ortadoğu Konseyi, Filistin haklarını koruduğunu iddia eden grup, 2012'den bu yana Gazze'ye veya Batı Şeria'ya tek bir Tory- muhafazakar götürmedi. Tekrar edeyim: bir tane bile.

Fakat İngiltere'nin iktidardaki Muhafazakar partideki CFI egemenliği sorunlara neden oluyor. Salı günü Avam Kamarası'ndaki  ortaya çıkan tartışmalarda hikayenin sadece bir yüzü görüldü. Bu Muhafazakar Parti için iyi değil. Bu İngiltere için iyi değil. İsrail'den farklı olarak Muhafazakar 'dostları' olmayan Filistinliler için dehşet verici. Ve İsrail, uzun vadede umutsuzca ihtiyaç duyduğu güvendeki gerçeği duymaktan yoksundur.

Peter Oborne, 19 Mayıs 2018, Spectator



Seçkin Deniz, 19.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı