29 Aralık 2017 Cuma

SA5406/ÇY4-DB114: Karamsar’ın 2018- 2028 Rehberi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki tablo ve olası gelecek senaryoları, Beşerî sistemlerin vicdan ve inanç konulu sorunlarını aşamadıkları zaman nasıl bir dünya inşâ edeceklerinin göstergesi olarak okunmalıdır. 18,19 ve 20. yüzyılın yüksek(!) hümanist  ve sosyalist fikirlerinin kapitalizmin ve sömürgeciliğin basit birer aracı olduğunu ve bu sistemin de tarihin hemen her devrinde olduğu gibi sürekli tıkandığını fark ederken, kendinize şu soruyu soracaksınız: "Peki çözüm nedir?" Çözüm açık ve yalın bir şekilde, Satanizmin yok etmeye çalıştığı, 610 yılında insana gönderilmeye başlanan Allah'ın gönderdiği son kitap olan Kur'an'da duruyor. Aklını kullanmakla emrolunan İnsanoğlu'na bu yolculukta başarılar diliyoruz.
Seçkin Deniz, 29.12.2017


The Pessimist's Guide To 2018-2028

Dünya gergin. Kuzey Kore savaş tehdidinde bulunuyor.. Donald Trump'ın ne yapacağını kimse bilmiyor. Sahte haberlerden kripto para birimine kadar, kaos güçleri iş başında.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, 2018-2028 tarihlerine dair Karamsarlığın Kılavuzu'nun en son sürümüne hoş geldiniz. Bu, sadece önümüzdeki yılın potansiyel şoklarına bakmak değil, önümüzdeki on yılı nasıl şekillendirebileceklerini de düşünmek için yapılan bir çalışmadır.


Burada özetlenen senaryolar, tahminler yürütmek için değildir. Bunun yerine, size dünyamızın ne kadar hızlı değiştiğini düşündürten kışkırtıcı fikirlerdir. 

Senaryo 1


Trump ikinci dönemde de kazanıyor


2018 Başkan Donald Trump, vergi indiriminden kurtulma ve askeriyede ve altyapıda trilyonlarca dolar harcama taahhüdünde bulunuyor. Ekonomi patlıyor. Robert Mueller'ın soruşturması kişisel olarak Trump'ı etkileyen hiçbir şey bulamıyor. 


ABD Savaş Harcamaları 
(Lütfen resme tıklayınız)


2020
Anket sonuçlarının düşük olmasına rağmen, dağınık Demokratlar Demokrat Kamala Harris ve bağımsız Bernie Sanders arasında bölünürken 79 yaşına gelen Trump yeniden seçimleri süpürüyor.

Trump'ın Birinci Yıl Onay Ratingi
(Lütfen resme tıklayınız)

2021
Trump nihayet Obamacare'yi iptal etmeyi başarıyor-ancak onun yerine bir şey koyamıyor. Kaos, ABD sağlık bakım sisteminde, ekonomik tansiyonu yükseltiyor ve borsa balonu patlaması gerçekleşiyor. ABD derin bir durgunluğa düşüyor.

S&P 500 Endeksi
(Lütfen resme tıklayınız)

2024
Seçmenler, ulusal sağlık hizmetini başlattıktan sonra Demokrat Jimmy Kimmel'i Başkan seçiyor. Ancak bölünmüş bir ulus işareti olarak, Virginia’lılar Steve Bannon'u Tim Kaine'den sonraki senatörleri olarak seçiyorlar. Büyük şehirlerde sağlık hizmeti çöküyor.

Demokrat Jimmy Kimmel Başkan Seçildi
(Lütfen resme tıklayınız)

2028
Demokratik ve Cumhuriyetçi partilerin kırılmasıyla, kuruluş siyaseti yüzünden hayal kırıklığına uğramış seçmenler alternatif partilere yönlendiriliyor. Kasım ayında dört makul aday başkanlığa aday gösteriliyor; hiç biri 270 tane seçmen oyu alamıyor. Açılış Günü yaklaştıkça siyasi kavgalar ve mahkeme davaları 2029'a kadar sürüyor. 

Seçmenlerin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi parti dışındaki partilere yönelmesi
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Önümüzdeki 12 ay içinde ABD'nin enflasyon sorunu ile karşılaşması muhtemel görünüyor. Bu nedenle, 2018-2021 senaryosunun bazı varyasyonları, özellikle de dağınık Demokratlar'ın 2020 seçimlerini kaybedenleri ile ilgili kısmı mümkündür. Büyümeye ilişkin zorluklar, yüksek enflasyon ve izleyecek parasal sıkılaştırma nedeniyle ortaya çıkabilir. Sağlık hizmetlerinde döngüsel stres ve daha kırık politikalar ve ABD finansal varlıkları aniden çok daha az çekici görünen bir bileşik. Uzun vadeli bir olası oynama, Kuzey Amerika dışındaki ABD hisse senedi ve uzun küresel hisse senetleri satılmasıdır.


***
Senaryo 2

Sahte Haberler Facebook'u Öldürüyor


2018

ABD yarı-dönemi, Facebook'un ve diğer Big Tech firmalarının yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmadığını gösteriyor. Örneğin bir anket, seçmenlerin yüzde 30'unun Hillary Clinton'un Senato için çalıştığını düşündüğünü gösteriyor. 


Sahte Haber Manipülüsyonunun Dereceleri
(Lütfen resme tıklayınız)

2019
Facebook, şüpheli içeriğin derecelendirmesini yapmak için binlerce yüklenici kiralıyor, ancak spooferları bulabilmeleri pek mümkün değil. Dünyada hükümetler, Rusya'nın örneğini izlemek ve istihbarat alanında "bot çiftlikleri" ni yeni bir silah olarak kucaklamak zorunda kalıyorlar. Twitter trafiğinin neredeyse yarısının "sahte haber" hesaplarından geldiği ortaya çıkıyor.

Hükümetler Bot Çiflikleri kuruyorlar
(Lütfen resme tıklayınız)

2020
Silikon Vadisi şirketlerinin CEO'ları, dezenformasyonu yüksek düzeyde doğrulukla ortadan kaldırmak için yapay zeka programları geliştirdiklerini açıklıyor. Ancak Bakanlık seçimleri devam ederken, Amerikan evlerini dolduran ses komutlu ev cihazları, ekonomi ve dış politika hakkındaki sorulara Trump yanlısı yanıtlar vermek için saldırıya uğruyor.

Ağa Bağlı Cihazlara Sahip ABD Haneleri (milyonlar)
(Lütfen resme tıklayınız)

2025
İnternette artık neyin doğru ve neyin yanlış olduğunu kimse bilmiyor. Kimmel yönetimi, Big Tech'i parçalamaktan başka çare bulunmadığına karar veriyor ve yasal işlem başlatıyor. Facebook, Twitter ve Google bildiğimiz haliyle var olmaktan çıkıyor.

İnternette artık neyin doğru ve neyin yanlış olduğunu kimse bilmiyor
(Lütfen resme tıklayınız)

2028
Parçalanma, benzer düşünce gruplarına ideolojik muhalefetten yoksun bir sosyal medya deneyimi kazandıran yükselen bir platform nesline hakim oluyor. Bu, dezenfromasyonu daha da kötüleştiriyor. Anketler, Rus milliyetçiliğine adanmış bir platformda yapılan taç giyme töreninin sahte bir videosunu takiben, Rusların yüzde 55'inin Trump'in ömür boyu başkan (seçilmiş diktatör) olduğuna inandığını gösteriyor.

Parçalanma artıyor
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Toplumun kutuplaşması 'aşiret' medya markalarının kazananlar olabileceği anlamına gelse de, kendi dağıtım kanallarına sahip medya markaları ve dengeli, gerçeklere dayalı bir yaklaşımın getirdiği yararlar faydalı olacaktır. Konferans iş modelleri, özellikle de üst düzey pazarlarda "sahte" bilgilere karşı koymak ve önemli konularda meslektaşlar arası görüş bildirmek için yararlanabilir. Düzenleyici rejimin teknoloji firmaları için kötüye gitmesi muhtemel olduğu için, Nasdaq'ı küresel hisse senetleri karşısında satmak daha uzun vadeli işe yarayabilir.

***

Senaryo 3


Bitcoin, Bankaların Yerini Alıyor


2018

ABD'li bölgesel bir borç veren, sistemlerinin bir siber atağa yenik düştüğünü ve tüm mevduatlarının kaybolduğunu bildiriyor. Dünya genelindeki düzenleyiciler hesap sahiplerine mevduatlarının güvende olduğunu bildiriyor. Bitcoin, finansal sistemin güvenliğiyle ilgili derin korkular geldiğinde 40.000 dolara fırlıyor. Altın da azalıyor, ama daha az.


Altın Fiyatı (ons başına dolar)
(Lütfen resme tıklayınız)

2021
Çin'li Alibaba, dijital paranın kitlesel pazar yaşayabilirliğini kuran geniş e-ticaret ağında kullanılmak üzere kendi kripto para birimini kabul ediyor. Venezuela'nın öncülüğünü takiben, Yunanistan ve birkaç Afrika ülkesi 100.000 dolara vuran bitcoini benimsiyor.

Bitcoin Para Birimi
(Lütfen resme tıklayınız)

2023
Mevzuat uyumluluğu yazılım şirketi içindeki dolandırıcı kodlayıcılar, Worm Hole adlı bir Trojan kötü amaçlı yazılım programını dünyadaki birçok bankaya enjekte ediyor. Tespit edilemeden, hesaplardaki verileri ve paraları kesirli basamaklarla hortumluyor.

 Haydut kodlayıcılar, Worm Hole adlı bir Trojanı (kötü amaçlı yazılım programı) dünyadaki birçok bankaya enjekte ediyor.
(Lütfen resme tıklayınız)

2026
Pittsburgh'da bulunan 10 yaşındaki bir kız öğrenci, Solucan Deliğini keşfediyor ve onu sosyal medyada göstererek küresel bankacılık sisteminde bir hareket başlatıyor. "Eski Wall Street" daki hisseler, büyük merkez bankaları blok zincir teknolojisini benimsediği için bankaları atlayarak çöküyor ve dijital parayı doğrudan tedavüle sokuyor.

Pittsburgh'da bulunan 10 yaşındaki bir kız öğrenci, Solucan Deliğini keşfetti ve onu sosyal medyada göstererek küresel bankacılık sisteminde bir hareket başlattı
(Lütfen resme tıklayınız)

2028
Pek çok ticari borç veren parçalanmaktadır. Küresel finansal sistem, Alipay ve Amazon.com gibi oyuncuların hakim olduğu dijital para birimlerinin ve ödeme sistemlerinin parçalı bir parçasına yol açmaktadır. Bitcoin 1 milyon dolara ulaşıyor.

Pek çok ticari borç veren şirket parçanlamaktadır.  Bitcoin 1 milyon dolara ulaştı.
(Lütfen resme tıklayınız)


Yatırımcı Rehberi:

Kaybolan banka mevduatları muhtemelen her şeyde, hatta bit yelpazesinde büyük bir güvensizliğe neden olabilir. Bireyler servetlerini daha çok özel konutlarında depolamaya çalıştıklarından, yüksek net değerli bireyler için altın, lüks gayrimenkul, sanat eserleri ve emniyet kasası üreticileri gibi gerçek fiziksel servetlere sahip olmak arayış olacaktır. Siber sigortacılık sektörü, dünyanın finansal sektörde kök salmış bir güven için bir çözüm bulmaya çalışmasıyla fayda sağlayacaktır.

***

Senaryo 4

Kuzey Kore Saldırı Başlatıyor


2018

Kuzey Kore, ABD Batı Yakası'ndan 20 km uzakta füze bulunduğunda dünyayı savaşın eşiğine kadar itiyor. Trump, misilleme yapmayı seçmiyor ve yerine Çin Başbakanı Xi Jinping ile Honolulu zirvesinde görüşüyor. Ertesi gün Çin sınırlarını Hermit Kingdom ile mühürlüyor.


Kuzey Kore Saldırı Başlatıyor
(Lütfen resme tıklayınız)

2019
Kuzey Kore devlet televizyonu, lider Kim Jong Un'un beklenmedik bir şekilde kalp krizinden öldüğünü açıklıyor. Yeni bir kukla rejimi nükleerden çekilmeyi kabul ediyor. Trump'ın onaylanma dereceleri yükseliyor. Xi ve Trump arasındaki bağlar o kadar sıcak ki insanlar Çin-Amerikan ilişkilerinde Altın Çağ'dan bahsetmeye başlıyor.

Kuzey Kore devlet televizyonu, lider Kim Jong Un'un beklenmedik bir şekilde kalp krizinden öldüğünü açıkladı.
(Lütfen resme tıklayınız)


2020
İlk dönemini yüksekten sona erdirmeye istekli olan Trump, ABD'nin Çin'e askeri teçhizat satmaya başlayacağını açıklıyor. Yetkili, Japonya ve Güney Kore'yi, ticarette top oynamazlarsa, birliklerini geri çekeceği konusunda uyarıyor. Koruyucu kalkanının olası kaybından korkan Tokyo, askeri harcamaları artırıyor.

Japonya Savunma Bütçesi
(Lütfen resme tıklayınız)

2025
Trump'ın görevdeki son gününde Xi, Tayvan'ı topraklarına ekleme planlarını açıklıyor. Trump, "Tayvan halkı için çok önemli" diyerek hareketi memnuniyetle karşılıyor. Japonya, nükleer silahlar geliştirmeye başlayacağını açıklıyor. Güney Kore, Çin ile savunma anlaşması imzalıyor.

Şimdiki ve gelecekteki Nükleer Güçler
(Lütfen resme tıklayınız)


2028
82 yaşındaki Trump, Tayvan'ın anakarayla birleşmesini kutlamak için Taipei'de  ve eski dostu olan Başkan Xi'nin yanında oturuyor. Japonya, şimdi kıtalararası balistik bir füzeye nükleer bir savaş başlığı yapabileceğini duyurduğunda gün, karanlık bir notayla sona eriyor. Asya yeni bir silah yarışına giriyor.

Asya yeni bir silah yarışına girdi.
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Bir oyun, Japon savunma üreticileri ve ABD savunma sektöründe de dönmektedir. Bölgesel istikrarsızlığın artması ve bölgedeki dinamiklere maruz kalabilmek için yatırımcılara erişilebilir olması nedeniyle Güney Kore'nin Kore para birimi gibi likid piyasalarda zarar görebilir.


***

Senaryo 5

Corbyn Sosyalizmi Yeniden güçlü yapıyor 


2018


Brexit, sarmal kontrolden çıkıyor, Başbakan Theresa May kovuluyor ve çabucak bir seçim, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i iktidara getiriyor. Müzakereler düzeliyor.



İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i iktidarda
(Lütfen resme tıklayınız)

2019
İngiltere, Avrupa Birliği'nden 29 Mart'taki bir anlaşmayla ayrılıyor. Corbyn, Kalkınma masrafları May hükümetinin belirttiğinden daha yüksek çıktığı için, muhafazakâr Partiyi ulusları yanıltmakla suçluyor.

İngiltere, Avrupa Birliği ile 29 Mart'ta anlaşmaya varıyor. 
(Lütfen resme tıklayınız)


2022
Corbyn ağır borç yükleniyor ve sosyalist gündemine geçmek için vergileri artırıyor. Üniversite eğitimi ücretsiz. Zengin bankacılar Londra'yı terk ediyorlar ve ödedikleri vergiler de öyle. Corbyn, bazı emlaklarını düşük gelirli konut haline getirme planlarını açıklıyor. İngiltere'nin 10 yıllık devlet tahvilindeki getiri yüzde 5'e ulaşıyor.


İngiltere'de 10 Yıllık Devlet Tahvil Getirisi
(Lütfen resme tıklayınız)

2023
Sosyalizm yine popüler ve Corbyn oy çoğunluğu ile yeniden seçiliyor. Fakat sonra, ekonomik gerçeklik, yıllarca aşırı harcamanın ardından ortaya çıkmaya başlıyor. Borç GSYİH'nın yüzde 100'ünü aşıyor ve enflasyon kontrolden çıkıyor.

 İngiltere Borçlarının GSYH'ye Oranı
(Lütfen resme tıklayınız)

2028
Ülkenin borcunu ödemeyeceği yönünde artan bir endişe var. Kötü bir GSYİH rakamı, pound üzerinde bir hareket tetikliyor. İngiltere, bir IMF kurtarma girişiminden korkan anketlerle yüksek risk gösteren bir piyasa.

İngiltere'de IMF'nin kurtarma programlarından korkan anketler yayınlanmaktadır; gelişmekte olan yüksek riskli bir piyasa vardır.
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Bu, pound üzerinde aşağı doğru baskı devam ettirecek ve onu sürekli bir zayıflık hali içinde demirlendirecektir. Bu, diğer ana para birimlerine karşı geniş bir temelde nispi ucuzluğa dönüşür. Pound karşısında kısa bir önyargıya sahip olmak yatırım duruşu ve aynı zamanda yüksek kaliteli imalat ihracatçılarına sürekli olarak zayıf bir sterlin ile rekabet avantajı sağlayacak uzun vadeli cephe arıyor.

***

Senaryo 6


Kuşak çatışmaları Avrupa’yı yok ediyor


2018


Fransız emekliler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un cömert bir emeklilik sistemi reformu girişiminde bulunmasını protesto ediyor ve İtalyan seçimleri nesiller arasında keskin bir ayrım olduğunu gösteriyor. 50 üstü yaş kalabalıklar birikimlerini korumayı vaat ederek kazanan 80’lik Silvio Berlusconi’ye katılıyor. 



Fransa 'da Macron, İtalya'da Berlusconi
(Lütfen resme tıklayınız)

2020
Azalan bir çalışma yaşındaki nüfus, emekliye ayrılan baby boomers'un maliyetini, krizdeki Portekiz, İtalya, İspanya ve Yunanistan'a finansal yardım maliyetini destekleyemiyor. Macron ve Almanya'nın Angela Merkel’i o kadar istenmiyorlar ki, mali disiplini dayatamıyorlar. AB Komisyonu, ülkelerinin her ikisine de açık kurallardan kaçtıkları için para cezası veriyor.

Avrupa’nın Yükselen Yaşlı nüfusu
(Lütfen resme tıklayınız)

2022
Aşırı sol aday Jean-Luc Melenchon, Macron'u yenerek Fransız gençlik bayrağını taşıyor ve Jeremy Corbyn'i doğru sosyalizmin 21. yüzyılda nasıl çalıştığını gösterecek şekilde işaret ediyor. Vergiler her iki ülkede de yükseliyor. İskoçya, vergilerin düşeceğine olan inancıyla İngiltere'den ayrılmak için oylama yapıyor.

 Sol aday Jean-Luc Melenchon, Macron'u yenerek Fransız gençlik bayrağını taşıyor
(Lütfen resme tıklayınız)

2024
Avrupa'nın büyük bir bölümünde gençlerin işsizlik oranı yüzde 50 iken, popülist Five Star hareketi İtalya'da kazanıyor. Hükümetler taahhütlerinin bedeli altında çökmeye başlıyorlar. Katalonya İspanya'yı terk etmek için oy kullanıyor. Anavatan, orduya sahip olamayacak kadar fakir, onu durdurmak için güçsüz.

Avrupa'da Gençlerin İşsizlik Oranı
(Lütfen resme tıklayınız)

2028
Düşük doğurganlık ve erken emeklilik, Avrupa'nın birçok bölgesinde bir emekliyi desteklemek için iki çalışan gerektiriyor. Gençler vergilerini ödemeyi reddediyor. En son çıkmazda Belçika üç kısma ayrılıyor: Fransız, Flaman ve AB'den artakalanların başkenti Brüksel.


Avrupa Çatırdıyor
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Avronun alanının daraltılması uzun vadeli bir oyun olacaktır. yaşlanan nüfus ve sosyal pişmanlık göz önüne alındığında, gençler vergi ödemeyi reddederken bu ekonomileri ayakta tutmak için daha fazla gelişime ihtiyaç duyulacağından, göç, ön plana çıkacaktır. Yabancı işçilerin avro bölgesine getirilmesi işine giren şirketler için yatırıma maruz kalma - geçici veya kalıcı - dikkate alınacak bir yatırım stratejisi olacaktır.
***

Senaryo 7

Çin Bir Ticaret Savaşı Başlatıyor


2018

Modern Çin tarihinin en güçlü tayfunu, Şanghay'ı vuruyor ve bu da yaygın sel ve elektrik kesilmelerine neden oluyor. Paris Anlaşmalarını yeniden kucaklamak ve emisyonları azaltmak için Çin'in ekonomik ağırlığını ve Cumhurbaşkanı Trump ile olan iyi ilişkisini kullanmak için Başkan Xi baskı görüyor.


Modern Çin tarihinin en güçlü tayfunu, Şanghay'ı vuruyor
(Lütfen resme tıklayınız)

2021
Pekin, Çin'in 2028 yılına kadar elektrikli araçlara dönüşümünün tamamına mali destek vermek için milyarlarca dolar harcıyor. İkinci döneminde olan Trump, Paris'e tekrar katılmayı reddetti. Bunun yerine, petrol şirketleri ve eski otomobil üreticileri için vergi indirimlerini artırıyor. Rusya iklim anlaşmasından çekiliyor.

Küresel Fosil Yakıt ve Karbon Emisyonları (milyar metrik ton CO2)
(Lütfen resme tıklayınız)

2024
Gezegen aşırı hava koşulları çağına girdiğinde, Çin iklim değişikliğinin nehir ağlarını kurutmaya başladığını görüyor. Trump ile Xi arasındaki ilişkiler sıcak kalırken, Pekin'deki yetkililer ABD'yi iklim üzerindeki davranışlarını değiştirmeye zorlamaktan bahsediyor.

Çin Nehir Ağı
(Lütfen resme tıklayınız)

2025
Çin, CO2 hedefleri üzerinde geride kalan ülkeler üzerinde-Amerika da dahil olmak üzere- ticaret yaptırımları uygulamaya başlıyor.

ABD ve. Çin Karbon Emisyonları (milyar ton CO2)
(Lütfen resme tıklayınız)


2028
Başkan Kimmel, Kongre'yi emisyonları azaltmaya yönelik yeni bir kararlılığın ardında bir araya getirmeyi deniyor ve başaramıyor ve sonuç olarak seçimler kaybediliyor. Çin, ABD, Avustralya ve Rusya'ya yaptırım uygularken, dünya ilk iklim odaklı ticaret savaşını görüyor.


Çin, ABD, Avustralya ve Rusya'ya yaptırım uygularken ilk iklim odaklı ticaret savaşı sürdürüyor.
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Düşük karbon şirketleri üzerinde uzun süre kalmak, karbon ayak izi gittikçe daha alakalı hale geldiği için bir oyundur. Çevresel etkilere ilişkin tüketici bilincini geliştirme döneminde rekabet edebilir bir sınır olabilir. Bakılacak potansiyel bir ETF, düşük karbonlu ETF'dir.

***

Senaryo 8

Elektrikli Otomobiller Petrol Dönemini Bitiriyor


2018

Batarya teknolojisindeki bir gelişme, ucuz elektrikli otomobillerin seri üretime geçişi yolunu açıyor. Bunun, enerjinin geleceği hakkında ne anlama geldiğini anlayan OPEC, petrol üretme sınırlamalarını kaldırıyor. Ham petrol varil başına 50 $ seviyesinde sabit kalıyor. 

Elektrikli Otomobiller Petrol Dönemini Bitiriyor
(Lütfen resme tıklayınız)


2020
Muhammed bin Salman Suudi Arabistan'ın kralı oluyor ve Saudi Aramco'nun halka arzı büyük bir başarı. Çölde mega şehir olan "Neom" u inşa etmek için harcama savurganlığına devam ediyor. Dünyanın geri kalanı, Silikon Vadisi ve Shenzhen'deki montaj hatlarından akan yeni elektrikli arabaların başarısına odaklanıyor. Petrol yılı 40 dolarla bitiriyor.


Saudi Aramco, Dünyanın En Büyük IPO’su Olabilir
(Lütfen resme tıklayınız)

2021
Hızlı değişim şoku olarak Japonya'dan ABD'ye yapılan ekonomiler, otomobil sektörünün tedarik zincirini yükseltiyor. En büyük kargaşa, Moskova ve Riyad'da hissediliyor, çünkü bütçeler daha düşük petrol fiyatları ile yok oluyor. Rus fabrikalarının dışına çıkan ayaklanmalar. Petrol 20 dolara vuruyor.

Rusya'nın Bütçe Açığı (GSYH'ye oranı )
(Lütfen resme tıklayınız)


2024
Suudi Arabistan ekonomik bir depresyona düşüyor ve Ortadoğu'da siyasi istikrarsızlık yayılıyor. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin siyasetten çekiliyor ve vekaleten eski merkez bankası valisi Elvira Nabiullina ile idare etmeye çalışıyor. Petrol 10 dolara düşüyor.

Petrol fiyatı (dolar / varil)
(Lütfen resme tıklayınız)


2028
Suudi Arabistan, mega kentten vazgeçiyor ve yarım gökdelenler kumun içine batmaya başlıyor. OPEC çözülüyor. Rusya'da hiç kimse yıllarca Putin'i görmüyor ve Nabiullina ülkenin dağılmasını önlemek için duruma el koyuyor. Yatırımcılar, küresel petrol endüstrisinde yaygın iflaslar konusunda panik yapmaya başlıyor.

Suudi Arabistan, mega kenti terk etti ve yarım gökdelenler kumun içine batmaya başladı.
(Lütfen resme tıklayınız)

Yatırımcı Rehberi:

Eğer bu düşük petrol senaryosu ortaya çıkarsa, ülkeler ve sektörler arasında servet transferi olacaktır. Net enerji ithalatçı ülkeler, ticarete açık kazançlar vasıtasıyla büyük yarar sağlayacak ve net enerji ihraç eden ülkeler zarar görecektir. Bu süreçten fayda sağlayan ülkeler için iddiada bulunmak, uzun vadeli bir strateji olacaktır (enerji üreticilerine karşı bahis). Ayrıca havayolları gibi sektörler, enerji sektöründen daha iyi performans gösterebilirler: bir şirketin hisse senedi piyasasına koyabileceği ticaret.
***


Flavia Krause-Jackson, Adrian Leung ve John Fraher, 18 Aralık 2017, Bloomberg





(Lütfen resme tıklayınız)


Metodoloji

Bu rapor, mülakatlar, veriler ve araştırmalardan derlenmiştir.
New York merkezli global makro danışmanlık Nightberg senaryoları değerlendirdi; Makro Strateji Uzmanı Birgir Haraldsson yatırım rehberliğine katkıda bulundu. 
Trump ikinci dönemini kazanıyor

2018: 2016 tahmini


2020: Gallup Daily, Amerikalıların siyaset, ekonomi ve refah hakkındaki görüşlerini izliyor, her gece 1.500 veya daha fazla röportaj gerçekleştiriyor ve her gün saat 01: 00'de yeni sayılar yayınlıyor. ET. Hata marjı  % +/- 3'tür.


Sahte Haberler Facebook'u Öldürüyor


2018: 1-4 Aralık 2016'da yapılan anket


Kuzey Kore Saldırı Başlatıyor


2018: Kaynak: Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi, Güney Kore Milli Savunma Bakanlığı, Atomik Miras Vakfı, Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu, Hava Üniversitesi


2020: 2018 bakanlığın isteği, 21 Aralık'ta beklenen gerçek bütçe ve muhtemelen değişmesi.


Corbyn Sosyalizmi Yeniden güçlü yapıyor 


2019: Rakamlar aşağıdakilere bağlı olarak en iyi ve en kötü durum senaryolarını göstermektedir: a) AB'nin İngiltere için azami ya da az borcu ve makbuzu müzakere edip etmediği ve b) Birleşik Krallık'ın sorumlu olacağı AB borçlarının kesin payı ( % 12-15)


2023: Sonraki sürüm, 21 Aralık 2017


Kuşak çatışmaları Avrupa’yı yok ediyor


2020: 2016: tahmin, kesin değil. 


2020-80: projeksiyonlar (EUROPOP2015)


2024: Oranlar ILO tanımlarına dayanarak derlenmiştir. İşsizler 15-74 yaşları arasında işsiz olup, önümüzdeki iki hafta içinde çalışmaya başlamaktadırlar ve bir önceki dört hafta boyunca aktif olarak çalışmaya başlamışlardır.


Çin Bir Ticaret Savaşı Başlatıyor


2021: 2015 ve 2016 için tahminler ön hazırlıktır. Büyüme oranı, 2016 yılında atılım yılı için ayarlanır

Katkılar: John Ainger, Alan Bjerga, Sarah Frier, Wes Kosova, Matt Leising, Toluse Olorunnipa, Tom Randall, Edward Robinson, Aaron Rutkoff, Marty Schenker, Jessica Shankleman, Kyle Stock, Brian K. Sullivan, Daniel Ten Kate, Giles Turner, Gregory L. White

Grafikler: Jeremy Scott Diamond, Cindy Hoffman, Michael Keller, Mira Rojanasakul


Yazı tipi: Blade Runner Movie Yazı: Phil Steinschneider


Editörler: Anne Swardson, William Shepherd.




Derya Beyaz, 29.12.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı