6 Mart 2017 Pazartesi

SA4061/ÇY4-DB75: Brookings Perspektifi: NATO Genişlemesi Olmadan Doğu Avrupa'yı Korumak

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz, Doğu Avrupa'da konumlanan yüzlerce Amerikan tankının, Karadeniz'de sürekli gerilim üreten Amerikan savaş uçakları ve gemilerinin karşısına dizilen Rus kuvvetlerinin ne tür bir sandviç teorisi ile dünyayı baskı altına aldığını; aynı zamanda ekonomik olarak güçlü İskandinav ülkelerini yalnızlaştırmanın, NATO'suz bırakarak gerilimi yaymanın yollarını anlatmaktadır.
Seçkin Deniz, 06.03.2017


Securing Eastern Europe without more NATO expansion

Wall Street Journal'ın bugünkü görüş bölümünde NATO'nun genişlemesinin -iyi niyetli ve gerçekten askeri anlamda Rusya'yı tehdit edici olmakla birlikte- ABD-Rusya ilişkilerindeki mevcut krize katkıda bulunduğunu iddia ediyorum.

Soğuk Savaşın bitiminden bu yana NATO'nun 12 üyesi (üç Baltık ülkesi dahil) 28 üyesi bulunuyor. Birçok açıdan olumlu sonuçlar elde etmiş olan- bu genişleme için ABD-Rusya ilişkileri üzerinde olası etkileri için her zaman tartışılabilir bir teklif olsa dahi, Rusya'ya hiçbir özür borçlu değiliz. 

Dahası, daha geniş NATO gündemi bizi Ukrayna ve Gürcistan için bir ikilem içinde bıraktı. Bu ülkelere nihai olarak NATO'nun 2008 zirvesinde geri üyelik sözü verildi, ancak herhangi bir zaman ve koruma teminatı belirlemesi yoktu (1994 Budapeşte Mutabakat Zaptı'nın ötesinde Washington, Moskova, Londra ve Kiev arasında Ukrayna'nın güvenliğini sağlamak için yeterli olmadığı belli olan bir anlaşma yapıldı.) 

Ayrıca, genişletilmiş ittifak üyeliği için önceki diğer adaylar gibi bu ülkelerin de katılmadan önce komşularla olan toprak anlaşmazlıklarını çözmesi bekleniyor. Bu durum, Moskova'ya burnunu sokmak için ve Kiev ve Tiflis'in dengesizlik ve ittifak dışı kalma şanssızlıklarına neden olacak bir hasara sebep oluyor.

Bugün Finlandiya, İsveç ve diğer nötr ulusları ima etmeden Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkeler, diplomasi, ekonomi ve devlet idaresi konusunda (NATO ile bugün mevcut olan karşılıklı savunma faaliyetlerinin eksikliği gibi çeşitli askeri işbirliği çalışmaları da dahil olmak üzere) kendi egemenlik çizelgelerini çizme hakkına sahiptirler. Ancak onların NATO üyeliği istikrara kavuşamayacak ve güvenliklerini sağlamak için daha iyi ve daha gerçekçi yollar var. 

Ben Avrupa'daki bir dizi ülkeyle ve tabii ki Moskova da dahil olmak üzere Rusya'nın tarafsız ülkelerde askeri müdahaleyi durduracağı ve kendi güçlerini bu topraklardan çekeceği (Kırım konusu ustalıkla halledilebilirdi), karşılıklı olarak yaptırımların kaldırılması ve herkesten Doğu Avrupa nötr devletlerinin egemenliğini ve güvenliğini doğrulayacak şekilde destek sözü verdiği bir anlama için uğraşılmasını öneriyorum. 


Michael E. O’Hanlon,, Şubat 27, 2017



Derya Beyaz, 06.03.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı