14 Kasım 2016 Pazartesi

SA3640/KY23-NN24: Çin'in Global Yükselişi: Avrupa Birliği ve Amerika Koordine Bir Strateji İzleyebilirler mi?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çin yeni masonik merkezdir...  Batılı enstitüler saldırır gibi yapıp güçlendirecektir, çünkü Batı, toplumlarındaki sosyolojik diyagram içeriğinin kalite ve kantite zenginliğindeki kaybı yönetememiş ve Çin'i ucuz üretim manipülasyonu ile geleceğin merkez ülkesi haline getirmek için küresel çaptaki şirketleri ile finansman ve yatırım desteği vererek Çin'i ekonomik bir dev hâline getirmiştir, Batı'nın çöküşü sonrası Masonik Merkez, ABD'den Çin'e taşınmaktadır. Aşağıda bu taşınmanın rasyonalizasyonuna ustalıkla hizmet eden bir analizin giriş kısmını bulacaksınız.
Seçkin Deniz, 14.11.2016
***

"Var olan uluslararası düzenin yerini almak gibi bir gayesi olmadığı konusunda ısrar etse de, Çin, değişen güç realitelerinin küresel kurallarda değişiklik yapılmasını gerektireceğini ileri sürmektedir."


Brookings Editörü'ünün Notu: 
Bu yazı, bilim adamlarının Asya-Pasifik bölgesinin karşı karşıya kaldığı büyük sorunları değerlendirmek ve dış politika uygulayıcılarına tavsiyeler sağlamak amacı güttükleri Kaos Asya Çalışma Grubu'nun Brookings Order'ın da bir bölümüdür.

Çin'in global ekonomik güç olarak doğuşu ve uluslararası düzene entegrasyonu, Avrupa ve Amerika'nın 21.yüzyıl başlarında karşılaştığı en temel politik direnişlerden birisidir. Dünya Ticaret Organizasyonu'na (WTO) 2001'de girdiğinde, zaten büyüyen bir güç olan Pekin, global koşullarda sınırlı öneme sahip bir ekonomik aktördü. 15 yıl sonra, Çin'in değişimi, iktisadi tarihe benzer değildi. 


Geçen 15 yıl boyunca, Çin'in gayrisafi hasılası 8 katına ulaşarak, 21.yüzyılda global ekonomik büyümeye ana lokomotif olarak hizmetine olanak sağlamıştır. Dünya ekonomik sıralamasında 6.lıktan 2.liğe sıçrayarak, ekonomik büyüklükte ABD'nin izini sürmektedir. Ek olarak, Çin dünyanın önde gelen ticaret devleti ve en büyük 2.yabancı doğrudan dış yatırımı olmuştur.


Bu büyüklükteki bir ekonomik değişim, Çin'in siyasal gücünü ve ekonomik manivelasını arttırmakla beraber, aynı zamanda içteki ekonomik evrimini de harekete geçirdi, daha da büyük düşünmeye başlayarak artan ilgiyi küresel ekonomik idarenin kurallarına tahsis etti.


Var olan uluslararası düzenin yerini almak gibi bir gayesi olmadığı konusunda ısrar etse de, Çin, değişen güç realitelerinin küresel kurallarda değişiklik yapılmasını gerektireceğini ileri sürmektedir.


Çin'in artan hırsları Çin ekonomik değişiminin en ortasındadır. Ülkenin ekonomik reformlarının erken dönemlerinde, Çin'in düşük iş gücü maliyeti, Çinli tüketim malları üreticilerine 
büyük avantajlar sağladı. Ekonomik büyüme yavaşladığında, Çinli politikacılar daha yüksek bir büyüme seviyesi için inovasyon ve yeni ürün geliştirme konularında çağrı yapmaya başladılar. 


Bu amaçlar, büyüyen bir yatırım ve dünya ekonomisinde daha büyük bir kazanç varsayımları üzerineydi, ama yavaşlayan Çin büyümesi, Çin'deki Avrupa Birliği ve Amerikan yatırımlarını azaltma tehdidi taşıyordu.


Böylece Çin'in ekonomik uygulama ve öncelikleri, ileri endüstriyel ekonomilerle bir uyum sorunu ortaya çıkarıyordu.


Bu beklentileri kabul, dolayısıyla Avrupa ve Amerika'da öne çıkan sorun haline gelmektedir.



Philippe Le Corre ve Jonathan D. Pollack, Ekim 2016, Brookings Entsitüsü



china_global_rise_cover

Sonsuz Ark'ın Notu: "China’s global rise: Can the EU and U.S. pursue a coordinated strategy?" başlıklı raporun tamamı için lütfen tıklayınız





Nehir Nil, 14.11.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çevirmen Yazar, Çeviri


Orijinal Metin:
https://www.brookings.edu/research/chinas-global-rise-can-the-eu-and-u-s-pursue-a-coordinated-strategy/?



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı