13 Kasım 2016 Pazar

SA3637/KY1-CÇ322: Penisilinya’da Bir Çiftlik (Tek Perde-Üç Sahnelik Oyun)


-Kişiler: Birinci Şakirt, İkinci Şakirt, Hüngürdek Mustafi Vaiz-


(Sade döşeli bir salon.. sağ tarafta bir kapı.. sol tarafta yukarı çıkan ahşap bir merdiven.. duvarlarda sıra sıra tv.ler. her tv. Bir ülkeden haber kanallarını göstermekte.)


Sahne Bir
Birinci Şakirt

(Perde açıldığında 1. Şakirt tedirgin bir şekilde salonda dönüp durmaktadır. Arada sırada kendini tokatlar..)

1. Şakirt – (Sızlanarak) ne olacak şimdi.. şimdi ne olacak.. nasıl söyleyeceğim.. kahretsin.. kesin bu kere bastonla kafamı parçalar.. taştemiyse min vetbunin eşiymin... akşin akşin.. kuşin.. katişin.. meklişin.. bhifzi ve hidmati ve kadai.. tüh.. kaç kere okuyacaktık la biz bunu.. bu halde mümkün mü hatırlamak arkadaş.. tutturdu ille hileri ille hileri.. paralar da gitti.. giden paraya mı ağlarsın.. yenilecek dayağa mı.. taştemiyse min vetbunin eşiymin... akşin akşin.. kuşin.. katişin.. meklişin.. bhifzi ve hidmati ve kadai.. (İki eliyle kuvvetle yanaklarını vurur..)
***

Sahne İki

İkinci Şakirt-Evvelki


(Salonun kapısı yavaşça açılır. İkinci Şakirt sahneye girer. Korktuğu her halinden bellidir. Yavaş adımlarla Birinci Şakirt’e yaklaşır.)

İkinci Şakirt- (Çekinerek) Abi.. tokat sesleri duydum da.. hafzanallah.. yoksa görünmez.. maazallah..

Birinci Şakirt- (Şaşkın.. öfkeli) Ne saçmalıyorsun denyo?

İkinci Şakirt- Abi tokat sesleri duydum da onun için şey ettim.. (Başını eğer)

Birinci Şakirt- Nasıl söyleyeceğiz arkadaş.. hileri abla kaybetti.. kesin kazanacak deyip dünya kadar para verdi.. beni dinlemedi..

İkinci Şakirt- Abi o nasıl söz.. hem dur bakalım.. kazanacak dediyse kazanır.. hem sizin söylemenize de gerek kalmaz.. haberini alır..

Birinci Şakirt- (İkinci Şakirt’in boğazına sarılır.. sıkar) Lan sen hakketten denyosun ha.. boşuna sana denyo demiyor.. nereden alacak haberini? Televizyon açmasını bile bilmiyor.. eski televizyonlar ne iyiydi.. basıyordun düğmesini açılıyordu, deyip dünya kadar söz sayıyor bana.. sanki akıllı tv.leri akıllı telefonları ben icat etmişim gibi.. (ikinci şakirdi bırakır) ben ne halt edeceğim şimdi.. şu denyonun söylediğine bak.. haberini alır.. lan konuşturma beni.. taştemiyse min vetbunin eşiymin... akşin akşin.. kuşin.. katişin.. meklişin.. bhifzi ve hidmati ve kadai.. tüh.. kaç kere okuyacaktık la biz bunu.. bu halde mümkün mü hatırlamak arkadaş.. tutturdu ille hileri ille hileri.. paralar da gitti.. giden paraya mı ağlarsın.. yenilecek dayağa mı.. taştemiyse min vetbunin eşiymin... akşin akşin.. kuşin.. katişin.. meklişin.. bhifzi ve hidmati ve kadai..

İkinci Şakirt- (Korkarak) Abi eksik söyledin..

Birinci Şakirt- (Öfkeli) Neresini?

İkinci Şakirt- (Çekinerek) Akvamin akvamin ya kumin insarifu baraka fiyküm ve aleyküm..

Birinci Şakirt- (Kafasını sallayarak) He.. iyi dedin.. bunu bin kez de söylesem o dayağı yiyeceğim.. kurtuluş yok.. (Durur.. İkinci Şakirt’in yüzüne bakar.. uzun uzun bakar.. rahatlamaya başlar.. gülerek) bu kere bana dayak yok denyo.. değil mi?

İkinci Şakirt- Anlamadım abi..

Birinci Şakirt- Anlasan şaşardım.. sana denyo dedikçe hoşuna gidiyor değil mi?

İkinci Şakirt- Elbette.. adımı o verdi..

Birinci Şakirt- İyi.. denyo.. şimdi.. şimdi.. (kolundaki saate bakar) şimdi.. bak denyo birazdan aşağı iner.. sen karşıla.. ilkin beni soracak elbet.. karnı ağırıyordu.. sık sık ayak yoluna gidiyor.. dersin.. anladın mı? Ne diyeceksin?

İkinci Şakirt- Ayak yolunda..

Birinci Şakirt- İyi.. epey bir beddua edecektir hem bana hem sana.. sonra sana seçim sonuçlarını soracaktır.. ben şimdi tvleri kapatacağım.. sen de hileri ablanın kaybettiğini söyleyeceksin.. yavaş yavaş söyle.. alıştıra alıştıra.

İkinci Şakirt- Tamam abi..

(Birinci Şakirt tek kumandayla tüm tv.leri kapatır.. sahneden çıkar.)

***
Sahne Üç

Hüngürdek Mustafi Vaiz- Evvelki


(Hüngürdek müstafi vaiz elinde baston ağır ağır merdivenlerden iner. İkinci Şakirt merdivenlere doğru koşar. Hüngürdek müstafi vaiz burnundan solur. Kendisine uzatılan eli itekler. Salonun ortasına kadar yürür.. tv.lere bakar.)

Hüngürdek Mustafi Vaiz- (Öfkeli) Tv.ler niye kapalı.. (Bağırarak) Haylaz nerede?

İkinci Şakirt- (Tir tir titreyerek) Ayak.. ay.. aya.. ayak yolunda..

Hüngürdek Mustafi Vaiz- Patlasın inşallah.. peki sen açmasını bilmiyor musun? Kaç kere söyledim.. tvler 24 saat açık duracak.. niye kapalı.. yoksa.. kötü bir şey mi oldu yoksa.. yoksa.. yoksa sevinçten kalbimi durduracak kadar iyi bir şey mi oldu?

İkinci Şakirt- Hileri abla kaybetti..


(Hüngürdek Mustafi vaiz donup kalır.. elinden bastonu düşürür.. eğilir alır.. ikinci şakirde doğru yürür.)

İkinci şakirt- (Ellerini kaldırır başını korur vaziyette, ağlayarak) .. taştemiyse min vetbunin eşiymin... akşin akşin.. kuşin.. katişin.. meklişin.. bihifzi ve hidmati ve kadai.. tüh.. akvamin akvamin ya kumin insarifu baraka fiyküm ve aleyküm..

Perde :)




 Cemal Çalık, 13.11.2016,  Konuk Yazarlar,  Sonsuz Ark, Oyun, İsyan

Seçkin Deniz Twitter Akışı