21 Ekim 2016 Cuma

SA3561/TG210: ABD'nin Tetikçileri; Tacik Omon, Blackwater ve IŞİD

Sonsuz Ark'ın Notu:
IŞİD'in bir Amerikan projesi olduğuna dair, neredeyse tamamı batılı kaynaklardan yaptığımız çevirilerden oluşan birçok analiz yayınladık. Aşağıdaki The Guardian haberi, OMON olarak bilinen Tacikistan özel kuvvetler biriminin komutanı Albay Gulmurod Khalimov'un kendisini yetiştiren ABD'ye ve ekinde Rusya'ya karşı birdenbire IŞİD saflarına geçtiğini ilan ettiğini anlatıyor; haberin başlığı da ABD'nin baskıcı Tacikistan Rejimi'ne odaklanmış bir perspektifini yansıtıyor. Oysa olay açık; ABD, özel kuvvetler mensubu olarak yetiştirdiği her ırktan ve dinden askeri dilediği yerde istihdam ediyor, kimi zaman herhangi bir ülkenin Özel Kuvvet mensubu olarak istediği zaman Blackwater'da, istediği zaman kurduğu ve yönettiği El Kaide, IŞİD, Boko Haram, Eşşebab, FETÖ gibi veya yeni Şii Irak tandanslı vahşi örgüt Haşdi Şabi gibi herhangi bir terör örgütünde... Aksi halde ABD'de 11 yıl özel eğitim alan Tacik OMON Albayı Gulmurod Khalimov'un İslam'dan ve Müslümanlardan yana tavır alması için girmesi gereken en son yer bile değildir IŞİD... IŞİD'de yer alan eski Fransız generalleri, İngiliz SAS askerleri, eski Alman askerleri, Tacik Albay'ın da özel olarak görevlendirilmiş olduğu şüphesini güçlendiren delillerdir. ABD baskıcı rejimleri destekler ve onlara karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarını örgütleyerek karşı savaşçı grubunu dizayn eder; böylece hem ülkeleri hem de dünyayı yönetmeye devam eder; bugün ABD imparatorluğunun çöküşünün yaklaştığını artık bu tür organizasyonların gizli kalamayışından anlayabiliyoruz.
Seçkin Deniz, 21.10.2016


Tajik officer's defection to Isis highlights US support for repressive regime
"Tacik Subay’ın IŞİD’e sığınması ABD’nin baskıcı rejime desteğini ortaya koyuyor"

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin ifadesine göre IŞİD’e sığınan kıdemli Tacik polis şefi, beş ayrı konuda Amerika’da eğitim almış. 

OMON olarak bilinen Tacikistan özel kuvvetler biriminin komutanı Albay Gulmurod Khalimov (Gülmurad Halimov), IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda, kontrterör eğitimi için ABD’ye üç defa gittiğini, bu eğitimlere özel Amerikan güvenlik şirketi Blackwater’ın da dâhil olduğunu iddia etti.

   
Tacikistan OMON Komutanı, Albay Gulmurod Halimov

Bu iddianın doğru olduğu ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edilmiş. Dışişleri sözcüsü Pooja Jhunjhunwala, CNN’e verdiği mülakatta şöyle diyor: 

“Albay Khalimov 2003-2014 seneleri arasında, ABD Diplomatik Güvenlik/Anti-Terörizm Destek Programı kanalıyla, ABD ve Tacikistan’da gerçekleştirilen kontrterör eğitim kurslarına katılmıştır.” 

Ülkenin özel kuvvetlerinin eğitim ve donanımından sorumlu OMON (Tacikistan özel kuvvetler birimi), ABD ve Tacikistan arasındaki güvenlik işbirliğinin anahtar konumdaki unsurlarından birisidir.  

IŞİD’e gerçekleşen bu sığınma iddiasından önce de eğitim programları konusunda tartışmalar vardı; Tacikistan’ın en yetenekli birimleri, üst düzey güvenlik tehditlerine karşı kullanılırken aynı zamanda Başkan İmamali Rahman’ın baskıcı rejimi için de kilit konumdaydı ve içerideki muhalefetin bastırılmasında görev alıyordu. 

2012 senesinde Tacikistan ana muhalefetinden Muhiddin Kabiri şöyle diyordu: 

“Geçenlerde İstanbul havaalanındaydım ve orada ABD’deki eğitimden dönmekte olan bizim OMON birliğinden 15-20 kişi ile karşılaştım. Eğitimlerin nasıl olduğunu sorduğumda, çok iyi gittiğini söylediler. Onların sadece yeni askeri yaklaşımlar hakkında değil ayrıca insan hakları, insanların nasıl korunacağı ve bu tür birimlerin demokratik ülkelerdeki rolü konusunda da bilgi sahibi olacaklarını umuyorum.” 

Kontrterör Eğitimi 

Khalimov’un da katıldığı bu kurslarda subaylara neler öğretilmekteydi?

Tacik komutan, IŞİD’e sığındığını ilan ettiği videoda şöyle diyor: 

”Dinleyin, sizi Amerikan domuzları: Ben üç kez Amerika’da bulundum. Müslümanları öldürmek için askerleri nasıl eğittiğinizi gördüm. İslam’ı ve Müslümanları yok etmek amacıyla askerlerinize kuşatma ve taarruzun nasıl yapılacağını öğrettiniz.”

Khalimov’un hangi kurslara iştirak ettiği tam olarak bilinmiyor, ancak Wikileaks tarafından yayınlanan diplomatik belgeler sayesinde ABD özel kuvvetlerinin Tacik meslektaşlarına neler öğrettiğine dair bazı işaretler var. 

2009 tarihli diplomatik bir telgrafta, Duşanbe’deki ABD elçiliği şöyle diyor: 

“2008 senesinde üstlenmiş olduğumuz bir dizi eğitim programındaki birimler, daha sonraki operasyonlara yönelik eğitimlerin faydalı olacağını başarılı bir şekilde ispat etmiştir… Swat (özel silahlar ve taktikler) ve acil müdahale operasyonlarında kullanılan İçişleri Bakanlığı OMON biriminin kontrterör kabiliyetlerini geliştirdik.” 

2008 tarihinde Amerikan Büyükelçiliği tarafından yazılan başka bir metinde şu ifadeler yer alıyor: 

“Tacik Ulusal Muhafızları, sınır devriyeleri ve OMON birlikleri tarafından talep edilen kritik eğitim görevleri şunları kapsamaktadır: Personel organizasyonu ve planlaması, üretim emri, görev analizi ve askeri karar verme prosesi, savaş sahası istihbarat hazırlığı (IPB), doğrudan eylem (baskın ve pusular), özel keşif,  yakın mesafe çatışma/savaş (CQC/B) teknikleri, keskin nişancı/gözlem operasyonları, şehir içinde askeri operasyonlar (MOUT)… taktik haberleşme ve savaşta temel hayat kurtarma yöntemleri.”

Ayrıca bilgilendirme amaçlı slaytlarda OMON’a “ekipman ve silah” sağlandığı ifade ediliyordu.

Rusya’ya Yönelik Tehditler

Diğer taraftan OMON tarafından Duşanbe’deki Amerikan Büyükelçiliği için koruma da sağlanmaktaydı. 2013 tarihinde Amerikan Büyükelçisi Susan Elliott kendisi ile birlikte iki özel kuvvet subayının yer aldığı bir fotoğrafı twitleyerek şu mesajı yazıyordu: 

“Omon’a, büyükelçiliğimizin güvenlik ve emniyetinin sağlanmasında vermiş olduğu destekten dolayı teşekkürler.”

ABD’nin Tacikistan Büyükelçisi Susan Elliott OMON subaylarıyla- 2013. (Foto: Twitter)

Öyleyse Khalimov’un IŞİD’e sığınması ne anlama gelmekteydi? 

Tacikistan’daki İslamcı savaşçılık konusu üzerinde çalışan bir siyaset bilimci olan John Heathershaw bu olayın muhtemelen operasyonel kapsamda fazla bir anlamı olmadığını ancak ABD’nin uzun süreden beri ülkenin (Tacikistan) baskıcı devlet organına vermiş olduğu desteğe yönelik çok kötü bir portre çizdiğini ifade ediyor. 

Heathershaw şöyle diyor: 

“Rejim muhalif İslami Direniş Partisi üzerinde baskı kurarken, Tacikistan’ın güvenlik servislerine önemli ölçüde askeri eğitim sağlayan ABD,  kontrterör faaliyetlerini bu çalışmalarla (Çev: İslamcılarla mücadele) irtibatlandırdı. Bu tür bir askeri yardım muhtemelen zararlıydı ve durdurulması gerekmekteydi. Khalimov şimdi, ABD’nin Orta Asya’daki askeri yardım çılgınlığının bir simgesi haline gelmiştir. ”

Rus Orta Asya uzmanı Arkady Dubnov, Khalimov’a yönelik yapmış olduğu bir eleştiride; Khalimov’un videoda (Çev: IŞİD tarafından yayınlanan video) ABD’ye yönelik göndermelerinin abartıldığını ve Rusya’ya karşı sergilemiş olduğu tehdidin bundan çok daha önemli olduğunu öne sürerek şöyle diyor:

“Özelde ABD, genelde ise Batı demokrasilerine yönelik tehdit IŞİD tarafından üretilen propagandanın olmazsa olmazıdır, bu anlaşılabilir bir durumdur. Videoda Rusya’nın açık ve keskin bir dille suçlanarak, Ruslar için çalışan Tacik ‘kardeşlerin’ bu hizmetkârlıktan vazgeçerek sadece Allah’a kul olmaları gerektiğine yönelik ifadeler çok daha çarpıcıdır.”    

Rusya, ABD’ye nazaran, IŞİD’in Orta Asya’ya karşı sergilemiş olduğu tehdide yönelik çok daha fazla vurgu yapmaktadır. Diğer taraftan Rus yetkililer tarafından kamuoyu önünde açıkça ifade edilmemiş olsa bile Rusya’da IŞİD’in ABD tarafından yaratıldığına dair yaygın bir kanaat bulunmaktadır.  

Şüphesiz bu mesele, daha birçok komplo teorisine malzeme olacaktır. 

Khalimov’un (ABD’nin yanı sıra) ayrıca Rusya’da askeri eğitim almış olmasına rağmen ABD’ye yönelik yapmış olduğu vurgular; Moskova’nın, Orta Asya’daki terörle savaşta ABD’nin güvenilir bir ortak olmadığı yönündeki inancını güçlendirebilecektir.  

Joshua Kucera, 2 Haziran 2015

Tamer Güner, 21.10.2016, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri



Haberin kaynağı:
https://www.theguardian.com/world/2015/jun/02/isis-defection-gulmurod-khalimov-tajikistan

Metnin Orijinali:
http://www.eurasianet.org/node/73666


Seçkin Deniz Twitter Akışı