1 Şubat 2016 Pazartesi

SA2429/KY13-AO50: Aydın Kimdir?

"Aydın" gerçeğin farkında olmadan hakikati güncelle örülü çağlarüstü gerçekle buluşturur.


Eğer bir zihin güncele yenik düşüyorsa onun "aydın" sayılması akıl dışıdır. "Aydın", geleceğe ulaşmak için yolu aydınlatan, ışığının açısını gitgide büyütebilendir. Bunun olabilirliği ise yaşadığı atmosferin kendisine engin nefes almasına bağlı. Işığını atmosferin her yanına uzanarak alamayanın evrensel bir ışık, insanlığa yarayacak şeyler üretmesi imkansızdır.

Eğer bir düşünce çağlar ötesine uzanamıyor ve dünyanın en ücra köşesine nefes olamıyorsa söyledikleri, süslü sözlerin ötesine geçemez. Elbet bu pozisyonda olanlara da ihtiyaç var, bunlar küçümsenemez. Ancak, bunlar sadece güncelin peşinde koşarak, onu biçimlendirip, cilalayarak güncelin önünü açarlar ve kitleleri belirginleştirdikleri gerçekliğin ardında yürütürler. 

"Aydın" ise gerçeğin farkında olmadan hakikati güncelle örülü çağlarüstü gerçekle buluşturur. Onun yaşadığı çağda sürekli üretilen gerçeklik hakikatin özünü kemirmeye başlar. "Aydın"gerçekliğin hakikatı örttüğünde ortaya çıkar ve meşalesini insanlığın önünde tutar.

Türkiye bu çerçevede kısır bir ülke. Politik gerçekliğin sürekli çoğaltıldığı bir ortamda algı berraklaşır, ancak sanalı hakikatin önüne koymaya başlar. Her kim bu dairenin içindeyse ona bir aydın olarak değil, entelektüel olarak bakmalı.

Peygamberler aydın tasavvurunu hakkıyle karşılayan kimselerdir. Dinlerin bozulması ise entelektüel üretimle baş göstermiştir.

İsrailoğulları, alimlerini ululaştırdılar ve böylece dinlerini yani peygamberin getirdiğini bozdular. Gerçeğin peşinde koşanların bu akibeti önlemeye gücü yetmedi.Zira aydınlarının önünü açamayan toplumların akibeti bu.

Bu kabusun farkında olmayanların adil bir dünya kuracağını düşünmek bir yanılsamadır.

Ve o nedenledir ki gerçeğin belirginleşmesi hak ve adaletin varlığını sağlamaya yetmiyor.


Farkında olmadığımız sürece bu kısır döngü hep sürecek..


Adnan ONAY, 01.02.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı