23 Ekim 2015 Cuma

SA1935/KY22-AB19: Yeni Yüzyılın Sanat Akımı: “Troçki ile Sevişmeler”

"Tüm esin kaynaklarınızı kullanırken, Troçki’nin Yanovka’da küçük toprak sahibi bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğduğunu unutmamanız, bir yeni yüzyıl sanatçısı olarak ruhunuzun ve sanatınızın Troçki’yle Sevişmeleri açısından tüm manasını da büyük bir ehemmiyetle tamamlayacaktır."


Yirminci yüzyılın ikinci devresini sanatın tüm dallarının Holocost ile sevişmesini seyrederek tamamladık. Yirmibirinci yüzyıla girerken bunun altındaki zamanlamanın Filistin’in işgali ile başladığını artık daha net görmekteyiz.

İsrail’in Filistin’de yaptığı işgalleri ve katliamları haklı gösterme çabasının altında sanat dünyasında oluşturmuş olduğu felsefe dili, İsrail’i bugünlere taşıyan en önemli efektlerden birisi idi. En son Pianist, Schindler'in Listesi, Hayat Güzeldir filmlerinden ağlayarak çıkartılan Dünya halkları, zihinlerinde Hitler'e kan kusarak, İsrail’e hak vererek, ruhları Holocost'la sevişerek bir yüzyılı tamamladı. 

Kitaplar, sanat eserleri, bilimsel faaliyetler, ekonomik girişimlerle de zihinlerde oluşabilecek boşlukların altı tamamen dolduruldu. Yirmibirinci yüzyıl insanı kapitalizmin şekillendirdiği hamuru ile her türlü şekle girmeye artık müsaitti. 

Yeni yüzyıla girerken de Rusya ile Troyka sermayesi arasında ciddi çekişmeler sahne alıyordu. 

Troyka, dini ve ırkı fark etmeden her ülkede devrim ayağı altında halkları kışkırtıyor. Seçilmiş iktidarlara karşı ayaklanmalar organize ediyordu. Son beş yıl içerisinde Brezilya’sından Azerbeycan’ına, Pakistan’ından Venezuela’sına kadar deneylerini gerçekleştirmedikleri ülke kalmamıştı. Deneylerinin en olumlu sonuçlarını ise Ukrayna ve Mısır’da almışlardı.

Sanat eserlerindeki muhteşem perspektifi ise mali krizle mücadele eden Yunanistan’da Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti ile Yunan hükümeti arasında çıkan anlaşmazlıkta tamamen görebilmek mümkündü.

Dünya’ya yayılan “Troçkist Gezi Ruhlu Travma Akımı” hiç şüphesiz sanatın her alanında da yeni yüzyılda kendisini gösterecekti. Bir önceki yüzyılda Schindler'in listesindekiler hayatı kendilerine güzel kılarken, yeni yüzyılda Troyka sermayesinin ekmeğini yiyenler de hayatı kendilerine güzel kılmalıydı.

Nitekim ülkemizde gerçekleşen 14. İstanbul Bienali'nde yandaş olmayan basınımızda en çok konuşulan eser Arjantinli genç sanatçı Adrian Villar Rojas'ın Troçki'nin Büyükada'da sürgündeyken kaldığı evin önünde denizden yükselen devasa hayvan heykelleri oluveriyordu.

Sanatçı 'Tüm Annelerin En Güzeli’ adını taşıyan eserlerinde zürafa, boğa gibi hayvanların betondan heykellerinin üstüne karpuz, ağaç dalı gibi malzemelerden yapılmış ikinci birer hayvanın heykelini oturtuyor. Birbirini taşıyan hayvan heykelleri denizin içindeki kaidelerin üstünde duruyor ve izleyicinin gözünün içine bakıyordu.(1)



Şüphesiz heykellerin insan gözünün içine baktığı kadar, sanatın insan ruhuna bakan akımları da vardı. Oluşturulan akımların insan ruhundan önce zihnindeki kablolara da mutlaka temas etmesi gerekiyordu. Buradan da anlaşılan oydu ki, kitap, film, müzik, resim vs. sanatın ilgilendiğiniz ya da ürettiğiniz hangi dalı olursa olsun tanınmanız ya da ödüller almanız için yeni yüzyılda holocostu hafifçe kenara itip, Troçki’ ye acımanız, göndermeler yapmanız ya da esinlenmeniz gerekiyordu. 

Marksizm'i Troçki' nin bakış açısıyla yorumlarken, 4.Enternasyonellerin devamı olan güya antikapitalist sermayenin sizi övmesi hatta ödüllere boğması için elbette kaçınılmaz kurallar olacaktı.

Bu bağlamda Sonsuz Ark olarak yeni yüzyıl sanat felsefesini daha iyi anlamanız için sanatçıların dikkat etmesi gereken ögeleri sizler için derledik.

Öncelikle Sosyalizmi özgürlüğü ortadan kaldıran bir sistem olarak reddederken dünya devrimini enternasyonalin gerekliliği olarak görmeniz, sanatınızı sürekli kılmanız içinse burjuvaların oynaması gereken tiyatroları sanatçı olarak işçi sınıfı adına sizin yüklenmeniz gerekiyor. 

Dünyada gelişen ekonomik dengeler Troçki’nin ekonomik felsefelerini haklı çıkarırken ilerleyen yıllarda esinlenmeniz açısından Mao ve Stalin’in zulmünü esin kaynağı olarak ta kullanabilirsiniz. Tıpkı Hitler'e kan kusanlara ödüller yağdırıldığı gibi, ileride bu zulme sessiz kalınmaması kaçınılmaz olacaktır. 

Eski Kızıl Ordu askerlerinin günümüzde Atlanta Sermayesi'nden maaş aldıklarını hatırlayarak yeni yüzyıl sanat anlayışınızı şekillendirirken TV’de golf maçlarının saatlerini kaçırmamanız ve mutlaka “Kusmi Tea Troyka” marka çayı yudumlamanız ve Troyka marka çikolatalarından tatmanız gerekiyor. 

Yanında Meksika puronuzu tüttürürken evinizde şömine duvarınızın üzerinde bir Troyka yağlı boya eseri bulundurmanız etrafa Troyka markalı seramiklerden serpiştirmeniz, CD çalarınızda Winter Troika Ride çalması da ön koşullardan birisidir.




Geri kalan vakitlerinizde ruh dünyanızın sarsılması, duygularınızın ön plana çıkması, eserlerinize yansıması ve havaya girmeniz bakımından…

Troçki’nin kızı Zina’nın Hitler rejimi altında Berlin’de intihar etmeye zorlanmasını, oğlu Lev Sedov’un öldürülmesini ve Troçki’nin yaşadığı sürgünleri sanat eserlerinize yansıtmanız önceki yüzyıl sanat akımı ile bağlantı kurmanız açısından verimli sonuçlar elde etmenizi sağlar. 

Youtube’dan Berlin Duvarı'nın yıkılışını tekrar tekrar izlemek ise kesinlikle sanat şevkinizi bolca artıracak bir yöntem olacaktır. Eserlerinize anlam kazandırmaya çalışırken, Stalinist İspanyalı gazeteciyi, Troyka'yı öldürdüğü için İspanya’yı da mutlaka lanetlemelisiniz. 

Troçki’nin ölümünden önce bilinci yerine geldiği sırada dediği gibi "Burjuva basına iyi malzeme olduk" cümlelerini içinizden tekrarlayarak…

Güzel sanat eserlerinizin burjuva basınında yer aldığı anları da hayal edebilirsiniz. 

Sanat hayatınızın basında yer alan haberlerinin kutlamasını yaparken red-cherry ya da vodka yudumlamanız gerekliliği ise işin son aşamasını oluşturuyor. Bu kuralları uygulayarak sanat eserlerinizi şekillendirdiğiniz takdirde yeni yüzyılda inanın Dünyada ödül alacağınız hiçbir sanat dalı kalmayacaktır. 

Kazandığınız ödüllerden elde ettiğiniz gelirle mümkünse Troçki’nin kaldığı eve yakın olanından, Büyük Ada’dan bir yazlık alırsanız sanat hayatınız için daha da anlamlı olur. Böylece antikapitalist işçilerin duygularına ve hislerine de tercüman olduğunuzu düşünmeniz, işin boyutunu daha da duygusal kılacak ve kapitalizme karşı sanatçı olarak verdiğiniz savaştan ötürü de kendinizle gurur duyacaksınız. 

Sürekli 'Devrim' gerçekleştirdiğiniz sanat eserlerinizle emlak yatırımlarınızı da sürekli bu yönde yapmanız, sevgilileriniz Milena’lara Kafka’dan replikler mırıldanırken aşk hayatınızı da canlı tutmanızı sağlayacaktır.

Sosyalizmin aslında kapitalizme yenilmediğini, asla hizmet etmediğini kendi ruhunuz ve eserlerinizle bunu başardığınızı, ispatladığınızı görmek, Stalin yaşasaydı da görseydi demek!

Sürekli devrimci geçinen ve sermayeye yandaş olmayan sanatınız kendi deviniminize olan inancınızı artıracağı için aslında dışı sosyalist içi kapitalist olan ruhunuzu da huzura erdirecektir.  

Yaşlandığınız da Filistin bayrağını BM’lerde göndere biz çektirdik diye torunlarınıza hava atarken aldığınız ödülleri de şöminenin üstüne sıralamanız, felsefenizi beslemesi açısından faydalı olacaktır. Korkmayın, Troçki için sanat üretirken elbette sermayesi de sizi mutlaka besleyecektir.

Tüm esin kaynaklarınızı kullanırken, Troçki’nin Yanovka’da küçük toprak sahibi bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğduğunu unutmamanız, bir yeni yüzyıl sanatçısı olarak ruhunuzun ve sanatınızın Troçki’yle Sevişmeleri açısından tüm manasını da büyük bir ehemmiyetle tamamlayacaktır. 

Yazımızı burada noktalarken bize sadece, sürekli devrim için sanat üreten sanatçılarımıza
bol “antikapitalist” ve 'şevik'li sanat günleri dilemek düşer.



Azize Bahtiyar, 23.10.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar


Alıntılar:
  
1-http://www.radikal.com.tr/kultur/bienale-damga-vuran-sanatci-trocki-hakkinda-is-uretmek-cok-cazip-1456255/?utm_source=sm_tw&utm_medium=free&utm_term=post&utm_content=bienale-damga-vuran-sanatci-trocki-hakkinda-is-uretmek-cok-cazip-1456255&utm_campaign=kultur
2- https://en.wikipedia.org/wiki/Troika_Games#/media/File:Troika_Games_logo.png

Seçkin Deniz Twitter Akışı