30 Ağustos 2015 Pazar

SA1688/KY35-YTK11: Belirsizliklerin Başkenti

"Bu Meclis'in, bu yemyeşil çimenlerin sessizliği daha iki ay sürecekti anlaşılan…"


Meclis bahçesinde ikindi ezanıyla birlikte sessizlik ağırlaştı. Sonra haber geldi, toplantı bitmişti. Bahçıvanların özene bezene yetiştirdiği çimlerin üzerinde kurulmuş televizyon çadırları toplanmaya başlandı. Kablolar çekiliyordu birer birer.

Konuklar dağıldı iyice. Ağırlıkla Meclis muhabirleri, haber müdürleri ve temsilcilerin kaldığı meydan tenhalaştı. Sonra ilk haber düştü; Başbakan Davutoğlu 17.30'da açıklama yapacaktı.

Tek yaptığına göre iki buçuk saatlik görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmamıştı. Böyle düşünenler haklı çıktı. Biraz sonra dalgalandı klasik deyimle “Ankara kulisleri”; Bahçeli bütün önerileri reddetmişti.

MHP'li bazı isimlerin gazetecilere fısıldadığı iddia edilen “6 bakanlık istedik, şimdi karar AK Parti'nin” dedikodusu inanırlılığını beş dakika sürdüremedi. Başbakan kürsüye çıktı ve “Sayın Bahçeli bütün önerileri reddetti” dedi.

MHP lideri koalisyon konusunda kendi şartlarını hiç esnetmediği gibi seçim hükümeti, azınlık hükümeti gibi seçenekleri de reddetmişti. Erken seçime de karşıydı hatta. Beklenen, hiç şaşırtıcı olmayan son buydu.

Güne durup dururken görüşmede MHP tarafının koalisyonu da konuşmaya hazır olduğu; tabanın ve örgütün çok istekli olduğu haberleriyle başlayanlar saat 18'de çıplak ve aslında 7 Haziran'dan bu yana değişmeyen gerçeği gördüler.

Beklenen oldu ama şimdiden sonra ne olacağı çok şüpheli. 45 günlük anayasal sürenin dolmasına sadece dört gün kaldı. Süre dolduğunda düdük çalacak ve otomatik olarak seçime gidilecek.

Bu süre mi beklenecek? Muhalefetin sık sık atıf yaptığı gibi görevi iade mi edecek? Etse bile kaç günümüz var ve denenmemiş ya da umut vaadeden yeni bir hükümet kurulması ihtimali kaldı mı ki?
Meclis erken seçim kararı için olağanüstü toplantıya çağrılacak mı?

Çağrıyı AK Parti mi yapacak Meclis Başkanı mı? Toplantı yapılır ve ardından ama o gün ama birkaç gün içinde oylama yapılırsa MHP'nin tavrı ne olacak?

Çünkü MHP de CHP ve HDP ile birlikte ret oyu verirse AK Parti'nin önerisi reddedilecek ve süre biteceği için otomatik olarak 4 partinin üye verdiği bir seçim hükümeti kurulacak.

Bu hükümete HDP üye verecek mi? O verirse MHP verecek mi? MHP vermese bile terörle mücadelenin keskinleştiği bu dönemde MHP kendi kitlesine HDP'li bakanları nasıl açıklayacak?
Sorular soruları getiriyor.

Cevaplarsa şu anda belirsiz.

AK Parti yazıyı yazdığım saatlerde toplantı halindeydi. Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmayacakları kesinleşmemişti. 

Ankara'da hava açık ve güneşli, Meclis bahçesi şimdi bomboş, dört gün sonra ne olacağı ise çok belirsizdi. Bu belirsizliğin artık kesinleşmiş erken seçimde oyları nasıl etkileyeceğini şimdiden kestirmek mümkün değildi.

Bir önceki yazıyı nasıl bitirmişsek aynı yerdeydik işte;

Üç aşağı beş yukarı başladığımız yerdeyiz yani; hemen hemen 6 Haziran 2015'te…

Bu Meclis'in, bu yemyeşil çimenlerin sessizliği daha iki ay sürecekti anlaşılan…


Yaşar Taşkın Koç, 29.08.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar
Yaşar Taşkın Koç Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Yaşar Taşkın Koç Beyefendi'nin yazılarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 16.07.2015


İlk yayınladığı yer: Yeni Şafak

http://www.yenisafak.com/yazarlar/yasar_taskin_koc/belirsizliklerin-baskenti-2018749

Seçkin Deniz Twitter Akışı