3 Temmuz 2015 Cuma

SA1485/KY23-NN16: Teksas Kürtaj Davası ABD Yüksek Mahkemesi'nde

Eğer Amerikan Yüksek Mahkemesi Texas Kürtaj Yasası'na müdahale ederse, konu 2016 Başkanlık Seçim Kampanyaları'nda gündeme gelecektir.

Austin, Teksas, Ocak 24, 2015  (AP Photo / Eric Gay)


Texas abortion case still waiting at Supreme Court
Teksas Kürtaj Klinikleri Amerikan Yüksek Mahkemesi'nden gelecek ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan kürtaj yasasının engellenmesi kararını beklemeye devam ediyorlar.

Yüksek Mahkeme Pazartesi toplanmasına rağmen Amerikan 5. Temyiz Mahkemesinin benzer taleplerini ele alan Hakim Antonin Scalia tarafından Cuma günü açılan davaya cevap vermedi. Fakat bununla birlikte, bunun emrinin her an gelme ihtimali de bulunmaktadır.

Tüm Kadın Sağlığı Birliği ve diğer kürtaj sağlayıcılarının bir sürü temyiz dosyaları var, ama umarız, Anayasa Mahkemesini de ikna edebilirler.

Bu gruplar poliklinik cerrahisi merkezlerini birtakım fiziksel standartlar ve kürtaj doktorlarını lokal hastanelere kabul ayrıcalığı getiren 2013 tarihli bir Teksas Yasası ile savaşıyorlar.

Kürtaj sağlayıcılar, birçok kliniğin bu standartları yakalayamayacağı ve eğer yasa devreye girerse çoğunun kliniğin kapanacağı görüşündeler. Bu durumda da eyalette ancak 9 kadar klinik faaliyetlerini sürdürebilecek.

Teksas Yasa koyucuları ve kürtaj karşıtları ise, bu düzenlemenin kadınları daha kalitesiz polikliniklerden koruyacağı düşüncesindeler. İçlerinde Philedelphia'daki pisliği ve kötü şartları ile meşhur Kermit Kliniği'ni de düşününce diğer eyaletlerdeki birçok kürtaj polikliniği koridorları acil vak'a durumlarında ekipmanları hastaya ulaştırmak için fazla küçükler. 

Kürtaj yanlısı gruplar ve onların kamu sağlığındaki yandaşları bu iki düzenlemenin lüzumsuz olduğu ve sadece kadınların yasal kürtaja erişimlerini kısıtlamaya yol açacağı görüşündeler.

Bu davada avukatlarının, kürtaj klinik ve doktorlarını temsil ettiği Üreme Hakları Merkezi Başkanı Nancy Northup kanunun 'sinsi, gayri meşru ve son derece zararlı' olduğunu söyledi.

Mahkeme, Kürtaj yanlısı avukatların 9 Haziran kararının askıya alınması konusunda yaptığı acil başvuruyu da iptal etti.

Eğer Amerikan Yüksek Mahkemesi, Texas Kürtaj Yasası'na müdahale ederse, konu 2016 Başkanlık Seçim Kampanyaları'nda gündeme gelecektir.

AP'den bir analist 'Teksas Davası 1992 yılındaki en büyük kürtaj hükmü Planned Parenthood v. Casey 'den sonra olaya daha fazla açıklama getirilmesine de izin verecektir' diyor.

Casey Hükmü, kadınların kliniklerde kürtajdan faydalanmaları için yasalara aykırı bir yükümlülük getirmedikçe, eyaletlerin düzenleme yapabileceklerini söylemektedir.

Yale Hukuk Fakültesi Profesörlerinden ve kürtaj yasası savunucularından Priscilla Smith'e göre de; Mahkemeler yıllardır 'Casey Hükmü' altında yasaya aykırılığın ne demek olduğunu da bir türlü becerememişlerdir.

Nehir Nil, 03.07.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çevirmen Yazar, Çeviri


Orijinal Metin:
http://www.washingtontimes.com/news/2015/jun/22/texas-abortion-case-still-waiting-at-supreme-court/


Sonsuz Ark'ın Notu:

Teksas Kürtaj Yasası: Temmuz 2013'te kabul edilen yeni düzenleme, kürtajı sert kurallara bağlıyor. Teksas Eyaleti Senatosu'nda yapılan oylamada, yoğun eleştirilere yol açan tartışmalı kürtaj yasası 11'e karşı 19 oyla kabul edilmişti. Yeni yasal düzenleme, 20'nci haftadan itibaren hamileliğin sonlandırılmasını yasaklıyor.

Yasa, ayrıca kürtaj yapan kliniklerin çalışma koşullarını da sertleştiriyor. Buna göre, eyaletteki 42 kürtaj kliniğinden günlük hizmet verebileceklerine dair lisansa sahip olmaları istenecek.
Ancak bu koşulu yerine getirebilecek az sayıda klinik bulunduğu belirtilirken, eyaletteki birçok kliniğin kapanmak zorunda kalmasından endişe ediliyor. 

Yasa Senato'da görüşülürken, Senato binasının önünde toplanan yüzlerce kişi de protesto gösterisi düzenledi.

Yeni düzenlemeler, Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında da yoğun bir çekişmeye neden olmuştu.
Demokrat Senatör Wendy Davis, 25 Haziran'da kürtaj yasasının kabul edilmesini engellemek için Senato'da 13 saat süren uzun bir konuşma yapmıştı.

http://www.dw.com/tr/teksasta-k%C3%BCrtaj-yasas%C4%B1-sertle%C5%9Fiyor/a-16950096

Seçkin Deniz Twitter Akışı