26 Haziran 2015 Cuma

SA1461/KY29-YA12: KKTC ve Aziz Yıldırım; Spor mu, Siyaset mi, İş mi?

KKTC'de Polemik


Banka satın almak için KKTC’ye geldiği iddia edilen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın Futbol Federasyonu'nu ziyaret etmemesi ülkede gündem oluşturdu. Sosyal ve yazılı medyadan ağır eleştirilere maruz kalan Yıldırım’a DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’tan destek geldi.

“Havaalanı girişine bir bilgi panosu asalım ve ‘Bu ülkeye hangi nedenle gelirse gelsin futbol ile alakalı bir görevi varsa önce Futbol Federasyonu'ndan geçip izin alsın ondan sonra işini yapsın’ yazalım! Buraya, ne iş yapmaya, ne tatile ne de bizim okullarda okuyan çocuklarımızı görmeye gelsinler!” diyen Denktaş, konunun abartılmaması gerektiğini, yoksa alay konusu olacaklarını ifade etti.

Yatırım yapmak üzere, işadamı kimliğiyle KKTC’ye gelen Aziz Yıldırım Meclis oturumuna da konu oldu. DP-UG Başkanı Serdar Denktaş, Ercan Havaalanına bir tabela konarak, “Ziyaret edileceklerin listesinin asılması” talebinde bulunarak, yaşanan polemiği hicvetti. İşadamı kimliğiyle adaya gelen bir kişinin illaki Futbol Federasyonu Başkanını ziyaret etme gibi bir zorunluluğu bulunmadığına dikkat çeken Denktaş, “Olacak iş değil… Bugün bütün gazetelerde… Terbiyesizliği de attık (Bir gazetenin “Terbiyesizlik” manşeti üzerine)… Resmi bir ziyaret mi, hayır. Türkiye’de siyaseten yetkili biri mi, hayır. Neticede bir işadamı. Bu memlekete ne iş yapmaya gelsin bu insanlar, ne tatile gelsin, ne de okullarımızda okuyan çocuklarını görmeye gelsin! Gelirlerse önce Sertoğlu’nu görsün, saygılarını sunsunlar, ona göre yapsınlar yapacaklarını… Abartmayalım…” dedi. ( Bakınız; Ek haberi Sonsuz Ark

“Akça ile görüşüp, bilgi alışverişinde bulundular”

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir yetkili de (Kaynak ismini vermemizi istemedi. Yurdagül Atun). çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aziz Yıldırım’ın bir basın açıklaması yaparak tüm bu iddia ve söylemlere yanıt vereceğini kaydeden yetkili, “Aziz Bey, buraya işadamı sıfatıyla, yatırım yapmaya gelmiş ve iner inmez ilk önce büyükelçi Halil İbrahim Akça ziyaret edilmiş. Orada, yapılacak yatırımlar hakkında fikir alışverişi olmuş” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanını Futbol Federasyonu mu yönetiyor”

Aziz Yıldırım’ın Büyükelçiyle görüşmesi esnasında kendisine bir gazete gösterilip, “Başkan'ım adaya gelişiniz gelmeden olay olmuş” dendiğini, haberi okuyan Aziz Yıldırım’ın, “Bu ne saçmalık. Ben buraya işadamı olarak geldim. Bir dizi görüşme yapacağım. Bunun içinde en önemlisi de Merkez Bankası ile olacak” dediğini kaydeden yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunun arkasından Sayın Yıldırım, Cumhurbaşkanı'nı Futbol Federasyonu mu yönetiyor? Ben Cumhurbaşkanı'na da gitmiyorum; Tek Sayın Talat’ı ziyaret edip döneceğim dedi. Sonra bir restoranda yemek yendi, Merkez Bankası'ndan yetkili bir arkadaşla yasalar ve prosedürler hakkında bilgi alınıp geri dönüldü."

“Futbol Federasyonu’na randevu talebinde bulunan Cumhurbaşkanlığı yetkilileridir”

"Bu olayı maalesef bu hale getiren, şu saçma ve tehditkâr yazıların yayınlanmasına sebep olan, kendi akıllarınca Futbol Federasyonu’na randevu talebinde bulunan cumhurbaşkanlığı yetkilileridir." 

“Futbol Federasyonundan randevu istenmedi”

"Resmi olarak Futbol Federasyonu’na, ne Aziz Başkan'dan ne de Fenerbahçe kulübünden bir ziyaret talebi olmadı. Yani kısaca bunlar kendi başına gelin güvey oldu. Çıkan tüm yaygara ve tartışmalar da yersizdir çünkü Başkan'ın Programı'nda böyle bir ziyaret yoktu. Zaten Başkan da açıklamasında her şeyi apaçık yazacaktır.”


Yurdagül Atun, 26.06.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, 



Ek Haber:

Kuzey Kıbrıs'ta Aziz Yıldırım krizi

Ömer BİLGE / LEFKOŞA 26 Haziran 2015

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, dün gittiği KKTC'de, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu'ndan aldığı randevuyu, haber vermeden iptal edince kriz çıktı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı misilleme yapıp Yıldırım'la randevusunu iptal etti. Aziz Yıldırım ise, "Randevum yoktu ki iptal edeyim" açıklamasını yaptı.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, üniversite ve banka yatırımları için geldiği KKTC’de randevu şoku yaşadı... Yıldırım, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu’ndan aldığı randevuyu haber vermeden iptal edince, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı misilleme yaptı ve Yıldırım’la randevusunu gerekçesiz iptal etti. KTFF Başkanı Sertoğlu ve iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) yeni Genel Başkanı, eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Yıldırım’ı sert bir dille eleştirdi.

Aziz Yıldırım, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ile görüşmekten son anda vazgeçti.

KKTC DENİZBANK'A ALICI OLDU

Aziz Yıldırım dün sabah beraberinde Kıbrıslı Türk işadamı ve bankacı Erhan Kanioğlu’yla özel bir uçakla Lefkoşa’ya geldi. KKTC’de kayıtlı Kıbrıs Denizbank'a alıcı olan ve banka yatırımıyla ilgilenen Yıldırım, önce KKTC merkez bankası'nda mevzuatla ilgili temaslarda bulundu. Fenerbahçe geçen yıl KKTC'de Akdeniz Karpaz üniversitesi ile de ilgilenmişti. Üniversiteyle yapılan pazarlıklar sonuçsuz kaldı ve Aziz Yıldırım, Türkiye'de bir üniversite kurulması için çalışmalara başladı. Bu nedenle Ada'daki temasları sadece banka yatırımı ile sınırlı kaldı.

Yıldırım Merkez Bankası'nın ardından KKTC'de yeni koalisyon hükümeti çalışmaları yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri ve eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. Yıldırım'ın bu görüşmenin ardından saat 14.00’te Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu ile randevusu vardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Yıldırım'ın Sertoğlu ile randevusunu iptal etmesine çok kızdı.

HABERSİZ İPTAL KIZDIRDI

Aziz Yıldırım Hasan Sertoğlu ile randevusunu haber vermeden iptal etti. Yıldırım’ın randevu iptali KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı kızdırdı. Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu ile birleşme sürecinde ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’le yaşanan polemikte Hasan Sertoğlu’nun yanında yer alan Mustafa Akıncı, Aziz Yıldırım’a misillemede bulundu. Akıncı, Yıldırım’la olan randevusunu gerekçesiz iptal etti.

SERTOĞLU: BU YAPILAN BÜYÜK BİR TERBİYESİZLİKTİR 

Fenerbahçe Başkanı’nı bekleyen ancak randevunun iptal edildiğini resmi haber ajansı TAK’tan öğrenen Hasan Sertoğlu, sert bir açıklama yaparak, “Bu yapılan kurumlarımıza ve Kıbrıs Türk halkına büyük terbiyesizliktir. Randevu alıp da haber vermeden gelmemek daha büyük terbiyesizliktir. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ise, kendi insanına hassasiyet göstermesinden dolayı teşekkür ederim” dedi.

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, randevu krizi sonrası yazılı açıklama yaptı.

TALAT: GÜVEN SARSILDI

Randevu krizinin büyümesi üzerine Aziz Yıldırım ve heyetiyle görüşen Mehmet Ali Talat da yazılı açıklama yaptı. Talat, “Aziz Yıldırım’ın geleceği ve benimle görüşmek istediğini dün akşam (önceki akşam) öğrendim. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu da ziyaret etmesi halinde görüşeceğimi söyledim. Kabul ettiler ve ben de Yıldırım ve ekibiyle saat 13.10’da görüştüm. Ne yazık ki Aziz Yıldırım’ın benimle görüşmesinden sonra Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na randevusunu iptal ettiğini öğrendim. Bu durum ciddiyetle bağdaşmamakla birlikte karşılıklı güveni de zedelemiştir. Kıbrıslı Türklerin kurumlarının Türkiye’den gelen yetkililerce dikkate alınmaması, önemsenmemesi kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Verilen sözlere uymayarak yaratılan bu durumdan büyük üzüntü duydum” dedi.

AZİZ YILDIRIM: RANDEVUM YOKTU Kİ İPTAL EDEYİM!

Başkan Aziz Yıldırım ise, yaşananların iddia edildiği gibi olmadığını belirtti. KKTC Futbol Federasyonu Başkanı ile bir randevusu olmadığını, bu nedenle randevu iptali de yapmadığını söyleyen Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile de, İstanbul’dan geç hareket etmeleri nedeniyle görüşemediğini ifade etti. Fenerbahçe Başkanı, “Cumhurbaşkanı’nın misilleme yaparak randevumuzu iptal ettiği gerçek değildir. Çünkü randevu saatinde biz henüz İstanbul’dan havalanmamıştık. Randevumuz bu nedenle iptal oldu” dedi.

RANDEVU KRİZİ İLK DEĞİL

Aziz Yıldırım’ın Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu’yla randevusunu habersiz iptal etmesi ve ardından çıkan kriz, Ada yeşil sahalarında bir süredir devam eden ‘muhatap’ hassasiyetin son örneği oldu.

- KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, Aziz Yıldırım ile ilk polemiğini geçen yıl Ekim ayında Lefkoşa’da Fenerbahçe mağazasının açılışında yaşadı. Sertoğlu, Ada’ya Emre Belözoğlu’yla gelen Aziz Yıldırım’ı kendisini ziyaret etmemesi nedeniyle eleştirdi.

- Ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ile benzer bir kriz yaşandı. Kıbrıslı Türk Futbolcuların bonservis krizini çözmek amacıyla Şubat ayında Lefkoşa’ya gelen Yıldırım Demirören dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü. Sertoğlu bu ziyarette de Demirören’i kendilerini muhatap almamakla suçladı.

- Nisan ayında ise, TFF’nin FIFA’ya yaptığı Lefkoşa’da şube açma krizi çıktı. Sertoğlu, kendilerinden habersiz yapılan başvuruya sert tepki göstererek, TFF’nin şube açma talebine karşı çıktı ve Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu’na (KOP) üye olma süreci başlattı.

http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/29376014.asp

Seçkin Deniz Twitter Akışı