16 Mart 2015 Pazartesi

SA1215/YB27: İyilik Mevsimleri / Sınanmış Renkler 26

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Oysa insan neyi normalleştirirse sonraki nesle de ister istemez onu miras bırakır; nesiller bu yüzden daha hızlı çürürler."

Sıcak ve yağmur kol kola bu Mart saatlerinde. Deniz de öyle; kararsız bir insan gibi. Geçecek de sıcağa, bir türlü soğuktan kurtulamıyor. Alışkanlıklar havayı da denizi de insan gibi geriye doğru çekiyor; toprak da bir kuru bir yumuşak. Her mevsim geçişlerinde doğanın bu çatışmalarını hüzünle izlerim; bana hep insanı hatırlatır çünkü onun bu hâli... İnsan da kendisini geriye doğru çeken alışkanlıklarıyla çatışır. Bağımlılıkları bundandır.

Bağımlılıklar... düşünüp duralım mı beraberce? Hadi şöyle güverteye doğru yürüyelim. Biriniz iskeleden sıyırsın halatları, biriniz de demiri çeksin suyun derinliklerinden... hafifleyelim en azından demir attığımız bağımlıklarımızdan elimizle çözebildiklerimizden kurtulup.

'Denizde Gece' niye güzeldir bilir misiniz? Gök vardır, deniz vardır, bir de yıldızlar vardır eğer ay nekeslik edip saklanmamışsa düşlerinizden. Yakamozların o sonsuz cümbüşü sizi alır götürür bağımlılıklarınızdan. Geçmişiniz o andan geriye doğru zihninizden uzaklaşır siz o cümbüşün sizi hafifleten neşesiyle dolup taşarken. Hele bir de hafiften bir rüzgar varsa gecenin koynunda, hiçbir şey canınızı sıkamaz o demde. Allah'a hamdederek bakmanız lazım, ama...

İşin 'ama'sı insanı durdurur; hamdetmek hangi kişinin işidir? Bugün, bu gece bunu konuşalım. İnsanın bağımlılıklarından neden bıkmadığına bakalım. Bağımlılıklar günahlarımızla aramızdaki bağlarla çok fazla ilişkilidir bilir misiniz? Günahlarımızdan kopamayız, çünkü günahın ilk bedeli budur, kopmak isteriz, ama yeterince kopacak kadar samimi değiliz. Yağmur olup yağmamız bundandır; sıcak ve soğuk çatışır ruhumuzda. Günahlarımız bizi geriye çeker mevsimlerdeki geçişler gibi.

Hayatımızdaki mevsimlere baktınız mı? Çocukluğumuzdan ergenliğe geçerken, ergenliğimizde aklımızı dürten o masum günahlarımız değil midir? Ergenlikten gençliğe geçerken de aynı sıkıntılar vardır; gençlikten orta yaşa geçerken de. Orta yaş... orası beterin beteri bir çalkantılı dönemdir; ya  azdıkça azar gidersiniz dibine kadar uçurumların ya da geçmiş her mevsiminizdeki günahlara pişman olur, ağlarsınız.

İnsanı en çok gençliğindeki günahlar sıkıntıya sokar; onlar tatlıdırlar, sonraki her mevsiminizde o tatları yeniden tatmak istediğinizde aklınız sizi uyarır, günahlarınız sizi dürter ve öylece çatışırsınız.

Geriye dönüp o tatlı anları yaşamak mümkün olmaz bilirsiniz, ama o tatları alabileceğiniz başka zamanlar, başka insanlar vardır sizin gibi... her şey daha kolaydır; her şey daha ulaşılabilirdir ve siz her zamankinden daha zayıfsınızdır. Bağımlılıklarınız güçlü, siz zayıf...

Orta yaş delilikleri, bu yüzden insanların kendilerini zorlayarak kabul ettikleri, hoş görü bekledikleri günahlarla doludur; herkes suç ortağınız olma ihtimalindedir. Sizi onaylayan, size hoş görü gösteren, sizin onu onaylamanızı, hoş görmenizi beklemektedir ya da az sonra bekleyecektir.

Oysa insan neyi normalleştirirse sonraki nesle de ister istemez onu miras bırakır; nesiller bu yüzden daha hızlı çürürler. Çünkü sizin orta yaşta yaptıklarınız onlar için doğrudur ve onlar çocukluktan itibaren de onları yapmaya başlarlar; sizin hoşunuza giden onların da hoşuna gidecektir. Çalıyorsanız, onlar da çalacaktır, zina yapıyorsanız onlar da yapacaktır.

Yakamozları görüyor musunuz? Onlar yeryüzü var olalı beri öyleler; değişseler de güzellikleri pırıl pırıl parıldar. Mevsimlere bakmazlar; onlar için ay, yıldızlar ve biraz da hareket yeterlidir. Ya insan? Hangi güzel hasletini nefsinden fırsat bulup sonraki nesillere aktaracak kadar istikrarlı?

Orta yaş insanının yükü her yaş insanının yükünden daha ağırdır. O yaşta insanlar hem kendilerine mecburdurlar hem de kendilerinden öncekilere ve sonrakilere. Bilirler, tatmışlardır; severler, özlerler. Gelgitleri çoktur, ama bitmiş olmaları gerekir. Tövbe etmiş olmaları gerekir; huzuru hak etmek için daha çok kopmalılar bağımlılıklarından. Halatlarını çözmeliler günahkâr kıyılardan. Demir attıkları günah çukurlarından çekmeliler demirlerini, tekneleri Allah'ın rahmet denizine doğru yelken açmalı.

Hani çamura düşmüş bir pırlantayı alır yıkarsınız ya, işte günaha bulanmış ruhunuzu, bedeninizi ya da bir başka ruhu başka bedeni öylesine çekip alabilmelisiniz çamurdan; yıkansınlar diye su taşımalısınız onlara, başka bir mevsime geçişlerine yardım etmelisiniz. İnsan zayıf bir varlık, onanmak ister, anlaşılmak ister; günahsız olmak ister. Ondan daha çok yardıma muhtaç olan kim vardır ki?

Allah niye affetmesin sizi, beni? Eğer geçtiğimiz mevsim 'İyilikler Mevsimi' ise Allah sizden, bizden  merhametini neden esirgesin? Verdiğimiz karara şahit olanlar yakamozlardır, yıldızlardır, aydır, denizdir; teknedir; daha başka şahide gerek var mıdır?

Bu gece yatıya kalın demeyeceğim gemide... Alışkın değilsinizdir; hem yeni bir bağımlılık edinmemiş de olursunuz. Evlerinize gidin, şehirlerinize; oralarda yaşayın 'İyilik Mevsimleri'nizi. Sizin iyiliklerinize muhtaç olan sizler ve başkaları vardır. Hamdetmek işte o zaman sizin gibilerin işidir; herkes iyilik yapamaz çünkü.

Filikamız var küçük, sizi  kıyıya taşıyacak. İşiniz bitince bir kıyıda terk edin onu; dönüp bize gelecektir. Bir daha ki sefere içelim kahvemizi... terk edilmiş bir bağımlılık olsun diye ikram etmedim size bu kez kahve...

Hem unutmayın, gemim bağımlılık yapar değildir, onu terk edemem siz kendi gemilerinizde konuk ağırlayana dek.

İyiliği normalleştirin, sonraki nesle de ister istemez onu miras bırakacaksınız; nesilleriniz çürümesin.

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 15.03.2015, 24:05Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 26



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı