27 Aralık 2014 Cumartesi

SA1064/YB24: Adaletin Sesi / Sınanmış Renkler 24

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Sizden başka hiç kimse kalmasa bile adaletle bakacak, adaletle karar verecek, adaletle davranacak olan, siz, sadece siz âdil olun tek başınıza..."

Bazı anlar vardır; o anlar sizin kişiliğinizin tüm boyutlarını resmeder; sözleriniz, duruşlarınız, bakışlarınız sizdeki özü olduğu gibi yansıtır. Bu anlar âdil olmanız için size verilmiş sınama anlarıdır; ya âdilsinizdir ya da değil. Kendiniz vereceğiniz kararla her bir sıkıntının sebebi de olabilirsiniz, her bir sıkıntının giderilmesine kadriniz kadarınca destek de vermiş olabilirsiniz. Çünkü insanlar birbirlerine bakarak düşünürler, yerdiklerini işitmez sevdiklerini taklit ederler.

Böyle anlarda dostlarım, iyinin de kötünün de sizin adalet kastınıza eşit şekilde bakacağı şeyler söylemelisiniz. Kaygılanmayın; âdil olduğunuz sürece size kimse bir kir isnâd edemez. İyi gözlerinden parıldar size, kötü hıncını çeker alır dudaklarından. Kötünün gözlerinden bakan kötülük başka, o değişmez; onun adaletle işi yoktur. Kötünün gözleri sizi âdil olmaktan uzakta tutmasın, işte sınandığınız ân bu ândır. Kötüden, kötünün gözlerinden ürkerek kendinizi inkâr etmeyin, kendinizi sonsuza dek bir hataya mahkûm etmeyin. O yüzden derler ya; "Bu uğurda bir kez ölmek binlerce kez ölmekten iyidir."

Allah, elçilerini yeryüzünde adalet kaybolduğunda, mazlum zâlimin her hakkını zorla elinden aldığında göndermiştir hep. Ve sınandığınız o ân, sırtınızda bütün insanlığın ortak geçmişinin yükü vardır; bu yükten sizin aldığınız ya da almadığınız dersler vardır. 

Zaaflarınız depreşir, korkularınız ayaklanır, bütün değerlerinizden tehdit edilirsiniz; o ân geçici baskıların etkisinde kalarak vereceğiniz herhangi adaletsiz bir karar sizi ömür boyu huzursuz edeceği gibi, sebep olduğunuz, olacağınız kötülüklerden de sorulacaksınız: "Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler. Kendisinde müthiş bir güç ve insanlar için birçok faydalar bulunan demiri yarattık. Allah da kendisine ve Resûllerine gayba inanarak yardım edecekleri bilsin. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir." Hadîd  25 

Allah âdil davrananları sever, dostlarım: "Onlar, yalanı çok dinleyen, haramı çok yiyenlerdir. Eğer sana gelirlerse, ister aralarında hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Onlardan yüz çevirecek olursan, sana asla hiçbir zarar veremezler. Eğer hükmedecek olursan, aralarında adaletle hükmet. Çünkü Allah, âdil davrananları sever." Mâide 42 

Adalet, ah dostlarım; insanlar için en lâzım olan iken insanların en çok çiğneyip geçtiği bir şey. Sudan, ekmekten, tuzdan daha değerlidir adalet; suya, ekmeğe, tuza ulaşabilmenizin tek yoludur. Sınanma anlarınızda su için, ekmek için, tuz için, menfaatleriniz için seçeceğiniz âdil olmayan yol, çok yakın bir gelecekte sizi sudan, ekmekten ve tuzdan mahrum kılacaktır. Nisâ Suresi 58. ayet buna ne güzel delildir: "Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir."

Rızkı veren Allah'tır, sizden adalet bekleyen de Allah'tır. Siz rızkınızın insanoğlu tarafından kesileceğinden korkarak adaletsizliğin tarafını tutarsanız, Allah sizi, tarafınızı tuttuklarınızla cezalandırır, onların eliyle, hem dünyada hem de ahirette suyunuzu, ekmeğinizi ve tuzunuzu keser. Sebep olduğunuz sadece kendi felaketiniz olmaz, haram katılmış suyunuzla, ekmeğinizle, tuzunuzla beslediğiniz çocuklarınız ve torunlarınız da o felaketin kurbanı olurlar. Âl-i İmrân Suresi'(21) nde şöyle buyuruyor Allah: "Allah’ın âyetlerini inkâr edenler, Peygamberleri haksız yere öldürenler, insanlardan adaleti emredenleri öldürenler var ya, onları elem dolu bir azap ile müjdele."

Adaletle sınanırız; en yakınlarımızdan en uzaktakilere kadar. Nisâ  135'te bu sınama açıkça anlatılıyor görmek isterseniz: "Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. Zengin veya fakir de olsalar. Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer çarpıtırsanız veya çekinirseniz; şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır."

Sizden başka hiç kimse kalmasa bile adaletle bakacak, adaletle karar verecek, adaletle davranacak olan, siz, sadece siz âdil olun tek başınıza... Zira Allah sizi de haber vermiştir: "Yarattıklarımızdan, hakka sarılarak doğru yolu gösteren ve hak ile adaleti gerçekleştiren bir topluluk vardır." A’râf  181 

İnsanlar pek dikkat etmezler dostlarım, siz edin; biz edelim. Çünkü hesaba çekileceğimize inanıyoruz. Verdiğimiz her kararın, tuttuğumuz her tarafın hesabı sorulacak bize.. Unuttuklarımızı da hatırlayacak olan bir tek Allah vardır, bize haksızlık karşısındaki hesabı soracak olan da odur, İnsana dair olan her bir menfaat tanesi, bizi yolumuzdan alıkoymamalı. haksıza haksız diyebilmeli, haksızı tümüyle adaletsizliğe sürüklememeliyiz. "Kıyamet günü için adalet terazileri kuracağız. Öyle ki hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmeyecek. Bir hardal tanesi ağırlığınca da olsa, onu getirip ortaya koyacağız. Hesap görücü olarak biz yeteriz." Enbiyâ  47

İnsanın insana vereceği nasihat, ancak adaleti emreden Allah'ın bildirdiklerine uyarsa nasihattir; aksi halde gaflettir dostlarım. Oysa bize çok ağır gelir Kur'an okumak; Allah'ın ayetlerini gördüğümüzde bir yerde, ürkerek bakışlarımızı çeviririz, başka zaman bakalım diye erteleriz.

Bir sözde, sözlerin bir yerinde Allah'ın ayetleri ile karşılaştığımızda içimizdeki fısıltılar dirilir, yüzümüz ekşir; oysa başka bir insanın sözlerine hayranlıkla bakarız, onu başka değerli sandığımız insanlar işaret ettiği için. 

Allah'ın sözlerine kim işaret edecek? Allah'ın sözlerini kim hatırlatacak? İşte hepimiz bununla da sınanırız.

İnsan işte bu koyda demirlediğim gemi gibidir dostlarım; her insanın  kendisini dinlediği koylar vardır ve  o koylara her çekildiğinde içindeki adaletsizlikler haykırır, sebep olduğu kötülükler zihnine üşüşür... Diğer insanlar da koylarında zihinleriyle girdikleri kavgada yapıp ettiklerini yazıp çizen insanlara bakmak için yaklaşırlar; onlar da kendilerini buldukları için onları okurlar yahut onlarda kendilerinde olmayan ne var diye bakmak için koşarlar.

"De ki: “Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi doğrultun. Dini Allah’a has kılarak O’na ibadet edin. Sizi başlangıçta yarattığı gibi döneceksiniz.” A’râf  29

İnsanın insanda bulacağı ya adalettir ya da adaletsizliktir dostlarım, yolunuza ona göre seçin ve insanlardan değil Allah'tan, onun adaletinden zuhur edecek olan azaptan çekinin. Adaletin sesi sonsuza dek susmaz, adaletsizliğin de.

Bu yağmurlu günün kısa ikindisinde size anlatacaklarım bu kadar dostlarım...

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 27.12.2014, 14:55Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 24



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı