8 Aralık 2014 Pazartesi

SA1031/YB23: Masumiyeti Hatırlama Hakkı/ Sınanmış Renkler 23

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bizler gücümüzle orantılı iddialar içinde değiliz; haddimizi çok aşıyoruz ve her seferinde hiç sıkılmadan huzur ve dinginlik istiyoruz."

İnsanın tırmanışına baktım biraz bugün. Kadın veya erkek, tüm insanlar doğduktan sonra masumiyetten yukarı doğru tırmanırlar. Tırmanışın her basamağında masumiyet biraz daha azalır... Bu tırmanış insan yavrusunun bilgiyle-merakla-öğrenmekle ilişkilerinde aldığı yolu temsil eder. Çocuk insanın masumiyetinden daha yetkin bir masumiyeti temsil edecek başka bir örnek yoktur. Zira masumiyet, bir habersizliği, bilgisizliği ve bunlarla birlikte günahsızlığı anlatır bize.

O halde tırmanışın aynı zamanda masumiyetten uzaklaşmak demek olduğunu kabul etmek mecburiyetindeyiz. Bilmenin insanı ayırt etmekle mükellef tuttuğunu ve çocuk insanın iradesinin bu tırmanışta şekillendiğini de söyleyebiliriz. Tırmanış sürerken merak işler, merak işlerken bilgi birikir, bilgi biriktikçe de irade öğrenilenler arasında seçim yapmayı öğrenir. Her seçim yeni bilgiler  ve yeni günahlar getirir beraberinde ve nihayet tırmanış biter.

Tırmanış bittiğinde insanın yaşı otuzla kırk arasındadır. Tatlar tadılmış, merak gücünü yitirmiş, insanın tüm renkleri sınanmıştır ve öğrenilecek şeyler azalmıştır. Tepe'de bir dinlenme vakti bulur insan. Kaybettiği masumiyeti doğru seçimlerle yer değişmişse, insan, zihninin geriye doğru süzülüşlerini sever.  Tepe'den inişi seçimlerindeki isabeti toy insanlara anlatmakla geçer; sınamalarını anlatır, gözlerindeki umudu yayar, iniş bittiğinde de masumiyetin ak rengi onu huzurun kollarına taşır.

Masumiyeti yanlış seçimlerle yer değişmişse insan tepede huzursuzdur, umutsuzdur. Onu diri tutacak geriye doğru gezintisi kalmamıştır. Tepeden iniş de o denli tedirgin edicidir. Tedirginliğini yaymaya çalışır insan; herkesi tedirgin etmek ister. Çünkü tedirginliğini genişletirse herkesin kendisine benzeyeceğini ve çoğalan kendisi gibilerle inişini unutacağını, seçimlerinde birikmiş olan günahların yadırganmayacağını hesaplamaktadır. Toylara yönelişi de bundandır; onların seçimlerini de etkileyecektir ve iniş bittiğinde saygı duyulacak biri olacaktır. Ne fayda hiçbir zaman huzurlu olmayacaktır ve masumiyete dönüp bakacak bir yüzü bulunmayacaktır.

Şimdi biraz dönüp kendimize bakalım, başkalarına göz gezdirelim. Ne kadar çok insan var etrafımızda değil mi? Gözlerine baktınız mı hiç kendinizin aynalarda? Yahut diğerlerinin yürüyüşlerine?

Masumiyetimize, bilgisizliğimize  duyduğumuz özlem, tırmanışımızdaki ve inişimizdeki seçimlerimizin büyük çoğunluğunun yanlış olmadığının da delilidir. Masumiyeti özleyebiliyor olmak, onu hatırlıyor olmak demek; hatırladığımız bir şey içimizde vardır demek. Huzurumuzu destekleyen duaya yüzümüz vardır demek. Bu bir tesellidir bizim için. 

Masumiyeti özleyemeyenler, masumiyetten bir parça taşımayanlardır. Tırmanışlarında günahların ağırlığıyla yol alıp yorulanların içlerinden çok çabuk uzaklaştırdıkları masumiyeti hatırlama hakları yoktur. Kötülük bu yüzden inişteklerin en büyük gücüdür. Onlar bu yüzden dünyada cehennemi yaşarlar ve yaşatırlar.

Sınanmışlığımız sınamalarımızdan başarıyla çıktığımız anlamına gelmiyor dostlarım; ölene dek sınanmaya devam edeceğiz; seçimlerimiz sürüyor. Bir erkek içindeki arzuları ölene dek kaybetmez, bir kadın daima onun için sınama aracıdır. Aynı şekilde bir kadının da içindeki arzuları taptazedir, bir erkek onun için sınama aracı olmaya devam eder. Bu yüzden kadınla erkek ölene dek bir anlaşmazlık içindedirler. Masumiyetle olan ilişkileri onların kavgalarında en belirleyici güçtür.

Bir erkeğin tırmanışlarında çokça kadın varsa tepedeki dinlenme zamanlarında kadınlarını çoğaltmayı düşleyecektir, tıpkı artık yeni çağın tırmanışlarında bedenlerinde taşıdıkları erkeklerin sayısı arttıkça daha da özgür olan kadınlar gibi. Özgür kadınlar ve özgür erkekler yeni çağda masumiyetlerini hızla terk etmeyi hedefleyen insan tipine örnektir. Onlar alıştıkları tatları inişlerinde de sürdüreceklerdir, onları engelleyecek bir masumiyet kırıntısı kalmamıştır çünkü. Kirlenmeye bilendikleri ve böyle düşünegeldikleri için de değişmeleri çok zordur.

Bazen bu uzaklıktan bakınca insanın ne kadar âciz  ve zayıf olduğunu daha net bir şekilde görüyorum. Bizler gücümüzle orantılı iddialar içinde değiliz; haddimizi çok aşıyoruz ve her seferinde hiç sıkılmadan huzur ve dinginlik istiyoruz.

İşte gemimiz... Çokça zaman büyük fırtınalarla boğuştu açık denizlerde, okyanuslarda. Şimdi burada; buraya bu koya gelebildi, o halde dinlenmek ve yenilenmek onun hakkı. Peki insan böyle midir?

İnsana dair sırları ceplerine doldurup kuytu köşelerde, ışıltılı panayırlarda pazarlayanlara bakıp aldanmayın; insana dair sır ancak insan olmayan  içindir. İnsan kendisine dair olana sır diye bakmaz, aldanmayın. Ötekisi nasılsa siz de öylesiniz. Hepimiz birbirimize benzeriz ve hepimiz insanın sırlarına vakıfız. Hepimiz tırmandık, tepede dinlendik ve inişe geçtik ya da geçeceğiz. Allah hangimize başka başka sınamalar verdi ki? Hangimiz neden başka sırlara sahip olsun?

Güneş hep doğar, yükselir ve batar; hangi insan doğmuş, büyümüş ve ölmüş onu ilgilendirmez. Bu böyle olmuştur dostlarım böyle de olacaktır kıyamete dek.

Kahvenizi yudumlarken -birazdan çekip gideceğinizi düşünen ben- bakıyorum size. İçinizden geçenleri biliyor olmam beni sır sahibi yapmıyor, ben de sizin gibi biriyim; sadece sizden daha fazla kez güneş doğdu üstüme, inişi bitirmek üzereyim.

Masumiyeti unutmayın, masumiyeti hatırlama hakkınız olsun dostlarım, unutmadığınız sürece seçimlerinizdeki doğruluk parıldamaya devam edecektir.

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 08.12.2014, 22:53Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 23



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı