18 Aralık 2014 Perşembe

SA1046/TG81: Nasrallah’ın Korumalığını Yapan Mossad Ajanı

Alleged Hezbollah Mossad spy ‘was Nasrallah bodyguard’

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah  
2012 Eylül ayında bir kalabalığa yaptığı konuşmada korumalar eşliğinde, Beyrut/Lübnan 
(Fotoğraf: AP/ Hüseyin Malla)
Sonsuz Ark'ın Notu: 
“İsrail özel hedeflerine karşı dış operasyonlardan” sorumlu birim 910’da görevli olan suikastçi bir kişinin İsrail'in can düşmanı(!)Nasrallah'a suikast düzenleyemeden deşifre olması ilginç bir durum.28 Mart 2014'ta yayınladığımız "Hizbullah Lideri Nasrallah İsrail’e Gizli Teminat Mesajı Gönderdi" başlıklı çeviri haberle bu durum karşılaştırıldığında, bahsi geçen korumanın bir işbirliğinin uzantısı olduğunu söylemek mümkün. Nasrallah İsrail'le işbirliği yapıyor demek gün geçtikçe kolaylaşıyor. İsrail tasarlanmış bir düşmanla çok daha rahat hareket etme kabiliyetine sahip çünkü. Aşağıdaki haberi bu bakışla okumanızı tavsiye ederiz. Seçkin Deniz, 18.12.2014
***
Çarşamba günü bir Kuveyt gazetesi, Hizbullah içine sızdığı ve Mossad ajanı olduğu iddia edilen kişinin geçmişte terör grubu liderinin kişisel güvenliğinden sorumlu olduğunu bildirdi. Haberde Hizbullah’ın işbirlikçiyi ortaya çıkarmasıyla birlikte diğer bazı görevlilerin de işine son verildiği ifade edildi.

Salı günü bir Lübnan haber ajansında yer alan haberde Hizbullah’ın yakın zamanda İsrail’in, Mossad istihbarat servisinin dış operasyonlar biriminde görevli bir ajanı ortaya çıkardığı bildirilmişti.

Kuveyt’te yayınlanan günlük bir gazete olan al-Rai’de yer alan bir habere göre çift taraflı ajanlık yapan ve Güney Lübnanlı bir işadamı olan M.Sh.  geçmişte Hizbullah lideri Hassan Nasrallah’ın korumalığını yapmıştı.

Bununla birlikte İsrail için bir üst hedef olan Nasrallah suikast korkusuyla nadiren halk arasında görülmektedir.

Kuveyt gazetesi haberi, mega-casus olduğu düşünülen kişinin daha önce Lübnan terör örgütünün yabancı ülke operasyon biriminde görev aldığını ve 2008’de gerçekleşen üst düzey Hizbullah üyesi Imad Mughniyeh’e gerçekleştirilen suikastta yer aldığını bildiren daha önce yayınlanmış Lübnan kaynaklı bir haberde bulunan iddiaları desteklemektedir.

El-Nashra haber kaynağının kimliği belirsiz kaynaklardan edindiği bilgiye göre, birkaç hafta önce ortaya çıkartılan “işbirlikçi”, “İsrail özel hedeflerine karşı dış operasyonlardan” sorumlu birim 910’da görevli olan bir kişidir.

Yine el-Nahra’nın bildirdiğine göre ülkeler arasında seyahat eden bir işadamı olan bu casus, Mossad tarafından bir “batı Asya ülkesinden” alınarak işe dâhil edildi.

Lübnan güvenlik birimleri periyodik olarak, ülkede bulunan İsrail kaynaklı ajanlar ve güney Lübnan’da yerleştirilmiş bulunan dinleme cihazları hakkında bilgi vermektedir. 

Orijinal rapora göre işbirlikçi yıllardan beri İsrail için çalışmaktadır ve görünüşte İsrail tarafından Şubat 2008’de gerçekleştirilmiş Mughniyeh suikastinin intikamını almak için planlanmış bir dizi Hizbullah operasyonunun bozulmasında başarılı olmuştur.

Söz konusu casus ayrıca, içlerinde Ekim sonlarında Mossad’ın ihbarı ile TNT ve fünyelerle birlikte Peru’da yakalanan Mohammed Amadar; Mart 2013’te İsrailli turistlere saldırı planlarken Kıbrıs’ta yakalanan ve mahkûm edilen Hossam Yaacoub ve Tayland’ta bulunan İsrailli turistlere terör saldırıları planlarken Nisan 2014’te Bangkok’ta tutuklanan Youssef Ayad’ın da bulunduğu bazı Hizbullah ajanlarının ortaya çıkarılmasını sağlamıştır.

El-Nashra’nın bildirdiğine göre işbirlikçinin ayrıca Şam’da arabasına patlayıcı konularak gerçekleştirilen Mughniyeh suikastında ve Aralık 2013’te gerçekleştirilen Hizbullah yetkilisi Hassan al-Laqis suikastında görev aldığından şüphelenilmektedir.

Mughniyeh suikastı terör grubuna karşı büyük bir darbe olarak değerlendirilmektedir. İsrail bu suikastı asla kabullenmemiş ancak Hizbullah saldırı için Kudüs’ü suçlayarak intikam için yemin etmiştir.


Tamer Güner, 18.12.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri




Haberin orijinali:

Seçkin Deniz Twitter Akışı