24 Kasım 2014 Pazartesi

SA1004/ÇY4-DB27: Assassin’s Creed Fransız Devrimiyle Dalga Geçiyor

Fransa'da 1789'dan sonra güç sahiplerinin iyi ya da kötü olarak tanımladığı kişi ve kurumlar sorgulanıyor. Ahlak ve strateji yoksunu Cumhurbaşkanları''nın yaşattığı skandallar ve gelecek korkusu Fransızların sosyolojik bilinçaltında yankılanıyor: "Fransa Kralını arıyor". Aşağıdaki tartışma Avrupa'da artan yoksulluk ve işsizlik nedeniyle başlayan demokrasi sorgulamasının ve karşıtlığının işaret fişeği niteliğindedir.

Sonsuz Ark, 24.11.2014

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (6 Mayıs 1758 - 28 Temmuz 1794), 
Fransız devriminin liderlerinden, Fransız hukukçu ve politikacı.

Üst düzey bir Fransız politikacı 1789 Paris'inde geçen “Assassin’s Creed: Unity” (Suikastçinin İnancı: Birlik)'i  Fransız tarihinin en önemli dönemlerinden birini  yeniden yazmakla suçladı.

Sol kanadın ateşli politikacılarından Jean-Luc Mélenchon’a göre oyun, Kraliçe Marie Antoinette ve "Hain Kral XVI . Louis"yi 'iyi' tasvir ederek ve Paris halkını "barbar kalabalık" olarak göstererek “Cumhuriyeti kötülüyor”.

Aşırı sol Parti de Gauche lideri, Cuma günü Fransa Info radyosuna verdiği demeçte “Bu insanlara karşı propaganda," dedi. “İnsanları kana susamış vahşiler gibi tasvir ediyor.”


Mélenchon’un  öfkesini çeken, ünlü devrimci lider Maximilien Robespierre’in geride yüzbinlerce ölü bırakan ve sokakları kana bulayan “Terör rejimi”ni azmettiren, herhangi bir kraldan çok daha tehlikeli "bir canavar” olarak tasvir edilmesi.

Tarihçiler Robespierre’in  günahları ve erdemleri hakkında tartışıyorlar. Bazıları onu zorba ve sömürücü monarşiye karşı ayaklanan yoksul ve mazlum halkın sesi olarak görürken; diğerleri  "devrim düşmanları"na toplu cinayetler düzenleyen  paranoyak bir despot olarak görüyor.

Mélenchon’a göre, "Dürüst Büyük Maximilien" kadınlar için eşit hakları teşvik ederken, kölelik ve ölüm cezasını kaldırmak isteyen Fransız Cumhuriyeti'nin savunucusuydu.

"Bir tarih dersi değil"

Belki de kopacak fırtınayı öngören Ubisoft, Perşembe günü yapılacak dağıtımdan önce, kendi Fransız tarihi portresini savunmaya başladı.

Fransız gazetesi Le Monde ile yaptığı bir röportajda, yapımcı Antoine Vimal de Monteil  'Assassin Creed' bir kaç aykırılık olduğunu kabul etti, ama oyun için "Bir tarih dersi olarak görülmemelidir" diye de ısrar etti.


Bu aykırılıklardan çok sayıda bulunuyor. Örneğin oyun -1789’da geçiyor- (1794 yılına kadar kullanılmayan) üç renkli Fransız bayrağını gösteriyor ve kullanılan Fransız milli marşı "La Marseilleise", 1792 yılında yazılmış.

Vimal de Monteil oyunu, “Bu, özellikle devrimi  anlatan  bir oyun değil, devrimi  sadece zemin olarak kullanıyor.” diye savundu.



Derya Beyaz, 24.11.2014,  Sonsuz Ark,  Çırak- Çevirmen Yazar, Çeviri


Orijinal Metin: 
http://www.france24.com/en/20141114-assassin-creed-mockery-french-revolution-video-game/





Paris, 1789. Fransız İhtilali bir zamanların ihtişamlı şehrini korku ve kaosun hüküm sürdüğü bir yere dönüştürmüştür. Parkelerden yapılma yollar, aristokrasiye karşı durma cüretini gösteren sıradan halkın kanıyla kırmızıya boyanmıştır. Ancak ulus kendi kendisini parçalara bölerken Arno isminde genç bir adam İhtilal’in arkasındaki asıl güçleri ortaya çıkarmak adına sıra dışı bir yolculuğa çıkar. Sürdüğü izler onu bir ulusun kaderini tayin etme mücadelesinin ortasına atacak ve onu usta bir suikastçı haline getirecektir.

Karşınızda dünyanın en büyük oyun markalarından birinin, tamamen yeni nesil oyunculuk için geliştirilmiş yepyeni Anvil oyun motorundan güç alan yeni bölümü. Bastille’in düşüşünden Kral XVI. Louis’in idamına, Fransız İhtilali’ni detaylı bir şekilde yaşayın ve Fransa halkına kaderlerini yazmalarında yardımcı olun.

Öne çıkan özellikler

Vahşi bir dünyada acımasız bir kahraman: Atalarından daha ölümcül yeni Assassin Arno olarak oynayın. Avınızı crossbow özelliklerine sahip yeni bir Hidden Blade olan Phantom Blade gibi yeni silahlarla indirin.

Yepyeni parkur, savaş ve gizlilik mekanikleri: Anvil oyun motorunun sayesinde ortaya konmuş görülmemiş seviyelerdeki özgürlüğün ve kontrol rahatlığının keyfini çıkarın.

Kendi usta Assassin’inizi oluşturabilmeniz için derin özelleştirme seçenekleri: Kendi silahınızı, envanterinizi, kıyafetinizi ve özel yeteneklerinizi kendiniz seçerek kendinize ait bir oynanış stili yaratın.

Daha önce olmadığı kadar gerçekçi bir şekilde resmedilmiş, İhtilal dönemi Paris’ini keşfedin: Yalnızca Anvil oyun motorunun gücü ile mümkün olabilecek göz kamaştıran, devasa, açık dünya yapısındaki şehirde yol alın. Detaylı bina içlerini, gizli yeraltı mezarlıklarını ve lağımları keşfedin. Şehir yapılacak şeylerle dolu ve sizi saatlerce kendisine esir edecek. Fransız İhtilali’nin kaosuna ilk elden tanık olun.

İnanmak için oynamanın gerektiği eşsiz bir co-op deneyimi: Epik tek kişilik senaryo moduna ek olarak üç arkadaşınızla birlik olun ve 18. yüzyıl Paris’inin açık dünyasını online olarak tecrübe edin. Büyük çaplı soygunlar gerçekleştirin ve co-op oynanışa özel olarak tasarlanmış hikâye odaklı benzersiz görevlerde yer alın. Bir idamı engelleyin, bir imparatoru koruyun, bir Templar ajanına suikast düzenleyin.


Seçkin Deniz Twitter Akışı