9 Ekim 2014 Perşembe

SA925/TG58: Neocon Akıl’dan IŞİD’li Tavsiye: “Obama Beyaz Saray’daki Ekibini Değiştirebilir”

Stephen Hadley İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede stratejik sabrın önemli olduğunu vurguluyor:
“Pudingi güç bela fırına sürdük. Bıçağı sokup pişip pişmediğine bakmak için çok erken."
David R. Ignatius


Başkanlar genellikle ikinci dönemlerini cilalamak için yeni enerjiye ve yeteneklere ihtiyaç duyar. George W.Bush 2006 senesinde bu tür bir silkelenme yerine kadrosunu koruyarak eleştirilere hedef oldu. Şimdi aynı türden bir karar aşamasında bulunan Barack Obama’nın Kasım ayındaki kongre seçimlerinden sonra bazı kişisel değişimler yapacağına dair işaretler bulunuyor.

Şüphesiz başkanlar sadakate değer verir ve Obama bu hafta yayınlanan Leon Panetta’nın sıcak hatıralarının [1] ardından takım arkadaşlarına özellikle minnet duyuyor olmalı. Obama’nın ünlü “rakipler takımını”-Panetta, Robert Gates ve Hillary Clinton gibi güçlü ve bağımsız şahsiyetler-oluşturduktan sonra kendisini eski savunma ve devlet bakanlarının hatıralarında eleştirilirken bulması acı bir ironidir. Gelecek Başkan Kabine üyelerinden gizli bir bağlılık yemini alma kararı verebilir.

Obama’nın görevde bulunan takımı vefasızlıkla suçlanamaz ve son iki yılda hepsi gemide olduğuna göre bu onların otobiyografilerini yayınlamalarını en azından geciktirecektir. Fakat sadakat bir yana Obama ortama derinlik ve uzmanlık katacak bir yetenek peşindeymiş gibi görünüyor ki bunun bir örneği Irak ve Suriye için yakın zamanda özel olarak görevlendirilen emekli General John Allen’dır [2]. Yönetimin hareket alanını genişletmek için daha fazla üst düzey atama gündeme gelebilir.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi şöyle diyor: “Gelecek iki senenin Orta Doğu’da İran’la ilişkiler ve Asya bağlamında dönüşümlere gebe olduğunun farkındayız. John Allen’ın görevlendirilmesi (John Allen, Suriye'de OSÖ yerine ikame edilecek yeni bir örgütün ABD çıkarlarına uygun doğru yapıyı oluşturacak olan emekli Oramiral'dir, Başkan Obama'nın  Irak ve Suriye , yani IŞİD özel temsilcisidir. Seçkin Deniz, Sonsuz Ark)  bu problemler üzerinde düşünme ve bu bunların yönetilmesi anlamında ülke yönetimine en üst nitelikteki kişilerin getirilmesine yönelik geniş bir açık görüşlülüğü sembolize etmektedir.”

Yeni kanın getireceği faydaları Bush’un ikinci döneminden görebiliriz. 2006 senesinde savaş kötü gidiyordu, ülke acı bir şekilde bölünmüştü ve politik kararların ifası tam anlamıyla gerçekleştirilemiyordu. Bush yönetimi özel kalemi Andrew Card, Beyaz Saray’ın yürütülmesi için yeni birine ihtiyaç olduğunu başkana iletti.

Bush son iki buçuk yılında özel kalem olarak Josh Bolten’ı görevlendirdi ve bunun çok iyi bir tercih olduğu görüldü. Donal Rumsfeld Pentagon’dan, John Snow Hazine Bakanlığından ve Porter Gross CIA’deki görevlerinden alınarak yerlerine Gates, Henry Paulson ve Michael Hayden atandı ki bunlar Bush’un gerçekleştirdiği en iyi atamalardı.

Obama’nın dışişleri politik takımının yardıma ihtiyacı var. Ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice hala Bingazi meselesi ile ilgili adil olmayan saldırılardan muzdarip. Savunma Bakanı Chuck Hagel’de bir onama soruşturmasından dolayı lekelenmiş durumda.

ABD Dışişleri bakanı John Kerry, Obama politikalarının yorulmaz bir savunucusu; fakat güçlü bir bakanlık ile merkezi Beyaz Saray arasında kaçınılmaz bir gerilim mevcut.

CIA direktörü John Brennan, Orta Doğu stratejisine hâkim tecrübeli bir Arap uzmanı fakat o da istihbarat komite sözcüsü Senatör Dianne Feinstein ile girdiği talihsiz bir münakaşadan dolayı yara almış durumda.

Bu ekibin denetimi özel kalem müdürü Denis McDonough’un elinde. Sahip olduğu güç başkana yakınlığından geliyor, fakat bu durum onun aleyhinde de olabilir. Uzun süre kongre üyeliğinde bulunduğu için Washington’u çok iyi tanıyor, fakat bir grubu ya da federal birimi yönetmek için gerekli olan tecrübeden yoksun.

Anahtar roldeki isimlerden biri de politik kararlarda gizemli fakat son derece önemli bir role sahip olan Valerie Jarrett [3]. En yakın arkadaş niteliğindeki konumu, Obama için rahatlatıcı bir özellik taşısa da aynı zamanda otorite hattında bulanıklığa yol açabilir.

Anayasa, Obama’nın Başkan Yardımcısı Biden’i görevden almasına izin vermeyecektir. Fakat Biden’in çenesi düşüklüğünden kaynaklanan bir hatadan dolayı Türkiye ile krize neden olan ve can sıkıcı bir özür gerektiren geçen haftaki olay nedeniyle aldığı yaradan sonra, Obama gözlerini sıkıntıyla yuvarlamış olmalı [4]. Bu hiç de gereği olmayan bir durumdu.

Obama son iki yıl için beraber çalışacağı ekip listesi üzerinde düşünürken İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele konusunda alınan son politik kararların çoğunlukla yerinde olduğu gerçeği ile avunabilir.

 Obama, Irak’ta ihtiyaç duyulan politik değişimleri zorlamak için stratejik gücünü kullandı, güçlü bir Arap ve uluslar arası destek koalisyonu inşa edebilmek için Kerry ile beraber çalıştı ve kongredeki huysuzlar ile iş bittikten sonra konuşanları akıllı bir tutumla görmezden geldi.  
 
Eski bir ulusal güvenlik uzmanı olan Stephen Hadley İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede stratejik sabrın önemli olduğunu vurguluyor :

“Pudingi güç bela fırına sürdük. Bıçağı sokup pişip pişmediğine bakmak için çok erken."

Obama, İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele noktasında ve diğer pek çok meselede doğru temel stratejiyi tesis etmiş bulunuyor. Fakat başkanlık için geriye kalan zamanda bu politikaların güçlü ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yönetiminin yeni bir entelektüel sermayeye ihtiyaç duyduğunun farkında gibi gözüküyor. Görevdeki son iki yılında gaz pedalına basması gerekiyor frene değil.

David Ignatius/7 Ekim 2014


Tamer Güner, 09.10.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri


Makalenin Orijinali: 


Sonsuz Ark’ın Notu:

David Robert Ignatius (d. 26 Mayıs 1950; Cambridge, Massachusetts), Neocon Amerikalı gazeteci ve yazardır. 2008 yılı itibarıyla Washington Post gazetesinin editör yardımcılığı görevinde bulunmaktadır. 2009 yılının Ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan Davos Krizi'ni yöneten moderatördür. Bu olaydan sonra moderatör görevine son verilmiştir. Aynı zamanda "Body Of Lies" adlı filme çekilen kitabın da yazarıdır.

Reyhanlı'dan yola çıkarak Türkiye'nin Suriye'deki örgütleri desteklediğini iddia etmektedir.




REFERANSLAR




Seçkin Deniz Twitter Akışı