1 Temmuz 2014 Salı

SA746/ KY12-TG27: Dünya İsrail’den ve Çılgınlıklarından Bıktı

 “Fakat gerçek olan şu ki; siz eğer dünyayı yıllar boyunca hor görürseniz eninde sonunda o da sizi hor görmeye başlayacaktır.”


Ne kadar acımasız bir dünya: Üç yeshiva (Musevi din okulu öğrencisi) kaçırılıyor ve dünya bununla ilgilenmiyor; üç anne ağlıyor ve dünya buna cevap vermiyor. Bunların hepsinin nedeni bütün dünyanın bize karşı olması; dünya anti-Semitik ve İsrail’den nefret ediyor. İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik (Anti-Defamation League-ADL) kuruluşu tarafından bu konuyla ilgili hazırlanan bir rapor mevcut. Fakat gerçek olan şu ki; siz eğer dünyayı yıllar boyunca hor görürseniz eninde sonunda o da sizi hor görmeye başlayacaktır.

Üç anne Cenevre’ye kadar gittiler. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne giden annelerden bir tanesi ilk kez yurtdışına çıkıyordu. Fakat dünyanın ve konseyin ilgisini çekmeyi başaramadılar. Kaderin cilvesi: Yaklaşık iki yıl kadar önce, İsrail bu konseyle ilişkilerini resmen askıya almıştı; Marshall Adaları, Palau ve ABD ile beraber konseyin kuruluşuna da karşıydı. Fakat şimdi sıkıntıya düşünce, kendisine aslında muhalif olan ve diğer ülkelerden çok İsrail üzerinde vaktini harcayan konseye yeniden yüzünü çevirmek zorunda kalmıştı.

Birdenbire İsrail dünyaya muhtaç duruma düştü. Hatta Başbakan David Ben-Gurion tarafından bir zamanlar beş para etmez olarak nitelendirilen BM’ye bile muhtaç oldu.

Üç İsrailli için dünyanın ilgisini talep etmek ve dünyanın bu duruma sessiz kalmasından dolayı hayal kırıklığına uğramak için hatırı sayılır bir yüzsüzlük gerekir.

Diyelim ki; İsrail elinden gelen her türlü çabayı gösterdi ve BM’de bulunan İsrail büyükelçisi/propagandacısı, Hamas aleyhinde zar zor biraz Kamu diplomasisi oluşturmak için etkili bir konuşma yaptı. Fakat hali hazırda olduğu gibi bu garip dünyanın ilgisi yine de kaçırılma olayının ardından binlerce Batı Şerialı üzerinde gerçekleştirilen toplumsal cezalandırma kampanyasının üzerinde olacaktı.

İşte bize tamamen karşı olan dünyada  işler böyle yürüyor: Yarım yüzyıllık işgalle daha çok ilgileniyorlar; üç milyon Filistinlinin kaderi için üç Yahudi’nin kaderinden daha fazla endişe duyuyorlar.

Dünyada kaçırılan pek çok kurban var, fakat bunlardan hiç biri kaçırılan asker Gilad Shalit kadar dikkat çekmemişti. Fakat kaçırılmış bulunan üç kurbana baktığımızda İsrail’in artık böyle bir şansı yok. İki hafta boyunca İsviçre’de bulundum, medyada kaçırılma olayı ile ilgili bir tane bile ifadeye rastlamadım.

İşte çürümüş bir meyvenin kaderi böyledir. Dünyanın, Naftali Fraenkel, Eyal Yifrah ve Gilad Shaar isimlerindeki gençler ile geçen Cuma İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ölen 15 yaşındaki Mohammed Dudin’den daha fazla ilgilenmesi için bir sebep bulunmuyor.

Naftali’nin gitar çalmayı ve futbol oynamayı seven iyi bir çocuk olduğunu söyleyen annesi Rachel Fraenkel’in dokunaklı sözlerinin, yaz tatillerinde babasına evlerinin yapımında yardım eden ve ailesinin geçimine katkı sağlamak için şeker satan ve yine iyi bir çocuk olan Muhammed’in durumundan daha fazla etkileyici olması için bir sebep bulunmuyor. Rachel oğlu Naftali’yi kucaklamak isterken aynı zamanda ölen Muhammed’in babası Jihad da kendi oğlunu kucaklamak istiyor.

Bu arada onu Cenevre’ye götüren olmadı. İnşaatı bitmemiş, belki de hiç bitmeyecek olan perişan evinde yas tutarken tek başınaydı.

Dedikleri gibi dünya bir kargaşadan ibarettir. Irak’ta, Nijerya’da, Suriye’de hatta Ukrayna’da durum daha da vahim. Fakat kaçırılan İsraillilere duyulan ilgi eksikliğinin sebebi sadece bu vahim tablo değil.

İsrail dünyanın kararlarını görmezden gelirken dünyadan sempati beklemek; İsrail işgali devam ettirirken yardım beklemek ve rutin bir şekilde masum insanlar İsrail tarafından yaralanır ve tutuklanırken, İsrailli kurbanlar adına dayanışma talebinde bulunmak mümkün değildir.

Şimdi İsrail, eskiden olduğu gibi dikkatlerin üzerinde odaklandığı nokta olmadığını ve kaçırılan kurbanların dünyayı girdiği rotadan ayıramayacağını ve hatta bunun ABD için de geçerli olduğunu görmektedir.

Dünya, İsrail’den ve onun çılgınlıklarından usanmış ve maalesef burada olup bitene karşı da ilgisini yitirmiştir. İsrail, kurbanları üzerine kurulan ve dünya tarafından bu şekilde tanınmış bir devletti. Ve dünya İsrail’in adil olmadığı zamanlarda da bu tutumu devam ettirdi. Fakat şimdi İsrail’in reddetme politikası zirveye çıkmışken ve Filistinlilere uyguladığı zulümle onlara en kötü zamanlarını yaşatırken, dünya bu tablodan yorgun düştü.

Artık Nijerya’da kaçırılan kızlar bile daha fazla ilgi çekiyor.


Gideon Levy, 26 Haziran 2014, Haaretz


Tamer Güner, 01.07.2014, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri




Makale'nin Orijinali:


Seçkin Deniz Twitter Akışı