18 Ocak 2014 Cumartesi

SA529/ME27: Döngü

“Çığlıklar mı fırlıyor zihnimden, zihnim mi fırlıyor çığlıklardan, bilmiyorum.”


Günlerin günleri, gecelerin geceleri, kuşların kışları kovaladığı günlerden tanıyordum onu. Saf bir niyetle bakmıştı hayata, bakarken yorulmuştu, yorgunken içine çekilmişti. Bir insandı. Kadın ya da erkek miydi; hiç önemli değildi. Hangi zamanda yaşadığının da önemi yoktu. Doğmuştu, yaşamıştı ve ölmüştü. Onun zihnine baktığım bir günde, zihnindeki kasırgalara şahit olmuştum. İnsanların zihinlerini okumak benim için hiç de zor değildi.  Belki onları anlamak içindi, belki de onları onlara anlatmak içindi bu yaptığım şey. Şunlar vardı baktığım o ân o insanın zihninde…

“Biraz öteye gitti zihnim; sonra geriye döndü. Geriye… Geri neresiydi? Az önce bulunduğu yer mi? Şimdiki yer mi? O kadar sık gidiyor ve geliyor ki ve o kadar sık aynı yerde olduğunu hissediyor ki. Belki de hiç ileri gitmedi ve geri dönmedi. Büsbütün bir kürenin merkezinde sanki. Issız bir ışıksızlıkta, kuşatılmış olduğu nesneler evreninde, o şimdi ışıktan bir küre gibi, bir nesne gibi; hırpalanmış ve dizginlerinden fırlamış.

Üç boyutlu git-gellerin her yöne hep beraber ilerleyen düşüncelerin neresinden tuttuğunu göremiyorum. Git-geller birer eylem; zihnimin olmayan yerinde olmayan eylemleri. Ama biliyorum zihnim gidiyor; git-gelleriyle beraber gidiyor, onlarla beraber anlayamadığım bir yolculuğun içinde. Çok hareketli ve belki de hiç hareket etmediği halde ben öyle sanıyorum. Şimdiki gibi. Zihnim gidiyor mu? Olduğu yerde mi? Gittiği yer neresiyse oradan geri geliyor mu? Farkında değilim, ama zihnimin bütün bileşenleriyle bir yere doğru ışıktan küresinin içinde, onunla beraber bir yolculuk yaptığını biliyorum. O yolculuk da kendi içinde bilinmeyenler içeriyor. Zorluyorum; ne, neresi, nereye?


Dün elediğim her şey, bugün yeniden sırlanıyor sonsuz küçük pencerelerinde kürenin; her şey aslında hiç gitmemiş gibi. Her şey gittiği yerden alıp getirdikleriyle daha da ağırlaşmış, daha da taşınmaz hâle gelmiş gibi. Kavramlar giyindikleri anlamları hayaller dünyasına boşaltıp döndüler, biliyorum. Yeni yükler edinip geldiler, onu da biliyorum. Zihnime öğretilenler ile zihnimin öğrendikleri arasında anlam boşlukları var; o anlam boşluklarına gidip çıkan her şey hiçbir yere gitmiyor ve hiçbir yerden gelmiyor hâle geliyor. Küre ilerliyor, ben ilerliyorum; ama ne, neresi, nereye?

Küre’nin nesnelerle meşgul zihnimin gidip geldiği izler evreni olduğunu düşünüyorum. Ne belirginleşiyor. İzler belirsizleştikçe de ‘ne’ yeniden belirsizleşiyor. Küre diyorum zihnimin git-gellerinin doldurduğu üç boyutlu evrene ve zihnimin içinde bulunduğu, zihnimi kapsayan cisme, cismin içine, hacmine. Fakat elle tutulur bir dokunuşu yok bu kürenin.. Nerede bu küre, nereye ilerliyor, bilmiyorum.

Bir döngü var, biliyorum, değirmen taşının döndüğü gibi dönen ve aslında her dönüşünde öğüttüğü şeyin aynı olmadığını bilen bir taş gibi zihnim. Fakat başlangıcı neresi? Öğütülen her şey neden yeniden öğütülmek için taşın ağzını yoruyor? Taşın ağzı neresi? Taş ne? Öğütülen ne? Üç boyutlu bir devinim, bir döngü. Zihnim, bir değirmense durduğu yer neresi? Zihnimin öğüttüğü her şey nereye gidiyor? Giden zihnim mi, zihnimin öğüttükleri mi? Giden neden geri geliyor ve neden geri geldiğinde gittiği gibi değil? Düşünüyorum, yürüyorum; yürüdüğümü düşünüyorum… belki de ne düşünüyor ne de yürüyorum.

Bir saat dönüyor başka bir saat gibi görünmek için kendisine. Bir gün dönüyor, başka bir gün gibi görünmek için kendisine. Bir yıl dönüyor, başka bir yıl gibi görünmek için kendisine. Bir ömür dönüyor, başka bir ömür gibi görünmek için kendisine. Kimin ömrü gibi ömrü zihnimin? Bir kısırdöngü mü bu, sadece bir döngü mü bu? Kısırsa döngü, neyin kısırlığı bu? Değilse neyin değilliği bu?

Kısırdöngü değil, döngü bu. Zihnim ‘ne’, zihnimin içinde bulunduğu ân ‘neresi’, zihnimin ürettiği ‘nereye’.

Yalın kılıç dalıyorum zamana. Onu sormadım. Onu soramadım, bilmiyorum. Ne, neresi, nereye… dediğimde her şeyin tutunduğu zamanın ıslak yelelerinde kan tutmuş göz bebeklerini görüyorum. Kimin bu göz bebekleri? Kan kimin? Kim tutmuş bebekleri? Bebekler de nereden çıktı? Zamanın yeleleri neden ıslak? Zamanın yeleleri mi var? Sonsuz ok fırlıyor olmayan merkezinden zihnimdeki ışıktan kürenin. Zihnim gidiyor; gidiyor, gidiyor… Kürenin her ân genişleyen hacminden taşamıyor bir ân bile. Gidiyor gibi göründükçe, hiçbir yere gitmediğini görüyorum ve hiçbir zaman geri de dönmüyor.

Buldum. Ben çağırıyorum her şeyi. Belirsizliği ben çağırıyorum. Ben gönderiyorum şeyleri, ben geri çağırıyorum. Zihnim bir yere gitmiyor ve bir yerden dönmüyor. Ne dediğim ben, neresi dediğim dünya, nereye dediğim ölüm…

Ölümse benim için dünyada olan, ölümden sonra olan da dünyada olanla aynı olan. Bir boşluk tutunuyor anlamlara. Anlam mı boşluk oluyor, boşluklar mı anlam; bir ehemmiyeti yok. Her şey iz düşülmüş tüm eski git-geller kadar ayrık ve birbirine benzer aynı zamanda.

Bilmiyorum, dediğimde; hüznün son çığlıklarından fırlıyor zihnim. Çığlıklar mı fırlıyor zihnimden, zihnim mi fırlıyor çığlıklardan, bilmiyorum. Bir durulma ânı, bir öğütülmüş şeyler çöplüğü… Bir nefeslik hayat için hepsi… çok fazla.”

Zihnine dokunamadım onun. Dokunsaydım, dokunabilseydim, şunu söyleyecektim ona: “Sen ilah değilsin; sen bir ilaha ait olanı isteyemezsin. Sen ancak ilah edindiğinden yardım isteyebilirsin. İlah edindiğin her ne ise, her kim ise, sana yardım edebilecek bir ilah olmalıdır. İstediğin şeyler bir ilahın zihninde olan şeyler, bunları sana verecek olan da buna güç yetirebilecek olan bir ilahtır. Sana sonsuz duruluğu, dinginliği verecek olan, eşsiz bir ilahtır.”


Mustafa Ege – C.tesi, 18/01/2013 –23:17/ İz Etki Ekinoksları 27




Seçkin Deniz Twitter Akışı