30 Nisan 2018 Pazartesi

SA6052/SD963: Kanlı Amerikan Yüzyılı'na Dair İtiraflar: Liberal Dünya Düzeni, R.I.P.

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çevirisini yayınladığımız analiz Kanlı Amerikan Yüzyılı'nın mimarlar odası olarak da adlandırılabilecek olan Dış İlişkiler Konseyi (CFR)'nin Başkanı 15 Temmuz 2016 FETÖ-NATO darbesinin destekçilerinden Richard N. Haass'a aittir ve ABD'nin çöküşü karşısında yaşadığı travmayı birkaç sebebe indirgeyerek Liberalizm adlı altında pazarlanan Kanlı Amerikan Tarihini kutsarken, bu sistemi sona erdirmeye kararlı olan ABD Başkanı Trump'a öfke kusmakta ve CFR'nin yaşadığı güç kaybının ve itibarsızlığın yaşattığı bunalımı milliyetçilik, artan otoriter sistemler, yaşanan göçler gibi aptalca sebeplerle izah etmeye çalışırken de bugüne dek 'Komplo Teorisi' olarak tanımlanan BM, IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kuruluşların amaçları hakkındaki gerçekleri itiraf etmektedir. Tarih ABD'nin yirminci yüzyılda tasarladığı ve bütün dünyaya yaydığı otoriter dünya düzeninin boyutlarını ve gücünü bugüne dek hiç kaydetmedi. Buna rağmen ABD, bu gücü insanlığın yararına değil CFR gibi ücretli çalışanların ücretlerini ödeyen ailelerin egemenliği için kullanılan bir devlet oldu. Richard N. Haass'in kendileri tarafından inşâ edilen kanlı Liberalizmin sona erişinde iddia ve şikayet ettiği gibi değil, tam aksine ABD çıkarları için gerektiğinde milliyetçiliği, otoriter devletleri, iç savaşları, terörü ve göçleri birer araç olarak üretti ve kullandı; ama artık Kanlı Amerikan Yüzyılı sona eriyor. Alexey Tuzikov adlı bir yorumcunun analizin yayınlandığı sitede üçüncü paragrafa yaptığı yorum şöyle: "Bu propaganda yeter. ABD, sınırlı jeopolitik çıkarları ve diğer insanları denetleme isteğini gerçekleştireceği, bağımsız olmaya cesaret eden herhangi bir ülkeyi bombalayabileceği ve yaptırım uygulayabileceği bir totaliter dünya düzeni inşa etmiştir. Amerikan juggernaut'u (önüne gelen her şeyi yıkan güç) çöktüğünde dünya alkışlayacak. Dünyadaki insanlar nihayet Amerikan rüyasını değil, kendi hayallerini takip etmekte özgür olacaklar."
Seçkin Deniz, 30.04.2018

Liberal World Order, R.I.P.

"Amerika'nın yirmi yılı aşkın süredir oynadığı rolü terk etme kararı, bir dönüm noktasıdır. Liberal dünya düzeni tek başına hayatta kalamaz, çünkü diğerleri bunu sürdürmek için bir çıkar ya da araçtan yoksundur. Sonuç, Amerikalılar ve diğerleri için daha az özgür, daha az müreffeh ve daha az barışçıl bir dünya olacak."

Yaklaşık bin yıl süren bir egemenlikten sonra, Fransız filozof ve yazar Voltaire'in alay ettiği gibi, yok olan Kutsal Roma İmparatorluğu, artık ne kutsaldı ne Roma'ydı ne de imparatorluktu. Bugün, yaklaşık iki buçuk yüzyıl sonra, problem, Voltaire'i anmak gerekirse, zayıflayan liberal dünya düzeninin artık ne liberal ne dünya çapında ne de düzenli olduğudur.


ROBYN BECK/AFP/Getty Image

Birleşik Krallık ve diğerleriyle yakın işbirliği içinde olan ABD, II. Dünya Savaşı sonrasında liberal dünya düzenini kurdu. Amaç, 30 yıl içinde iki dünya savaşına neden olan koşulların bir daha asla ortaya çıkmamasını sağlamaktı.

Bu amaçla demokratik ülkeler, hukukun üstünlüğüne ve ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygıya dayanmak anlamında liberal olan uluslararası bir sistem yaratmaya giriştiler. İnsan hakları korunacaktı. Bütün bunlar tüm gezegene uygulanacaktı; aynı zamanda katılım herkese açıktı ve gönüllülük esasına dayanıyordu. Kurumlar barışı (Birleşmiş Milletler), ekonomik kalkınmayı (Dünya Bankası) ve ticaret ve yatırımı (Uluslararası Para Fonu ve yıllar sonra Dünya Ticaret Örgütü haline geldi) teşvik etmek için inşa edildi.


Bütün bunlar ve daha fazlası, ABD'nin ekonomik ve askeri gücü, Avrupa ve Asya'daki ittifaklar ağı ve saldırganlığı caydırmaya hizmet eden nükleer silahlar tarafından desteklendi. Liberal dünya düzeni, sadece demokrasilerin kucakladığı ideallere değil, aynı zamanda sert güce de dayanıyordu. Bunların hiçbiri, Avrupa'da ve dünyada neyin meydana geldiği hakkında temel olarak farklı bir düşünceye sahip olan illiberal Sovyetler Birliği'nde yok olmadı.


Liberal dünya düzeni, Soğuk Savaşın sona ermesi ve Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle ​​her zamankinden daha güçlü görünüyordu. Ama bugün, çeyrek asır sonra, bu düzenin geleceği şüphelidir. Gerçekten de, Liberal Dünya Düzeni'nin üç bileşeni - liberalizm, evrensellik ve düzenin korunması - 70 yıllık tarihinde hiç olmadığı kadar zorlanmaktadır.


Liberalizm büzüşüyor. Demokrasiler büyüyen popülizmin etkilerini hissediyorlar. Avrupa'da politik aşırılıkların partileri yer kazanıyor. Birleşik Krallık'ta AB'den ayrılma lehine sonuçlanan oylama, elit etkinin kaybına işaret ediyordu. ABD bile, ülke medyasına, mahkemelere ve yasa uygulayıcı kurumlara karşı kendi başkanından kaynaklanan benzeri görülmemiş saldırılar yaşıyor. Çin, Rusya ve Türkiye de dahil olmak üzere otoriter sistemler daha da güçlendiler. Macaristan ve Polonya gibi ülkeler, genç demokrasilerinin geleceğine karşı ilgisiz görünüyorlar.


Bütün bir dünyaymış gibi dünyayı konuşmak gittikçe zorlaşıyor. Bölgesel güçlerin her birinin kendi özellikleriyle ortaya çıkışını görüyoruz - ya da en çok Ortadoğu'daki bozukluklarda - . Küresel çerçeveler oluşturma girişimleri başarısız oluyor. Korumacılık artıyor; Küresel ticaret görüşmelerinin son turu hiç gerçekleşmedi. Siber alan kullanımını yöneten birkaç kural var.


Aynı zamanda, büyük güçlerin rekabeti geri dönüyor. Rusya, Avrupa'nın sınırlarını değiştirmek için silahlı kuvvet kullanarak uluslararası ilişkilerin en temel normunu ve 2016 seçimlerini etkileme çabalarıyla ABD egemenliğini ihlal etti. Kuzey Kore, nükleer silahların çoğalmasına karşı uluslararası güçlerle görüş birliğine vardı. Suriye ve Yemen'de yaşanan insani kabuslara karşı Dünya ya da BM Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanımını değerlendirmek için çok az şey yaptı. Venezüella başarısız bir durumdur. Bugün dünyadaki her yüz insandan biri ya bir mülteci ya da ülke içinde yerlerinden edilmiş durumda.


Bütün bunların neden ve şimdi yaşandığının birkaç nedeni var. Popülizmin yükselişi, kısmen yeni teknolojilere bağlı olmakla birlikte yaygın olarak ithalata ve göçmenlere atfedilen durgun gelire ve iş kaybına verilen bir tepkidir. Milliyetçilik, liderlerin, özellikle zor ekonomik ve politik koşullar altında, otoritelerini güçlendirmek için gittikçe artan bir şekilde kullandıkları araçtır. Ve küresel kurumlar yeni güç dengelerine ve teknolojilerine uyum sağlayamadılar.


Fakat liberal dünya düzeninin zayıflaması, her şeyden çok, ABD'nin değişen tutumundan kaynaklanıyor. Başkan Donald Trump'a göre, ABD Trans-Pasifik Ortaklığına katılmaya ve Paris iklim anlaşmasından çekilmeye karar verdi. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasını ve İran nükleer anlaşmasını terk etmekle tehdit etti. Dünyayı bir ticaret savaşı riskine sokan süreçte, başkalarının kullanabileceği bir gerekçeye (ulusal güvenlik) dayanarak, tek taraflı olarak çelik ve alüminyum tarifelerini uygulamaya koydu. NATO'ya ve diğer ittifak ilişkilerine olan bağlılığı hakkında sorular sordu. Ve nadiren demokrasi veya insan hakları hakkında konuşuyor. “Önce Amerika” diyor ve liberal dünya düzeni ile uyumsuz görünüyor.


Benim amacım ABD'den eleştiri beklemek değil. Bugün, AB, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya gibi diğer büyük güçler, yaptıkları ve yapmadıkları için ya da her ikisi için eleştirilebilirler. Ama ABD başka bir ülke değil. Liberal dünya düzeninin ana destekçisi ve baş mimarıydı. Aynı zamanda ana yararlanıcısıydı.


Amerika'nın yirmi yılı aşkın süredir oynadığı rolü terk etme kararı, bir dönüm noktasıdır. Liberal dünya düzeni tek başına hayatta kalamaz, çünkü diğerleri bunu sürdürmek için bir  gerekli olan çıkardan ya da araçtan yoksundur. Sonuç, Amerikalılar ve diğerleri için daha az özgür, daha az müreffeh ve daha az barışçıl bir dünya olacak.


Richard N. Haass, 21 Mart 2018, New Delhi, Project Syndicate



Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haass daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı (2001-2003)'nda Politika Planlama Direktörü olarak görev yaptı ve Başkan George W. Bush'un Kuzey İrlanda özel elçisi ve Afganistan'ın Geleceği Koordinatörü oldu)




Seçkin Deniz, 30.04.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı