19 Nisan 2024 Cuma

SA10701/MT256: Faysal Abbas Muhammed: "Kardeşimi ve Patronu Salah Cedid'i Hatırlıyorum"

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, emekli Suriye-Kanadalı profesör Faysal Abbas Muhammed'e aittir ve Suriye'de 23 Şubat 1966'da gerçekleşen Baas Partisi'nin en sol eğilimli fraksiyonunu iktidara taşıyan, General Hafız Esad'ı Savunma Bakanlığı'na getiren askeri darbenin lideri General Salah Cedid'e ve onun basın sekreteri savaş pilotu, yazarın ağabeyi Cabir Abbas Muhammed'e odaklanmaktadır. Suriye'nin 1960'lardan 1990'lara kadar olan kanlı geçmişine doğrudan tanıklık eden bu metnin Suriye gerçeğinin anlaşılmasına yardımcı olacağını umuyoruz.
Seçkin Deniz, 19.04.2024, Sonsuz Ark

Remembering My Brother and His Boss, Salah Jadid

"Yazar, ölümlerinden otuz yıl sonra, Suriye'nin Hafız Esad tarafından devrilen diktatör liderinin basın sekreteri Cabir Muhammed'in hikayesini anlatıyor"

Otuz yıl sonra, kardeşimi hala net bir şekilde hatırlıyorum. Ergenlik çağına girdiğinden beri onu idol olarak görüyordum. Suriye hava kuvvetlerinde pilot olduğunda, yeşil askeri üniformasıyla annemin önünde durduğunda, kimsenin ondan daha cesur ya da güçlü olamayacağını düşünmüştüm. Ancak 1960'lar ve 70'lerde Suriye tehlikeli bir yerdi, her ay değişen bir yerdi ve tehlikeli sularında gezinmek en güçlüler için bile çoğu zaman ölümcül olabiliyordu. Kardeşim Cabir Abbas Muhammed genç bir Baas subayıyken Suriye'nin bir zamanların güçlü adamı ve fiili yöneticisi General Salah Cedid'in basın sekreterliğine yükseldiğinde bile sürekli tehlikeler vardı. Sonunda hem onun hem de Cedid'in üstesinden geldiler, ancak tarih sadece birinin hikayesini kaydediyor. Bu diğerinin hikayesi.


Yazarın kardeşi Cabir 1967 baharında, 21 yaşında, Suriye'deki Al-Dumayr hava üssünde Sovyet yapımı bir MiG-17F'nin kokpitinde. (Fotoğraf yazar tarafından sağlanmıştır)

Suriye'de 23 Şubat 1966'da gerçekleşen askeri darbe, Baas Partisi'nin en sol eğilimli fraksiyonunu iktidara getirdi. Bu grubun lideri General Salah Cedid Suriye'nin fiili yöneticisi oldu ama bu uzun sürmedi. Savunma Bakanlığı'nı uzun süredir yoldaşı olan General Hafız Esad'a emanet etti. Vizyon sahibi, ilkeli ve ideolojik motivasyona sahip bir siyasetçi olan Cedid, bundan sonra zamanını ve enerjisini partiyi daha ilerici, radikal çizgide yeniden inşa etmeye adadı. Bu süreçte orduyla arasına tehlikeli bir mesafe koyarak ve ordunun günlük işlerini Esad'a devrederek ölümcül bir hata yaptı. Cedid, Esad'ın kişisel hırsını ve ihanet kapasitesini hafife almış gibi görünüyordu.

Esad, Cedid'in adamlarını kademeli olarak kilit askeri pozisyonlardan uzaklaştırarak yerlerine kendi adamlarını getirdi. 1968 sonbaharında, Cedid de dahil olmak üzere parti liderliğine karşı bir darbe tehdidinde bulunacak kadar kendini güçlü hissediyordu. Bu tehdit Baas Partisi'nin Eylül 1968'deki Dördüncü Bölgesel Konferansı sırasında yapıldı. Görünüşte kişisel ama özünde siyasi olan bu hikayeye o tarihten başlamayı tercih ettim.

Ağustos 1968'in başlarında, 1968-69 okul yılı için Cableh'ten ağabeyim Cabir'in yanına taşındığımda 15 yaşındaydım. Hava kuvvetlerinde asteğmen ve savaş pilotu olan ağabeyim, Şam'ın doğu ucunda, işçi sınıfının çoğunlukta olduğu bir banliyö olan Al-Zablatani Mahallesi'ndeki dört katlı bir binada küçük ama iyi bir daire kiralayabiliyordu.

Her gün sabah 5'te kalkıyordu ve kendisini ve meslektaşlarını şehrin yaklaşık 30 mil doğusundaki Al-Dumayr Askeri Havaalanı'na götüren bir askeri otobüse binmesi gerekiyordu. Eylül ayının üçüncü haftasında bir gün, ayrılmadan önce beni her zamanki gibi uyandırdı ve şaşırtıcı bir istekte bulundu: "Okuldan dönerken birkaç gün yetecek kadar ekmek ve yiyecek al. Muhtemelen bir darbe olacak ve sokağa çıkma yasağı uygulanabilir." Oldukça politik bir aileden gelmeme rağmen henüz politik tartışmaların içinde yer almamıştım. Bir darbenin daha neden gerçekleşmek üzere olduğunu tam olarak anlayamıyordum.

Öğleden sonra Yusuf el-Azmeh Ortaokulu'ndan dönerken alışveriş yaptım. Ancak binanın girişine vardığımda her gün yaptığım gibi pencere kepenklerine baktığımda hala kapalı olduklarını gördüm. Cabir eve dönmemişti. Onu tekrar görmek için 1969 Ocak ayının ilk haftasına kadar bekleyeceğimi bilmiyordum.

Birkaç gün sonra paniklemeye başladım. Şam'da yaşayan yaşlı akrabalarımla temasa geçtim. Onlar da Cabir'in aynı hava üssünde görev yapan yakın arkadaşlarıyla temasa geçtiler. Bize hikayeyi anlattılar. Cabir'in hava üssüne gitmek üzere evden ayrıldığı son gün, o ve pilot arkadaşları genel bir toplantıya çağrılmış. Hava üssü komutanı, Esad'ın müttefiki olarak bilinen Albay Naci Cemil onlara hitap etmiş. Partinin, silahlı kuvvetlerin rolünü sınırlamaya çalışan "aşırılık yanlıları" ve Marksist unsurların kontrolü altına girdiğini, Savunma bakanı ve arkadaşlarına karşı "komplo" kurduklarını söylemiş. "Bu komployu durdurmak ve devrimi korumak için" demiş. "Silahlı kuvvetler askeri güç kullanımı da dahil olmak üzere her yola başvuracaktır." 

Son olarak, şok geçiren pilotlara, gerekirse bazılarını Şam'daki parti liderliği merkezini bombalamaya göndermek zorunda kalabileceğini söylemiş. "İtirazınız var mı?" diye sormuş tehditkâr bir tonda. Sadece cesur bir subay cevap vermeye cesaret etmiş. Cabir, "Parti liderliğimizin karargahını bombalayamayız," demiş. Öfkelenen Cemil, "Tabii ki yapabiliriz; orayı yerle bir ederiz" diye bağırmış ve sözlerini bir dizi küfürle tamamlamış.

Cabir tutuklanmış ve Şam'ın kalbindeki Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürlüğü'nün kötü şöhretli yeraltı hapishanesine götürülmüştü. Yaklaşık dört ay boyunca dünyadan tecrit edildi, aşağılandı ve sık sık işkence gördü. Ocak ayının ilk haftasında serbest bırakıldığında solgun, zayıf ve çelimsiz görünüyordu, ama kırılmamıştı. 

Hapisten çıktıktan sonra, Ocak ayının ikinci haftasında onu şık askeri üniformasıyla sadece bir kez daha gördüm. Döndüğünde, hava üssüne vardığında Savunma Bakanlığı tarafından bir gün önce ordudan atılma kararı alındığının kendisine resmen bildirildiğini söyledi. Bu, subayların prestijli bir statüye sahip olduğu bir ülkede, gelecek vadeden genç bir subay için yıkıcı bir darbeydi.

Uzun süreli işsizlik ve geçim sıkıntısından korkan Cabir, kiraladığı daireyi terk ederek Şam'ın diğer ucundaki en batı bölgesi olan al-Rabweh'e taşındı. Orada, orduda emir subayı olan yaşlı bir kuzeninin kiraladığı eski bir kerpiç evdeki bir odayı kiraya verdi. Kuzenim, karısı ve üç oğluyla mutfağı ve tuvaleti paylaşıyorduk. Odamızın penceresi, Şam'ı Batı Guta'nın yeşil kırsalına bağlayan demiryoluna sadece 10 metre uzaklıktaydı. Onlarca yıllık tren her geçtiğinde tüm ev sallanır ve yıkılacakmış gibi hissederdik.

Neyse ki Cabir'in sürdürülemez durumu uzun sürmedi. Kendisini tanıyan bazı yaşlı ve yüksek mevkideki Baasçılar, Cabir'in çektiği sıkıntıları 1966 darbesinden bu yana yürürlükte olan siyasi hiyerarşiye göre Esad'ın üstünde bir pozisyon olan partinin genel sekreter yardımcısı Cedid'in dikkatine sundu. Ancak o zamana kadar Cedid'in ordu üzerindeki hakimiyeti, Esad'ın Cedid'e sadık kişileri marjinal pozisyonlara kaydırmak için sürdürdüğü kampanya nedeniyle önemli ölçüde aşınmıştı.

Cedid Cabir'i çağırttı ve onunla Al-Dumayr hava üssündeki olay ve sonrasında hapishanede yaşadıkları hakkında uzun bir konuşma yaptı. Cemil'in tehdidini duyunca şaşırmamış gibi görünen Cedid yorum yapmadı. Ancak geriye dönüp bakıldığında, Cemil de dahil olmak üzere Esad'ın tüm hizbinin görevden alınması için bir sonraki parti konferansını beklediği anlaşılıyor. 

Cedid genç adamın zekasından, eğitiminden ve hevesinden etkilenmişti. Cabir'i basın sekreteri olarak atadı. Diğer işlerinin yanı sıra, büyük Arap ülkelerinde yayınlanan birçok Arapça siyasi gazete ve dergiyi taraması ve patronunun okuması için Suriye ve Arap dünyasıyla ilgili önemli yazıları seçmesi gerekiyordu. Ayrıca Cedid'e Arap dünyasındaki Amerikan ve Batı politikaları hakkında Arapça ve çeviri en son kitapları sağlamakla da görevlendirilmişti. Bir keresinde kardeşime "General Cedid'in okumaya vakti var mı?" diye sormuştum. Cabir bana patronunun güne Suriye ve Arap dünyasıyla ilgili önemli makaleleri gözden geçirerek başladığını söyledi. Kitaplara gelince, her gece uykusundan feragat ederek iki ya da üç saatini ayırırmış.

Okuduklarından elde ettiği bilgi ve verileri siyasi toplantılarda ve siyasi kadro yetiştirmek üzere eğitim kurslarına katılan parti üyelerine verdiği derslerde kullanırdı. O ve nitelikli arkadaşları derslerinde Suriye'nin ve Arap dünyasının çağdaş siyasi tarihine ve Batı'nın bölgeye yönelik çstrateji ve planlarına odaklanırdı. Bu kadrolar mezun olduktan sonra şehirlerine, kasabalarına ve köylerine dönerek daha genç ve daha az eğitimli Baasçıların siyasi bilincini yükseltmeye çalışıyordu. Cedid'in verdiği bir konferansa katıldıktan sonra, Cabir'in heyecanlı bir arkadaşı ona yüksek sesle "Yoldaş Cedid Lenin'in Arap versiyonu" dedi.

Makul bir maaşla (daha önce savaş pilotu olarak aldığı görece ayrıcalıklı ücretten kesinlikle daha az olsa da) Cabir artık alt-orta sınıf bir bölgede, al-Rabweh'den geçen trenin günlük "dehşetinden" 2 mil uzakta küçük bir daire kiralayabiliyordu. Yeni konutun Shari al-Sijn (Hapishane Sokağı) üzerinde olması trajik bir ironiydi. Bu cadde Mezzeh tepelerinden birinin hemen altındaydı ve tepesinde kötü şöhretli Mezzeh Hapishanesi görünüyordu. Fransız sömürge yönetimi sırasında (1920-1946) milliyetçi savaşçılar burada hapsedilmişti. Ancak 1949'da başlayan Suriye askeri darbeleri döneminden bu yana, en az üç cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere birçok yüksek rütbeli subay ve önde gelen siyasetçi değişen sürelerle bu cezaevine atıldı. Yirmi ay sonra, Kasım 1970'te, Cedid'in kendisi de Esad tarafından buraya hapsedilecekti.

Cabir patronunun nasıl bir adam olduğunu ilk elden öğrenmişti. Önemli toplantılarda Cedid'e eşlik ediyor, çoğunlukla tutanak tutuyor ama zaman zaman da medyada çıkan bazı haberler ve ilgili ayrıntılar konusunda hafızasını tazeliyordu. Cabir bana Cedid'in iyi bir dinleyici olduğunu söyledi. Gündemi belirlemek bir ekip işiydi ama Cedid'in katkısı genellikle önemliydi. Genel sekreter yardımcısı olarak sık sık açılış konuşmasını o yapardı. Daha sonra her bir katılımcıyı dikkatle dinler ve en son o konuşurdu. Ancak sonunda, güçlü kişiliği, karizması ve amaç ciddiyetine eklediği bilgili, zeki ve ikna edici argümanları sayesinde neredeyse her zaman tartışmaya hakim oldu. Bu nitelikleri ona büyük saygı kazandırdı.

Ben Cedid'i sadece bir kez gördüm. Şubat 1969'un üçüncü haftasında, ailevi bir acil durum nedeniyle iş yerindeki kardeşimi aramak zorunda kaldım. Bir kapıdan küçük binaya girişi denetleyen adama kendimi tanıttım ve kimliğimi gösterdim. Birdenbire benden hızla kenara çekilmemi ve girişten uzak durmamı istedi. Ben de söyleneni yaptım. Sonra binanın önünde duran mütevazı bir araba gördüm. Arabadan inen adamı tanıdım. Cedid, parti ve devlet yetkililerinin yanı sıra rütbeli üyelerin de giydiği türden sade bir haki üniforma giymişti. Üniforma, parti liderliği tarafından teşvik edilen bir kemer sıkma sembolüydü. Cedid kimseye bakmadan yavaşça binaya doğru yürüdü, kapıda hazır ola geçip yüksek sesle selam veren tek askeri muhafıza bile. Arabayı hareket ettiren şoför, Cedid'e eşlik eden tek koruma gibi görünüyordu. Bu kadar kısa mesafeden, sanki dünyanın tüm dertlerini omuzlamış gibi derin düşüncelere dalmış olduğunu görebiliyordum.

Yeni işinden gurur duysa da Cabir, talepkâr bir patronun altında çalışmanın stresine alışmak zorundaydı. Bir başka stres kaynağı da son derece gizli ve hatta korkutucu bilgileri öğrenmek ve bunlarla yaşamaktı. Bazen bana sırrını açıyor, ondan duyduğum şeyleri kendime saklamam konusunda beni uyarıyordu. Bir gün, 1969 Şubat'ının sonlarına doğru, son derece endişeli bir şekilde eve döndü. 

Bana Cedid'in yakın ve sadık bir arkadaşı olan Albay Abdülkerim El Cündi'nin de katıldığı acil bir toplantıya Cedid'le birlikte gittiğini söyledi. Bu adam bir zamanların güçlü Ulusal Güvenlik Bürosu'nun başındaydı. Cedid de dahil olmak üzere parti liderliği için onların gözü kulağıydı. Toplantıda Esad'ın El Cündi'yi tutuklama ya da öldürme planıyla ilgili Savunma Bakanlığı'ndan sızan bilgiler konuşuldu. Cündi, "Hafız gibi hain bir korkağın eline düşmektense intihar etmeyi tercih ederim" dedi.

Kardeşim bana el-Cundi ve Cedid'e sadık bazı kişilerin uzun zamandır Cedid'i Esad ve askeri grubundan önleyici bir darbeyle kurtulmaya çağırdıklarını söyledi. Cedid bu fikri reddetti. Karşı argümanı parti disiplinine vurgu yapıyordu. Esad ve yandaşlarını görevden almanın partinin tepesindekilerin sorumluluğu olduğunu defalarca söyledi. 

Cabir'in bana anlattığına göre 1967 sonbaharında, parti liderliğinin dönüm noktası niteliğindeki bir toplantısında, Cedid'in Esad'ın görevden alınması için sunduğu önerge 13'e karşı 12 oyla reddedilmiş. Önergeye karşı oy kullananlar, Esad'la bir çatışmanın, Haziran 1967'de İsrail'le yapılan savaşta yıkıcı bir yenilgi almış olan ülkede istikrarsızlığa neden olabileceğinden endişe ediyorlardı.

Cedid'in duruşunu ve rakibini darbeye davet etmemesini merak ettiğimde kardeşim, daha önce iki askeri darbede (8 Mart 1963 ve 23 Şubat 1966) yer almış olan Cedid'in zamanla bu tür eylemlere karşı çıktığını anlattı. Askeri darbelerin partinin rolünü zayıflattığını ve böyle bir yola başvurmaktan kaçınılması gerektiğini savundu. Cabir'e ne düşündüğünü sordum. Kardeşim, Cedid'in duruşunu idealist, gerçekçi olmayan ve muhtemelen kendine zarar verici olarak gören askeri müttefiklerinin çoğunluğunun görüşünü paylaştığını söyledi. 

Onların mantığına göre, Üçüncü Dünya ülkelerinin çoğunda ordu en güçlü siyasi aktördü. Bu nedenle, silahlı kuvvetlerin, araçlar ne olursa olsun, her zaman güvenilir ellerde olması gerektiğini düşünüyorlardı. Cabir, Cedid'in destekçilerinin özel olarak Esad'ı "Suriye'nin Suharto'su" olarak adlandırdıklarını, bununla da sadece iki yıl önce Başkan Sukarno'nun solcu rejimini kanlı bir darbeyle deviren Endonezyalı generale atıfta bulunulduğunu sözlerine ekledi. Cabir, Esad'ın iktidarı ele geçirmek için kendi planlarını gerçekleştirmesi halinde Cedid'in hizbinin ilerici politikalarının tersine döneceğinden ve Suriye ile birlikte partinin de mahvolacağından korkuyordu.

Birkaç gün sonra, 2 Mart 1969'da, Esad'ın birlikleri ofisini bastıktan kısa bir süre sonra el-Cundi kendini başından vurdu. Yıllar sonra konuşan partinin önde gelen isimleri için bile, Cedid'in Esad'ın tehdidini ciddiye almaması ve el-Cundi'ye yeterli askeri koruma sağlamaması çifte hayal kırıklığıydı. Öte yandan Cedid, Esad ve adamlarıyla başa çıkmak için askeri güce başvurmayacağı konusunda hala kararlıydı.

Gariptir ki Esad'ın korktuğu darbe, Cedid'den sonra en korktuğu ikinci düşmanı aradan çıktıktan sonra hemen gerçekleşmedi. Esad kesinlikle hain ve güce aç biriydi ama ne aptal ne de aceleciydi. Doğru fırsat elinin altında gibi göründüğünde, yine de en uygun koşulları umarak beklemeyi tercih etti. Bu koşullar 1970 sonbaharında gerçekleşti.

Eylül 1970'in ortalarında Ürdün'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) savaşçıları ile Ürdün ordusu arasında savaş patlak verdi. Stratejik olarak FKÖ ile müttefik olan Baas Partisi liderliği, Filistinli gerillaları Ürdün rejiminin olası imhasından kurtarmak için isteksiz Esad'a bir zırhlı tümen gönderme emri verdi. Ancak Esad, Ürdün'e geçen Suriye gücüne koruma sağlamak üzere savaş uçakları göndermeyi reddederek operasyonu sabote etti ve Suriye'yi yenilgiye uğrattı. Dahası, Suriye rejiminin güçlü bir müttefiki olan Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır'ın 28 Eylül'deki ani ölümü, Körfez rejimlerinin Esad'ı gizlice desteklemesi ve onu "radikallerden" kurtulmaya teşvik etmesi nedeniyle Cedid'in grubunu daha da zayıflattı.

Cedid, 30 Ekim'de Baas Partisi'nin Olağanüstü Onuncu Milliyetçi Konferansı'nı toplayarak Esad'a karşı umutsuz bir hamle yaptı. Esad'ın ve baş müttefiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mustafa Tlass'ın görevden alınmasını öngören ve neredeyse oybirliğiyle kabul edilen karar, Cedid'in ordudaki sadık adamları Esad tarafından zaten komuta kademelerinden uzaklaştırılmış olduğu için uygulanma imkânından yoksundu. Esad 13 Kasım'da tek bir kurşun bile atılmadan darbesini gerçekleştirdi. Cedid de dahil olmak üzere partinin önde gelen isimlerinin çoğunu hapse attı.

Tekrar hapsedilemeyecek kadar önemsiz görülen Cabir tutuklanmaktan kurtuldu ama işsiz kaldı. Olası bir açlıktan, İngilizce öğretmenliği kariyerine yeni başlamış olan karısı tarafından kurtarıldı. Birkaç ay sonra arkadaşları ona Sanayi Bakanlığı'nda giriş seviyesinde bir büro işi ayarladı. Şam Üniversitesi'ne kaydolmak için hala yeterli boş zamanı vardı ve 1974'te tarih alanında lisans derecesi aldı. Üç yıl sonra, ekonomik planlama alanında yüksek lisans yaptı ve Esad'ın gizli polisi Suriye'de yaşamın tüm yönlerini kontrol etmeye başladığında, siyasi olarak kara listeye alınmasından kaynaklanan aksiliklere ve engellere rağmen orta düzey bir yönetici olmak için bürokratik merdiveni tırmanmaya başladı.

Cabir'in eşinin öğrencilerinden biri Cedid'in yeğeniydi. Cabir onun aracılığıyla tesadüfen annesi, Cedid'in kız kardeşi Asya ve Esad'ın darbesinden sonra ordudan tasfiye edilen eski bir binbaşı olan babası Mahmud Cedid ile bağlantı kurdu. Cedid'in kız kardeşi, eşi ve çocuklarının daha sonra ayda bir kez onu hapishanede ziyaret etmelerine izin verildi. Cabir böylece Asya aracılığıyla Cedid'in sağlığı ve hapishanedeki durumu hakkında bilgi aldı. Asya ona kardeşinin güçlü ve meydan okuyan biri olduğunu, ancak özgürlüğüne kavuşacağına dair hiçbir hayali olmadığını söyledi. Esad'ın ne kadar kızgın ve intikamcı olduğunu çok iyi biliyordu. Karısına ve kız kardeşine Esad iktidarda olduğu sürece hapisten asla çıkmayacağını söylemiş.

Aralarında kayınbiraderi ve uzaktan kuzeni Mahmud'un da bulunduğu Cedid yanlılarının başarısız darbe girişiminin ardından Esad darbeye katılanların çoğunu tutukladı. Mahmud, Mezzeh'ten Lübnan sınırına kadar 30 mil yürüyerek ülkeden kaçmayı başardı. Hayatını kurtaran bu macerayı bana 47 yıl sonra anlattı. Tamamen tesadüf eseri, 2017 yılında, onlarca yılını hoş karşılanan bir siyasi mülteci olarak geçirdiği Cezayir'den ayrıldığını ve ikamet ettiğim şehir olan Toronto'nun sadece 9 mil kuzeyinde yaşadığı Kanada'ya geldiğini öğrendim. O zamandan beri iletişim halindeyiz. Seyrek buluşmalarımızda sohbetimizin iki ana konusu Cedid'in yaşadığı dönem ve sonrasındaki Suriye ile 2011'de Esad yönetimine karşı başlayan Suriye ayaklanması.

Şam'da artan hayat pahalılığından bıkan Cabir, memleketindeki Sanayi Bakanlığı'nın Lazkiye şubesine tayinini istedi. Ne yazık ki bu hamlenin ölümcül bir yanlış hesaplama olduğu ortaya çıktı. 1986'da oraya vardıktan sonra, muhaberat (istihbarat teşkilatları) ile hevesli bir işbirlikçi olan genel müdür tarafından sık sık taciz edildi. Bu tacizler arasında terfisinin engellenmesi ve tatil, hastalık izni ve mali ikramiye gibi ayrıcalık ve haklarının geri alınması da vardı. 

Eylül 1993'te, vefatından bir ay önce bana yazdığı son mektupta, kötü niyetli patronunun, bakanlığa ait olan ama bürokratik rütbesiyle bağlantılı ayrıcalıkların bir parçası olan arabasını elinden aldığını söyledi. Hayal kırıklığına uğramış ve çok depresif olan Cabir, eski patronu ve rol modeli Cedid'in cenazesine katıldıktan iki ay sonra, 24 Ekim'de ani bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 

Cedid 23 yıl hapis yattıktan sonra mide rahatsızlığını tedavi etme bahanesiyle hapishaneden askeri hastaneye götürülmüştü. Rejim doğal nedenlerle öldüğünü iddia etse de Suriye içinde 19 Ağustos'ta gizlice zehirli iğne yapıldığına inanılıyordu. Cesedi Akdeniz'deki Jableh kasabasına 15 mil uzaklıktaki köyü Dweir Baabda'ya götürüldü. Cenaze töreninden sonra herhangi bir konuşma yapılmasını ya da methiye düzülmesini engelleyen emirlerini uygulayan Esad'ın güvenlik görevlilerinin dikkatli gözleri altında defnedildi. Esad için tipik bir durumdu. Nefreti ve intikamı sınır tanımıyordu.

Faysal Abbas Mohamad, 8 Ocak 2024, The New Lines Magazine

(Faysal Abbas Muhammed emekli bir Suriye-Kanadalı profesördür )


Mustafa Tamer, 19.04.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı