4 Nisan 2024 Perşembe

SA10675/EK24: Futbol, Demokrasi ve Özel Sermaye

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, SC Freiburg'un Verein üyesi ve Finanzwende'nin eş icra direktörü Daniel Mittler 'a aittir ve Alman Futbol Ligi DFL yönetiminin futbola yabancı yatırım çekmek için kulüplerin Blackston, CVC gibi sermaye gruplarına satışı ile ilgili tartışmalara ve futbol taraftarlarının tepkisine odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 04.04.2024, Sonsuz Ark 

Football, democracy and private equity

"Taraftarlar Bundesliga'da finansa galip geldi; bu da özel sermayenin toplumdaki rolünün yeniden düşünülmesine yol açmalı."

Energiewende, Schadenfreude gibi tüm dünyada kullanılan Almanca bir kelime haline geldi. Belki de Verein (dernek), Avrupa çapında demokrasi, futbol ya da finansla -ya da bunların hepsiyle- ilgilenenlerin öğrenmesi gereken bir başka kelimedir. Zira Alman futbolunun Verein modeli, hala tehdit altında olsa da, gücünü bir kez daha gösterdi.


FC Freiburg taraftarları yılın ilk iç saha maçında DFL'nin Bundesliga'ya özel sermaye yatırımı planını protesto etti ve '50+1′ kulüp sahipliği kuralını savundu (nurderscf.de)

Alman futbol ligi DFL, geçtiğimiz yıl Bundesliga'nın küresel pazarlaması için bir özel sermaye yatırımcısı getirmeye çalıştı. Orijinal planda 2 milyar Euro'nun üzerinde bir yatırım öngörülüyordu. Taraftarlar, başlama saati gibi konularda yatırımcıların aşırı etkisinden korkarak protesto ettiler. Plan, birinci ve ikinci Bundesliga'yı oluşturan 36 kulüp arasında gerekli üçte iki çoğunluğu sağlayamadı.

Ancak DFL pes etmek yerine sadece birkaç ay sonra tekrar denedi. Anlaşmanın kapsamını daralttı -20 yılda yaklaşık 1 milyar Euro- ve başlama vuruşları gibi yatırımcıların geçmesine izin verilmeyecek 'kırmızı çizgiler' olduğunu iddia etti. Taraftarlar, DFL'nin daha önce verdiği sözleri tutmaması nedeniyle bunların hiçbirine inanmadı.

Finans sektörü uzmanı olan 1. FC Köln'ün başkan yardımcısı Eckhard Sauren gibi finans uzmanları, daha az tehlikeli alternatifler olduğunu belirtti. Finanzwende gibi sivil toplum örgütleri ise özel sermayenin doğasında nüfuz talep etmek olduğuna dikkat çekti. Diğer finans uzmanlarıyla birlikte Finanzwende, DFL'nin 'kırmızı çizgilerinin' ne olursa olsun yirmi yıl boyunca geçerli olacağına dair söz vermesinin imkansız olduğunu savundu.

Sallantılı yetki

Aralık ayında yapılan gizli oylamada kulüplerin üçte iki çoğunluğu ancak sağlanabildi: 36 kulüpten tam 24'ü revize edilmiş plana onay verdi. Daha sonra kulüplerin birçoğu, bir Verein olarak üyelerine karşı şeffaf olma borçları olduğunu savunarak nasıl oy verdiklerini kamuoyuna açıkladı. Böylece hangi on kulübün hayır oyu verdiği (ikisi çekimser kaldı) kısa sürede ortaya çıktı.

DFL yönetimi için sorun, Hannover 96 üyelerinin temsilcileri Martin Kind'e karşı oy kullanma talimatı vermiş olmalarıydı. Ancak Kind sadece nasıl oy verdiğini kamuoyu önünde söylemeyi reddetmekle kalmadı. Hayır oyu veren on kulübün kim olduğu bilindiğinde, Kind'in oyunun evet olması ve dolayısıyla gereken ağırlıklı çoğunluğun sağlanmasında belirleyici olması son derece muhtemeldi.

Dolayısıyla DFL yönetiminin özel sermaye yatırımcılarıyla müzakere etme yetkisi en başından beri sallantıdaydı ve Almanya'daki örgütlü futbol taraftarlarının büyük çoğunluğu tarafından gayrimeşru olarak görülüyordu. Kind'in davranışı ve DFL'nin onun oyuna açıkça güvenmesi, Alman futbolunun benzersiz satış noktalarından birini tehdit etti; kulüpler üzerindeki kontrolün nihai olarak Verein üyelerinde kalması.

Bu sistem '50+1 kuralı' olarak da bilinmektedir. Bir kulübün lisans alabilmesi için futbol takımının tamamına ya da çoğunluğuna sahip olması gerekmektedir. Bu kural, kulüp üyelerinin kulübün hisselerinin en az yüzde 50+1'ine sahip olarak genel kontrolü ellerinde tutmalarını sağlamak ve onları dış yatırımcıların etkisinden korumak üzere tasarlanmıştır. Ve işte DFL, Kind tarafından kuralın açıkça ihlal edilmesini, daha önceki aylarda taraftarlar tarafından zaten reddedilmiş olan tartışmalı bir yatırım anlaşmasını müzakere etmek için potansiyel olarak kullanıyordu!

Yaratıcı protestolar

Sonuç olarak, Aralık ayından bu yana stadyumlardaki protestolar tırmanmıştı. Birçok maç yarıda kesildi ve televizyonda canlı yayınlanırken ertelendi. Bazıları 30 dakikadan fazla durdu ve birçok kez hakemler oyunu tamamen durdurmayı düşündü. Taraftarlar protestolarında inanılmaz derecede yaratıcıydılar: sahaya limon attılar ve 'Özel sermaye yatırımcıları bizi ekşi yapıyor' yazılı pankartlar taşıdılar. İşaret fişekleri taşıyan uzaktan kumandalı arabaları sahada dolaştırmayı başardılar-'Neden oyuncak arabalar? Biz uzaktan kumandalı olmayacağız'. Ve tekrar tekrar tenis topları fırlatarak oyunları böldüler.

DFL, protestoyu sadece militan bir azınlığın desteklediği gerekçesiyle reddetmeye çalıştı. Ancak yapılan kamuoyu yoklamaları, futbol taraftarlarının çoğunun (üçte ikisi) tam destek verdiğini gösterdi. Taraftarların ötesinde de sempati vardı, özellikle de planların arkasında ne tür yatırımcıların olduğu anlaşıldığında. İhale süreci Blackstone ya da CVC'ye kaldı ve böylece özel sermaye şirketlerinin kaçınmaya çalıştığı kamu denetimine maruz kaldılar.

Yatırımları için Suudi Arabistan'ın varlık fonundan para kullandıkları gerçeği eleştirel bir şekilde tartışıldı. Yatırım hedefleri ister riskli bir start-up, ister sağlık ya da futbol olsun, aşırı yüksek kârlar hedefleyen iş modelleri de öyle. Birdenbire fanzinler finans uzmanlarıyla röportajlar yaptı, şirketlerin lobicilik faaliyetleri önemli spor programlarında tartışıldı, 50+1 kuralı haberlerde açıklandı ve taraftar temsilcileri talkshow'larda özel sermaye iş modeline meydan okudu.

Sivil toplum kazandı

Blackstone süreçten çekildi ve giderek daha fazla kulüp yeni bir oylama yapılması çağrısında bulundu ya da anlaşmadan desteğini çekti. Hannover 96 da Kind'in Aralık ayında yaptığı oylamanın yasallığını sorguladı. DFL yönetimi kısa bir süre için, başarı eşiğinin kulüplerin salt çoğunluğuna indirileceği yeni bir oylama fikrini ortaya attı. Ancak taraftarlar bunu çatışmanın daha da tırmanması olarak yorumlayacaklarını açıkça belirtince DFL bundan vazgeçti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü özel olarak toplanan DFL üyelik konseyi ihale sürecinin sona erdirilmesi yönünde oy kullandı. Bunun ardından yapılan açıklamada DFL üyeleri 50+1 kuralına olan desteklerini bir kez daha teyit ettiler. Ancak bazı zengin kulüpler, İngiltere ve İspanya'daki kulüplerle kıyaslandığında bu kuralı rekabet açısından bir dezavantaj olarak gördüklerini açıkça ortaya koydular; bu nedenle taraftarlar ve futbolu yönetenler arasındaki bir sonraki büyük kavganın bu kurala yönelik bir meydan okuma olması bekleniyor.

Ancak kesin olan şu ki, bu raundu sivil toplum kazandı ve yakın gelecekte Bundesliga pazarlamasına özel sermaye yatırımı yapılmayacak. Protestolar işe yaradı ve büyük özel sermaye oyuncuları (CVC 388 milyar Euroyu yönetiyor) aktif lobi faaliyetlerine rağmen istediklerini elde edemediler. Bir gazeteci bunu 'son yılların en başarılı sosyal hareket protestosu' olarak nitelendirdi.

Başarılıydı, çünkü çok farklı siyasi görüşlerden insanları bir araya getirdi. Çünkü Alman futbol yönetiminin Verein tabanı taraftarlara söz hakkı verdi ve onların iradesi dışında bir anlaşmanın buldozerle geçiştirilmeye çalışılmasını kolayca kargaşaya dönüştürdü. Ve nihayetinde bu mücadele, toplum, demokrasi ve yaygın olarak paylaşılan diğer toplumsal değerler ile aşırı kârlar ve birkaç elit futbol menajeri ve finans devinin gücünü karşı karşıya getiren bir mücadele haline geldi.

Özel sermaye veya kamu yararı

Dolayısıyla bu zafer sadece futbol taraftarları için değil, günlük hayatın her alanının finansallaşmasını engellemek isteyen herkes içindir. Özel sermayenin çıkarlarının, çatıştıkları durumlarda kamu yararının önüne geçmesi, sadece birkaç hafta önce çoğu kişiye kaçınılmaz görünüyordu. Ancak taraftarlar en büyük finans oyuncularının bile durdurulabileceğini gösterdi. Futbol, sağlık ya da konut gibi sosyal ve kültürel malların giderek artan bir şekilde finansallaşmasının 'doğal' hiçbir yanı yoktur.

Dolayısıyla Almanya'daki zafer, doğru bir yönetimle finansal sistemi daha geniş anlamda ehlileştirebileceğimize ve aşırı kârlılık yerine insanlara ve reel ekonomiye hizmet eder hale getirebileceğimize dair umut vermelidir. Almanya'da son haftalarda özel sermayenin ait olmadığı alanlardaki kar beklentilerinin tehlikesine ilişkin farkındalık artmıştır. Bu farkındalığın artık özel sermayenin toplum genelindeki rolünün yeniden düşünülmesine yol açması gerekiyor.

Daniel Mittler, 25 Şubat 2024, Social Europe

(Daniel Mittler bir futbol taraftarı, SC Freiburg'un Verein üyesi ve Finanzwende'nin eş icra direktörüdür.)


Eyüp Kaan, 04.04.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı