2 Şubat 2024 Cuma

SA10560/MT234: İsrail'de Tribe of Nova Festivalinden Kurtulanlar Teselliyi Trans Müzik Kültüründe Arıyor

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, France 24 çalışanı Assiya Hamza'ya aittir ve 7 Ekim 2023'te İsrail'de , kuşatma altındaki Gazze yakınlarında ilk kez düzenlenen, dev bir Buda heykelinin huzurunda "özgür aşk ve özgür ruh, çevrenin korunması, doğal değerlerin takdir edilmesi" değerlerini kutlamak için dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 3.500 Yahudi kökenli insanın katıldığı ve 48 saat önce yeri özel olarak değiştirilen ve daha güvensiz bir alanda yapılması istenen dünyanın en ünlü psychedelic trans (ya da psytrance) festivallerinin ilki  olan Tribe of Nova konserine ve Hamas saldırısı sonrası yaşanan stres bozukluklarının Budist terapi ile tedavi edilmesine odaklanmaktadır. Hamas'ın öldürdüğü iddia edilen katılımcıların birçoğunun Hamas'a ateş açma bahanesi ile İsrail polisi tarafından öldürüldüğü ve bu ölümlerin ürettiği infial sonrası azılı siyonist Başbakan Netanyahu ve ortaklarının emirleri ile vahşi bir şekilde bütün Gazze'nin bombardımana tabi tutulduğu ve 26 binden fazla sivilin, çocuğun öldürüldüğü dikkate alınırsa metnin anlam çerçevesinin daha da gelişebileceğini düşünüyoruz. (Yahudilerin Budizm'e ilgisi için tıklayınız)
Seçkin Deniz, 02.02.2024, Sonsuz Ark

In Israel, Tribe of Nova festival survivors seek solace in trance music culture

"Tribe of Nova, dünyanın en ünlü psychedelic trans (ya da psytrance) festivallerinden birinin İsrail'de ilk kez gerçekleştiği festivaldi. Bu, ülkenin en kötü terör saldırısına dönüştü. Psychedelic trance müziği takipçileri için travma sonrası stres bozukluğunu önlemek için terapi zamanı geldi."

"Hayatımın en muhteşem anıydı. Tüm insanlarım oradaydı. Gökyüzü çok güzeldi. Kuşlar gökyüzünde çok güzeldi. Müzik, her şey çok muhteşemdi. Tüm dünyanın kurtuluş için bir yolu varmış gibi hissettim. Ve sonra bu oldu. İşte olayı korkunç yapan da bu. Çünkü en güzel andı," diyor psikoterapist ve klinik sosyal hizmet uzmanı Einat Haimovich FRANCE 24'e.


Einat Haimovich 19 Ekim 2023 tarihinde İsrail'de Tel Aviv'in güneyinde gönüllülerle bir araya geliyor. © Assiya Hamza, FRANCE 24

Haimovich, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana Tribe of Nova müzik festivalinden sağ kurtulanları dinliyor. Bunun gibi hikayeleri çok duymuş. Hem de çok fazla.

Festivalin teşvik ettiği "özgür aşk ve özgür ruh, çevrenin korunması, doğal değerlerin takdir edilmesi" değerlerini kutlamak için dünyanın dört bir yanından gelen 3.500 kadar kişi arasında yaklaşık 260 kişi öldürüldü ve onlarcası kaçırıldı. Haimovich, "Konuştuğum pek çok kişi bunun şimdiye kadar katıldıkları en iyi parti olduğunu söyledi" diyor.

"[Her şey] güneşli ve güzeldi. [Her şey] dostluk ve aşkla ilgiliydi ... [ve] bir dakika içinde ... karanlık [hayatımıza] girdi," diye ekliyor.

Sosyal hizmet görevlisi o gün 50. yaş gününü kutlamak üzere Yunanistan'a gidecekti.


Einat Haimovich, hayatta kalanların kendilerini gerçekliğe bırakmalarına yardımcı olmak için bir sığınak açtı. © Assiya Hamza, FRANCE 24

Bunun yerine Haimovich, ortağı Iftach Shahar ile birlikte psychedelic trance müzik topluluğunun üyelerini ağırlamak için bir yer yaptı.

Shahar, "Burayı [aslında] Dhamma (editörün notu: Buda'nın öğretisi) öğretimi ve meditasyon için inşa ettim" diyor.

"[Ancak] İsrail'deki durumu anladıktan sonra ... özellikle festivalden dönen insanlar için açtık. Ama biz herkese açığız. Herhangi bir seçim yapmıyoruz. Konuşmaya ve kucaklanmaya ihtiyacı olduğunu hisseden herkese açığız. Biz ona sarılmak için buradayız... bir süre onlarla birlikte olacağız, onlarla birlikte ağlayacağız ve belki de onlarla birlikte güleceğiz" dedi.

Tel Aviv'in güneyinde bir kooperatif çiftçi köyü olan moshav'da bulunan sığınak 10 günden kısa bir sürede hazır hale geldi. Tesis basit ama davetkâr: geniş bir ahşap teras, ikinci el mobilyalar, açık plan bir mutfak ve arkasında tamamen meditasyona adanmış bir oda. Her şey rüzgar çanlarının metalik şıngırtılarından oluşan rahatlatıcı bir fon müziği eşliğinde yapılıyor.

'Ruhumuzdaki Hippiler'

Haimovich, "Bence buradaki trans topluluğu İsrail'deki ilk intifadanın (editörün notu: 1987-1993) ardından başladı," diyor.

"Ondan sonra hepimiz özgür ruhumuzu, sevgimizi ve barış fikrini getirmemiz gerektiğini hissettik. Savaşta savaşmak zorunda kalmış olsak da hepimiz ruhumuzda hippiler gibiyiz" diyor.

O zamandan beri İsrail'in psytrance müzik sahnesi muazzam bir şekilde büyüdü. Tribe of Nova, dünyanın en iyi bilinenlerinden biri olan Brezilya psytrance festivali Universo Paralello'nun İsrail'deki ilk edisyonuydu. Ancak İsrail tarihindeki en kötü terör saldırısı oldu.


Iftach Shahar 25 yıldır travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip. © Assiya Hamza, FRANCE 24

Gönüllüler dışında Haimovich ve Shahar'ın yaptığı mekân şu an için iç karartıcı derecede boş.

"Daha dün açıldık. Yani insanlar hala burayı bilmiyor" diyen Shahar, önceki gün sadece altı kişinin geldiğini belirtiyor.

"İnanıyorum ki önümüzdeki hafta ... insanlar gelmeye başlayacak" diye ekliyor.

Diğer İsrailli terapistler gibi Haimovich de psychedelic yolculukları planlandığı gibi gitmeyen insanlara yardım etmek için kurulan gruplar olan Zen Zones aracılığıyla kurbanlarla konuşmaya başladı.

Haimovich, "Bize isimlerini gönderiyorlardı ve biz de onları arayıp onlarla konuşmaya başlıyorduk... İsrail'deki pek çok terapist, topraklama, nefes alma... suçluluk duygusu, korku ve o korkunç günde yaşadıkları her şey hakkında konuşma yoluyla travmanın üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için onlarla telefonda konuşmaya başladı" diyor.

Haimovich, kabusun kurbanlar için 12 saat boyunca sürdüğünü de sözlerine ekliyor.

Kısa süre sonra kurbanların bir yere ihtiyacı olduğu anlaşıldı.

"Terapi için değil ama birlikte olmak, oturmak, bir şeyler yemek, kahve içmek, biraz sanat yapmak, resim yapmak, müzik çalmak... hayatlarına, daha önce bildikleri şeylere geri dönmek için" diyor.

Haimovich, "Fikir şu ki, terapiye ihtiyacı olan insanlar... uzun süreli terapiye gidecekler ve buraya sadece kendileri olmak için gelebilecekler" diyor.

Her gün, tamamı gönüllülerden oluşan beş ila 10 kişi sırayla onları karşılayacak. Her biri kendi araç ve teknikleriyle. Bunların arasında dans terapisti Tal Weiss Sade kendi yöntemlerini açıklıyor.


Tal Weiss Sade 19 Ekim 2023'te okyanus davulunu kullanıyor. © Assiya Hamza, FRANCE 24

"Benim bakış açım her zaman bedendir," diyor meditasyon odasında diz çökerken.

Weiss Sade, "Travma sırasında beden çabuk konuşur ve topraklanmaya çok ihtiyacımız vardır" diyor ve Tibet çanakları, okyanus davulları ve bedenin üzerine yerleştirdiği kum dolu minderler kullandığını ekliyor.

"Bu ağır dokunuş [çok] rahatlatıcı... okyanus gibi... [bu da] kaygı seviyelerimizi düşürmeye yardımcı oluyor" diyor.


Tibet çanakları 19 Ekim 2023 tarihinde meditasyon odasına yerleştirildi. © Assiya Hamza, FRANCE 24

Weiss Sade, hayatta kalanlara yardım etmenin kendisine biraz nefes aldırdığını itiraf ediyor. Kızlarıyla birlikte yaşadığı evinin dört duvarından kaçmak için.

"İsrail'de bu kadar güzel olan şey bu. Buradaki siviller, topluluklar inanılmaz" diyor Haimovich.

"Herkes ... bir şeyler yapmak için gönüllü oluyor ... [Her ne kadar] ülke gerçekten çalışmıyor olsa da ... burada çalışan insanlar inanılmaz ... Burada yaşanan bu korkunç, korkunç şeyden sonra İsrail'de iyi bir şeyler olacağına dair bir umudumuz var" diyor.

Shahar bu arada travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip festival katılımcılarına da yardım etmeyi umuyor.

"Fauda (editörün notu: Arap nüfusu arasında gizli görev yapan bir özel kuvvet birimini konu alan İsrail televizyon dizisi) dizisini biliyor musunuz? Gazze sokaklarında kadın kılığında yürüyordum. O zamanlar oradaki çatışmalar çok kötüydü... Yarım yıl içinde birliğimden dokuz kişi öldü ve ben ve birlikteki arkadaşlarım yüzlerce kişiyi öldürdük" diye hatırlıyor Shahar, aniden bir duygu seline kapılmış.

"Ordudan çok güçlü bir TSSB ile çıktım ... ve TSSB ile nasıl başa çıkacağımı anlamam 25 yılımı aldı" diyor.

Psychedelic terapiler tarafından kurtarıldı

Shahar, 25 yıl boyunca alkol ve uyuşturucu eşliğinde dolaştığını söylüyor.

"Bir süre sonra anladım ki ya ölümü seçeceğim [ya da] yaşamı seçeceğim... yavaş yavaş iyileşmeye başladım ve sonra Budizm ve meditasyon devreye girdi ve psychedelics ve tıp ile çalışmaya başladım. Ve yavaş yavaş travmalarıma dokunmaya ve onlarla başa çıkmaya başladım. Ve bugün iyi olduğumu söyleyebilirim ama iyileşmedim" diyor Shahar.

İlk psychedelic yolculuğunu anlatan Shahar, bunun işe yaraması için 10 gram halüsinojenik mantar alması gerektiğini, oysa bugün sadece "2 grama ihtiyacı olduğunu [ve] cennette gibi olduğunu" söylüyor.

Shahar kendisini bir buçuk yaşındayken beşikte gördüğünü söylüyor.

"Ağlıyordum, ağlıyordum, ağlıyordum ve kimse yanıma gelmiyordu ve sonra o bebeğe baktım ve ... şu anda hissettiğim duygunun aynısıydı. Depresyondu. Ve o bebeğe gittim... ve ona sarıldım ve her şeyin yoluna gireceğini ve üzgün olduğumu söyledim. Ve ertesi gün uyandım... bir mucize gibi depresyon [artık] yoktu" diyor.

Shahar daha sonra LSD gibi diğer psychedelics'leri almaya başladı ve orduyla ilgili travmalarla başa çıkmayı başardı.

"Donup kaldım, bilirsiniz, insanlar incindi ve ben hiçbir şey yapamadım. Sonra tüm bu yıllar boyunca içtiğimi, uyuşturucu aldığımı ve kaçtığımı anlamaya başladım, çünkü bu durumu unutmuştum" diyor.

TSSB nedeniyle İsrail ordusu tarafından yüzde 60 engelli kabul edilen Shahar, Hamas saldırısından bu yana zor bir dönemden geçtiğini itiraf ediyor.

"Burayı cehennemden geçtiğini bildiğim insanlar için inşa ettim."

Shahar, saldırıdan kurtulanların birçoğunun 25 yıl önce kendisinin yaşadığı belirsizlik içinde olduğuna inanıyor.

"Şimdi evlerinde oturup deli gibi ot içiyorlar ya da belki de kendi kendilerine psikedeliklerle çalışmaya çalışıyorlar ki bu çok kötü çünkü nasıl çalışılacağını ve sizi nasıl yolculuğa çıkaracağını bilen insanlara ihtiyacınız var... Yani evet, onları kulağından tutup buraya getirmemiz gerekiyor" diyor.

Ancak Haimovich, herhangi bir psychedelic terapi kullanmayacağı konusunda uyarıyor.

"Burada yasal değil. Bu yüzden biz sadece hazırlık ve entegrasyon yapıyoruz" diyor.

Psikolog daha sonra saldırı başladığında birçok festival katılımcısının uyuşturucu kullandığını ve kendinden geçtiğini hatırlatıyor.

"Bazıları kaçtı, saklandı, diğer insanların saklanmasına yardım etti... altı saat boyunca hareket etmediler. Onlar gerçekten birer kahraman. Hikayelerini dinlemek inanılmaz. Hayatlarının en korkunç anlarında anneleriyle konuşmak ve onlara teşekkür etmek için güç buldular" diyor.

Haimovich, İsrail'de onlarca yıldır sağlam bir şekilde yerleşmiş olan psytrance sahnesinin böyle bir travmayı atlatıp atlatamayacağı sorulduğunda bir an bile tereddüt etmiyor.

"Hepimizin bir olduğuna inanıyoruz ve bu partilerde olan da bu... İnsanlar bunu yaparken öldüler [bu yüzden] bize bıraktıkları mirası devam ettirmeliyiz. Bu, sevgi ve barış mirasıdır" diyor.

Assiya HAMZA, 21 Ekim 2023, France 24


Mustafa Tamer, 02.02.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı