26 Ocak 2024 Cuma

SA10550/MT232: Yahudilik ve Budizm Buluştuğunda

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İsrail Ulusal Kütüphanesi için çalışan bir çevrimiçi içerik editörü Mia Amran'a aittir ve Yahudilerin Budizm'e olan ilgisine ve ilişkisine odaklanmaktadır... Analistin şu cümlesi Yahudilerin nasıl bir dinî travma yaşadıklarını göstermektedir: "1960'larda Yahudiliklerinin arzu ettikleri rehberlik veya maneviyattan yoksun olduğunu düşünen Yahudiler için bir seçenek Kabala'ya, Babaların Etiği'ne veya Kuzari felsefesine yönelmekti. Alternatif olarak, daha uzaklara bakabilir ve meditasyon, Karma ve Budizm'in Zen inançlarını benimseyebilirlerdi. Birçok Yahudi ikincisini seçti."
Seçkin Deniz, 26.01.2024, Sonsuz Ark

When Judaism and Buddhism Meet

İsrail Ulusal Kütüphanesi neden 100'den fazla Budist sanat eserinden oluşan bir koleksiyona sahip? Neden bu kadar çok Yahudi Budizm'e ilgi duyuyor? Dalai Lama neden bir Hamursuz Bayramı Seder'ine katıldı? Tüm bu soruların cevabı iki din arasındaki büyüleyici bağlantıları keşfederek bulunabilir.


Shaka Nyorai, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Ay takvimiyle ilgili bir projeyi araştırma sürecinde, İsrail Ulusal Kütüphanesi'nin çevrimiçi katalog arama çubuğuna "ay" kelimesini yazdım. Diğer pek çok resmin yanı sıra, Todaiji'nin Kami ve Buda'ları başlıklı güzel bir resim gördüm. Sayfayı bilgisayarımda yer imlerine ekledim ama kısa süre sonra unuttum. Birkaç hafta sonra, bir sosyal medya projesi için NLI'nın bazı posterlerine bakarken, rastladığım bir resim birden dikkatimi çekti: Budist Shaka Üçlüsü.


Todaiji Kami ve Budaları, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi



Buddha Shakyamuni Triad, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Bu iki güzel Budist sanat eserine nasıl sahip olduğumuzu sormak için hemen NLI'nın Beşeri Bilimler Koleksiyonu küratörüne e-posta gönderdim ve cevabı beni şok etti!

1891 yılında, Elizabeth Anna Gordon adında üst sınıf ve iyi eğitimli bir İngiliz kadın, 40 yaşındayken kocası John ile birlikte çıktığı dünya turunun bir parçası olarak ilk kez Japonya'yı ziyaret etti. Bu ziyaret çift üzerinde güçlü bir etki bıraktı ve Elizabeth ölümüne kadar yaşayacağı Japonya'nın Kyoto şehrine taşındı. Kyoto'da geçirdiği yıllar boyunca zamanını Japon Budizm'ini araştırarak ve etkileyici Budist sanat koleksiyonunu genişleterek geçirdi.

Dünyanın pek çok dinine karşı doymak bilmez bir ilgi duyan Elizabeth, Japonya'da Budizm üzerine hevesle çalışmış ve çok sayıda Budist kitap ve sanat eseri toplamış olmasına rağmen, aynı zamanda son derece dindar bir Hıristiyan ve erken dönem Siyonist hareketin sıkı bir destekçisiydi. Elizabeth Anne Gordon'un adı, 1903 yılında Afrika'nın Victoria Gölü bölgesine giden Siyonist İşçi Histadrut misyonunu finanse etmesi nedeniyle Siyonist tarihin yıllıklarında yer almaktadır. Daha sonra "Uganda Planı" olarak bilinecek olan ve Uganda'da bir Yahudi devleti kurulmasını öngören başarısız teklif için bölgede keşif yapmaya gelmişlerdi.

Yaşı ilerledikçe Elizabeth, Siyonizm'e olan bağlılığının bir gereği olarak Budist sanat koleksiyonunun bir kısmını o zamanlar Yahudi Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi olarak bilinen İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne miras bırakmaya karar verdi. Bağışlandıktan sonra bu resimler 1938 yılına kadar Kütüphane'nin geniş koleksiyonlarında büyük ölçüde keşfedilmeden durdu. 

İbrani Üniversitesi'nden gelecek vaat eden genç bir Japon sanatı araştırmacısı koleksiyonlardan bazı Budist tabloları ödünç almak istediğinde, Kütüphane personeli Elizabeth'in o zamana kadar neredeyse tamamen unutulmuş olan zengin sanat eserlerinden haberdar oldu. Bu koleksiyonun heyecan verici bir şekilde yeniden keşfedilmesinden birkaç yıl sonra, NLI bu Budist resimlerinden 139 tanesini içeren çevrimiçi bir sergi oluşturmaya karar verdi, tabii ki ben de tesadüfen bu sergiye rastladım.


Amida Üçlüsü ile Nembutsu Dua Adanmışlık Diyagramı, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Ama asıl sorum hâlâ geçerli: Budizm'in bizimle, yani Yahudi halkının Kütüphanesi ile ne ilgisi var? Görünüşe göre, çok fazla ilgisi var!

Eylül 1893'te Chicago, Illinois'de Anagarika Dharmapala adında Sri Lankalı bir Budist rahip genç Yahudi işadamı Charles T. Strauss ile bir araya geldi. Sanskritçe bir yemin okuyan Dharmapala, Strauss'u Budizm'e döndürerek Budist Sangha'ya (manastır düzeni) atanan ilk Asyalı olmayan kişi oldu. 

Bu muazzam olayın ardından Budist liderler Amerikalı Yahudilerin Budizm'e ilgi duyma potansiyelini ciddi bir şekilde araştırmaya başladılar. Budist öğretmenler Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeye ve orantısız bir şekilde Yahudilerden oluşan geniş kitlelere iki inanç sistemi arasındaki benzerlikler hakkında konferanslar vermeye başladı ve Budist inanç sistemlerini benimsemiş Yahudilerden ortaya çıkan yeni literatürün önemli bir eğilimi o yıllara kadar izlenebilir.

Ancak Yahudi Budist hareketi 1950'lere kadar gerçekten yükselişe geçmedi. Hippi "barış ve sevgi" zihniyetinin yükselişe geçmesi ve pek çok modern Yahudi'nin daha ruhani bir yol arayışına girmesiyle, pek çok genç Amerikalı Yahudi Budizm'e yöneldi. Yahudi arkadaşlar Michael Fagan ve Sam Bercholz Shambhala Budist festivalini kurdu; Joseph Goldstein, Jack Kornfield, Sharon Salzberg ve Jacqueline Mandell-Schwartz ünlü Insight Meditation merkezini ve hareketini kurdu; ve hatta David Ben-Gurion Budist meditasyonu benimsedi!



Ben-Gurion'un Burma (şimdiki Myanmar) ziyareti, 1961, bu öğe İsrail Arşiv Ağı projesinin (IAN) bir parçasıdır ve Ben-Gurion Evi Arşivi, Kudüs ve Miras Bakanlığı ve İsrail Ulusal Kütüphanesi'nin ortak çabaları sayesinde erişilebilir hale gelmiştir.

Budizm teist değildir, yani Budistler bir Tanrı'ya inanmazlar, bunun yerine yaşamak için bir dizi değere inanırlar. Ancak Yahudilik tek tanrılıdır ve tek bir Tanrı'ya inanmanın yanı sıra hem uygulamalar hem de yasaklar şeklinde katı bir dizi kuralı teşvik eder. Bu nedenle, bazı görüşlere göre, her iki dini de aynı anda takip etmek mümkündür: bir Yahudi Tanrı'sına inanmak, Şabat ve kaşrut (koşer) yasalarına uymak ve aynı zamanda Budist mistisizmine, geleneklerine ve değerlerine bağlı olmak.

1960'larda Yahudiliklerinin arzu ettikleri rehberlik veya maneviyattan yoksun olduğunu düşünen Yahudiler için bir seçenek Kabala'ya, Babaların Etiği'ne veya Kuzari felsefesine yönelmekti. Alternatif olarak, daha uzaklara bakabilir ve meditasyon, Karma ve Budizm'in Zen inançlarını benimseyebilirlerdi. Birçok Yahudi ikincisini seçti.


Bodhisattva Kannon, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Daha sonra 20. yüzyılda, Budist Yahudilerin büyüyen mezhebini ifade etmek için kullanılan "JUBU" terimi ortaya çıktı. Tibetli bir Budist öğretmen olan Chogyam Trunpa öğrencilerinin çoğunun Yahudi olduğunu söylemiş ve Dalai Lama 1997'de bir Hamursuz Bayramı Seder'ine bile katılmıştır! 

Vipassana Budizm inzivaları Hindistan'a seyahat eden İsrailliler arasında son derece popülerdir, Dalai Lama'nın batılı ziyaretçilerinin çoğu Yahudidir ve ünlü JUBU kitabı Lotus'taki Yahudi'nin yazarı tarafından "tüm Batılı Budist liderlerin üçte birinin Yahudi kökenli olduğu" tahmin edilmiştir. Bazı tahminlere göre Yahudiler bugün Kuzey Amerika'daki Asyalı olmayan Budistlerin üçte biri kadarını oluşturmaktadır.



Dalai Lama (Tensin Gyatso), İsrail Doğayı Koruma Derneği'nin davetlisi olarak dört günlük bir ziyaret için 20 Mart 1994 tarihinde İsrail'e geldi, Gideon Markowiz, 1994, Dan Hadani Koleksiyonu, Pritzker Ailesi Ulusal Fotoğraf Koleksiyonu, İsrail Ulusal Kütüphanesi (1, 2, 3)

Öyleyse neden bu kadar çok Yahudi Budizm'in kucağında kendini evinde hissediyor?

'American JewBu: Jews, Buddhists, and Religious Change' (Amerikalı YahudiBudist; Yahudiler, Budistler ve Dini Değişim) kitabının yazarı Emily Sigalow'a göre, "onları [Yahudileri] asıl çeken meditasyon pratiğiydi." 

Meditasyon Budizm'in temel ilkelerinden biri olduğundan, bazı insanların neden Yahudileri Budizm'e çeken şeyin bu meditatif uygulamalar olduğunu güçlü bir şekilde düşündüğünü anlamak kolaydır. Meditasyon Yahudilikte teşvik edilir ve 'Kutsal Kitap'ın yazıldığı günlerde peygamberler ve rahipler tarafından uygulanmıştır. 

Meditasyonun zihin-beden ikiliği, bedensel uygulamalarımızın ruhsal gelişimimizi etkilediğine ve bedeni yücelterek ruhu yüceltebileceğimize dair Yahudi inancında yankılanır. Hasidik Yahudiler sıklıkla meditasyon uygular ve birçok Yahudi için günde üç kez dua ritüeli güçlü bir meditasyon egzersizidir. Bunu akılda tutarak, daha yüksek bir güce bağlanmak isteyen Yahudilerin neden Budizm'in meditasyon odaklı yolunu seçebileceklerini anlamak kolaydır. 

Haham Alan Lew, 'One God Clapping: The Spiritual Path of a Zen Rabbi' (Tek Tanrı Alkışlıyor: Zen Hahamının Ruhsal Yolu) adlı kitabında, Budist meditasyonunun bilinçdışını nasıl "aydınlattığını" ve "bu bilinçdışı malzemenin ne kadar büyük bir kısmının Yahudi olduğunu" anlatırken "ruhsal olarak gelişmesine" izin verdiğini anlatıyor.


Shaka Nyorai, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Ancak, arabuluculuk hem Yahudilik hem de Budizm'de ortak olan tek uygulama değildir. Kendini Budizme adamış Budistler tarafından edilen 253 manastır yemininden birçoğu Yahudi mitzvotlarıyla benzerlik gösterir; örneğin tzniut (alçakgönüllülük) ve yichud (kadın ve erkeklerin yalnız kalmaması gerektiği fikri). 

Dahası, beş Budist ilkesinden dördü cinayet, zina, hırsızlık ve yalan söylemeyi yasaklar. Bunlar Yahudi kulaklarına tanıdık geliyorsa, bunun nedeni bunların bizim On Emir'imizden bazıları olması olabilir. Hem Budizm hem de Yahudilik uzun saatler süren metin çalışmalarını ve yüksek düzeyde hem ruhani hem de dünyevi eğitimi teşvik eder. 

Her iki din de materyalizme, özellikle de modern teknoloji biçimine karşıdır. Her iki düşünce ekolü de insanların dünyanın gerçek sahibi olmadığına inanır ve bu nedenle (Budizm'de açgözlülükten uzak durma ve Yahudilikte hayırseverlik yoluyla) 'kendimize ait' olduğunu düşündüğümüz bazı şeyleri bırakmayı öğretir.

İş burada bitmiyor! Hem Budizm hem de Yahudilik uygunsuz veya anlamsız cinsel ilişkilerin ahlaka aykırı olduğunu belirtirken, belirli sınırlamalarla belirli ortamlarda gerçekleştirilen tantrik veya muttar (izin verilen) cinsel etkileşimler gerçekten de ruhani bir uygulamadır. 

Her iki din de inançlarının tamamen merkezinde kişisel gelişimi teşvik eder; Budistler daha iyi bir insan olmanın onları aydınlanmış bir yola götüreceğine, Yahudiler ise dünyanın insanların kutsal eylemlerle onu kutsaması için yaratıldığına inanır. Bu nedenle, her iki din de mussar'a veya başkalarının rehberliğine inanır ve kişinin karakterini evcilleştirme ve arıtma arzusunu paylaşır. Her iki grup da günün her anının bir ölçüde maneviyat içerdiğinden emin olmak için öngörülen titiz günlük faaliyetlere güçlü bir şekilde odaklanır.


Hoshi Mandara, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Ancak bu benzerliklerden belki de en çok karşılaştırılabilecek olanı acı çekmeye odaklanılmasıdır. Yahudilik, Yahudi tarihi boyunca payına düşenden çok daha fazla acıya katlanmış bir dindir. Budizm acı çekmenin dünyanın temel ilkesi olduğunu öğretir: kötülüğün nedeni budur ve ancak kendimizi dünyevi acılardan kurtararak kurtuluşa erişilebilir. Tibet, Dharamsala'da 25 yılı aşkın bir süredir Budizm pratiği yapan bir Yahudi olan Ruth Sonam, "Budistlerin yaptığı gibi her zaman acıdan bahsetmek çok Yahudice, görüyorsunuz," diyor.

Bununla birlikte, Yahudilik ve Budizm'in bazı uygulamaları benzer görünse de, ikisi arasındaki ruhani benzerlikler belki de daha önemlidir. Budistler dünyanın yüksek bir anlayışını arar ve Yahudilikte chochma (bir anlayış kıvılcımı), binah (bu anlayışın daha derin bir keşfi) ve da'at (bu anlayışa bir yanıt olarak yüksek bir bilinç veya Budistlerin samadhi dediği şey) dediğimiz şeye benzer bir süreçten geçerler. 

Dünyanın birliğini anlamak her iki dinde de ortak bir hedeftir. Yahudilikte bunu, eylemlerimizi Tanrı'ya bağlamak için kullanılan kavannah (ilahi farkındalık) aracılığıyla yaparız. Budizm'de de ruhani bilinç her pratiğin içine yerleştirilmiş değişmez bir hedeftir.

Budistlerin Karma inancı (ne yaparsanız size geri dönecektir) Yahudilerin middah k'neged middah ilkesiyle karşılaştırılabilir; bu ilke dünyaya getirdiğiniz iyi ya da kötü şeylerin size aynı şekilde geri döneceği şeklindeki benzer bir fikri somutlaştırır. Dahası, hem Yahudiler hem de Budistler hayatta karşılaşılabilecek zorlukların sadece gücümüzü sınamak ve içimizdeki bir şeyin üstesinden gelmemize yardımcı olmak için gönderilen sınavlar olduğunu söyler.


İki Nehri Geçen Beyaz Yol Mandalası,(*) yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Yahudiler ve Budistler de ölümle ilgili ruhani inançları paylaşırlar. Budizm'de gelenek, bir kişinin bilincin en yüksek formu olan Nirvana'ya ulaşana kadar tekrar tekrar reenkarne olacağı yönündedir. Yahudi mistisizminin bazı taraftarları, bir ruhun ulaşabileceği en yüksek ruhani seviyeye ulaşana kadar sekiz kez reenkarne olacağına ve ancak o zaman cennette ebedi huzura kavuşacağına inanır.

Brenda Shoshanna Jewish Dharma adlı kitabında Yahudilik ve Budizm'in ruhani uygulamalarının "bir kuşun iki kanadı" olduğunu söyler... Budizm otantik Yahudi ruhani uygulamasının ne olduğunu anlamaya yardımcı olur.

Bütün bunlar söylenirken, Budizm'in Yahudiler için güçlü bir çekiciliğe sahip olduğunu düşünmemin temel bir nedeni var. Şu ana kadar Budizm'i bir din olarak adlandırdım, ancak birçok Budist aslında Budizm'i bir din olarak değil, daha çok bir uygulama veya felsefe olarak görüyor. 

“Budizm ontolojik olarak bir din değildir. 'Budizm' diye bir şey yok: Siddhartha Gautama Sakyamuni'nin varoluşsal acı sorununu öz-yönetimli meditasyon yoluyla çözmek için sunduğu yol ve felsefe-praksisine Batılı bir isimdir" diyor Mira Niculescu, I THE JEW, I THE BUDDHIST: Multi-Religious Belonging as Inner Dialogue. (Ben Yahudi, Ben Budist: İç Diyalog Olarak Çok Dinli Aidiyet.) adlı kitabında. 

Buda öğretilerinde Tanrı'dan hiç bahsetmemiştir ve Budizm de teist olmayan inançlara sahiptir. Dolayısıyla, Budizm'i takip etmenin felsefe öğrenmekten veya hayatını spor gibi bir uğraşa adamaktan daha fazla Yahudilik açısından yasak olmadığı ileri sürülebilir.


Seiryōji'deki Buda Sakyamuni Heykeli'nin görüntüsü, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Yahudilerin diğer dinlerin çoğuyla çatışma geçmişi olmasına rağmen, Budizm'de durum böyle değildir ve daha da önemlisi, meditasyon yapmak veya Buddha'nın öğretilerini takip etmek için Budizm'e 'dönüşmek' gerekmez. Kişi Budist olmak için resmi bir yemin veya antlaşma yapmadan tüm hayatını Budist pratikle geçirebilir. Dolayısıyla, Yahudi kalmak isteyen ve farklı bir dine geçme fikrinden hoşlanmayanların Budizm'i uygulamak için bunu yapmalarına gerek yoktur. 

Dahası, Budizm'de genetik bir soy bağı yoktur, dolayısıyla bir Yahudi Budizm pratiği yaparken Yahudi etnik kökenini kabul etmeye devam edebilir ve hatta kendi Yahudi soyunu çocuklarına aktarmak isteyebilir.


Rakan, yaklaşık 1850-1925, İsrail Ulusal Kütüphanesi

Dolayısıyla, belki de Yahudi halkının kütüphanesi olan İsrail Ulusal Kütüphanesi'nin koleksiyonlarında bu kadar çok Budist sanat eserine yer vermesi gerçekten de uygundur. Ne de olsa Budizm olabildiğince Yahudi bir din gibi görünüyor!

Mia Amran, 15.08.2023, The Librarians(NLİ-İsrail Ulusal Kütüphanesi)

(Mia Amran, İsrail Ulusal Kütüphanesi için çalışan bir çevrimiçi içerik editörüdür.)


Mustafa Tamer, 26.01.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



(*) Mandala (मण्डल), Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen addır.


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı