23 Ekim 2023 Pazartesi

SA10412/SD2902: Avrupa'nın Çalışanlara Mesajı: Ya Yeniden Eğitin ya da Geride Kalın

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Politico Europe muhabiri Pieter Haeck'a aittir ve Avrupa Birliği'nde çalışanların teknolojik ve endüstriyel yenilikler karşısında yeterliliklerine ve AB'nin işçilere  'Ya uyum sağlayın ya da ölün!' şeklindeki karşı tavrına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 23.10.2023, Sonsuz Ark 

Europe’s message to workers: Retrain or fall behind

"Blok, teknolojik ve endüstriyel yenilikler karşısında işgücünü yeniden eğitmeyi amaçlamaktadır."

Avrupa rekabetçi bir işgücüne sahip olmak istiyorsa, vatandaşlarına bir ders vermelidir: Okul asla bitmez.

Yıllar boyunca, bir kişinin eğitim yolu basitti. Gençken okulda, öğretmenlerin gözetimi altında öğrenirlerdi. Bir diploma alırlar ya da mesleki eğitim alırlar ve bu becerilerini emekli olana kadar iş gücünde kullanırlardı. Yeniden eğitim almak nadir bir durumdu ve hala da öyle. 

Ancak şimdi, teknolojik gelişmeler ve değişen endüstri ihtiyaçları, ilgili ve zamanında becerilerden yoksun bir Avrupa işgücünü ortaya çıkarma riski taşıyor. Bu durum AB'ye pahalıya mal olabilir - üstelik tam da cesur yeşil ve dijital planları varken.


Çizim: Anthony Gerace 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen yılki Birliğin Durumu konuşmasında Avrupa'nın gelecekteki rekabet gücünün "doğru becerilere sahip bir işgücüne" bağlı olduğunu ifade etti.

ChatGPT gibi bir komuta dayalı olarak nefes kesici bir hızla yeni içerik üretebilen yapay zeka araçlarının yakın zamanda ortaya çıkması, blok üzerinde çalışanlarını yeniden eğitme konusunda daha fazla baskı oluşturuyor. ChatGPT'nin üreticisi OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, ABD Kongresi'ne verdiği ifadede chatbot'un "bazı işleri tamamen otomatikleştireceğini" ve aynı zamanda "çok daha iyi olacağına inandığımız" yeni işler yaratacağını söyledi.

Şimdi yarış, insanları bu yeni ortaya çıkan işyeri sınırında başarılı bir şekilde gezinmek için ihtiyaç duydukları becerilerle donatmak için devam ediyor.

Uyum sağlayın ya da ölün

Komisyon bu zorluğun üstesinden gelebilmek için Mayıs ayı başında Avrupa Beceriler Yılını başlattı. İstihdamdan sorumlu Komisyon Üyesi Nicolas Schmit, beceri odaklı yılın başlangıcında POLITICO'ya verdiği bir mülakatta, yeni becerilerin sınıfta olduğu kadar hayatın ilerleyen dönemlerinde - insanlar halihazırda işgücündeyken - de önemli olduğunu söyledi.

"Beceri kazandırma ve yeniden beceri kazandırma konusunda çok açık bir sisteme sahip olmalıyız. 'Eh, artık vasıflısın, o kadar' diyemeyiz. 'Beceriler artık normal çalışma hayatının bir parçasıdır' demeliyiz. Kapasitelerimizi, becerilerimizi sürekli olarak adapte etmeliyiz," dedi 69 yaşındaki Lüksemburglu Sosyalist.

Dijital yetkinlik, Brüksel'in işgücündeki mevcut açıkları kapatmak amacıyla insanları yeniden eğitmek için finansman ve politika oluşturma gücünü esnetmeye çalıştığı bir alandır.

AB, 2030 yılına kadar 20 milyon BİT uzmanına sahip olmak istiyor; şu anda sadece 9 milyon var. Komisyon, gidişatı tersine çevirmek için Nisan ayında dijital beceri açığını kapatmaya yönelik bir plan hazırladı ve bir eylem maddesi de çalışanların mesai saatleri içinde yeniden eğitilmesine odaklandı. Geçen yıl AB'nin inovasyon araçlarından biri de teknolojinin daha ileri, araştırma ağırlıklı alanlarında 1 milyon kişinin eğitilmesi hedefini belirledi.

Yine de bu kilometre taşlarına ulaşmak için yapılacak işlerin büyük kısmı başkalarının omuzlarına yüklenecek.

AB, beceri taahhüdünü desteklemek için şirketler, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarından oluşan geniş bir koalisyonun tekliflerine güveniyor. AB'nin daha geniş kapsamlı beceri paketinin temel unsurlarından biri, blok genelinde yaklaşık 1.500 üyeye dayanan Beceri Paktı'dır. Aynı şekilde, teknoloji becerileri planı da ancak Intel gibi şirketler özel eğitim programlarına katkıda bulunma sözü verdiğinde hayata geçirilebildi.


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın gelecekteki rekabet gücünün "doğru becerilere sahip bir işgücüne" bağlı olduğunu söyledi | Francois Lo Presti/AFP via Getty Images

Bu eğitim seçeneklerine sahip olmak, insanların örgün eğitimden ayrıldıktan uzun bir süre sonra yeniden beceri kazanmaları söz konusu olduğunda sadece ilk adımdır.  

Avrupa'nın yeniden beceri kazandırma vaadinde aşılması gereken en büyük engellerden biri, insanların yeniden beceri kazanmaya istekli olmasıdır. Schmit bu "zihniyet sorununu" kabul ederek şunları ekledi: "Eğer... düşmanca ya da olumsuz bir zihniyet varsa insanları kolayca yeniden vasıflandıramazsınız. [İnsanlar 'Neden yeniden vasıflandırılayım ki?' diyor."

Yeniden beceri kazandırma mücadelesinin ön saflarında yer alan işverenler, kendi çalışanlarını sürekli öğrenme konusunda motive edebilirler. Schmit işverenlere "Yeni teknolojiye yatırım yaptığınız gibi, yeni insan sermayesine de yatırım yapmalısınız" dedi. AB, üye ülkelere, yetişkinlere bir eğitim bütçesi sağlayacak bireysel öğrenme hesapları oluşturmalarını önerdi.

Motivasyon aşılamak

Komisyon'un kendi arka bahçesi olan Brüksel'deki beceri odaklı kuruluşlar bir süredir motivasyon sorunuyla uğraşıyor.

Brüksel merkezli Debateville, gençlere münazara ve sunum becerilerini geliştirmeleri için okul sonrası atölye çalışmaları sunuyor. Debateville sık sık okullarda çalışmaları hakkında sunumlar yaparken, katılımcı çocuklar sınıf dışında da öğreniyor - hatta bu yaz Gent ve Antwerp gibi diğer Belçika şehirlerinde düzenlenen kamplarda da.

Kuruluş, gençleri okul saatleri dışında öğrenmeye motive etmek ve onları ilk etapta katılmaya ikna etmek gibi ikili bir zorlukla karşı karşıyadır; bu da bu öğrencileri yetişkinliğe ulaştıktan ve örgün eğitimi bitirdikten sonra öğrenmeye devam etmeye teşvik edecek zihniyeti aşılayabilir.  

"Belçika'da yaşam boyu öğrenme konusunda son derece düşük puanlar alıyoruz. Bunun büyük bir kısmı örgün öğrenmeye çok fazla önem vermemizle ilgili" diyor Debateville araştırma müdürü Nora Sleiderink. Sleiderink, bu durumun genellikle insanlara üniversite ya da mesleki eğitimi bitirdiklerinde "işlerinin bittiği" hissini verdiğini de sözlerine ekledi.

"Yaptığımız şeylerin çoğu [gençleri] heyecanlandırmak, onları içsel olarak öğrenmeye motive etmek. O yaşlarda beceriler üzerinde çalışmaktan çok tutum ve merak üzerinde çalışıyoruz," diyor Sleiderink. Sleiderink'e göre bu motivasyonun anahtarı, okul ortamı dışında bir öğrenme deneyimi yaşamak ve farklı bir kitleyi çekmek.

Gençken bilgi süngeri olmak başka bir şeydir. Kariyerinizin belki de yarısına geldiğinizde ve uzmanlık söz konusu olduğunda kendinizi yetersiz hissettiğinizde bu farklı bir deneyimdir. Ancak uzmanlar, yeniden uzmanlaşmayı daha az yük haline getirmenin yolları olduğunu söylüyor.

Brüksel, Ghent ve Antwerp'teki üç Belçika üniversitesi, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik etmek amacıyla bir dizi girişimi bir araya getiren Nova Akademi'yi kurdu. Sunulanlar arasında, üniversitelerin normal lisans veya lisansüstü programlarından (ortalama yaklaşık 10 kredi) daha geniş bir kohort için açılan ve mikro-krediler olarak bilinen kısa kurslar yer alıyor. Bu, çok fazla zaman ayırmadan yeni bir alanın tadına bakmanın bir yoludur.

"Bir üniversiteye ya da yüksekokula bakmanın başka bir yolu. Önceleri insanlar şöyle düşünüyordu: Tamam, bir lisans ya da [yüksek lisans] diploması alacağım, sonra iyi bir işe gireceğim ve güçlü bir pozisyonum olacak. Mikro-krediler sayesinde kendinizi geliştirmeye devam edebilir ya da yeniden beceri kazanabilirsiniz," diyor bazı mikro-krediler üzerinde çalışan Brüksel Üniversiteler Birliği proje sorumlusu Kathrin Spyckerelle.

İleri eğitim için bir alan örneği, veri koruma ve yapay zekanın etik yönleri üzerine bir mikro-kredilendirme kursu ile hukuk ve teknolojinin kesişimidir.


Avrupa rekabetçi bir işgücüne sahip olmak istiyorsa, vatandaşlarını sık sık yeniden eğitmek zorunda | Hatim Kaghat/Belga Mag/AFP via Getty Images

İnsanlar ister iş yerinde ister kendi inisiyatifleriyle olsun yeni beceriler öğrendikçe, aşılması gereken son engel bu becerileri kaydetmek ve işverenleri bunları edindiğinize ikna etmektir. Hollanda Çalışma Bakanı Karien van Gennip Mart ayında POLITICO'ya yaptığı açıklamada Hollanda'nın bir "beceri pasaportu" üzerinde çalıştığını söyledi. "Bunun ilk adımı ortak bir dil konuşmamızdır" diyen Gennip, ülke genelinde tüm becerilere aynı şekilde atıfta bulunulmadığını da sözlerine ekledi.

Ek becerilere duyulan ihtiyaç geniş bir ağı kapsıyor: AB'nin istihdam şefi Schmit'in kendisi de ekstra eğitime ihtiyaç duyduğu alanlar olduğunu kabul etti ve dijital becerilerini "alt sınırda" olarak nitelendirdi.

Bu makale Cisco tarafından sunulan Bridging the Skills Divide özel raporunun bir parçasıdır. Makale, POLITICO muhabirleri ve editörleri tarafından tam editoryal bağımsızlıkla üretilmiştir. 

Pieter Haeck, 6 Ağustos 2023, Politico 


Seçkin Deniz, 23.10.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı