28 Eylül 2023 Perşembe

SA10379/SD2879: İmparatorluğun Ötesine Geçmek, Geleceği Yerinde İnşa Etmek -4

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 1981'den beri gazetecilik yapan, 1998'den beri Seattle'da ve 1977'den beri Kuzeybatı Pasifik'te, diğer adıyla Cascadia'da yaşayan ilerici aktivist Patrick Mazza'ya aittir ve tarihçi William Appleman Williams'ın 'Empire as a Way of Life'ı (Bir Yaşam Biçimi Olarak İmparatorluk) adlı son kitabını temel alarak dört bölümde Küresel Amerikan İmparatorluğu'nun başlangıcından bugüne kadar oluşumuna odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 28.09.2023, Sonsuz Ark 

Moving beyond empire, building the future in place

"Bölgesel topluluklara doğru"

The Raven'a yazdığım son yazının üzerinden birkaç hafta geçti. Bu süre zarfında, geçtiğimiz günlerde duyurduğum ve bu yazının başlığına da yansıyan, mekanda güç ve topluluk inşa etmeye daha sıkı bir şekilde odaklanmaya yönelik vurgu değişikliğini kavramsallaştırıyor ve notlar alıyordum. Uygun bir şekilde, bu geçişi tarihçi William Appleman Williams'ın son yazıları hakkındaki serimin son bölümüyle yapıyorum. 


William Appleman Williams

Williams, bu web günlüğünün orijinal teması olan "İmparatorluğun Ötesinde"ye ilham verdiği gibi, bir sonraki aşama olan "Geleceği Yerinde İnşa Etmek" için de ilham kaynağı olmuştur. (4 bölümlük serinin tamamını okumak için buradan başlayınız.) 

İmparatorluk hırsızlığı

William Appleman Williams, 38 yıl boyunca bir düzine kitap yayınladığı ve ABD tarihinin anlaşılmasında önemli bir devrim yarattığı kariyerinde, son çalışmasını kendi yazdığı bir hırsızlık hikayesiyle bitirmeyi seçti.

Williams'ın 1980'de yayımlanan son kitabı 'Empire as a Way of Life: An Essay on the Causes and Character of America’s Present Predicament Along with a Few Thoughts About an Alternative- Bir Yaşam Biçimi Olarak İmparatorluk: Amerika'nın İçinde Bulunduğu Çıkmazın Nedenleri ve Karakteri Üzerine Bir Deneme ve Alternatif Üzerine Birkaç Düşünce' idi Bu kitapta Williams, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir imparatorluk olarak büyümesine ışık tutan hayatının çalışmalarını özetlemiştir.

Williams, kariyerinin çoğunda ders verdiği üniversitenin adını taşıyan Wisconsin ekolünün dekanı olarak kabul ediliyordu. Bu okul aynı zamanda revizyonist okul olarak da biliniyordu. Çünkü Williams ve öğrencileri, ABD'nin istisnai olmaktan uzak, kendi çıkarlarına hizmet eden, başkalarının zararına kendi kazanımlarını arayan herhangi bir imparatorluk gibi davrandığının altını çizerek ABD tarihi anlayışını revize ettiler.

Hırsızlık da bu noktada ortaya çıktı. Williams, 1921'de I. Dünya Savaşı'nı takip eden buhran döneminde gençken ailesinin nasıl açlıktan ölmediğini anlattı. "Ama sözde Amerikan yaşam tarzının çoğunu özlüyorduk. Ben de kasabanın en iyi hırdavat dükkanından çok güzel ve pahalı bir bıçak çaldım." Anneannesi, "Bıçağı sen mi çaldın?" diye sordu. Evet, bıçağı çaldım. Neden mi? Çünkü onu istedim, çünkü onu sevdim, çünkü onu kullanabilirim." Bıçağı geri vermesini istedi.

"Ve böylece o uzun ve yalnız bloklar boyunca mağazaya doğru yürüdüm. Ve kapıdan içeri girdim. Ve dükkanın sahibi olan topluluk üyesiyle yüz yüze geldim. Ve dedim ki: Bu bıçağı çaldım, özür dilerim ve geri getireceğim.

"Ve dedi ki: Teşekkür ederim. Bıçak çok önemli değil ama buraya gelip bunu bana söylemeniz çok önemli.

"Tüm bunları hatırlayınca imparatorluğu neden istemediğimi anlıyorum. Yaşamak için daha iyi yollar var ve ölmek için de daha iyi yollar var."

Williams bu sözleriyle temel bir noktaya parmak basıyordu. İmparatorluk bir hırsızdır. Kendisi de dahil olmak üzere insanlardan çalar. Gelecekten çalar. Hayatın kendisinden çalar.

Williams 1980'de bile imparatorluğun ABD'yi bir çıkmaza sürüklediği konusunda çok netti. İmparatorluk arayışının yol açtığı kaçınılmaz çatışmaların nükleer imha ile sonuçlanacağından korkuyordu. 1990'larda gerilemiş gibi görünen nükleer tehdit, büyük güçler arasındaki rekabetin yoğunlaşmasıyla birlikte intikam duygusuyla geri döndü.

Petrol için aç kalmak

1980 yılında, geleceğe yönelik bir diğer kritik tehdit olan iklim bozulmasına ilişkin bilgiler kamuoyunda yeni yeni ortaya çıkmaya başlamıştı. Williams bu konuya değinmedi. Ancak bir önceki on yılın ikinci petrol şokunun ve onu tetikleyen İran devriminin ardından, ortaya çıkacak iklim krizinin temel bir unsuruna, petrolün imparatorluktaki merkezi rolüne kesinlikle odaklanmıştı. 1953 yılında ABD destekli bir darbe, Anglo-Amerikan çıkarlarının tekelinde olan ülkenin kendi petrol kaynaklarını kontrol etmek isteyen ve demokratik yollarla seçilmiş İran hükümetini devirdi. (GÜNCELLEME: Bu yazının yayınlanma tarihinin darbenin 70. yıldönümü olduğunu sonradan fark ettim!) Şimdi 1979 İslam Devrimi ile birlikte ABD geri tepmeyi yaşıyordu.

Williams şöyle yazıyordu: "Dünya bizim, midemize indirebileceğimiz tüm petrolü kontrol etmeye adanmış emperyalistler olduğumuzu biliyor. (Petrol) şu anda imparatorluğun doğası hakkında kendimize yalan söylememizin en kaygan yoludur." Kendi kaynakları artan petrol susuzluğunu karşılamaya yetmeyen ABD, petrol arzına ilişkin kaygılarını Orta Doğu petrolünün kontrolünü ele geçirerek aştı. "Bir yaşam biçimi olarak imparatorluğun ödüllerine bundan daha iyi bir örnek olamazdı. Emperyal yaşam tarzı 1973-74 yıllarında (Arap ülkeleri İsrail'i desteklediği için ABD'ye ambargo uyguladığında) OPEC tarafından kesintiye uğratıldı. (Ancak) sorun hakkında gerçekçi bir şekilde konuşamıyordu çünkü emperyal yaşam tarzıyla hiçbir zaman hesaplaşmamıştı."

" ... siyah, dağınık pislik gerçekte her zamankinden daha fazla güzellik ve daha fazla özgürlük getiren temiz sihirdir. Deyim yerindeyse yağlı kurbağayı kucaklayın ve dünya bozulmamış güzelliğiyle sizin olsun. Petrolü alın ve her şey sizin olsun. Sonuç olarak, petrol Amerikalıların gerçeklikten kaçmaya devam etmelerini sağladı. Kimse daha fazlasını isteyemezdi."

Ve böylece ABD'liler kırk yılı aşkın bir süre daha koşmaya devam etti. 1970'lerde konuşulmaya başlanan büyümeye sınırlar getirme dönemi, 1980'lerde Ronald Reagan'ın "Amerika'da Sabah "ı ile yıkandı ve sınırlar cesurca reddedildi. Yayılan banliyöler, sakinlerinin arabalarla dolaşmasını talep ederek şehirleri çevreleyen çiftlik ve orman arazilerini giderek daha fazla yuttu. On yılın sonunda nüfusun neredeyse yarısı banliyölerde yaşıyordu. SUV'lar ve kamyonetler araç filosunun daha büyük bir kısmını oluşturmaya başladı. Temmuz 2023 itibariyle yeni otomobil satışlarının %79'unu oluşturdular.

Bu arada, 1991 ve 2003 Irak savaşları en bariz olanları olmak üzere petrol savaşları hızlandı. Petrol kaynaklarını korumak için Suudi Arabistan'da bulunan ABD askerlerinin varlığı, çoğu bu ülkeden olan 11 Eylül korsanlarının en önemli motivasyonlarından biriydi. O zamandan bu yana perma savaşlar tüm dünyaya yayıldı. İran'la yaşanan gerginlikler devam ediyor; son olarak ABD Deniz Piyadeleri Basra Körfezi'nde petrol tankerlerini vurmaya hazırlanırken, ABD birlikleri de Suriye'nin doğusundaki petrol rezervlerinde bulunuyor. ABD ordusu, dünya üzerindeki en büyük kurumsal karbon kirleticisidir.

Williams imparatorluk istemiyordu, çünkü imparatorluk hepimizi hırsız yapıyor ve yok oluşumuzu tehdit ediyordu. Şu anda en önemlisi, imparatorluk ve onu yönlendiren fosil yakıtlar bizi çocuklarımızdan ve geleceğin kendisinden hırsız yapıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayı, kayıtlara geçen tarihin en sıcak sıcaklıklarına sahne olurken, 2023 yılı da neredeyse kesin olarak en sıcak yıl olarak kayıtlara geçecek. Maui'deki Lahaina orman yangını nedeniyle büyük ölçüde tahrip olurken, bu yazı yazılırken Kanada'nın Kuzeybatı topraklarındaki en büyük kasaba olan Yellowknife'dan 20.000 kişi ve B.C.'deki Batı Kelowna'dan daha fazlası, ülkenin en kötü orman yangını yılında tahliye ediliyordu. Yangınlar Portekiz ve Cezayir'den Yunanistan ve Sibirya'ya kadar geniş bir alanı kasıp kavurdu. Son 140 yılın en büyük sel felaketi Çin'i vururken, Slovenya tarihinin en büyük sel felaketini yaşadı. 1939'dan bu yana Kaliforniya'yı vuran ilk tropikal fırtınanın da büyük sellere yol açması bekleniyor. Seller Hindistan, Japonya, Türkiye ve Vermont'u da sular altında bıraktı. Bunlar dünyamızda meydana gelen şok edici olaylardan sadece bir kısmıdır.

Topluluğun geleceğini hayal etmek

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan bizler, diğer ulusların dünyada kendi yollarını izlemelerine itiraz edebiliriz ve hatta bunun için iyi nedenlerimiz de olabilir. Ancak bu bizi, kendi ulusumuzun emperyal yöntemlerinin başlıca yararlanıcıları olarak, kendi "imparatorluğumuzu bir yaşam biçimi olarak" besleyen kendi sorumluluklarımızdan uzaklaştırmamalıdır. Hepimiz imparatorluğa ve onun hırsızlıklarına bulaşmış durumdayız ve bu konuda elimizden geleni yapmak da bize düşüyor. Gerçekte, ki bu kabul edilmesi zor bir gerçektir, büyük çoğunluğumuzun, halkın görüşlerinden büyük ölçüde yalıtılmış bir emperyal elit tarafından geliştirilen politikalar üzerinde çok az etkisi vardır. Onları protesto edebilir ya da alkışlayabiliriz, ancak ulusal güvenlik "bloğunun" kendi kendini güçlendiren sistemi biz ne düşünürsek düşünelim çalkalanmaya devam edecektir.

Bununla birlikte, imparatorluğun köklerini kendi toplumumuzda ele almak için onu temelden dönüştürerek daha derin ve uzun vadeli bir seçeneğimiz var. Williams'ın bu bağlamda "imparatorluğu bir topluluğa dönüştürmek" için bazı önerileri vardı. Bu öneriler oldukça hayal gücüne dayalıydı, ancak Williams'ın üstesinden gelmek için gerekli gördüğü şey, "Amerika'yı bir imparatorluk olarak görmekten başka bir anlayışı olmayan endüstriyel-askeri-eğitim kompleksi "ydi. " ... bir yaşam biçimi olarak imparatorluk hayal gücünü öldürür" diye belirtmiştir.

"Spontanlığı ve hayal gücünü sınırlıyor ve giderek azaltıyor."

Williams 1980 tarihli kitabının sonuç bölümünde "Bizler, hepimiz, burada ve başka yerlerde, küresel emperyalizmin ötesine geçerek bölgesel topluluklara geçmeyi hayal etme ve bu yönde hareket etme fırsatı sunan bir geçiş dönemindeyiz" diye yazmıştı. Williams'ın öngördüğü geçiş o zaman gerçekleşmedi, ancak şimdi kesinlikle büyük değişikliklere duyulan ihtiyacın masada olduğu bir zaman.

Williams bu kitapta ayrıntılara girmemiştir, ancak 4 yıl önce yazdığı America Confronts a Revolutionary World: 1776-1976 adlı çalışmasında ABD'nin bölgesel topluluklardan oluşan işbirlikçi bir devlet olarak yeniden örgütlenmesine yönelik olasılıkları kapsamlı bir şekilde ortaya koymuştur. Daha önce Williams'ın bölgesel vizyonu üzerine 6 bölümlük bir seri yazmıştım. Buradan başlayarak okuyabilirsiniz. Aşağıda kilit noktaları özetliyorum.

Duruş sergilenecek bir yer

Williams, "demokratik usullerle yönetilen insan ölçeğindeki bölgesel topluluklara" dayalı siyasi ve ekonomik ademi merkeziyetçilik öngörüyordu. Planlara ihtiyacımız olacak, ancak şu anda küçük bir elit tarafından tasarlanan planlar altında yaşıyoruz (eğer kelime buysa)." Ekonomik örgütlenme, devlete ait işletmelerin aksine "büyük ölçüde kooperatif eylemine" dayanacaktır. Çoğunluk için daha fazla kendi kaderini tayin hakkı sağlayacak, ancak "şu anda yaşamın çoğu yönü üzerinde tekel gücü kullananlara daha az ..." sağlayacaktır.

Böylesine köklü bir değişim ancak kitlesel bir siyasi hareketle gerçekleştirilebilir. Williams, "Amerikan imparatorluğunu bölgesel topluluklardan oluşan bir federasyonla değiştirmeye adanmış bir toplumsal hareket örgütlememizi öneriyorum," diye yazdı. "Örtmece yok ve reformdan bahsetmek yok."

Bu hareketlerin üzerinde mücadele edecekleri bir zemine, tavır alacakları bir yere ihtiyaçları olacaktı. Williams burada, sıradan vatandaşların ulusal hükümet üzerindeki göreceli etkisizliğine değinmiştir. "Kıtasal bir toplumsal hareket örgütleyerek işe başlamak imkansızdır . . . En önemli arena . . eyaletlerdir ve öyle de kalacaktır. Toplumsal hareketlerin inşa edilmesi gereken yer eyaletlerdir ve bölgesel ve federal meselelerle başa çıkmak için koalisyonlar kuracak birimler de eyaletlerdir."

Williams, mevcut haliyle devlet sınırlarının "ele alınması gereken temel sorunlarla neredeyse hiçbir nihai ilgisi olmadığı" konusunda hemfikirdi. " Daha doğal sınırlar arayan biyo-bölgeselcilerin de yürekten katılacağı bir görüş. "Yine de radikal bir strateji başlatmak için başka bir yer göremiyorum."  "Bölgesel commonwealth'ler oluştururken bazı mevcut sınırların değiştirilmesi gerekecek ve en büyük şehirler kendi başlarına bölgeler haline gelmelidir ..." Kariyerini Oregon Eyalet Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak tamamlayan Williams, Neahkahnie adını verdiği ve eyalet sınırlarını biyo-bölgeci David McCloskey'nin Cascadia haritalarında geliştirdiğine oldukça benzeyen çizgiler boyunca yeniden çizen bir Kuzeybatı bölgesi ortaya koydu.

Eyalet ve bölgesel düzey sadece mücadele için bir zemin sağlar. "Mevcut Amerikan imparatorluğunun adem-i merkeziyetçiliği demokratik eşitliğin garantisini sağlamaz, sadece eylem ve yönetim için, bir toplumsal hareketin bu tür bir topluluk yaratmak için etkili bir şekilde faaliyet gösterebileceği insani bir ölçek sunar."

Williams'a göre, "devrimci kendi kaderimizi tayin hakkımızı, pazar yerine bir topluluk yaratmak, sahiplenici bireyciliğin kişisel olmayan mantığını, her birimizin diğerine değer vermesine yardımcı olma ahlakıyla değiştirmek için kullanmalıyız."

Williams, bireyler olarak kendimizi "ancak bir topluluğun üyesi olarak" gerçekleştirebileceğimizi gördü.  Katılımcı vatandaşlığın yeniden canlandırılması çağrısında bulundu. Bu, "serbest pazar serabı ya da kendi kendini seçen ve kendi kendine yeten kadroların narsist hayali yerine, topluma ve mirasımızın en iyisine bağlılıkla başlar, ardından kişinin kendi mahallesinde bir vatandaş olarak hareket etmesine geçer. Bu da başlangıç olarak kişinin kendini diğer insanları tanımaya açmasından daha dramatik bir şey değildir. Öncelikle onların isimlerini kullanmak ve her fırsatta kullanmak. Daha sonra onların endişelerini ve bu zorluklarla başa çıkma konusunda nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini öğrenmek. Son olarak da onların hayallerini ve vizyonlarını anlamak ve bunları nasıl gerçeğe dönüştürebilecekleri konusunda onlarla konuşmak."

"Tüm bunlar kulağa çok basit ve zaman alıcı geliyorsa, ki öyle. Ancak kendi kaderini tayin eden bir toplum inşa etme macerasına atılmış bir vatandaş olmak için bunların yapılması gerekir. Bundan sonra iş daha da zorlaşır. Bir mahalleden çıkıp ... şehre ya da devlete taşınmak zorlu bir deneyimdir ... Ama yapılması gerekir. Hepimiz tarafından her zaman değil, ama hepimiz tarafından bazı zamanlar. Bu iş politikacılara bırakılamaz çünkü başkasına devredersek kendi kaderimizi tayin etme olmaktan çıkar. Kurtarıcı lütuf, her birimizin mahalle ile daha geniş toplum arasında gidip gelmek için kendimize özgü yollara sahip olmasıdır."

Mahalle ve şehirden başlayarak

Williams'tan yapılan bu son alıntılar, onun bölgesel topluluğun mahallede başladığını anladığını göstermektedir. Bu alıntılar, daha önceki serinin bazı okuyucuları tarafından da belirtildiği üzere, ABD'nin bölgeler içinde daha geniş bölgesel topluluklara karşı işleyen derin bölünmelerden muzdarip olduğu gerçeğini ele almaktadır. Gerçekten de ABD'deki en derin bölünmeler bölgeler arasında değil, kentsel ve kırsal alanlar arasındadır. Harita "kırmızı eyaletler" ve "mavi eyaletler "i gösterse de, gerçekte kırmızı eyaletler daha çok metropol ağırlıklı olma eğilimindeyken, mavi eyaletler büyük kırsal nüfusları muhafaza etme eğilimindedir. Metropol alanlarının kendi içlerinde de, daha varlıklı ve daha az çeşitliliğe sahip kent dışı alanlar ile daha fazla ırk ve gelir çeşitliliğine sahip kentler ve iç halka banliyöleri arasında derin bölünmeler mevcuttur.

Bu gerçekler ve Williams'ın içgörüsü, Dünya'nın kaynaklarını daha az tüketen daha işbirlikçi toplumlar, bu şehirler ve iç halkalar inşa etmek için stratejilerin nereye odaklanacağını göstermektedir. Yerel düzeyde bir dizi yaratıcı girişim başlatılabilir. Güçlü metropol temsiline sahip eyaletlerde bu çabalar eyalet düzeyine kadar yükseltilebilir. Bu tür girişimlerin başlıca örnekleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kamu bankacılığı
  • Sosyal konut
  • Toplum enerji̇ kooperati̇fleri̇
  • Gıda güvenliği ağları/rejeneratif tarım
  • İşçi kooperatifi geliştirme
  • Atıkları ortadan kaldıran döngüsel ekonomiler
  • Ulaşım alternati̇fleri̇
  • Ekoköy oluşturma
  • Yeşil alanların korunması ve oluşturulması
  • Kamu genişbant
  • Kamu güvenliği reformu.

Geleceği yerinde inşa etmek, insan ihtiyaçlarını karşılayan ve doğal dünyadaki ilişkilerimizi dengeleyen, mevcut sistemin çatlaklarından düşen topluluklara ve insanlara öncelik veren bir topluluk kurumları ekosistemi yaratmakla ilgilidir. Gelecek yazılarda, bunun nasıl gerçekleştirileceğine dair pratik ayrıntılara girecek, çalışan modellere ve en iyi kaynaklara işaret edeceğim. Tüm bu parçalar öyle ya da böyle gerçekleşiyor. Yerellerin ve bölgelerin dönüşümüne yol açacak şekilde bunları tutarlı bir bütün olarak bir araya getiren hareketlerin nasıl organize edileceğine dair en iyi düşüncelerimi paylaşacağım. Elbette, her düzeyde acil iklim eylemi için baskı yaparken, aynı zamanda karşı karşıya olduğumuz çoklu krizleri - ekolojik, sosyal, politik - köklerinden ele alan dönüştürücü değişim için de çalışmamız gerekiyor.

Williams, Empire as a Way of Life (Bir Yaşam Biçimi Olarak İmparatorluk) kitabının son bölümünde, hırsızlık öyküsünü anlatırken, "Kredi kartlarını teslim etmenin ve sorumluluğu bir sonraki nesle devretmeyi bırakmanın zamanı geldi" diye yazmıştır. 1980'de algıladığı ve bugün yeniden gündeme gelen küresel savaş tehdidini ve fosil yakıt bağımlılığımızla ilgili değerlendirmesinin işaret ettiği ufuktaki tehdidi, şu anda gezegeni yakıp kavuran iklim krizini düşündüğümüzde, bu sözler hiç bu kadar doğru olmamıştı. Kredi kartlarını kesmenin ve gelecekten çalmayı durdurmanın zamanı geldi. Bunu ulusal ve küresel düzeyde yapmak için elimizdeki güç sınırlı. Ancak geleceği yerinde inşa ederek bu işe başlamak için güç bizim elimizde. Haydi başlayalım.

Patrick Mazza, 19 Ağustos 2023, The Raven


<<<Önceki               Sonraki>>>


(Patrick Mazza, 1981'den beri ilerici aktivist ve gazetecidir. 1998'den beri Seattle'da ve 1977'den beri Kuzeybatı Pasifik'te, diğer adıyla Cascadia'da yaşıyor.)

Seçkin Deniz, 28.09.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı