6 Mart 2023 Pazartesi

SA10069/TG370: Birleşik Krallık 'İkna Birimi' [Nudge Unit] Net Sıfır Toplum için Alışveriş ve Seyahatlarda Çevrimiçi Psikolojik Manipülasyonların Uygulanmasını Öneriyor

      Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Sırbistan'da İngilizce yayın yapan bir internet sitesinde on yılı aşkın bir süredir yazarlık yapan ve daha önce Balkanlar'daki uluslararası kuruluşlar ve barış güçleri için çevirmen olarak çalışan deneyimli bir internet gazetecisi, editör ve özgür ve açık kaynaklı teknoloji konusunda araştırma yapan Reclaim The Net'in baş yazarlarından Didi Rankovic'e aittir ve İngiltere-Birleşik Krallık'ta 'Net Sıfır Toplumu'nu zorlamak üzere, insanlar alışveriş yaparken ve seyahat ederken çeşitli çevrimiçi psikolojik manipülasyonların uygulanmasını öneren  'İkna Birimi' [Nudge Unit]'e odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 06.03.2023, Sonsuz Ark

UK’s “Nudge Unit” recommends various online psychological manipulations when people shop and travel to push a “net zero society”

Birleşik Krallık hükümeti tarafından başlatılan ve 2021'in sonlarında kendisini inovasyona odaklanan bağımsız bir hayır kurumu olarak tanımlayan Nesta'nın sahibi olduğu Davranışsal Öngörü Ekibi'nin (The Behavioural Insights Team-BIT) yeni bir raporu (*) yayınlandı.

Raporun yazarları onu "net sıfır toplumu" inşa etmeye yönelik yararlı bir "rehber" olarak sunarken; bu içeriği eleştiren gözlemciler, raporun insanlar üzerinde çeşitli psikolojik manipülasyon biçimlerini teşvik eden ve detaylandıran bir çalışma olduğunu düşünüyor.

Behavioral Insights Team'in (namı diğer "İkna Birimi") çözmek için bulduğu sorun, "net sıfıra" ulaşmanın sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırmak anlamına geldiği iklim değişikliği anlatısının bir parçasıdır.

Bu hedefe ulaşmanın yolunun, özellikle çevrimiçi aracılığıyla, gerçekten kendilerine ait olmayan ancak ajandaya hizmet eden seçimler yapmaya yönelik yönlendirmeler ("iknalar") yoluyla insanların doğrudan manipüle edilmesinden geçmesi, raporun yazarlarının umurlarında değilmiş gibi görünüyor.

Bu seçimler, insanların günlük yaşamlarını ilgilendiriyor ve onları kuşatıyor: Ne giyiyorlar; ne ve ne kadar yiyorlar; işe nasıl gidiyorlar; o iş  “iklim dostu” mu değil mi; genel olarak nasıl seyahat ediyorlar ve örneğin tatil için nereye gidiyorlar? 

Bunların hepsi, raporun davranışsal açıdan etkilemeyi amaçladığı şeyler örnekleridir ve rapora göre "çözüm", açık bir şekilde vatandaşları aktif olarak "sosyal dönüşüme" doğru itmektir.

Bu anlamda rapor, eleştirmenlerin "gerçeklik dönüşümü" diyebileceği bir yöntemle, kullanıcıyı daha az paket yemek sipariş etmeye yönlendirecek istemlerin uygulamalara yerleştirilmesini öneriyor;  önerilerden biri, küçük porsiyonların adının "normal porsiyonlar" olarak değiştirilmesi.

Raporda, sosyal medya etkileyicilerinin "yeşil davranışları" teşvik etme araçları olarak rolünü "keşfetmeyi" ele alan BIT vaka çalışması-4 yer alıyor.

Bu arada BIT vaka çalışması-12, "Solent Transport'un etkili bir 'Hizmet olarak Mobilite' uygulaması sunmasına yardımcı olmak" hakkında. Solent Transport, yerel ulaşım yetkilileriyle gerçekleştirilenbir ortaklıktır. Buradaki ana fikir ise "insanları arabalardan vazgeçirmek" ve onları diğer ulaşım araçlarını kullanmaya "ikna etmek"tir.

BIT vaka çalışması-15, müşterileri paket servis platformlarında daha küçük porsiyonlar sipariş etmeye "teşvik etmek" hakkında.

Raporda, "sürdürülebilir gıdayı kolaylaştırmak" için, çevrimiçi alışverişin "zamanında ikame istemleri sağlamak üzere birçok fırsat sağladığı veya ürün filtreleri ve sıralamasıyla bağlantılı kişiselleştirilmiş hedefleri ve ipuçlarını teşvik ettiği" gerçeğinin kullanılması da dahil olmak üzere çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.

BIT, müdahalelere ilişkin bu örnek olay incelemelerini üretirken, diğerlerinin yanı sıra "HMG, Fransız hükümeti, BAE'nin Veliaht Prens Mahkemesi, Dünya Yaban Hayatı Forumu, Unilever, Tesco, Sky, Gumtree ve Cogo" gibi kurum ve kuruluşlar ile ortak çalıştığını söylüyor.

 Didi Rankovic, 3 Şubat 2023, ReclaimTheNet

(Didi Rankovic, Sırbistan'da İngilizce yayın yapan bir internet sitesinde on yılı aşkın bir süredir yazarlık yapan ve daha önce Balkanlar'daki uluslararası kuruluşlar ve barış güçleri için çevirmen olarak çalışan deneyimli bir internet gazetecisi, editör ve çevirmendir; özgür ve açık kaynaklı teknoloji konusunda tutkulu ve Reclaim The Net'in baş yazarlarından biri olarak öncü hikayelere odaklanmaktadır.)


Tamer Güner, 06.03.2023, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri

(*) Rapor için linke tıklayınız: https://www.bi.team/wp-content/uploads/2023/01/How-to-build-a-Net-Zero-society_Jan-2023.pdf

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı