2 Ocak 2023 Pazartesi

SA9996/SD2647: Tuhaf Haritalar: Hıristiyanlığın İngiltere'den Geri Çekilişi

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız haber analiz, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitabının sonundaki haritada doğum yerini bulan, Big Think'in "Strange Maps-Garip Haritalar" köşe yazarı Frank Jacobs'a aittir ve İngiltere'de hızla gerileyen Hristiyanlığa ve artan dinsizliğe dikkat çekerek İngiltere'de yaşayanların dinlerini haritalamaya odaklanmaktadır. Analistin, şu cümlesi İngiltere'de Hristiyanlığın azalışını, dinsizliğin artışını netleştirmektedir: "Yakın zamanda yayınlanan 2021 nüfus sayımı sonuçlarının da teyit ettiği üzere, İngiltere - neredeyse 1500 yıldan uzun bir süredir ilk kez - artık çoğunluğu Hıristiyan olan bir ülke değil. Büyük kazanan başka herhangi bir din değil, "dinsizlik". Başka bir deyişle, bu aynı zamanda İnanç Denizi'nin "melankolik, uzun, gittikçe azalan bir inilti" ile geri çekildiği İngiltere'nin "Dover Beach-Dover Plajı" anıdır." (Seçkin Deniz'in Notu: Otuz beş yıl okul müfettişi olarak çalışan İngiliz şair ve kültür eleştirmeni, Oxford Oriel College üyesi, 1857 ve 1862'de Oxford'da 'Şiir Profesörü' olarak seçilen, dini (*) "duygu ile dokunan ahlak" olarak tanımlayan, "The Study of Poetry-Şiir Çalışması" adlı makalesinde "Şiir olmadan bilimimiz eksik görünecek ve şimdi bizde din ve felsefe olarak kabul edilenlerin çoğunun yerini şiir alacak" diye yazan, 1887'de tüm bir gazete tarihi türünü, özellikle de Lord Northcliffe'in yüzyılın başındaki basın imparatorluğunu tanımlayan bir terim olan "Yeni Gazetecilik" ifadesini icat eden, liberal fikirli Matthew Arnold'un Dover Beach'i Darwin'in Türlerin Kökeni'ne dair tepkisel bir şiiridir.)
Seçkin Deniz, 02.01.2023, Sonsuz Ark 

Christianity’s retreat from England, mapped

"Yaklaşık 1500 yıldır ilk kez, İngiltere ve Galler'deki insanların yarısından daha azı kendilerini Hıristiyan olarak görüyor."

  • Neredeyse 1500 yıldır ilk kez İngiltere'de çoğunluk artık Hıristiyan değil.
  • 2021 nüfus sayımının sonuçları, geri çekilmenin hızını ve coğrafyasını gösteriyor. Hristiyanlığın yerini ne alıyor? Başka bir din almıyor, ama "dinsizlik" artıyor.


12 Kasım 2020'de, o dönemde halen Birleşik Krallık Maliye Bakanı olan şimdiki İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 11 Downing Street'teki resmi konutunun merdivenlerinde Hindu festivali Diwali için mum yaktı. (Kaynak: Leon Neal / Getty Images)

25 Ekim 2022, Britanya'nın "Obama Anı" olarak adlandırıldı: O gün Rishi Sunak ülkenin ilk beyaz olmayan başbakanı oldu. Ancak Britanya'nın şu anki hükümet başkanı daha da büyük bir değişimi temsil ediyor. Pratik bir Hindu olan Sunak, aynı zamanda Britanya'nın Hıristiyan olmayan ilk Başbakanı. Her ne kadar Sunak görevini genel seçimler yerine Muhafazakâr Parti Parlamento Üyeleri arasında yapılan bir iç oylama ile kazanmış olsa da, en azından bu son noktada Sunak'ın görev süresi zamanlama açısından manidar ve semboliktir.


Güney İngiltere'nin bu haritasında daha koyu tonlar Hıristiyanların daha yüksek bir payını temsil etmektedir. Diğer dinlere mensup ya da hiçbir dine mensup olmayanların oranının daha yüksek olduğu Büyük Londra'nın rengi ise belirgin şekilde daha açık. (Kaynak: Ulusal İstatistik Ofisi)

Çünkü yakın zamanda yayınlanan 2021 nüfus sayımı sonuçlarının da teyit ettiği üzere, İngiltere - neredeyse 1500 yıldan uzun bir süredir ilk kez - artık çoğunluğu Hıristiyan olan bir ülke değil. Büyük kazanan başka herhangi bir din değil, "dinsizlik". Başka bir deyişle, bu aynı zamanda İnanç Denizi'nin "melankolik, uzun, gittikçe azalan bir inilti" ile geri çekildiği İngiltere'nin "Dover Plajı" anıdır.

Kasım ayının sonlarında Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) (İngiltere ve Galler'i kapsayan ancak İskoçya ve Kuzey İrlanda'yı kapsamayan) nüfus sayımının din sorusuna ilişkin sonuçlarını yayınladı. ONS web sitesi ayrıca sonuçları interaktif bir harita şeklinde sunarak İngiltere ve Galler için en son dini istatistiklerin kartografik olarak keşfedilmesine olanak tanıyor.


Katılımcıların %66,6'sının kendilerini "Hristiyan" olarak nitelendirdiği, Liverpool'un hemen doğusundaki Knowsley (vurgulanan), İngiltere ve Galler'deki en Hristiyan yerel yönetim bölgesidir. Ancak burada bile "hiçbir dine mensup olmayanlar" son on yılda çift haneli bir ilerleme kaydetmiştir. (Kaynak: Ulusal İstatistik Ofisi)

Hristiyanlık hızlı bir düşüş içinde

  • İnsanlara dinlerinin ilk kez sorulduğu 2001 nüfus sayımında, İngiltere ve Galler'deki insanların %71,7'si (37,3 milyon) kendilerini "Hristiyan" olarak tanımlamıştır.
  • Bu oran 2011 yılında yüzde 12,4 puan düşerek %59,3'e (33,3 milyon) gerilemiştir.
  • Son rakamlar bu düşüşün biraz daha hızlandığını göstermektedir: 2011'deki oran 13,1 puanlık düşüşle %46,2'ye (27,5 milyon) gerilemiştir. Bu, 2021 nüfus sayımında bu soruya verilen yanıtlar arasındaki en büyük düşüştür.

"Hiç" diyenler: "Dinsizliğin" belirgin yükselişi

  • Hıristiyanlığın düşüşü, "din yok" seçeneğinin yükselişiyle yansıtılmaktadır. 2001 yılında sadece %14,8'i (7,7 milyon) bu cevabı seçmiştir.
  • 2011 yılına gelindiğinde "din yok" cevabı %10,4'lük bir artışla %25,2'ye (14,1 milyon) ulaşmıştır.
  • Son rakamlara göre bu oran 12 puanlık bir artışla %37,2'ye (22,2 milyon) ulaşmıştır - 2021 nüfus sayımında bu soruya verilen yanıtlar arasında en büyük artış.


Galler'in güneyindeki Caerphilly (vurgulanan), zaten dindar olmayan bir bölgede, hem İngiltere hem de Galler'deki en dindar olmayan yerel yönetim bölgesi olarak öne çıkmaktadır. (Kaynak: Ulusal İstatistik Ofisi)

Galler'de Hristiyan çoğulculuğu yok

  • Soru sorulduğundan bu yana ilk kez "Hıristiyan" çoğunluğun cevabı olmaktan çıkmıştır.
  • Hıristiyanlık, dinler arasındaki genel çoğulculuğunu korumaktadır; yani hem İngiltere'de (%46,3) hem de Galler'de (%43,6) en büyük dini grup olmaya devam etmektedir.
  • Ancak, hem "Hristiyan" cevabının düşüşünün hem de "dinsiz" cevabının yükselişinin İngiltere'ye kıyasla daha belirgin olduğu Galler'de, ikinci cevap artık çoğunluğu elinde tutmaktadır (%46,5).

En Hristiyan ve en az dindar

  • Knowsley (%66,6), Ribble Valley (%66,4) ve Copeland (%65,1) yerel yönetimlerinde yaklaşık üçte ikisinin "Hristiyan" olduğunu bildirmesiyle İngiltere'nin Hristiyan kalbi kuzeybatıdadır.
  • Galler'in en Hristiyan yerel yönetimleri çok daha az Hristiyan'dır: Anglesey Adası ve Flintshire'da Hristiyan çoğunluk çok azdır (her ikisi de %51,5).
  • İngiltere ve Galler'in en az dindar olan üç bölgesi (yani en çok kişinin "dinsiz" olduğunu bildirdiği bölgeler) Galler'dedir: Caerphilly (%56,7), Blaenau Gwent (%56,4) ve Rhondda Cynon Taf (%56,2).
  • İngiltere'de en az dindar olan bölge Brighton ve Hove'dur (%55,2).
  • Knowsley bile ulusal eğilimi takip etmektedir: "Dini yok" 2011'de %12,6'dan 2021'de %27,2'ye yükselirken, "Hristiyan" 2011'de %80,9'dan %14,3'e düşmüştür.


Londra Şehri'nin hemen doğusunda yer alan Tower Hamlets'in (vurgulanan) %40'ından biraz azı Müslüman olup, İngiltere ve Galler'deki tüm yerel yönetim makamları arasında en yüksek orana sahiptir. (Kaynak: Ulusal İstatistik Ofisi)

Diğer büyük dinler

  • İki yanıt belirgin bir artış göstermiştir: "Müslüman" olduğunu söyleyenler %4,9'dan %6,5'e (2,7 milyondan 3,9 milyona); ve
  • "Hindu" olduğunu söyleyenlerin oranı %1,5'ten %1,7'ye (818 bin ila 1 milyon) yükselmiştir.
  • Kendilerini "Sih" olarak tanımlayanların en yüksek oranı Batı Midlands'daki Wolverhampton'da (%9,1'den %12'ye) bulunmuştur.
  • "Yahudi" cevabı en çok Londra'nın hemen kuzeyindeki Hertsmere'de (%17) verilmiştir.
  • En yüksek oranda "Budist" yanıtı ise Hampshire'ın kuzeydoğusundaki Rushmoor'da (%4,7) toplanmıştır.

Minör (olmayan) dinler

  • Yaklaşık 405.000 katılımcı (toplam nüfusun %0,7'si) bir din yazmayı tercih ederek en az 58 dini grup hakkında ayrıntılı istatistikler elde etmiştir.
  • Bunlar arasında azalan popülerlik sırasına göre Pagan (74 bin), Alevi (26 bin), Jain (25 bin), Wicca (13 bin), Ravidassia (10 bin), Şaman (8 bin), Rastafaryan (6 bin) ve Zerdüşt (4 bin).
  • En güçlü büyüme 2011'de sadece 650 olan Şamanizm'de on kat artışla gerçekleşmiştir.
  • "Başka herhangi bir din" seçeneği de özellikle din dışı birkaç yanıtı içerecek şekilde kullanılmıştır: agnostik (32 bin), ateist (14 bin) ve hümanist (10 bin).


Hertsmere (vurgulanmış), Londra ve St. Albans arasında, İngiltere ve Galler'deki en Yahudi yerel yönetim otoritesidir. (Kaynak: Ulusal İstatistik Ofisi)

Özel durum: Londra

  • Londra, İngiltere'nin dini çeşitliliği en yüksek bölgesi olmaya devam etmektedir. "Hristiyan" hala en yaygın yanıttır (%40,7, 3,6 milyon), ancak 2021'de %22,6 (1,8 milyon) olan %25,3 (2,2 milyon) kendini diğer dinlerle tanımlamaktadır.
  • Londra'da ikinci en popüler yanıt "Müslüman" olmuştur (2011'de %12,6'dan %15'e yükselmiştir). Doğu Londra'daki Tower Hamlets, hem İngiltere hem de Galler'de bildirilen en yüksek Müslüman oranına sahiptir (%38'den %39,9'a).
  • Üçüncü sırada "Hindu" yer almaktadır (%5,1, %5'ten artış). Kuzeybatı Londra'daki Harrow, İngiltere ve Galler'deki Hinduların en yüksek oranına sahiptir (%25,3'ten %25,8'e).


Frank Jacobs, 6 Aralık 2022, Big Think

(Frank Jacobs Big Think'in "Garip Haritalar" köşe yazarıdır. Frank küçük yaşlardan itibaren haritalara, atlaslara ve bunların içerdiği hikayelere hayranlık duymuştur. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitabının sonundaki haritada doğum yerini bulması, haritaların gizemine ve mesajına olan ilgisini daha da artırdı. Gazetecilik kariyerine devam ederken Frank, kitaplarda gizlenmiş, gündelik nesneler gibi duran ve (tabii ki) internette dolaşan tuhaf ve harika haritalar için bir depo olarak Strange Maps adlı bir blog kurdu. "Her harita bir hikaye anlatır, ancak okul veya referans için standart atlasınız tarafından anlatılan hikayeler sınırlı ve gerçektir: dünyanın sadece en pratik tarafını, coğrafyasını ve siyasi bölünmelerini gösterirler. Strange Maps, bunun dışında her şeyi yapan haritaları -dünyayı farklı bir açıdan gösteren haritaları- toplamayı ve yorumlamayı amaçlıyor." Bu kadar geniş bir alan, sürekli ve çeşitli bir harita diyetine olanak tanıyor: Frank 2006'dan beri tuhaf haritalar hakkında yazıyor, 2009'da bu konuda bir kitap yayınladı ve 2010'da Big Think'e katıldı. Okuyucular her gün yeni materyaller gönderiyor ve o da keyifle belirsiz, şaşırtıcı derecede güzel, şok edici derecede partizan ve daha pek çok haritaya rastlamaya devam ediyor.)


Seçkin Deniz, 02.01.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


(*) Dini görüşleri dönemi için alışılmadıktı ve en yakın arkadaşlarından bazılarının üzülmesine neden oldu. Matthew Arnold'un eserlerini inceleyen akademisyenler, Arnold'un kişisel dini inançlarının doğası konusunda hemfikir değillerdir. Baruch Spinoza ve babası Dr. Thomas Arnold'un etkisi altında, kilise ritüellerine duyduğu hayranlığı korusa da, dindeki doğaüstü unsurları reddetmiştir. Arnold, 1875'te yazdığı God and the Bible'ın önsözünde, "İsa Mesih'in kurtuluşu"nu tartışan güçlü bir vaazını anlatır ve şöyle yazar: "Bu hikâyenin gücünü ve acıklı yanını asla inkâr etmeyelim ya da Hıristiyan âleminin yaşamına bu kadar derinlemesine girmiş olan fikirlere düşmanca davranmayalım. Ancak hikâye doğru değildir; gerçekte hiçbir zaman yaşanmamıştır."

İncil'deki hakikatle ilgili endişelerini dile getirmeye devam eder: "Hıristiyan cennetinin şahsiyetleri ve onların konuşmaları, Yunan Olimpos'unun şahsiyetleri ve onların konuşmalarından daha gerçek değildir. " Ayrıca Edebiyat ve Dogma'da şöyle yazmıştır: "'Tanrı' kelimesi çoğu durumda hiçbir şekilde bir bilim veya kesin bilgi terimi olarak değil, bir şiir ve belagat terimi olarak, tabiri caizse, konuşmacının bilincinin tam olarak kavranmamış bir nesnesi olarak ortaya atılan bir terim olarak kullanılır - kısacası edebi bir terim; ve insanlar bilinçleri farklılaştıkça onunla farklı şeyler kastederler." Dini "duyguyla dokunmuş ahlak" olarak tanımlamıştır.

Bununla birlikte, aynı kitapta şunları da yazmıştır: "Mucizelerine güvenen bir Hıristiyanlıktan doğal gerçeğine güvenen bir Hıristiyanlığa geçmek büyük bir değişimdir. Bu ancak Hıristiyanlığa öyle bir bağlılık duyanlar tarafından gerçekleştirilebilir ki, ondan ayrılamazlar ve yine de onunla içtenlikle ilgilenmekten başka bir şey yapamazlar."

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı