10 Ekim 2022 Pazartesi

SA9879/SD2560: Şimdi Big Tech AB Lobi Faaliyetlerinde Big Energy'yi Geride Bırakıyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, döner kapılar, ele geçirilen devletler ve AB Konseyi şeffaflığı konusunda uzmanlaşan Corporate Europe Observatory'nin araştırmacısı ve kampanya yürütücüsü Vicky Cann ve Alman şeffaflık STK LobbyControl kampanyacısı Nina Katzemich'in ortak çalışmasıdır ve  AppleGoogle, Meta (Facebook-İnstagram-WhatsApp), Microsoft, Qualcomm ve Huawei gibi Big Tech şirketlerinin lobi faaliyetlerinin Big Energy şirketlerinin lobi faaliyetlerini aşmasına odaklanmaktadır. "Big Energy daha az lobicilik yapmıyor, ancak Big Tech'in harcadığı meblağlara kıyasla enerji sektörü daha az aktif görünüyor." diyen analistlerin anlam ayrımını netleştiren cümlesi şudur: 'Özel sektör, Brüksel'de kamu çıkar gruplarından çok daha büyük bir lobi ayak izine sahiptir. Kurumsal çıkarlar Brüksel'in lobi sahnesine hakim olmaya devam ediyor.' Bu Avrupa Birliği'nin Avrupa Birliği vatandaşlarına değil 'Big' sıfatına sahip küresel şirketlerin çıkarlarına hizmet eden kanunlar çıkardığının da büyük bir ispatı sayılabilir. Ve ayrıca, 'döner kapı' olarak tanımlanan şu ilişki biçimi Avrupa'nın neden çöktüğünü, sömürüldüğünü ve vatandaşlarının yoksullaştığını kanıtlayabilir: "LobbyFacts'in Avrupa Parlamentosu erişim kartlarına sahip arşivinde yapılan analiz (LinkedIn gibi diğer sitelerden alınan verilerle birlikte) Google ve Meta lobicilerinin yüzde 70'inden fazlasının daha önce AB ve üye devlet düzeyinde hükümet organları için çalıştığını ortaya koyuyor. Üst düzey komisyon personeli ve MEP'lerden asistanlara ve stajyerlere kadar döner kapıdan Big Tech'e geçenlerin sayısı şaşırtıcı derecede yüksek. Dikkat çekici bir şekilde, bazı kişiler, kamu sektöründen ayrıldıktan sonraki birkaç ay içinde bir Büyük Teknoloji lobi kartına sahipti." Lobicilik devletlerin irinli kanın aktığı derin damarlarında dolaşmak demektir; lobicilik faaliyetlerini takip eden herkes her şeyin tomografik analizini net bir şekilde yapabilir. Satanizmin çektirdiği aile fotoğrafını görmemizi sağlayan bu türden analizlerin yaygınlaşmasını umuyoruz.
Seçkin Deniz, 10.10.2022, Sonsuz Ark 

Big Tech now edges out Big Energy in EU lobbying

AB lobi verileri web sitesi LobbyFacts tarafından yapılan yepyeni bir analiz, beyan edilen en yüksek lobi bütçesine sahip şirketlerin 2015'ten bu yana harcamalarını üçte bir oranında arttırdığını ortaya koydu.

AB şeffaflık verilerinden gelen verileri kullanıcı dostu bir veritabanında sunan LobbyFacts, en çok beyanda bulunan şirketlerin, 2015'te lobicilik için yaklaşık 90 milyon Euro harcarken, 2022'de bu rakamın üçte bir artışla neredeyse 120 milyon Euro'ya yükseldiğini tespit etti.


Avrupa Parlamentosu erişim kartlarına sahip olanların analizi, Google ve Meta lobicilerinin yüzde 70'inden fazlasının daha önce AB ve üye devlet düzeyinde hükümet organları için çalıştığını ortaya koyuyor (Fotoğraf: Matthew Tempest)

Karşılaştırmalara göre, en büyük 50 STK, en büyük şirketlerden yüzde 40 daha az harcama yaptığını beyan ediyor.

Ve en büyük 50 şirketin, Aralık 2014'ten bu yana en büyük 50 STK'ya göre AB Komisyonu'na önemli ölçüde daha fazla erişimi var gibi görünüyor.

Bunlar, halihazırda yaygın olarak bilinenlerin diğer göstergeleridir: özel sektör, Brüksel'de kamu çıkar gruplarından çok daha büyük bir lobi ayak izine sahiptir. Kurumsal çıkarlar Brüksel'in lobi sahnesine hakim olmaya devam ediyor.

Lobi verilerinde de başka eğilimler göze çarpıyor.


AB'de lobi faaliyetlerine en çok harcama yapan on ülke (Fotoğraf: Lobbyfacts.eu)

Big Tech, Apple, Google, Meta (Facebook-İnstagram-WhatsApp), Microsoft, Qualcomm ve Huawei'nin tamamı ilk on içinde yer alarak, beyan edilen en yüksek AB lobi bütçesi sıralamasında Big Energy'yi geride bırakıyor.

2015'te ilk 10'da dört enerji şirketi varken, 2022'de sadece iki enerji şirketi var: Shell ve Exxon.

Big Energy daha az lobicilik yapmıyor, ancak Big Tech'in harcadığı meblağlara kıyasla enerji sektörü daha az aktif görünüyor.

Ancak mevcut enerji krizi, Yeşil Anlaşma ve REpowerEU paketleri ile birlikte, AB gündemine fosil yakıtlar hakim durumda ve ilk 10'un önümüzdeki yıl farklı görünmesi son derece makul.

Big Tech'in döner kapısı

LobbyFacts'in Avrupa Parlamentosu erişim kartlarına sahip arşivinde yapılan analiz (LinkedIn gibi diğer sitelerden alınan verilerle birlikte) Google ve Meta lobicilerinin yüzde 70'inden fazlasının daha önce AB ve üye devlet düzeyinde hükümet organları için çalıştığını ortaya koyuyor.

Üst düzey komisyon personeli ve MEP'lerden asistanlara ve stajyerlere kadar döner kapıdan Big Tech'e geçenlerin sayısı şaşırtıcı derecede yüksek. Dikkat çekici bir şekilde, bazı kişiler, kamu sektöründen ayrıldıktan sonraki birkaç ay içinde bir Büyük Teknoloji lobi kartına sahipti.

Bu arada, Brüksel lobi sahnesinin kartal gözlü gözlemcileri, AB lobi sicilinde artık Rus lobisi olmadığını fark etmiş olabilir.

Sicil sekreterliği, AB yaptırımları ve diğer tedbirlerin ardından "kendileri hakkında başlatılacak soruşturmalar çerçevesinde merkezi Rusya'da bulunan bu çıkar temsilcilerini askıya aldı".

Ama hangi Rus lobileri bunlar?

Sadece LobbyFacts, Gazprom ve Lukoil dahil olmak üzere Şubat ayında Ukrayna'nın işgali sırasında Rusya merkezli 13 AB lobisi olduğunu gösterebilir ve daha fazla araştırma, daha önce onlar için ve hatta dünyadaki diğer baskıcı rejimler için çalışmış olan lobi danışmanlık firmaları dahil daha geniş lobi ağlarını ortaya çıkaracaktır.

AB politikalarında kimin lobi yaptığını öğrenmek, ülkenizdeki en aktif lobilere göz atmak veya haberlerde bir şirketin profilini çıkarmak istiyorsanız, LobbyFacts AB düzeyinde lobicilik araştırmak için hayati bir araçtır.

Kendinden beyan

Elbette LobbyFacts, AB lobi sicilinden topladığı veriler kadar iyidir. Resmi sicildeki verilerin neredeyse tamamı, tescil ettirenlerin kendileri tarafından beyan edilmektedir ve sicilin yasal olarak bağlayıcı olmaması ve yaptırımların zayıf olması nedeniyle sistem her zaman güvenilir beyanlar vermemektedir.

Bu, bazı dikkatsiz veya tamamen yanıltıcı girişlerin olduğu ve sicil sekreterliğinin makullük kontrollerinin bunlarla başa çıkmak için henüz yeterli olmadığı anlamına gelir.

LobbyFacts tarafından yapılan analiz, AB lobi harcamaları sıralamasında en üstte yer alan 27 kayıtlı kişiden hiçbirinin geçtiğimiz yıl makul bir şekilde 10 milyon € veya daha fazla harcamadığını gösteriyor. Gerçekten de, Brüksel'in en büyük lobicisinin AB kayıtlarının söylediği kişi olması pek olası değil; analizimiz, 51 girişten 36'sının olmadığını gösteriyor.

AB siciline uygulanan yeni kurallar, lobi harcamalarını gizli tutmak isteyenler için kafa karışıklığı ve potansiyel büyük bir boşluk üretti. LobbyFacts, en az 380 ticaret derneği, şirket, lobi firması, danışman ve hukuk firmasının kendilerini "ticari olmayan" ve bu nedenle herhangi bir lobi bütçesi sağlamak zorunda olmadıklarını beyan ettiğini ortaya koyuyor.

AB sicilinin farklı kuruluş türleri için farklı beyan gerekliliklerine sahip olması gülünçtür ve bu, verileri karşılaştırma ve değerlendirme yeteneğini zayıflatır. LobbyFacts'in kurucuları Corporate Europe Observatory ve LobbyControl şimdi bu konularda resmi bir şikayette bulundular.

AB lobi şeffaflık sicili, AB kurumlarının lobi faaliyetlerine tam olarak güvenilir bilgiler sağlamaktan hala biraz uzakta, ancak LobbyFacts bu labirentte gezinmenize, tehlikeli verilerden kaçınmanıza ve güç koridorlarına ışık tutmanıza yardımcı olacak.

Vicky Cann, Nina Katzemich, Brüksel/ Köln, 22 Eylül 2022, EUObserver

(Vicky Cann, Corporate Europe Observatory'nin araştırmacısı ve kampanya yürütücüsüdür. Döner kapılar, ele geçirilen devletler ve AB Konseyi şeffaflığı konusunda uzmanlaşmıştır. Nina Katzemich, Alman şeffaflık STK LobbyControl'ün bir kampanyacısıdır.)


Seçkin Deniz, 10.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı