8 Mart 2022 Salı

SA9581/AS71: Kur'an'ı Doğru Anlama Çabası Müslümanları Protestanlaştırmak(!) mıdır?

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Hadis'in meali ile amel etmeye neden itirazınız yok?"

'Kur'an Müslümanlığı' tartışılıyor, bunun tehlikeli olduğu söyleniyor. Kendilerini Ehl-i Sünnet diye tanımlayanlar korku pompalıyorlar. Kur'an Meali okumakla Kur'an'ın anlaşılamayacağını iddia ediyorlar.

Müslüman, inancının temel kaynağı olan Kur'an'ı okuyarak amel etmesi gereken her türlü kaideyi öğrenmiş olacak, o halde 'Kur'an Müslümanlığı' neden tehlikeli bir durum olsun? 

Teknolojinin geliştiği bu çağda karşılaştırmalı mealler üzerinden 'Arapça' aslına uygun maksadı anlamak isteyen bir Müslüman'ın elindeki imkanları değerlendirmemesi için ne gibi bir sebep olabilir? Başka türlü Müslümanlık mümkün mü?

Kusura bakmayınız, dar bir konuyu genişletip, suçluyor, 'Müslümanları protestanlaştırma' girişimlerinden bahsediyor, sonra makul sorular karşısında söz çoğaltmaktan endişe ettiğinizi söylüyor ve kaçıyorsunuz.

'Müslümanları protestanlaştırmak' konusu dar bir konu değil mi?

Neden genişletiyorsunuz?

Madem genişlettiniz, neden geleneksel olanı 'hak' diye dayatıyor ve sorulan soruları daraltmak olarak tanımlıyorsunuz?

Bence, dikkatle incelememişsiniz bu konuyu ve savunduğunuz düşüncenin inceliklerine vâkıf değilsiniz. Ya da kötü niyetlisiniz. Tasavvufun inşâ ettiği dinin aslında İslam olmadığının ortaya çıkmasından korkuyorsunuz.

Hangi meal sahibi, mealinin Kur'an'ın muradı olduğunu iddia etmektedir? Ya da buna kim cesaret edebilir? Varsa eden, geleneksel ilim irfan sahibi olanların içerisinde bunlar bizzat yok mudur? Onları neden sorgulamıyorsunuz?

Sünnet diyorsunuz ve büyük bir çelişki içerisinde kaldığınızı fark edemiyorsunuz? Hadis ve sünnet hangi dilde size ulaşıyor? Arapça ile değil mi? Hadis'in meali ile amel etmeye neden itirazınız yok?

Kur'an Müslümanlığı neden tehlikeli bir durum olsun? Yani bu nasıl bir ilahî mesajdır ki; Arab'ın kendisi bile kendi dilinde inen mesajı anlamıyor?

Bu mesaj başka dile çevrilemiyor, ama o başka dilde kendilerine uzman diyenlerin anlattıkları hakikat, diğerlerininki sapma oluyor?

Lütfen, ezberlenmiş sözler ve fikirlerle değil, özgün düşüncelerle gelin; beraberce anlayalım, bizim maksadımız Kur'an'ı doğru anlamaktır; başka birilerine pâye vermek değildir...

Son bir soru sorup yorumu bitireceğim: Bana öyle yetkin birini gösteriniz ki; onun benim dilimde bana anlatacağı Kur'an Allah'ın anlamamızı murad ettiği Kur'an olsun ve ben de buna itimat etmekte tereddüt etmeyeyim.

Buyurun; bekliyorum. Sizden de böyle birini bekliyorum. Kim?

Kur'an okumak dışında başka türlü Müslümanlık mümkün değil; mümkün olmadığını bin iki yüz senedir hadis ya da Kutsi Hadis adı altında uydurma sözlerle tahrif ettiğiniz ve 'Ehl-i Sünnet' diye pazar tezgahlarında sattığınız geleneksel İslam algısı kanıtlıyor. 

Zaten bu muharref algı sürsün diye Müslümanların Kur'an okumasından ve okuduklarını anlamasından korkuyorsunuz.


 Alper SELÇUK, 08.03.2022, Sonsuz Ark, Çoğul Ötekiler ve Tekil Bizler




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı