17 Aralık 2021 Cuma

SA9486/SD2271: Evet, Çin Tayvan'ı İşgal Edebilir

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, eski Deniz Kuvvetleri Sekreteri, The Great Nightfall: How We Win the New Cold War'ın (Büyük Gece Düşüşü: Yeni Soğuk Savaşı Nasıl Kazanırız?) yazarı J. William Middendorf II'ye aittir ve Çin'in Tayvan'ı işgaline odaklanmaktadır. Analistin ABD'nin Çin'i durdurabilecek kadar güçlü olmadığına dair inancını somut bir şekilde ortaya koyduğu analizinde işgalin Çin'e maliyetinin arttırılmasının en iyi seçenek olduğunu  söylemesi dikkat çekicidir: "Yeterli zaman ve irade verildiğinde -Japonya, Avustralya, Hindistan ve ABD'den oluşan yeni kurulan "Quad-Dörtlü”- Pekin için işgalin maliyetini aşırı derecede yüksek tutmak için gereken işbirliği seviyesini oluşturabilir." Türkiye'nin ABD-Çin rekabetinde ABD'nin ittifak çağrılarına olumlu cevap veremeyecek kadar Çin'e bağımlı olan, ABD-Rusya rekabeti ve işbirliği ile köşeye sıkıştırılan Avrupa ile ilişkilerini yeniden tanımlamalı ve üstenci bir perspektiften bakmalı, büsbütün yalnız kalmak üzere olan ABD ile de ilişkilerini çok nesnel bir aralığa çekerek, merkezi rolünü aktif bir şekilde kullanmaya devam etmelidir. Tayvan, tıpkı Doğu ve Batı Almanya gibi bölünmüştür ve Birleşik Çin'e aittir; ABD tarafından da Çin'e karşı tampon bölge olarak kullanılmaktadır, ancak bu sorunun Türkiye ile herhangi bir ilgisi yoktur... 
Seçkin Deniz, 17.12.2021


Yes, China Could Invade Taiwan

1 Ekim'de Çin, Tayvan'ın güney ucundaki tehditkar oluşumlarda savaş jetleri, bombardıman uçakları ve diğer savaş uçaklarını göndererek Ulusal Günü'nü kutladı. Uçuşlar, takip eden dört gün boyunca gece gündüz devam etti ve 3 Ekim'de Tayvan'ın hava savunmasını test eden 56 uçaktan oluşan devasa bir oluşumla devam etti.

Bu sahte "hava saldırısı" sırasında yaptığı konuşmada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan'ın bağımsızlığını "ulusal gençleşmeye karşı gizlenen ciddi bir tehdit" olarak nitelendirdi ve ısrar etti: "Çin barışçıl bir birleşme isterken, hiç kimse Çin halkının ulusal egemenliği savunma konusundaki kararlı kararlılığını, kararlı iradesini ve güçlü yeteneğini küçümsememelidir."

Tayvan'da bu provokasyonlara ani tepki, Cumhurbaşkanı Tsai Lin-wen'e siyasi verilen desteği arttırıyor. Ancak Tayvan liderliği endişeli.

Xi Jinping, Çin anakarasında, yılda 1.700 doların altında tahmini gelirle hayatını devam ettiren 600 milyon vatandaşa hitap etmesi için hazırlanan “Ortak Refah” planını destekliyor. Bu hedefe ulaşmak için birincil stratejilerden biri, ülkenin milyarder sınıfının banka hesaplarında ve özellikle yüksek teknoloji ve gayrimenkul alanlarında şirketlerin defterlerinde biriken yüz milyarlarca doları yeniden dağıtmak olacaktır.

Ancak bu kampanya başarısız olursa Xi'nin popülaritesine ve Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi'ne (PRCP) ne olabilir?

Sosyal medya sayesinde, bugün Çin nüfusu ekonomik ve uluslararası konularda çok daha iyi bilgilendirilmiş durumda. Çin halkı, herkesin bildiği gibi sabırlıdır, ancak Çin ekonomisi reklamı yapılan faydaları yaymaya devam etmezse, Başkan Xi, halk desteğini sürdürmek için başka başarılara ihtiyaç duyacaktır.

Büyük tehlike, bu alternatif başarıların askeri olabileceğidir. Özellikle deniz ve füze kuvvetlerinde yapılan büyük birikim, Halk Kurtuluş Ordusuna Güney Çin Denizi, Luzon Boğazı ve hatta daha geniş bir alan olan Batı Pasifik'te yeni bir avantaj sağladı. Rejimin anakarada zayıf hale gelirse, Xi muhtemelen Tayvan'ı fethetme girişimiyle askeri zar atmayı seçebilir.

Daha önce buna benzer bir şey olduğunu gördüm. 1980'lerin başında, Amerikan Devletleri Örgütü Büyükelçisi olarak yaptığım gezi sırasında, Arjantin Devlet Başkanı Leopoldo Galtieri (Arjantinlilerin kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri) Falkland Adaları'nı işgal etmeye karar verdi. Galtieri, iç siyasi nedenlerle ve ekonomiyi kötü yönetmesine yönelik dikkatleri başka yöne çekmek için işgalin ülkesindeki duruşunu güçlendireceğini hissetti. Tabii ki, görüldüğü gibi, İngiliz Donanmasını derhal Falkland'ın başarılı bir şekilde kurtarılması amacıyla göndermek için el çantası sallayan Margaret Thatcher'ın uzlaşmaz kararlılığını hafife aldı. Kısa bir süre sonra, Galtieri oyun dışına çıktı.

Tayvan kendisini benzer bir durumda bulabilir; bu durumda, bir demokrasi olarak statüsü, Çin'in doğu kıyısındaki ilk ada zinciri üzerindeki stratejik konumu ve ayrıca zor kazanılmış teknoloji hüneri onu korumaya değer kılıyor.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-Cheng geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Bu, 40 yılı aşkın süredir çalıştığım orduda, hayatımda gördüğüm en korkunç zaman." dedi. Şimdi bir istila Pekin'den yüksek -ve muhtemelen kabul edilemez- bir bedel talep edecek olsa da, Çin'in askeri modernizasyon hamlesinin bu maliyeti Çin liderliğinin kabul edilebilir olarak değerlendireceği bir düzeye indirecek bir yetenek üreteceği zamanın geleceğini tahmin etmeye devam etmeyi gerektiriyor.

Diğer uzmanlar, Çin'in askeri gücünün, Tayvan'ın fethinin yalnızca akla yatkın değil, hatta Pekin için cazip olduğu noktasına ulaştığı sonucuna vardı. Ayrıca, Tayvan halkının Çin ile birleşmeye karşı ne kadar dirençli olsa da, ABD'nin bölgedeki askeri hakimiyetinin ve adayı koruma kabiliyetinin giderek erozyona uğradığını belirtiyorlar.

Çin hükümetine danışmanlık yapan Pekin Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü Jia Qingguo'ya göre, Çin, ABD ve Tayvan şimdi "kısır bir sarmalın" içinde. "Taipei, Pekin ve Washington arasındaki kısır etkileşim süreci, mükemmel bir fırtınanın oluşmasını andırıyor."

Şüphesiz Çin'in tarihteki en güçlü ordusuna başkanlık eden Başkan Xi, 2022'den başlayarak üçüncü bir dönem iktidar çağının başarısı için zemin hazırlıyor. 

ABD ve Çin'in Tayvan bölgesindeki göreli güçlü yönlerine ilişkin son göstergeler cesaret verici değil. Geçen yıl, Pentagon tarafından düzenlenen bir savaş oyununda, Amerikan "mavi takımı", ada üzerinde simüle edilmiş bir savaşta en son Çin silahlarıyla donanmış "kırmızı takım"a karşı mücadele etti.

Üç yıl önce düzenlenen savaş oyunlarında, Amerikan "mavi" takımları Çin "kırmızı" takımına karşı defalarca kaybetti, ancak bu esas olarak tasarım yoluyla oldu çünkü oyun önümüzdeki birkaç yıl içinde savaşı simüle etmeyi ve ABD'nin savaşlardaki gerilemelerinin tepkisini test etmeyi amaçlıyordu. Bu oyun, Çin'in bölgedeki Amerikan üslerine ve savaş gemilerine füze saldırıları başlatması ve ardından Tayvan'a hava ve amfibi saldırısı ile sona eriyordu. Bulgular, ABD kuvvetleri tarafından desteklense bile, Tayvan savunmasının iki ila üç gün içinde ezileceğini gösteriyordu.

2000 yılından bu yana yapılan yıllık Pentagon değerlendirmeleri, Çin ordusunun gemi inşası, konvansiyonel balistik ve seyir füzeleri ve entegre hava savunma sistemleri gibi alanlarda büyük ama etkisizden moderne ilerlediğini ve hatta ABD'yi geçtiğini gösterdi. Tayva'daki herhangi bir çatışmada, bunların hepsi gerekli olacaktır.

Çin'in artan askeri yetenekleriyle ilgili endişesini açıklayan Hint-Pasifik Komutanlığı'nın emekli komutanı Amiral Philip S. Davidson, Mart ayında Tayvan'ı devralmanın Çin'in “apaçık hırslarından biri olduğunu ve bu on yılda tehdidin açıkça ortaya çıktığını düşünüyorum” dedi. 

Washington'daki tartışmalar, Amiral Davidson'ın Tayvan'a açık güvenlik garantileri için verilen destek, Çin çevresinde askeri güçler oluşturma ve Tayvan'ın daha fazlasını yapmasına yardım etme konusundaki açıklamalarından etkilendi.

Hawaii'deki Hint-Pasifik Komutanlığı istihbarat direktörü Tuğamiral Michael Studeman, “Bizim için bu sadece bir zaman meselesi, olup olmayacağı meselesi değil” diyor. “Fakat Tayvan hazır görünmüyor. Askeri teçhizat ve silahlar [eski] tarihlidir ve çoğu genç erkek için zorunlu askerlik açıklanamaz bir şekilde aşamalı olarak kaldırılmıştır. Profesyonel, tamamen gönüllü bir güç oluşturmaya yönelik mevcut çabalar devam ediyor.”

Tayvan Hava Kuvvetleri eski komutan yardımcısı Chang Yan-ting, "Eğitim eskisi kadar yoğun değil" diyor. Çin ile ticaret de dahil olmak üzere onlarca yıldır gelişen küresel ticaretin ve refahın, adanın artık yüksek bir askeri alarmı sürdürmesine gerek olmadığı görüşünü teşvik ettiğini öne sürüyor. “Bu, zamanın bütün gelgitlerine uygun” diye ekliyor.

Diğerleri, ABD tarafından 70 yıllık korumanın Tayvanlı bir zihniyetle sonuçlandığını, yeni silahlar ne olursa olsun, iki Büyük Gücün birbirini dengelemeye devam edeceğini belirtiyor.

Savunma Bakanı Chiu, 2025 yılına kadar başarılı bir Çin işgali öngördüğünden dolayı, Tayvan yasama meclisine hitap ederek 8,7 milyar dolarlık özel harcama paketini destekledi. Bu paket, Ekim ayının ilk dört günü boyunca gösterilen hava saldırılarını savuşturabilecek bir güce hava savunması inşa etmek için gereken finansmanı içerecek. Ancak bu tür yatırımları yapmak için zaman azalıyor olabilir.

Çin'de birçok kişi, Tayvan'da bir savaş patlak verdiğinde, ABD'nin artık oradaki küçük danışman gruplarının ötesinde güç gönderme iradesine sahip olmadığına inanıyor. ABD'nin, Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmeyle dramatize edilen Orta Doğu'daki taahhütlerinden “vazgeçtiğine” işaret ediyorlar.

Çin'in gücü ve ABD'nin zayıflığı ile ilgili sorular bir yana, daha da endişe verici olan, bir işgal kararının tek bir adam tarafından alınabileceği gerçeğidir - Xi Jinping - ve bu kararı esas olarak siyasi nedenlerle verebilir.

Yeterli zaman ve irade verildiğinde -Japonya, Avustralya, Hindistan ve ABD'den oluşan yeni kurulan “Dörtlü”- Pekin için işgalin maliyetini aşırı derecede yüksek tutmak için gereken işbirliği seviyesini oluşturabilir. Hemen hemen tüm komşularını başarılı bir şekilde sinirlendiren ve tehdit eden Çin, şimdi bölge genelinde gecikmiş bir tepki almaya başlıyor.

William Middendorf II., 28 Ekim 2021, 19FortyFive

(Eski Deniz Kuvvetleri Sekreteri J. William Middendorf II, The Great Nightfall: How We Win the New Cold War'ın yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 17.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı