12 Ekim 2021 Salı

SA9398/SD2204: İngiltere'nin AUKUS Anlaşması Neden Başarılı ve SNP'nin Brexit Direncinin Çılgınlığını Gösteriyor?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Muhafazakar ve Brexit Partilerinin milletvekili olarak İskoç ve Avrupa Parlamentolarında görev yapan GlobalBritain.co.uk'nin direktörü Brian Monteit'e aittir ve İngiltere'nin ABD ve Avustralya ile imzaladığı AUKUS anlaşmasına odaklanmakta ve diğer analistlerin aksineİngiltere'yi yeniden Büyük Britanya yapacak olan bu anlaşmanın Brexit olmadan gerçekleşemeyeceğini ve Fransa'nın vetosuna takılacağını iddia etmektedir. Analist Brexit'in 'deli gömleği' olarak tanımladığı Avrupa Birliği dolayısıyla yoksullaşan İngiltere için yeniden dünyanın uzak ufuklarına bakma imkanı verdiğini, bunun sonucunda da AUKUS'un gerçekleştiğini ve İngiltere'nin yeni anlaşmalar yaparak daha da zenginleşeceğini ileri sürerken haklıdır. Fransa'nın düşman ilan ettiği Türkiye'nin, bu 'Deli Gömleği'ni giyme heyecanının da yeniden ve daima sorgulanması gerekliliğini hatırlatmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmadan Avrupa Birliği'nin kendisini rakip olarak görebileceği güçlü bir ülke olmayı yeniden başarmış olduğu halde, Merkel sonrası kaosa sürüklenen Almanya'nın arka plana düşmesi sonrası Fransa'nın liderlik edeceği bir birliğe girerek İngiltere'nin sırtından çıkarıp attığı deli gömleğini giymiş olacaktır.
Seçkin Deniz, 12.10.2021


Why the UK's AUKUS deal is a success and shows the folly of the SNP’s Brexit resistance 
"İngiltere'nin AUKUS anlaşması neden başarılı ve SNP'nin Brexit direncinin çılgınlığını gösteriyor?"

Kendimi bir Frankofil olarak görüyorum. Başka türlü olmak ve ben uluslararası iletişim danışmanı olarak ticaretimi sürdürürken yaptığım gibi on yıldan fazla bir süre Güney Batı Fransa'da yaşamayı seçmek zor olurdu. 

Ben kendimi bir Anglofil olarak da görüyorum; Almanya'yı, İspanya'yı ve Japonya'yı da seviyorum ve tabii ki İtalya'ya bayılıyorum. Başka ülkelere ve onların halklarına duyduğum bu sevginin hiçbiri, İskoç ve İngiliz olma duygumda azalma ve her ikisiyle de gurur duymama neden olmadı. Yaşasın fark diyorum.

Bu yüzden benim için Brexit eylemi asla tecrit edilmiş küçük bir İngiltereli ya da tenha bir İskoç olmak için geri çekilmekle ilgili değildi; siyasi sınıfımızı AB'nin merkantilist sınırlamalarına şartlandıran Avrupa ufkunun ötesine bakarak, uluslararası dünyada kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme yetkisini her zaman İngiltere'nin yeniden kazanmasıyla ilgiliydi.

Tek pazar ve gümrük birliği, görünüşte büyük ve çekici bir tutsak pazar olmasına rağmen, aşırı tarife engelleri, kotalar ve onları yerinde tutan düzenlemelerle karşı karşıya kalan gelişmekte olan dünyaya yoksulluğu ihraç ederken, tüm ülkeye, özellikle onunla ticaret yapmayan İngiliz işletmelerinin yüzde 95'ine zarar verdi. 

Başkalarının bize açabileceği gibi pazarlarımızı açmak çok daha iyi, böylece gerçek serbest ticaret hakim olabilir ve herkesin teknelerini kaldırabilir.

Aynı şekilde, tamamen bir ordu yaratacak bir AB savunma düzenlemesi oluşturmaya yönelik çok gelişmiş planlar, ancak isim muhtemelen daha fazla oğullarımızı ve kızlarımızı kendi seçimimiz olmayan anlamsız savaşlara, çıkarımıza olmayan davaları savunmak için sürükleyecektir.

Bu ve diğer nedenler üzerinde kafa yoruyorum çünkü geçen hafta sadece AB'den ayrılmamızı haklı çıkaran kararlar değil, aynı zamanda ayrılmamıza itiraz eden birçok kişinin eninde sonunda bunun en iyisi olduğu konusunda bana katılacağını düşündüren tepkileri kışkırtan kararlar gördük.

İlki, Avustralya Hükümetinin Fransız konvansiyonel olarak çalışan denizaltılar için verdiği 90 milyar dolarlık [48 milyar sterlin] siparişini iptal etmesine ve bunun yerine ABD ve İngiltere'nin bilgi birikimini kullanarak nükleer güçle çalışan gemileri seçmesine neden olan AUKUS güvenlik anlaşmasının duyurulmasıydı.

Daha geniş menzilli ve su altı dayanıklılığına sahip denizaltıları tercih etme kararı, Hint-Pasifik bölgesinde ortaya çıkacak (tabii ki istenmeyen) herhangi bir çatışma durumunda Çin'in Avustralya'dan karşı karşıya kalacağı kararlılık ve yorulmazlıkla ilgili güçlü bir jeopolitik mesaj gönderdi. Bu mesaj, diplomatik sinyallerin mucitleri olan Çinlilerde kaybolmaz.

İngiltere'nin işin içinde olması, AB dışında İngiltere'nin bir şekilde hiçbir değeri olmayacağı yalanını da ortadan kaldırıyor. Fransız siyasi seçkinlerinin küstah tepkisi, hakarete uğramış kurbanı oynaması ve hatta ABD ve Avustralya'daki Fransız büyükelçilerini geri çekmesi, öngörülebilir bir kibir ve öz farkındalık eksikliğini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin İngiltere'yi terk etmeye cesaret ettiği için cezalandırma stratejisini teşvik etmek için en iyisini yaptı.

AB'nin (Fransız) İngiltere'deki balık avlama alanlarına erişimi ile ilgili suçlamalar yöneltti veya tüm anlaşmalar iptal edildi; İrlanda sınırını silahlandırmak ve İngiliz sosislerini yasaklamak ve İngiliz aşısını kötülemek ve AB kıyılarından İngiltere'ye ekonomik göçmenlerin insan ticaretini durdurmak için görünür hiçbir şey yapmamak.

Avustralyalıların baharda sözleşmenin geç ve bütçeyi aştığından şikayet etmesinin ardından denizaltı sözleşmesinin risk altında olduğunu bilmesine rağmen Avustralya'ya aşı ihracatını yasaklayan Fransa'ya son utancı getiren Macron oldu.

Birleşik Krallık, karşılaştırmalı olarak 4 milyon aşı gönderdi. Macron da Birleşik Krallık büyükelçisini geri çekebilirdi, ancak ironik bir şekilde, AB'nin Birleşik Krallık'a yönelik ortak bir yaklaşımı kabul etmesi ve diğer üye devletlerin de aynı şeyi yapmak istememesi nedeniyle bunu yapması engellendi.

AUKUS anlaşması, Avrupa Birliği'nden ayrılmayı sağlayan Brexit olmadan gerçekleşemezdi, Birleşik Krallık'ın katılımında etkili bir Fransız veto hakkı verirdi, ancak genel olarak serbest ticaret ve açık denizler nedenini güçlendirmeye yardımcı olmak şüphesiz Birleşik Krallık'ın çıkarınadır, ancak daha fazlası özellikle Avustralya için önemlidir..

İkinci örnek, Liz Truss'u dışişleri bakanlığına yükselten ve Priti Patel'i İçişleri Bakanlığı'nda tutarken Dominic Raab'ı adalete teslim eden geçen haftaki hükümet değişikliğidir.

Bu kombinasyon, Raab'ın, Patel'i sınırlarımızın yasadışı göçmenlere karşı denetlenmesini sağlamaktan alıkoyan İnsan Hakları Yasası'nın yerini alacak yeni bir Haklar Bildirgesi'ni – uzun süredir hedefi olan – uygulamaya odaklanmasına olanak tanıyor.

Truss'un, açıkça inandığı ticaret anlaşmalarındaki başarısının ardından, artık ticareti diplomatik duruşumuzun merkezi bir bileşeni haline getirmesi beklenebilir. Tüm halklar ve kültürlerle barışçıl ticaret arayan gerçek bir Küresel Britanya artık gerçekçi bir olasılık.

İngiltere'nin AB'ye boyun eğmeden kendi kaderini kontrol etmeye başlamasının hoş bir yan ürünü, İskoç milliyetçiliğinin giderek daha marjinalleşeceğidir.

SNP'nin (Seçkin Deniz'in notu: İskoç Ulusal Partisi, Birleşik Krallık'ta İskoç milliyetçisi, sosyal demokrat siyasi parti)  AB düzenlemelerine ve gözetimine karşı direnişi – böylece “bağımsız” bir İskoçya'nın çok uzakta bir gün AB'ye katılmayı daha kolay bulabilmesi için – serbest limanlara göz yummayı veya AB'nin satın alma kurallarını çiğnemeyi reddetmesinin merkezinde yer almaktadır. İskoçya'da yeni feribotlar inşa etmeye devam etti.

Bu kendine zarar verme politikası, zamanla İskoç ekonomisini cezalandırırken, Birleşik Krallık'ın geri kalanı AB'nin tek beden 27 deli gömleğinin sınırlamalarından uzaklaşarak zenginleşecek.

İşler İngiliz limanlarına ve tersanelerine ulaşacak ve diğer sektörler, İskoçya'nın olası ama asla gerçekleşmemiş bir AB ekonomik durgunluğu olarak yok olmasıyla benzer bir canlanmanın tadını çıkaracak.

Bir zamanlar en müreffeh örnek olduğumuz Küresel Britanya ile şansımızı denemek, her zaman sunağa asla ulaşamayan bir nedime olmaktan çok daha iyidir.

Brian Monteith, 20 Eylül 2021, The Scotsman

(Brian Monteith, GlobalBritain.co.uk'nin direktörüdür ve sırasıyla Muhafazakar ve Brexit Partileri için İskoç ve Avrupa Parlamentolarında görev yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 12.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı