11 Eylül 2021 Cumartesi

SA9361/MT11: Amerikan Politikacıları Neden Dış Politikaya Dikkat Etmeli?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2005 yılından beri Patterson Okulu'nda güvenlik ve diplomasi dersleri veren, Lawyers, Guns and Money'nin kurucusu ve kıdemli editörü Dr. Robert Farley'ye aittir ve Temsilciler Meclisi ya da Kongre üyesi ABD'li politikacıların ve seçmenlerin iç politikayı da etkilediği kesin olan Dış Politika ile ile ilgili bilgilerinin ve ilgilerinin yetersizliğine odaklanmaktadır. Türkiye'de muhalefet partilerinde olduğu gibi Ak Parti-MHP gibi iktidar partilerinde de bu türden ilgisizlikler ve bilgisizliklerle siyasî alanda dolgu vazifesi gören isimler mevcuttur. Türkiye'nin Yükselen Küresel Bir Güç olarak, daha aktif siyasetçilerle yürümesi gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 11.09.2021, Sonsuz Ark

Why American Politicians Need To Care About Foreign Policy

Amerikalı seçmenleri dış politikanın önemli olduğuna ikna etmeye çalışmanın zor ve anlamsız olduğu, Amerikan siyasi danışmanlığının bilinen bir gerçeğidir. Bu inanç, Amerika Birleşik Devletleri uluslararası güçlere her zamankinden daha fazla maruz kaldığında bile devam ediyor, ancak değişmesi gereken bir inanç.

2017'de okulum, öğrencilerimizle dış politika hakkında konuşmak için yerel bölgede ABD Kongresi'ne aday olan birkaç isim davet etti. Anlaşmaya varılan dört adayın hepsi, hizmet alanlarında profesyonel olarak başarılı kişilerdi. Ancak, dördünden sadece biri dış politika hakkında ciddi bir düşünceye sahipti. Diğer ikisi, yerel siyaset hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmakla birlikte, yerel ve uluslararası siyaset arasındaki ilişkiye belirgin bir şekilde önem vermemişti. Bir diğeri, bölgenin endişelerine yalnızca teğetsel olarak değinen, oldukça ideolojik olarak yüklü bir dış politika vizyonu yansıttı.

Genel olarak deneyim, biraz hayal kırıklığı yaşatsa da öğreticiydi. Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi dahil olmak üzere, yerel siyasi görev adayları, önemli ölçüde yerel öneme sahip konularda bile dış politika konusunda uzmanlık geliştirme konusunda çok az teşvik görüyorlar. Bu bir utançtır, çünkü karayla çevrili, merkezi bir konumda bulunan bir eyalette, karayla çevrili, merkezi bir bölgede bile, dış ilişkiler çok önemlidir.

Bölgem, 48 farklı ülkeden 1500 uluslararası öğrencisi olan Kentucky Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyor. Bu organın yapısı, belirli yabancı hükümetlerin eğitim politikasındaki kaymalar nedeniyle zaman içinde değişti; örneğin Riyad'da olan, Lexington'da hissedilir.

Bölgem aynı zamanda TMMK, Toyota Motor Manufacturing, Kentucky'ye de ev sahipliği yapıyor. TMMK, Toyota'nın Japonya dışındaki en büyük üretim tesisidir ve hem doğrudan hem de yan kuruluşlar ve parça tedarikçileri aracılığıyla önemli ölçüde yerel istihdam sağlıyor. Tedarik zincirleri  pandemi, ticaret savaşı veya doğal bir afet nedeniyle baskı altına girdiğinde yerel ekonomi zarar görüyor.

Kentucky, çok az olmayan bir miktarda burbon ihraç ediyor; bu, Avrupa'nın Trump yönetimiyle olan ticari anlaşmazlıkları sırasında burbona karşı bir dizi misilleme tarifesi düşündüğü zaman garipleşen bir gerçek. Burbon uzun vadeli bir endüstri olduğundan (damıtma tesislerinin envanterini yıllar önceden planlamaları gerekir) bu durum, burbon endüstrisinin sağlığını ciddi bir tehdit altına sokuyor. Sonuç olarak, son ticaret savaşı sırasında kayda değer kaygılarımızı keşfettiğimiz gibi, ticaret sorunları merkezi Kentucky için büyük önem taşıyor.

Savunma politikası, ülkenin yalıtılmış bölgeleri için bile önemlidir. KY-6'da yaklaşık 20.000'i 65 yaş üstü olmak üzere 45.000 veteran (eski asker) bulunuyor. Veteranlar, özellikle dış savaşlarda görev yapmış olanlar, veteran olmayanlardan farklı sağlık profillerine sahipler ve bu da yerel sağlık politikası üzerinde büyük bir etkiye sahip. Havacılık ve savunma sanayii, yerel yönetim desteği sayesinde Kentucky'nin merkezinde önemli ilerlemeler kaydetti.

Bununla ilgili hiçbir şey bir dış politika uzmanı için biraz şaşırtıcı değildir ve iç siyasi seçkinler bile dikkatleri çekildiğinde bunun önemini anlayacaktır. Yine de yerel adaylar dış ilişkilere çok az ilgi gösterme ve daha az bilgiye sahip olma eğilimindedir. Ancak sorun aynı zamanda bazı fırsatlara da işaret ediyor. Çoğu aday, bölgelerinin dış politikaya maruz kalması hakkında fazla bir şey bilmiyor ve pek çok seçmen de bilmiyor. Bununla birlikte, seçmenler, ister iş, ister kültür veya ticaret açısından olsun, bu uluslararası katılımın etkilerini kesinlikle önemsiyor. Belediye başkanları ve eyalet yasa koyucuları tarafından izlenen politikalar uluslararası ortamı kontrol edemez, ancak uluslararası olayların yerel etkilerini şekillendirir. Bu, yerel adayların yerel izleyicilerin ilgisini çekecek dış politika hakkında konuşmalarının yolları olabileceğini gösteriyor.

Trump'ın küreselleşmeye karşı tepkisi, kısmen, karşılıklı bağımlılık anlayışındaki eksikliğin ve aileleri ve toplulukları etkileyen güçler üzerinde kontrol eksikliğinin bir sonucudur. Elbette bazı sorumluluklar seçmenlere düşmektedir, ancak siyasi elitlere ve yerleşik gazetecilik kurumlarına da çok şey düşmektedir. Bütün siyaset yerel olabilir (her ne kadar partizan bölünmesi arttıkça bu daha az doğru gibi görünse de), ancak yerel olan giderek uluslararası olanı kapsıyor. 

Devletin ve yerel siyasetin dış politikadaki rolüne ilişkin yakın tarihli bir CFR web semineri gibi olaylar kesinlikle doğru yönde atılmış bir adımdır. Yerel göreve talip olan adayların bunu anlamalarının ve bundan faydalanmalarının bir yolu olduğuna inanmak istiyorum; hem iç politikamızı hem de dış politikamızı geliştirmek için duruyor.

Robert Farley, 12 Ağustos 2021, 19FortyFive

(Dr. Robert Farley, 2005 yılından beri Patterson Okulu'nda güvenlik ve diplomasi dersleri vermektedir. Lisans derecesini 1997 yılında Oregon Üniversitesi'nden, doktora derecesini ise 1997 yılında almıştır. Dr. Farley, Grounded: The Case for Abolishing the United States Air Force (University Press of Kentucky, 2014), the Battleship Book (Wildside, 2016) ve Patents for Power: Intellectual kitaplarının yazarıdır. Mülkiyet Hukuku ve Askeri Teknolojinin Yayılması (Chicago Üniversitesi, 2020). National Interest, Diplomat: APAC, World Politics Review ve American Prospect dahil olmak üzere bir dizi dergi ve dergiye yoğun bir şekilde katkıda bulunmuştur. Dr. Farley ayrıca Lawyers, Guns and Money'nin kurucusu ve kıdemli editörüdür.)


Mustafa Tamer, 11.09.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı