11 Haziran 2021 Cuma

SA9247/SD2109: Çin Ordusu'nun Gizli Bir Zayıf Yönü Var

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Servis'in Çin Araştırma Grubu (the Service’s China Research Group) bünyesinde askeri analist olarak hizmet veren, Deniz Piyadeleri Karargahında görevli bir istihbarat subayı olan Steve Sacks'e aittir ve ABD'li analistlerin ve politika yapıcıların telaşlı bir şekilde izlediği ve yarı yarıya yanlış sonuçlar çıkardığı Çin Ordusu'ndaki reformlara odaklanmaktadır. Analist, Çin Devlet Başkanı Xi'nin Çin Halk Ordusu'nda (PLA) başlattığı 'Askerî Modernizasyon'la birlikte PLA hiyerarşisini yeniden yapılandırmayı amaçlayan 'Askerî Reform'un da dikkatle izlenmesi gerektiğini ve küresel bir askerî güç olan Çin Ordusu'ndaki asıl zayıflığın bu olduğunu vurgulamaktadır. Analizin her iki alanda da büyük reformlar gerçekleştiren Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin de bakış açısını etkilemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Seçkin Deniz, 11.06.2021


China’s Military Has a Hidden Weakness
"Yüksek teknolojili yeni silahlar kullanışlıdır, ancak mevcut askeri reform eksiklikleri PLA’nın bu tür donanımı kullanma yeteneğini engellemektedir."

Ryan Haas, 3 Mart'ta Foreign Affairs dergisinde, analistleri ve politika yapıcıları Çin'e karşı tamamen telaşlı bir tutum benimsemeleri konusunda uyaran bir makale yayınladı. Böylesine telaşlı bir tutum, analistler ve politika yapıcılar arasında artan endişeye yol açar, ancak sağlam kanıtlara dayanmaz. Haas, başarılı otoriter rejimlerin sınırların dışına taşan bilgileri kontrol ederek zayıflıklarını gizleyerek kendilerini nasıl güçlü olarak yansıttığını doğrudan ifade ediyor. "Washington'daki politika yapıcıların Pekin'in sunduğu imaj ile karşı karşıya olduğu gerçekler arasında ayrım yapabilmesi gerektiğini" savunuyor.

Politika yapıcılar, Çin'in güçlü ve zayıf yönlerinin açık ve kapsamlı bir fotoğrafını çekerek, karar vericileri rekabetle ilgili temel sorular hakkında daha iyi bilgilendirebilirler. Yalnızca yansıtılan güç imgelerine odaklanan analizler, kanıtların yalnızca yarısını içermektedir. Haas'ın tarif ettiği kaygıyı oluşturmak için, analistler ve politika yapıcılar, Çin askeri gücünün değerlendirmelerinde,  bu gücün öngörülen güçlü yönleri ve mevcut eksiklikleriyle eşit şekilde bilgilendirilmesini sağlamalıdır. Bu yazıda, Çin ordusunun mevcut analizlerinde var olan dengesizlikleri vurgulayacağım ve analistlerin askeri güç değerlendirmelerine dahil etmesi gereken mevcut zayıflıkların tamamlayıcı değerlendirmelerini sunacağım.

PLA Askeri Gücü ve İlerlemelerini Değerlendirmenin İki Yarısı

Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) güçlü ve zayıf yönleri arasında dengeden yoksun olan alarmcı analiz, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı (INDOPACOM) komutanının, komutanlığının  teknolojik modernizasyonla Çin'e nasıl ayak uydurmayı planladığına ilişkin Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde verdiği Mart 2021 ifadesinde örneklendirilmiştir.. Bu, ortak kuvvetin öldürücülüğünü arttıran ABD teknolojisindeki ilerlemelere ve uzun menzilli hassas ateş yeteneklerinin genişletilmesine odaklanmayı içermektedir. 

Amiral Philip Davidson yazılı ifadesinde Yükselen PLA tehdidinin kanıtı olarak, Çin'in "havada yakıt ikmali yapılabilen ilk bombardıman uçağı H-6N" ve "PLA Donanmasına daha fazla manevra kabiliyeti ve esneklik sağlayan destroyerde LUYANG III MOD güdümlü füzesi gibi yeni ve gelişmiş hava ve deniz platformlarının devreye alınmasının altını çiziyor." Artan PLA tehdidine ilişkin değerlendirmesine devam ederek, "elektromanyetik raylı tüfekler, hipersonik süzülme araçları ve kara saldırısı ve gemi karşıtı süpersonik seyir füzeleri de dahil olmak üzere bir dizi gelişmiş silahın peşinde koştuğunu" vurguluyor.

Yeni füzeler ve gelişmiş platformlar, PLA’nın rakipleriyle eşitlik sağlama çabasının yalnızca küçük bir bölümünü temsil ediyor. Bu teknolojik ilerlemeyi, mükemmel silah sistemlerinin geliştirilmesi ve askeri gereksinimleri karşılamak için harp malzemesinin iyileştirilmesiyle tanımlanan "askeri modernizasyon" olarak sınıflandırıyorum. Bununla birlikte, donanımla daha az ve daha çok PLA hiyerarşisinin yeniden yapılandırılması ve entegre ortak operasyonlarda gerçekçi eğitimin yeniden önceliklendirilmesi gibi kurumsal gelişmeler tarafından tanımlanan “askeri reform” olarak etiketlediğim ikinci bir ilerleme grubu var. 

Askeri modernizasyon kutusu, PLA’nın güç imajını temsil ederken ve basın raporlarında dikkatlerin çoğunu çekme eğilimindeyken, askeri reform kutusu daha az ilgi çekiyor alıyor ancak mevcut PLA zayıflıklarını vurguluyor. Yüksek teknolojili yeni silahlar, bir ordunun ölümcüllüğünü sağlamak için kullanışlıdır, ancak mevcut askeri reform eksiklikleri, PLA’nın Çin’in stratejik siyasi hedeflerine ulaşmak için bu tür donanımları kullanma yeteneğini engellemektedir. PLA’nın güçlü ve zayıf yönlerinin dengeli bir analizini en iyi şekilde sağlamak için, analistler ve politika yapıcılar yalnızca askeri modernizasyonun güçlü yönlerini değil, aynı zamanda askeri reform zayıflıklarını da değerlendirmeye odaklanmalıdır.

PLA Askeri Modernizasyonuna Mevcut Odak

PLA modernizasyonunun ve reformunun en son örneği, Merkez Askeri Komisyon başkanı Xi Jinping tarafından "Beş Aciz" olarak adlandırdığı şeyi hedef alan bir dizi çabadan kaynaklanıyor. Bu beceriksizler, 2035 yılına kadar askeri modernizasyona ulaşmasını ve 2049 yılına kadar dünya çapında bir ordu haline gelmesini engelleyecek mevcut PLA zayıflıklarını vurgulamaktadır. Bu çabaların önemli bir bileşeni, önemli hasım varlıkları risk altında tutabilen ve PLA'nın etki alanlarını Çin anakarasının dışında genişletmesine olanak tanıyan, savaşta güvenilir silah sistemlerinin geliştirilmesi ve konuşlandırılmasıdır.

Askeri modernizasyon, PLA'yı, Çin'in temel ulusal çıkarlarınını ilgilendiren “aktif savunma” stratejisini etkin bir şekilde yürütmek için gerekli silah sistemleriyle donatmayı hedefliyor. Bu çabalar arasında ABD'nin Guam'daki üslerine ulaşabilen yeni orta menzilli balistik füzelerin yanı sıra PLA istihbaratını, gözetlemesini ve daha uzun mesafelerde keşfi geliştiren yeni uzay yetenekleri bulunuyor. Askeri modernizasyon, aynı zamanda, Çin'in gücünü yabancı çıkarlarını ve yurtdışında ikamet eden vatandaşları korumak için hedefleyen küresel askeri faaliyetler yürütebilecek bir PLA inşa etmeyi amaçlamaktadır. Çinli bilim adamları, artan uluslararası ekonomik nüfuzu ulusal gücün kilit bir etkinleştiricisi olarak gördükleri için, bu uluslararası çıkarları savunma yeteneği PLA için kritik bir görev haline gelmiştir.

Ancak Askeri Reform, PLA'yı Dönüştürme Kampanyasının Diğer Yarısı

Xi, yeni donanımlar olsa bile, yetkin ve yetenekli bir gücü desteklemek için kapsamlı reformlar yapma ihtiyacını kabul etti. Xi, 2015'in sonlarında, bilgi temelli koşullar altında yerel savaş yürütmenin gerekliliklerini yerine getirmek için mücadele eden bir orduya duyulan ihtiyacı belirledikten sonra, ilk olarak askeri reform kampanyasını kodladı. Bu ağ bağlantılı savaş kavramı, hem ikincil hasarı hem de kasıtsız askeri tırmanma riskini azaltan hassas güdümlü mühimmatlarla birlikte ısrarlı gözetleme ve keşiflere dayanmaktadır. 

Xi ayrıca, modası geçmiş komuta yapıları ve yaygın yolsuzluk tarafından kritik bir şekilde engellenen ve birden fazla hizmet şubesini tek bir askeri çabaya entegre eden ortak operasyonları etkili bir şekilde yürütemeyen bir PLA yapısı gözlemlemişti. Ülke, genellikle kendi bölgelerinin gücü gibi hareket eden ve birkaç bölgeler arası ortak tatbikat yapan askeri bölgelere bölünmüştü. Dahası, bu bölgeler büyük bir kampanyayı sürdürmek için yeterli lojistik kaynaklardan yoksundu. Son olarak, PLA rüşvetle dolu bir insan gücü sisteminden zarar görmüştü ve eğitimli bir kuvvet geliştirmek için büyük çaba gösteriyordu.

Xi, bu koşullar altında, PLA'yı sonraki beş yıl içinde profesyonelleştirmek için kapsamlı reformlar yapılacağını duyurdu. Bu reformlar, dünya çapında güçlü bir ordu statüsüne yaklaşmak için tasarlanmıştı. İlk büyük değişikliklerden biri, askeri bölgelerin ABD'nin coğrafi muharip komutanlıklarına benzer şekilde yapılandırılmış "alan komutanlıklarına" geçişiydi. Bu yapıda, her askeri şube (PLA Ordusu, Donanma ve Hava Kuvvetleri), alan komutanına bağlı bir bileşen organizasyonu sağlıyor ve böylece daha iyi entegre PLA askeri operasyonlarını kolaylaştırıyor. Bu değişiklikler, Çin ordusuna, Tayvan'a farazi bir amfibi iniş gibi daha karmaşık görevleri ve kampanyaları yürütmek için gerekli ek beceriler sağlamıştır.

Xi’nin reformları ayrıca, bilgi temelli koşullar altında gerçekçi savaş eğitimi yürütmede PLA eksikliklerini de hedef alıyordu. PLA,  en son 1979'da Vietnam'a karşı savaştığından, modern savaş deneyiminden yoksundu. Bu nedenle PLA, kuvvet genelinde savaşa hazır olup olmadığını test etmek ve değerlendirmek için birincil araç olarak askeri tatbikatlara bel bağlamıştı. Kırmızı-mavi egzersizlerde gerçekçiliği geliştirme çabaları, daha dinamik ve önceden belirlenmemiş bir düşmanın yanı sıra gece operasyonları ve çok hizmetli eşzamanlı hedeflerin entegrasyonu gibi daha karmaşık senaryoları içeriyordu.

Reformlar ayrıca PLA içinde üç yeni hizmet kolu üretti: Uzun menzilli hassas saldırıları  yöneten eski İkinci Topçu Kolordusu'ndan doğan Roket Gücü (PLARF) ve ülkenin roket nükleer cephaneliği; bilgi operasyonlarını, uzay operasyonlarını ve siber operasyonları yöneten Stratejik Destek Gücü (SSF); ve malzemenin ülke çapında hareketini yöneten ve ayrıca PLA'ya lojistik desteğin sivil askeri entegrasyonunu sağlayan Ortak Lojistik Destek Gücü (JLSF). Bu üç yeni organizasyon aracılığıyla Pekin, stratejik kinetik ve kinetik olmayan cephaneliğini merkezileştirdi. Bu merkezileştirme, bu güçlerin hem etkili kontrolünü hem de politik sadakatini sağlarken, tüm savaş fonksiyonları genelinde entegre ortak operasyonları çevreleyen kritik PLA zayıflığını ele alıyordu.

Ancak, bu yeni kuruluşlar kuruluşlarından bu yana artan sıkıntılardan nasibini almıştı. SSF, eskiden farklı kuruluşlardan "kil değil tuğlalar" biçiminde derlendiği için uyum sorunları yaşadı. JLSF, keşif operasyonlarını destekleyen bir lojistik yetenek geliştirmenin en yeni aşamalarında bulunuyor. PLARF, Pekin’in merkezi kontrolünü, alan komutasındaki ortak operasyonlara entegre olma gereksinimi ile uzlaştırmak zorunda kaldı.

PLA Reformunun Bitmemiş Misyonu

Xi’nin 2015 askeri reform kampanyası 2020’de sonuçlanırken, kaliteli personel yetiştirme, entegre ortak operasyonları teşvik etme ve gerçekçi muharebe eğitimini vurgulama gibi belirlenen PLA eksikliklerini iyileştirme çabaları devam ediyor. Çin Komünist Partisi, Ekim 2020'deki 19. Parti Kongresinin Beşinci Plenumunda, Xi’nin Savunma Modernizasyonu için Üç Adımlı Kalkınma Stratejisi için yeni bir kilometre taşı tarihi olan 2027'yi belirledi. 

Yeni dönüm noktasıyla PLA, doktrinin hızlanması ve örgütsel reformlar gibi askeri ilerleme hedeflerine ulaşmakla görevlendirildi. PLA, 2035'i, PLA'nın mekanize (çok uzak mesafelerde hızlı bir şekilde hareket edebilen), bilgilenmiş (kapsamlı keşif ve hassas saldırı silahları tarafından yürütülen operasyonlar) ve akıllı hale getirilmiş (saldırılar, karar döngülerini sıkıştırmak için yapay zeka) savaşı. 

Xi’nin üç aşamalı planının son kilometre taşı, PLA’nın dünya çapında bir ordu statüsüne erişmeye hazırlandığı 2049’dur. Xi, bu hedeflere ulaşmak için muhtemelen yolsuzlukla mücadele kampanyalarına devam edecek, yetenek yönetimi ve elde tutma programlarını iyileştirecek ve hem eğitim hem de tatbikatlarda karmaşık entegre ortak operasyonlar talep edecek.

PLA, 2027 ve 2035 kilometre taşlarına yaklaştıkça, bu alanlarda ilerleme göstermek için ÇKP liderliğinden artan bir baskı hissedecektir. PLA, muhtemelen, özellikle INDOPACOM operasyon alanında, Pekin'in kendi ilerleme çabalarının ve reform kampanyalarının PLA'yı ABD askeri yetenekleriyle eşitlik ve nihai üstünlük yoluna koymaya devam etmesini sağlamak için ABD askeri modernizasyonuna da yakın ilgi göstermeye devam edecektir.

PLA Geliştirmenin Diğer Yarısını Neden Unutamıyoruz?

Xi Jinping ve Merkez Askeri Komisyonu, kötü eğitilmiş ve kötü yönetilen bir askeri güce gelişmiş silahların eklenmesinin partinin stratejik hedeflerine ulaşabilecek bir PLA ile sonuçlanmayacağını kabul ediyor. Bununla birlikte, yeni donanım Pekin'in, askeri reformla ilgili devam eden eksikliklerini gizlerken, öngörülen askeri güç imajını sürdürmesini sağlıyor.

ABD savunma analistleri ve politika yapıcılar, hem PLA modernizasyonu hem de reform kampanyalarındaki ilerlemenin net ve kapsamlı değerlendirmelerini oluşturmak için Xi’nin belirlediği kritik PLA eksiklik alanlarında iyileştirmelerin göstergelerini izlemelidir. Süren ilerlemenin göstergeleri, parti liderlerinin PLA'nın rekabet etme, savaşma ve savaşları kazanma becerisine olan güvenine dair kritik içgörü sağlarken, güç boyunca devam eden eksiklik alanlarını da vurgulayabilir.

Askeri analistler ve politika yapıcılar eğer yalnızca yeni donanım, daha uzun menzilli füzeler, daha yetenekli gemiler ve daha gizli uçakların satın alınmasına odaklanırlarsa, resmin yalnızca yarısını görme ve PLA'nın 10 fit uzunluğunda olma riskini alma riskleri vardır.

Steve Sacks, 20 Nisan 2021, The Diplomat

(Steve Sacks, Deniz Piyadeleri Karargahında görevli bir istihbarat subayıdır ve Servis'in Çin Araştırma Grubu (the Service’s China Research Group) bünyesinde askeri analist olarak hizmet vermektedir.)

İfade edilen görüşler yazara aittir ve ABD Deniz Piyadeleri, Savunma Bakanlığı veya ABD hükümetinin resmi politikasını veya pozisyonunu yansıtmayabilir.


Seçkin Deniz, 11.06.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı