8 Mayıs 2021 Cumartesi

SA9185/SD2053: Pentagon’un ABD Savunma Sanayisinde Çin Parasına Karşı Yeni İtirazı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Foreign Policy, Defence News, The New Republic, Columbia Journalism Review ve başka yerlerde ulusal güvenlik konuları hakkında yazan Paul McLeary'e aittir ve  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon-DoD)'un kritik tedarik zincirlerinde Çin ve Rus yatırımlarına karşılık yerli şirketlere yönelik bir destekleme planına odaklanmaktadır. Analiz, ABD'nin yaşadığı devasa tedarik sorunlarının içinden çıkılamaz hale geldiğini, uzmanların ve ABD yönetiminin bu sorunları çözebilecek kapasiteden yoksun olduğunu anlamamıza yardımcı olmaktadır. Türkiye bu gerçeği fark ettiği için kendi yolunda hızla ilerleme kararı almıştır ve ne istediğini bilen bir Erdoğan liderliğinde her geçen gün yerlilik oranı daha da artan, yüzde 20'lerden 70'lere ulaşan bir savunma sanayi oluşturmuştur.
Seçkin Deniz, 08.05.2021


DoD’s New Pushback Against Chinese Money In US Defense Industry

Govini CEO'su Tara Murphy Dougherty, "Özellikle Çin ve Rusya'dan gelen proaktif, alçakça çalışma [ABD'li politika yapıcıları] üzerinde kontrol sahibi olduğumuzu düşündüğümüz her şey üzerinde kontrolümüzün olmadığını fark ettirecek." dedi.

ABD savunma üretim üssüne giren Çinli şirketlerde büyük bir artışla karşı karşıya kalan yeni bir Pentagon adımı, Çin parasını (ve etkisini) dışarıda tutmak amacıyla Ocak ayından bu yana ABD risk sermayesi şirketleri ile küçük teknoloji firmaları arasındaki potansiyel ortaklıkları onayladı.

Son yıllarda, Çin'in küçük ABD teknoloji ve imalat firmalarına yaptığı yatırım, bir analize göre şaşırtıcı bir şekilde % 420 oranında arttı; bu, bir kriz anında tıkaçla kapatılırsa, ulusal güvenliği doğrudan etkileyebilecek bir para yığını.

Bu eğilimi tersine çevirmek için Ocak ayında, dönemin Pentagon satın alma şefi Ellen Lord, ABD'li yatırımcıları yapay zeka, biyoteknoloji ve diğer gelişen teknolojiler gibi alanlara odaklanan küçük teknoloji şirketleriyle ortaklık yaptırmak için Güvenilir Sermaye programını kurdu. Biden yönetimi tarafından bu devam ettirildi.

Çalışmaları muhtemelen ABD ile çeşitli devlet destekli Çin ve Rus şirketleri arasında bir kedi-fare oyunu gibi olacak. Pentagon’un satın alma ofisinin baş bilgi güvenliği sorumlusu Katie Arrington, "Düşmanlarımız, onları ABD'nin kritik tedarik zincirlerine dahil etmekten nasıl kaçınacağımızın yollarını bulmaya çalıştığımızın çok iyi farkındalar" dedi.

Küresel tedarik zincirlerinde yer alan küresel şirketlerin ve yatırımcıların kafes yapısı düşünüldüğünde, konu çok büyük ve son derece karmaşıktır.

Bir karar bilimi şirketi olan Govini'nin CEO'su Tara Murphy Dougherty'ye göre, 2010 ve 2019 arasında ABD savunma tedarik zincirindeki Çin yatırımının varlığı şaşırtıcı bir şekilde % 420 arttı.

"Biz görmeden oraya girebilecekleri yolları bulmaya çalışmak konusunda da bir o kadar ustalar, bu yüzden bunun bütün olarak bir hükümet yaklaşımı olması gerekiyor. Birlikte çalışmamız gerekiyor, çünkü herhangi bir türden tedarikçinin yalnızca bir federal kurumla veya belirli bir şirketle ilgilenme olasılığı hepsi için zayıf."

24 Şubat'ta Başkan Joe Biden, yarı iletken ve elektrikli araçlar için pil üretimini hedefleyen, ilaçları ve bu üretim yeteneklerinden bazılarını ABD'ye getirmenin yollarını bulmak için elektronikte yıl boyu süren araştırmalar için kullanılan kritik ve nadir toprak mineralleri de kapsayan bir Yönetim Emri imzaladı.

ABD askeri misyonları, anti-terör faaliyetlerinden akran / yakın rekabete geçerken, görevin başarısı tüm alan adıyla bağlantılı bir savaş alanında olacaktır.

Daha geniş çapta kabul gördüğü gibi, geçtiğimiz yıl Covid kapanmalarından ve kesintilerinden kaynaklanan tedarik zinciri arızaları, ticari olarak ve askeri programlarda kullanılan yarı iletkenler gibi kritik bileşenlerin neredeyse yalnızca  Çin, Güney Kore ve Tayvan gibi birkaç ülkede üretildiğine dair sorunu yurt içine taşıdı. Bu da onları ABD / Çin gerilimlerinin neden olduğu üretim veya nakliye kesintilerine karşı son derece savunmasız hale getiriyor.

Pentagon programına göre, yaklaşık 50 risk sermaye şirketi, diğerlerinin de dahil olduğu bu çabaya katılması için incelendi.

Yatırımcılar ve şirketler onaylandıktan sonra, yatırımcıların gelecek vaat eden teknolojilere sahip, yatırım arayan şirketleri aramasına olanak tanıyan Trusted Capital Marketplace portalına erişebilirler.

Savunma Bakanlığı, sunabileceği çok benzersiz ve nispeten sınırlı pazar nedeniyle en yenilikçi küçük şirketlerden bazılarını yörüngesine çekmek konusunda uzun zamandır sorunlar yaşıyor.

Arrington, Savunma Bakanlığı'nın firmalara sorduğu ilk sorulardan birinin “ikili kullanım yaratma kabiliyetiniz nedir? İkili kullanıma geçmenize nasıl yardımcı olabiliriz, sizi maliyeti düşürmek ve şirketinizin başarılı olması için kalıcı bir yetenek oluşturmak için bunu bir dereceye kadar ticarileştirebileceğiniz bir yere taşıyabilir miyiz? "

Arrington, büyük ana müteahhitlerinin katılım için bir yol bulamamalarından kaynaklanan bazı olumsuzluklar olduğunu kabul etti.

"Bazı homurdanmaların durum tespiti ile ilgili olacağını varsayıyorum," dedi. Halka açık şirketlerin yatırımcıları dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda ve bu da onları doğrulamayı zorlaştırıyor. "Ancak [ofis], onları getirmek için bunu aşmak amacıyla her gün çalışıyor." Büyük savunma firmaları “bunun için kesinlikle kritiktir; süreci daha yeni başlatıyoruz. Nüanslar üzerinde çalışmak biraz zaman alır, ancak kesinlikle geliştirmemizde güvenilir ortaklardır ve onları dahil etmemeyi düşünmeyiz."

Çaba, Beyaz Saray ve Kongre'nin ele almaya çalıştığı çok daha geniş bir sorunun küçük bir parçası.

Savunma Bakanlığı Güvenilir Sermaye programının direktörü Colin Supko, "Tahmin edebileceğiniz gibi, en büyük doğrudan yabancı yatırımcı Çin olmuştur ve ardından Rusya tarafından yakından takip edilmiştir" dedi. İstatistikler değişirken, "bu hala oldukça önemli."

Geçen ay, yeni bir iki partiyi de destekleyen Ev Silahlı Hizmetler Komitesi (House Armed Services Committee task force) görev gücü, yerel tedarik zincirlerin desteği vurgulamak için önümüzdeki 2022 savunma bütçesine söylem sağlamak amacıyla temeller attı. 

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Elissa Slotkin ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mike Gallagher liderliğindeki çalışma, nihai raporlarının ve mevzuatlarının, paranın yerli üretim üssünde nasıl harcanacağı konusunda gerçekten bir fark yaratmasını sağlamaya odaklanıyor.

Gallagher, geçen ay girişimi başlatırken gazetecilere, "İşin püf noktası, ABD'de kesinlikle yapabilmemiz gereken yetenekler, yakın müttefiklerimizden ne satın alabileceğimiz ve daha geniş ortak ağlarından elde edebileceklerimiz arasındaki doğru dengeyi bulmaktır," dedi.

Dougherty, Pentagon'un başlıca ana müteahhitlerinin ezici bir çoğunlukla ABD merkezli olmasına rağmen, parça ve malzeme söz konusu olduğunda yerel mevcudiyetin "sadece çöktüğünü" de sözlerine ekledi. Bu yatırımcıların ve kaynakların büyük bir kısmı Çin bağlantılı, "ve bu sadece temel bileşenler ve hammaddeler söz konusu olduğunda Çin ile iş yapmanın ikna edici ekonomisi anlamına geliyor." dedi.

Güvenilir Sermaye programı ve House çalışması gibi çabalar, tedarik zinciri güvenliğinin gerçekleştiği birkaç yılın sonucudur. Dougherty, "gerçekten iyi bir konferans paneli için çok az şey yapıldı," dedi.

Şu anda Savunma Bakanlığı genelinde sorunun etrafından dolaşmak için ne yapılması gerektiğine dair merkezi bir yetki veya rehberlik yok ve bütçede bazı üretim yeteneklerini yeniden sağlamak için tahsis edilmiş bir fon yok. Ancak Slotkin ve Gallagher’ın acil çabaları, bu yılki savunma harcamaları ile ilgili tartışmalardaki seslerin kakofonisini ortadan kaldırmayı sağlarsa, 2022 bütçesi sorunu telafi ederek durumu değiştirebilir.

Dougherty'ye göre, DoD'un (Pentagon) problemden kurtulmak için neye ihtiyacı olduğu "oldukça açık". Sorunun derinliği ile boğuşmak için "Sadece liderliğe, merkezi bir yaklaşıma ... ve merkezi veri ve merkezi raporlama gibi şeylere ihtiyaçları var".

Dougherty, bir tür çatışma ortaya çıkarsa ve tedarik zincirleri riske atılırsa, “"Özellikle Çin ve Rusya'dan gelen proaktif, alçakça çalışma [ABD'li politika yapıcıları] üzerinde kontrol sahibi olduğumuzu düşündüğümüz her şey üzerinde kontrolümüzün olmadığını fark ettirecek." dedi.

Paul McLeary, Washington, 12 Nisan 2021, Breaking Defence

(Paul McLeary, Foreign Policy, Defence News, The New Republic, Columbia Journalism Review ve başka yerlerde ulusal güvenlik konuları hakkında yazılar yazıyor, Washington, DC'de yaşıyor.)


Seçkin Deniz, 08.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı