22 Ocak 2021 Cuma

SA9041/TG325: DSÖ, PCR COVID Testlerinin Yanlış Pozitif Verme Olasılığının Daha Yüksek Olduğu Konusunda Uyarıyor

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Biden'in yemin etmesinden bir saat sonra, WHO, yüksek amplifikasyon oranlarında yapılan PCR testinin, testlerin tahmin değerini değiştirdiğini ve çok sayıda yanlış pozitifle sonuçlandığını kelimenin tam anlamıyla kabul ediyor."


WHO warns that PCR COVID tests are more likely to give false positives

Dünya Sağlık Örgütü Çarşamba günü, yanlış pozitif sonuçlar almaktan kaçınmak üzere koronavirüs PCR testlerine yönelik talimatları takip etmeleri konusunda tıp uzmanlarını uyaran bir bildirim yayınladı.

Duyurunun, Başkan Joe Biden'in göreve başlamasından sadece bir saat sonra yayınlanması, bazı gözlemcilerin zamanlamayı sorgulamasına yol açtı. PCR testleri yanlış pozitiflerle sonuçlanıyorsa ve bu bilgi artık büyük pozitiflik sayılarını azaltmak için kullanılıyorsa, vaka sayımlarının sayısı düşmeye başlayacaktır.

Azalan COVID vaka sayısının yansıması, Biden yönetiminin göreve başlaması aşamasında yönetim için bir lütuf olacaktır.

Biden'in yemin etmesinden bir saat sonra, WHO, yüksek amplifikasyon oranlarında yapılan PCR testinin, testlerin tahmin değerini değiştirdiğini ve çok sayıda yanlış pozitifle sonuçlandığını kelimenin tam anlamıyla kabul ediyor.

Yeni yayınlanan kılavuzda şu ifadeler yer alıyor:

"DSÖ, IVD (Çev: PCR Test kiti) kullanıcılarına hastalık prevalansının (Çev: bir hastalığın belirli bir süre içerisinde görülme sıklığı) test sonuçlarının tahmin değerini değiştirdiğini hatırlatır; hastalık prevalansı azaldıkça, yanlış pozitif riski artar (2 )"

"Bu durum, iddia edilen özgünlükten bağımsız olarak, prevalans azaldıkça pozitif bir sonuca sahip olan (SARS-CoV-2 saptanan) bir kişinin, SARS-CoV-2 ile gerçekten enfekte olma olasılığının azaldığı anlamına gelir."

Resmi istatistiklere göre, kişi başına olmasa da, hem toplam vakalarda hem de toplam ölümlerde Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyaya liderlik etmesi nedeniyle, koronavirüs salgınını ele alış biçimi yüzünden eski Başkan Donald Trump ağır bir şekilde eleştirildi.

Trump için, COVID vaka sayılarındaki sürekli artış büyük bir sorun olmuştu. Bu vakaların çoğu, yanlış pozitif sonuçlara yol açan PCR testlerinin yardımıyla mevcut olarak tespit edilmişse; bu, Trump'ın eleştirilme nedeni olan vaka sayısının gerçek bir sayı olmadığı anlamına gelir.

Bazı Donald Trump destekçileri, koronavirüs salgınının etkisinin, 2020 seçimleri ve ardından Joe Biden'ın göreve başlaması öncesinde itibarına zarar vermek amacıyla abartıldığını iddia etti. Bu tür iddialar kanıtlanmamış olsa da DSÖ'den gelen son bildirim muhtemelen bu argümanları daha da güçlendirecektir

DSÖ özellikle, örgütün Çin hükümeti tarafından yozlaştırıldığını iddia eden Donald Trump taraftarlarının öfkesiyle karşı karşıya kaldı. Pandeminin ilk aşamalarında, DSÖ, Çin hükümeti tarafından teşvik edilen yanlış bilgileri eleştiri yapmaksızın papağan gibi tekrar etti; bazı gözlemciler bu durumun pandeminin kontrolden çıkmasına izin verdiğini öne sürdü.

Koronavirüs salgını için Çin'de bulunan DSÖ ekibine eş başkanlık eden Bruce Aylward ile yapılan yüz kızartıcı bir röportajın ardından, DSÖ'nün Çin hükümetine desteği ile alakalı yozlaşma iddiaları arttı. Epidemiyolog bu röportajda, Tayvan ile ilgili bir sorudan kaçınarak, görüşmeden geçici olarak ayrılacak kadar ileri gitmişti. Aylward geri döndüğünde, Çin hakkında konuşmadan önce sorulan sorudan yine kaçmaya çalıştı. Çin, Tayvan'ın egemenliğini tanımıyor ve Çin'in bir parçası olduğuna inanıyor.

Yolsuzluk iddialarına yanıt olarak Donald Trump, geçen yıl DSÖ'den ABD fonunu geri çekmişti. Başkan Joe Biden, başkanlık kampanyası sırasında WHO'ya tekrar katılacağına dair söz verdi ve bunu görevdeki ilk gününde yapmayı planladı.

Bu yeni bildirimin, küresel koronavirüs pozitiflik oranları üzerindeki ne gibi etkileri olacağı henüz belirsiz.

Noah David Alter, 21 Ocak 2021, The Post Millennial


Tamer Güner, 22.01.2021, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı