21 Mart 2020 Cumartesi

SA8447/SD1647: İsrailli Avigdor Lieberman Birçok Yönüyle Tehlikeli

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, İsrailli Haaretz gazetesi yazarı Carolina Landsmann'a aittir ve İsrailli fanatik ırkçı, laik ve siyonist Lieberman'ın işgalci planlarının Trump tarafından 'Barış Planı' adı altında ilan edilmesine odaklanmakta ve bu plana karşı çıkan Arapların ve Ultra Ortodoks Haredim yahudilerinin eleştirilerine yer vermektedir. İsrail'in gün geçtikçe Yahudilik'ten uzaklaşan bir seçmen kitlesinin yanında yahudilik dahil Din'e düşman, laik-komünist bir kitlenin güçlenmesinin Liebermann gibi fanatikleri tehlikeli hale getirdiğini içeriden bir bakıştan okumak ilginçtir. İsrail'in Filistinli Müslümanlara yönelik düşmanlığının yanı sıra Siyonizm karşıtı Yahudilere de düşman olan siyasetçiler tarafından kaosa sürüklendiği günümüzde Ultra Ortodoks Haredim'in de destek verdiği, Erdoğan liderliğindeki Türkiye dışında herhangi bir ülke bu ırkçı, fanatik, din düşmanı politik unsurların karşısına çıkma cesareti gösterememektedir. Kudüs'te düzenlenen bir eylemde İsrail polisinin sert müdahalesine maruz kalan Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudisi Ben Tziyon Margilit, "İsrail hem bize hem Filistinlilere zulmediyor. Türkiye'nin buraya gelmesini istiyoruz. Biz Türkiye’nin, İsrail kurulmadan önce egemen olduğu gibi yeniden buraya egemen olmasını istiyoruz. Çünkü bu bizim için en iyisidir. İsrail devleti seküler, laik bir devlet olmak istiyor, Tevrat’a bağlı, dini vecibeleri yerine getiren Yahudi bir devlet olmak istemiyor.” diyor.
Seçkin Deniz, 21.03.2020

Israel’s Avigdor Lieberman Is Dangerous in Many Ways

Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisinin lideri Avigdor Lieberman Facebook'ta “2004 yılında, toprak ve nüfus takası ile ilgili planımı sunduğumda herkes şaşırdı. Dün gece Başkan Trump planımı bütünüyle benimsedi ve toprak ve nüfus değişimi fikri ABD başkanının kapsamlı stratejik planının ayrılmaz bir parçası oldu.”  diye 
yazdı.



Yisrael Beiteinu Başkan Avigdor Lieberman 22 Eylül 2019 basına hitap ediyor. 
Olivier Fitoussi

Lieberman'ın bu “başarı”dan kendisine pay çıkarmasının gerçekten iyi bir nedeni var çünkü Donald Trump'ın planı, gerçekten  hakaret eder gibi ülkenin merkezindeki Arap topluluklarının sözde üçgende kurulması öngörülen Filistin devletinin bir parçası olabileceği olasılığından bahsediyor.

Lieberman'ın izi sadece diplomatik yönlendirilmede açıkça görülmüyor. Lieberman, bir yıldan az bir sürede yenilenen üç seçim turunun arkasındaki kişidir. Muhalefet olmasaydı, Başbakan Benjamin Netanyahu muhtemelen şimdi aleyhindeki yolsuzluk davalarında kovuşturmaya karşı dokunulmazlıktan yararlanıyor olacaktı. Lieberman kral belirleyici, cellat, güç dengesidir.


Lieberman, Netanyahu'yu politik olarak ortadan kaldırma görevini üstlenmiş gibi görünüyor. Benny Gantz'ın Kahol Lavan partisi tarafından yürütülen çabaların Lieberman ile senkronize edilmeden nasıl başarılı olabileceğini hayal etmek zor. Lieberman, “Prensipleri korumak, sistematik bir doktrin ve sabır işe yarıyor ve diğer tüm konularda da sabrım var” diye ekliyor Facebook'ta.



Yukarıdakilerin  hepsiBaşkan Reuven Rivlin'in bahsettiği kabilelerden en az ikisini kastettiğini kesinlikle gösteriyor: Arap İsrailliler ve ultra Ortodoks HaredimAraplara “Sadakat olmadan vatandaşlık yok” diyor. Ultra-Ortodoks'lara karşı atılan son adımlar, “askerlik hizmeti olmadan vatandaşlık yoktur” ruhuyla vatandaşlık haklarını şartlı hale getirme girişiminin başlangıcı olarak tanımlanabilir.

Lieberman İsrail Araplarına karşı savaşa odaklandığı sürece soldan eleştiri alıyor. Ultra Ortodoks'lara karşı çıkmaya başladığında, yeni bir liberal umuda damgasını vuruyor. Ama hem Araplar hem de Haredim onun ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor. Birkaç hafta önce Sefarad Şefi Haham Yitzhak Yosef şunları söylemişti: “Burada, bazıları komünist, dine veya din düşkünlüğüne düşman olan pek çok yapı var. Yahudi değiller, Yahudi de değillerdi. Sonra Haredim'e ve dine karşı kışkırtıcı partilere oy veriyorlar. ”


Bu açıklamasına gelen sert tepkilerden sonra Yosef, eski Sovyetler Birliği'nden gelen tüm göçmenlerden bahsetmediğini açıkladı. Yosef, eski Sovyetler Birliği'nden Yahudi hukukuna dayanan Yahudi olmayan ve Dönüş Yasası'na göre Yahudilerin torunları olarak göç eden göçmenlerden bahsediyordu. Fakat Yosef'in öfkesinin, Arap İsraillilerin öfkesi ile ortak yönlerini göz ardı edemeyiz.


İsrail, burada dünyaya gelen vatandaşların yüzde 20'lik bir bölümünden daha fazla potansiyel vatandaşlarına ait olan tek ülkedir. Henüz doğmamış bir Amerikan Yahudisi,  ataları gibi burada, 
İsrail'de, doğmuş bir Arap vatandaştan daha çok ustadır.


Bir zamanlar, yeni gelen biri sadakat testlerine tabi tutulan Arap vatandaşlarının yaşadığı hayal kırıklığını anlayabilir. Lieberman ve diğer göçmenlerin (benim gibi) bu derhal sahip olma hissine sahip olmalarını sağlayan şey, devletin tanımıyla bağlantılı kimliktir. Şimdi Lieberman, Haredim'in söz konusu devletle bağlantı kurmamızı öneriyor.


Anlaşılır şekilde öfkeliler. Laik Yahudi kimliği, yüzyıllar boyunca, çoğunlukla Tanrı'ya inancı paylaşan ve benzer dini kurallar ve ritüeller uygulayan Yahudi toplulukları tarafından korunan geleneksel Yahudi varlığının bir türevidir. Şimdi Yahudi-İsrail kimliğindeki dini bileşeni ve rolü küçümseme çabası var. Üstelik bu hareket, Yahudi hukukuna dayanarak şüpheli bir şekilde Yahudi olanları da temsil eden Lieberman tarafından gerçekleştiriliyor.


Haredim sık sık Knesset'teki Arap yasa koyucularla işbirliği yapıyor. Geçen hafta Merkez Seçim Komitesi MK Heba Yazbak'ın gelecek ay yapılacak seçimlerde aday olmasının yasaklanması yönünde oy kullandı. Ultra Ortodoks partilerinden MK'ler yasağı desteklemek için oy kullandılar. 
Haredim şunu anlamalı; Arapların olmadığı bu İsrail fantezisi Knesset ve dışındaki Haredimsiz İsrail'in fantezisi ile örtüşüyor. Ve bu tehlikeli uyumun merkezinde Lieberman duruyor.


Carolina Landsmann, 01 Şubat 2020, Haaretz



Seçkin Deniz, 21
.03.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı