16 Şubat 2020 Pazar

SA8366/TG279: Koronavirüs Salgını: ABD’nin Hazırlıklı Olmadığı 3 Konu

Sonsuz Ark'ın Notu:
Atom Bilimcileri Bülteni The Bulletin'de Matt Field imzasıyla çevirisini yayınladığımız aşağıdaki analiz, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin koronavirüs ve diğer biyolojik tehditlere karşı tedbirlerde yetersiz kaldığını üç başlık altında tespit etmektedir: Halk sağlığı için sağlanan finansman ihtiyacı karşılamamaktadır; Stratejik Ulusal Stoğu, koronavirüs gibi ortaya çıkan hastalıklarla başa çıkmak için yeterince hazır değildir ve ABD var olan biyolojik savunma stratejisini izlememektedir. ABD, Savunma Bakanlığı Pentagon'un biyolojik silahlar üreten programlarının sonuçlarına bütün dünya vatandaşlarını mahkum ettiği gibi kendi vatandaşlarını da mahkum etmektedir ve gerekli tedbirleri alabilecek, halkını koruyabilecek ekonomik güçten yoksundur. Pentagon başı boş bir savaş makinesi ya da çılgın bilimadamları adası haline gelmiş olarak insanlık için büyük tehditler üretmeye devam ederken dünyanın buna tepkisiz ve sessiz kalması artık mümkün değildir. Coronavirüs patenti ABD Devleti'ne ait bir virüs olarak Çin'e ve 30'a yakın ülkeye salgın hastalık yaymıştır; dünyanın şimdisi ve geleceği bu çılgın katillere, gözü dönmüş şantajcılara, psikolojik, sosyolojik, diplomatik tacizcilere ve gözü dönmüş Neoliberal kapitalistlere karşı korunmalıdır. Dünya, ABD, Çin ve Rusya ile birlikte Hindistan ve Avrupa Birliği'nin satanist psikosomatik haz alanı değildir.
Seçkin Deniz, 16.02.2020


The coronavirus outbreak: 3 ways the United States was (and is) unprepared

Hükümet, geçen haftanın akşamdan kalma acısını unutmuş ve bara dönen bir kişi gibi, bir kriz gücünü kaybetmeye başladıktan sonra eski haline dönme eğilimindedir. Acil durumla ilgili anılar sönükleşir. Planlar, programlar ve finansman gündemden düşer. Bu durum özellikle, Çin'de yayılan ve hâlihazırda 24 ülkeye ve bir yolcu gemisine sirayet etmiş, ölümcül koronavirüs gibi bir halk sağlığı krizi söz konusu olduğunda, ABD’nin salgın bir hastalığa yönelik hazırlıksız olduğu şartları gösteren talihsiz bir fenomendir.

Geniş kapsamlı bir tartışmada, biyogüvenlik uzmanı ve Biyosavunma  Bipartizan Komisyonu genel müdürü ve Bulletin Bilim ve Güvenlik Kurulu üyesi Asha George, hükümetin koronavirüs ve diğer biyolojik tehditlere verdiği yanıtta yetersiz kaldığını düşündüğü noktalarla ilgili görüşlerini ifade etti.

Halk sağlığı için sağlanan finansman ihtiyacı karşılamıyor. ABD hükümetinin biyolojik savunma için ne kadar harcama yapması gerektiğine dair bir rakam ortaya koymak zor; çeşitli departmanların bu geniş şemsiyenin altına girebilecek programları vardır. Bununla birlikte koronavirüsle savaşmak gibi halk sağlığına yönelik hazırlık çalışmaları söz konusu olduğunda, finansman yeterli değildir. 

Geçtiğimiz hafta Sağlık ve İnsani Hizmetler Dairesi, Kongreye hastalıkla mücadele etmek için 136 milyon dolarlık fon tahsis etmesi gerekebileceğini bildirdi. Bu durum, ihtiyacın daha önceden karşılanmamış olduğuna işaret ediyor. George şöyle diyor: “Bunu yapmak için Peter’dan çalıp Paul’a verecekler [Çev: Bizdeki “Alinin Külahını Veliye, Velinin Külahını Aliye Giydirmek” deyiminin İng. karşılığı]. Bence bunu söyleyebiliriz. CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) böyle bir duruma yanıt vermek için şimdiden 100 milyon dolardan fazla paraya ihtiyaç duyuyorsa iki hafta daha geçtiğinde ne olacak? Bu şekilde devam edemezler.”

Bu noktada 1980'lerden beri var olan bir hükümet hesabının yenilenmiş finansmanı yardımcı olabilir.
George devamla şöyle diyor: “Geçmişte bir halk sağlığı acil müdahale fonumuz vardı. (Bu fon) baştan beri asla gerçekten iyi finanse edilmedi. Bunun yapılması gereken bir şey olduğunu söyleyen Kongre’nin kendisiydi. Ödenekler konusunda ise yapılan pek bir şey olmadı. Şimdi, [Biyosavunma Bipartizan Komisyonu], ihtiyaca cevap vermeye çalışmak ve akabinde Kongre'den ödenek istemek yerine, insanların hemen kullanıp daha sonra yerine koyulmak üzere bu fonda 2 milyar dolar olması gerektiğini söylüyor.”

Tanınmış bir kongre üyesi olan Connecticut Senatörü Rosa DeLauro, Halk Sağlığı Acil Durum Fonu'nda 5 milyar dolar bulundurulmasına yönelik bir çağrıda bulundu. Kendisi, 2016’daki Zika virüsü salgınında da aynı çağrıda bulunmuştu. DeLauro’nun o zamanlarda yaptığı basın açıklamasına göre, hesap 1983 yılında kurulduğundan beri yalnızca iki kez finanse edilmişti. 2016 tarihli bir NPR [Çev: bağımsız, kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu] raporuna göre, kurulduğunda 30 milyon dolardan fazla paraya sahip olan fondan geriye 57,000 dolar kalmış. Hükümetin başka birçok para kaynağı olmasına rağmen Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı bulaşıcı hastalık müdahale fonundan para çekiyor.

George sözlerinin devamında şöyle diyor:

“Milyarlarca dolarlık açığımız olduğunu söylemiyorum. Ama çok paramız olsa, halk sağlığı topluluğu tıka basa parayla dolu olsaydı; milyarlarca doların bir karşılık fonuna aktarılmasından söz ediyor olacağımızı düşünmüyorum.”

Stratejik Ulusal Stoğu, koronavirüs gibi ortaya çıkan hastalıklarla başa çıkmak için yeterince hazır değildir. Hükümet, ilaç, aşı ve sağlık malzemeleri stokları bulundurmaktadır. ABD’deki maskeler ve ilaç bileşenleri gibi bazı malzemelerin tehdit altında olabileceğine dair endişeler artmaktadır. Örneğin Çin, koronavirüs gibi bir hastalığın yayılmasını yavaşlatmada rol oynayabilecek birçok cerrahi maske yapmaktadır. Ancak George, tedarik zincirine yönelik tehditleri ele almanın yanı sıra, ulusal stokların daha geniş yelpazedeki araçları dikkate alması gerektiğini söylüyor. 

George şu anda, stokta olanların birçoğunun, dar kapsamlı tehditlerle mücadele etmeye yönelik olduğunu ifade ediyor.

“Örnek olarak, insanlar çiçek hastalığının Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bir silah olarak kullanılması tehdidinden endişe ediyorlardı. Peki, stoklarımızda buna yönelik ne var? Bir sürü çiçek aşımız var. 2001 yılında şarbon olayları oldu. Peki, stoklarımızda ne var? Bir sürü şarbon aşısı var. Çok spesifik şeyler. Tüm bunları dışarı atmamız gerektiğini ve oradaki belirli tehditler için bazı karşı önlemler almaya çalışmanın bir değeri olmadığını söylemiyorum ancak, koronavirüs ile uğraşma vakti geldiğinde bunların bize hiçbir faydası olmayacak.”

ABD'nin biyolojik savunma stratejisi var; sadece onu takip etmiyor. 2018'de, Trump yönetimi, hastalıkların tespit edilmesi ve bunlara yanıt verilmesi gibi ülke çapında gerçekleşecek çalışmaların koordine edilmesine yardımcı olması düşünülen bir Ulusal Biyosavunma Stratejisi yayınladı. George, stratejinin uygulanmasının beklentilerin altında kaldığını söylüyor:

“Ulusal bir stratejinin uygulanması aşamasında başlangıç ve devamı yavaştı. Ve bu uygulamanın, bizim değerlendirme sürecimiz sırasında bir nevi durma noktasına geldiğini biliyoruz.”

Trump’dan önceki, eski başkanlar George W. Bush ve Barack Obama’nın her ikisi de, sırf uygulama safhasında nasıl çıkmaza gireceklerini görmek için, biyosavunma konusunda geniş kapsamlı stratejiler yayınladılar. 2018'de, bu başarısızlıkları kısmen finansman eksikliğine bağlayan RAND araştırmacısı Daniel Gerstein şöyle diyordu: “Stratejilerin hiçbiri, yeni Trump stratejisi de dâhil olmak üzere, gerekli kaynakların nereden geleceğini açıkça belirtmemiştir.”

Trump biyolojik savunma stratejisinin federal değerlendirmesi bile planlamanın gerisindedir. Federal programların etkinliğini araştıran bir devlet kurumu olan GAO [Çev: Devlet Hesap Verebilirlik Bürosu] geçtiğimiz Haziran ayında 2019'un sonuna kadar kapsamlı bir rapor yayınlayacağını duyurmuştu. Bir sözcü Cuma günü yaptığı açıklamada raporun, "birçok farklı federal kurumla" çalışmanın zorlukları nedeniyle 17 Şubat itibarıyla beklendiğini söyledi.

Yönetim, stratejiyi Eylül 2018'de yayınlamıştı.

Trump yönetimi Ocak ayı sonunda, Sağlık ve İnsani Hizmetler Sekreteri Alex Azar başkanlığındaki bir koronavirüs görev gücünü açıkladı. Açıklama, Çin'in yeni hastalık vakalarını Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirmesinden bir ay sonra gelmişti. George, eğer strateji kapsamında gerekli görülen kabine düzeyindeki biyosavunma komitesi tamamen işlevsel olsaydı, yönetimin ilk etapta belirli bir koronavirüs görev gücünü bir araya getirmek zorunda kalmayacağını ifade ederek şöyle diyor:
“Bir koronavirüs görev gücüne duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmış olurduk çünkü Beyaz Saray doğal olarak, ‘Tamam, yönetim komitemiz var, öyleyse siz yapın, bu sizin işiniz’ diyecekti.”

Büyük hastalık salgınları son yıllarda sıkça görülmektedir. Sonuçta, 2014-2016 Ebola salgını sadece dört yıl önceydi. SARS, Zika ve H1N1 grip salgınları da uzak olaylar değildir.

George şöyle diyor: “5.000 mutasyon ve 10, 20, 30 yıldan bahsetmiyoruz. Milyonlarca insanı öldürme potansiyeline sahip korkunç bir salgınla uğraşıyoruz. Belki böyle bir şeyden bir ya da iki mutasyon uzaktayız. Ve bence bu riski göz önünde bulundurarak daha iyi bir iş çıkarmamız gerekiyor.”

Matt Field, 11 Şubat, 2020, The Bulletin


Tamer Güner, 16.02.2020, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı