13 Ocak 2020 Pazartesi

SA8287/KY1-CÇ701: Fesat Ehli

"Fesat ehlinin belki de tek gıdası bizim aceleciliğimiz. Aceleciliğimizin kurbanı olduk. Sabrı unuttuk."


Fesat ehli için tüm şartlar müsait. Bir mürekkep damlası gibi yayılıyor yapıp ettikleri fesat ehlinin. Heyhat kim anlar bu benzetiden? Ne mürekkep kaldı, ne okka ne dolma kalem ne onları tutan el ne de temiz bir sayfa. Hepsi sanal. Yazı dahi sanal alemin bir parçası oldu. Fesat ehli için bundan daha müsait zamanlar olabilir mi? 

Yayılıyor, yaygınlaşıyor, etki alanını genişletiyor fesat ehli. Sanallaşmış zihinler yalana, çarpıtmaya dünden teşne. Kriteri yok hiç birinin. Yok, tek kriterleri var; kendi mekteplerinin, meşreplerinin, kliklerinin lehine olan her düzmeceye, her abartıya, her hilaf-ı hakikate alkış tutmak, karşıtlarının aleyhinde oluşturulmuş her yalana, her düzmeceye, her abartıya sarılmak. Fesat ehli için bundan ala zaman, zemin mi olur?

Fesat ehli yüze güler. Yüzüne güler. Senin hakkında yalan, iftira dolu bohçasıyla bana gelir. Benim meclisimde eser gürler senin aleyhinde. Alkışlatır kendini. Dünden teşneyim senin aleyhinde söylenecek her şeye. Senin meclisinde de senin için söylediklerini benim için söyler. Alkışlanır. Sen de dünden teşnesin. Söyledikleri yalanlar, iftiralar yüreğinde, yüreğimde bir mürekkep damlası gibi yayılır. Yüreğim, yüreğin nefrete bulanır. Kararır gönüllerimiz. Fesat ehli bayram eder kararan gönülleri gördükçe. Baştan ayağı haz kesilir kararttığı gönülleri gördükçe.

Fesat ehli bana yaranır bende olmayan nitelikleri bende varmış gibi söyleyerek. Sana yaranır sende olmayan özellikleri sende varmış gibi söyleyerek. Durup bir bakmamıza fırsat vermez. Kâh nefret tohumlarını eker, kâh öfke zerk eder damarlarımıza. Fesat ehlinin yaşaması için gönüllerimiz nefretle öfkeyle kaplanmış kararmış olmalı. Bu yüzden durup bakmamıza, tefekkür etmemize fırsat vermez. Övgüyle sarhoş eder, sövgüyle dinç kalmamıza çalışır. Suret-i haktan görünmekte pek bir mahirdir. İstekleri, söyledikleri kendi nefsi için değildir imajıyla salınır çevremde. Salınır çevrende. 

Aceleciliğimize, fevriliğimize güvenir fesat ehli. Tembelliğimize itimat eder. Üşengeçliğimiz cezbeder fesat ehlini. En çok da aceleciliğimize.

Fesat ehlinin belki de tek gıdası bizim aceleciliğimiz. Aceleciliğimizin kurbanı olduk. Sabrı unuttuk. Oysa sabır her olumsuzluk karşısında bizi diri tutandı. Sabrı yitirince kurbanlık birer koyun olduk fesat ehlinin önünde. Bozguncuların, yol kesenlerin bu kadar başarılı olmasının temelinde sabırsızlığımız yatıyor. Sabrı unuttuk. Tembelliği, üşengeçliği, boyun eğmeyi sabır belledik. 


Cemal Çalık, 13.01.2020,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı