13 Ağustos 2019 Salı

SA7900/SD1453: Yeniden Dirilen Gerçekçilik; Quincy Enstitüsü'nün Yükselişi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, The National İnterest'in Dışişleri Bakanlığı muhabiri Curt Mills'e aittir ve Trump'ı yönlendirmek için kurulan yeni bir enstitüyü, 'Quincy Enstitüsü'nü konu edinmektedir.. CIA'in eski ortadoğu şefi, FETÖ'nün ilk patronu Graham Fuller'e ait 21 Temmuz 2019 tarihli 'SA7848/TG263: ABD Dış Politikasında Dönüm Noktası mı?' çeviri yayınımızın giriş notunda, Stephen Kinzer'in '(Solcu) Soros ve (Sağcı) Koch Şaşırtıcı Bir Girişimle ABD'nin 'Sonsuz Savaş' Politikasını Sona Erdirmek Üzere Bir Araya Geldi' başlıklı analizini  değerlendirmiştik: "Bu iki kan dökücü ismin finanse ettiği diğer tüm düşünce kuruluşlarına zıt bir felsefe ile  'Quincy Enstitüsü' adında yeni bir enstitü kurarak, şu ana dek özetle bu iki finansörün de desteğiyle çalışmalarını sürdüren ve dünyayı renkli devrimler ve ayaklanmalar ve terör dahil kana boğan diğer enstitülere karşılık 'yaşa ve yaşat' prensibine dayanan bir dış siyaset anlayışını savunmayı planlamaktadır. Stephen Kinzer'e göre "'Quincy Enstitüsü'nün 2019’un sonuna kadar dört adet rapor yayınlanması hedefleniyor: Bunlardan ikisi Ortadoğu ve Doğu Asya’ya yönelik alternatif yaklaşımlar sunarken, bir tanesi  “sonsuz savaş konseptinin sonlandırılması” ve diğeri de “dış politikanın demokratikleştirilmesi” üzerine olacak." Açık Toplum ve demokrasi söylemi ve parası ile bütün dünyada terörün yayılmasına, normalleşmesine ve devlet otoritesinin çökmesine neden olan Solcu Soros ile hemen bütün dünyada  parası ile sağcı ideolojileri, ırkçılığı besleyen ve nefretin yayılmasına ve normalleşmesine neden olan Sağcı Koch'un böyle ortak bir hedefe odaklanması normal değildir; kendi ürettikleri savaşa ve kaosa karşı mücadele etmeleri anlaşılır ve inanılır değildir. Önceki politikalarının da bir tür itirafı olan yeni yaklaşımın sahnedeki şovu kremalı, soslu kek gibi iştah çekici görünse de kanla beslenen bu yaratıkların 'iyi' bir şeylere odaklanmasını beklemek saflık ve ahmaklık olarak değerlendirilebilir. Siyonist yahudi bu dörtlünün, Fuller-Soros-Koch üçlüsünün ve bu üçlüye ek olarak yorumcu Stephen Kinzer'in siyonist ve şeytanî olmayan herhangi bir yaklaşım içinde olabilmeleri imkansızdır. Dünyanın kurulan yeni tuzaklara karşı temkinli olması gerektiğini düşünüyoruz. Ki, yayınladığımız "Trump Cuntası: ABD'nin Ağır Çekim Askerî Darbesi " başlıklı analizinde Kinzer, Trump liderliğindeki Cunta'ya dair şu önemli gerçeği de itiraf etmekten kendini alamıyor: "Cunta'nın temel hedefi yeni bir düzen dayatmak değil, eski düzeni uygulamak." Anlaşıldığı kadarı ile Quincy Enstitüsü, Trump'ın kontrol edilebilir hareket aralığını net bir şekilde tanımlamak, sınırlamak, yönlendirmek ve farklı etkilere kapatmak için çalışacak.
Seçkin Deniz, 13.08.2019

Realism Resurgent: The Rise of the Quincy Institute

"Donald Trump'ın Washington'unda yeni bir dış politika eylem grubu var."

Donald Trump'ın Washington'unda yeni bir dış politika eylem grubu var. Boston Üniversitesi'nden Andrew J. Bacevich, Carnegie Endowment'in Suzanne DiMaggio'su, Columbia Üniversitesi'nden Stephen Wertheim, Georgetown Üniversitesi'nden Trita Parsi (Seçkin Deniz'in Notu; Trita Parsi Graham Fuller'in İran asıllı elemanlarından biridir) ve gazeteci Eli Clifton tarafından kurulan Quincy Enstitüsü, Washington'da dış politikadaki statükoyu değiştirmeyi amaçlayan güçlerin kırbaç tutan eli olarak davranmaya çalışıyor. 


Önde gelen neocon William Kristol, 1920'lerin ve 1930'ların izolasyonuna bir dönüş olduğunu iddia ettiği için enstitünün ortaya çıkışını Twitter'da kınamış durumda.

Fakat Amerika'nın dünyadaki gücünü ve saygınlığını gerçekten zayıflatan şey nedir? Bacevich, Los Angeles Times'ta, enstitü ile ilgili yazısında, son otuz yılda, “Amerika'nın küresel bir lider olma özelliğinin azaldığını” yazıyor. “Uygulamada güvenilirliğin, güç kullanımından çok basiret ortaya koymanın bir işlevi olduğu ortaya çıktı.”

Grubun finansmanı ile ilgili çok şey yapıldı; muhafazakar Charles Koch Enstitüsü ve milyarder liberal George Soros'un çığır açan sözleri çok etkili oldu. Wertheim da dahil olmak üzere enstitünün birçok üyesi kesin bir şekilde solcu realistler olarak tanımlanabilirler. Bacevich, uzun zamandan beri Cumhuriyetçi partinin şahin kanadıyla problemleri olan bir muhafazakar. Yazıları, gördüklerini gösterişli yeni Amerikan militarizmi olarak tanımlıyor. Ancak grubun finansmanına ve kuruluşuna aşina olanlar, bu yapının, Washington'daki pek çok geleneksel organizasyondan farklı olarak, yönetime karşı düşmanca olmayacağını söylüyorlar. 

Grubun kurucularından biri, dış politika ve daha güvenli bir dünya için “ben herkesle çalışacağım” dedi, Kıdemli Danışman Stephen Miller gibi öne çıkan seslerden bazılarının popüler basında en tartışmalı isimlerden biri olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte, Trump'ın Takımı'na gelince, Miller en azından şimdilik bir sapma olayıdır.

Pozitif Kanıt: Trump kısa süre önce ulusal güvenlik ekibinin tavsiyelerine karşı İran'a hava saldırısı yapılmasını yasakladı. Başkan, politikasını geliştirmeye yardımcı olacak olan ve kendi kabine görevlilerinde bulamadığını elde etmek için Fox News'in Tucker Carlson'u gibi gayrı resmi bir danışman aradı. Quincy'nin diğer düşünce kuruluşları ile içeri girmesine yardım edebileceği yer orasıydı. Bugün, örneğin, Başkan Trump, Kuzey Kore'ye yönelik acımasız yaklaşımını övdüğü için Ulusal İlgi Merkezi Kore Çalışmaları Kıdemli Direktörü Harry J. Kazianis'e olan minnettarlığını iki kez tweetledi .


Enstitü'nün stratejisini yakından bilen bir kişi, “Trump, bitmeyen savaşlarını desteklemek için Quincy Enstitüsü de dahil olmak üzere bu farklı koalisyona güvenebileceğini fark etmeye başlayabilir” diyor. Bu kişiye, Trump’ı çeşitli politikalarında (Başkan'ın Kuzey Kore’ye karşı ihtiyatlı yaklaşımı gibi) desteklediği bilinen bir muhafazakâr olan Bacevich, “Quincy’nin kendine özgü sesini bulmasında yardımcı olduğu biliniyor” demiş.


Bu, erken yönetime hakim olan birçok politika seti için sorun olabilir. Şahin Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), Güvenlik Çalışmaları Grubu ve Güvenlik Politikaları Merkezi -Miras (Heritage) Vakfı, Hudson Enstitüsü ve Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü- nin yanı sıra, kuruluşların tümü, farklı şekillerde belirlenen enstitünün temelini oluşturmaktadır. İran şahinlerine ve Sünni otokrasi şampiyonlarına zaferler veren yönetimini etkileyecek. Bu yapılardan bazıları, Trump'ı geçen Pazar günü yaptığı Kore hareketleri nedeniyle eleştirmekte hızlı davrandılar ve Soğuk Savaş zihniyetinde donmuş olduklarını gösterdiler.

Quincy, Yemen savaşının önde gelen eleştirmenlerinden Carlson ve Temsilciler meclisi üyesi Matt Gaetz gibi dünya yıldızlarının etkisiyle Trump farklı bir yaklaşıma sahip olacak. Ancak bu yapı, Trump’ın Yemen’de olduğu gibi, yoldan çıkan yerlerdeki savaş güçlerini de ele geçirecek olan Tepe’dekilerle yoldaş olacak. İçeriden biri, amacın “kendisine ve bugün Washington’da egemen olan ilkel elitlere geri adım attırmak isteyen soldan ve sağdan Tepedeki’lere entelektüel mühimmat sağlamak” olduğunu söylüyor.


Eğer Trump 2020'de seçilemezse, grup muhtemelen dönecektir. Demokrat bir yönetim, Rusya ile yüzleşebilecek ve Kore Yarımadası'ndaki ilerlemeyi geri alabilecekti. Bir Demokrat lideri olan Senatör Cory Booker, Barack Obama'nın İran'la Nükleer Düzenleme anlaşmasına geri dönmeyi reddediyor. Başka bir aday, temsilciler meclisi üyesi Tim Ryan, Afganistan'da on yıllarca sürecek bir savaş öneriyor. National Interest editörü Jacob Heilbrunn, “Sol-sağ konfigürasyonunda” diyor. “Yeni enstitü, Washington’daki ve Amerika’nın amaçlarına yönelik başka yerlerde yapılan tartışmalara yeni bir katkıda bulunmaya yardımcı olabilir."




Curt Mills, 01.07.2019,  The National İnterest

(Curt Mills, The National İnterest'in Dışişleri muhabiridir, Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Trump Başkanlığı ile ilgili haberleri izlemektedir.)



Seçkin Deniz, 13
.08.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı