8 Temmuz 2019 Pazartesi

SA7814/KY1-CÇ649: Gönül Erleri

"Gönül erleri-erenleri bir adil toplumu inşa etmeden, bir gergef gibi adil kenti işleyip bitirmeden, adil bir kalenin surlarını bir minare gibi göğe yükseltmeden, aydınlığın, sabahların sonu gelmeyecektir."


Doğrudur gecedir. Hazırlıksız yakalananlar için şaşırtıcıdır gelişi gecenin. Oysa sahiciliğin kurban edildiği bir sağanağın ardından gelecek olanın kimliği belliydi ve o gelmiştir. Bu gelen şaşırmışlar için bir karmaşa, şaşırmışlar için beklenenden ötedir. Oysa gece gelecekti. Gelmiştir. Dövünme vakti değildir. Umutsuzluğa kapılma vakti değildir. Gönül erleri-erenleri için gece de bir gelecekti. Tüm uğursuzluğuyla, tüm ağırlığıyla, tüm gücüyle gelecek olan geceden haberliydi gönül erleri-erenleri. Diriliklerinin sınanacağı bilinciyleydi gönül erleri-erenleri. Gece de varoluşları için bir işaretti. Hep işaret olmuştu. Hep gelmişti. İşte yine geldi. Yeniden geldi. Yine gelecektir.

Evet gecedir. Bu gecede her gece gibi bitecektir. Her gece gibi bu gecede sabaha, aydınlığa gebedir. Güne varan gürbüz sesler sabaha, aydınlığa erecektir. Gönlüyle direnmesini bilen gönül erleri-erenleri günün güllerini yine her zamanki gibi derecektir. Gece daha öncede gelmişti. Tüm boğuculuğuyla çökmüştü insanın insanlığın üstüne. İnsanların nefes almasına, günü yaşamasına engel olmuştu daha öncede. Gece yine gelecektir. İşte gelmiştir. Ve fakat son sözü söyleyen gece olmamıştır, yine olmayacaktır. Gecenin gelmesi bir bitiş değildir. Gönül erlerinin-erenlerinin bilenmesine vesiledir. Gönül erleri-erenleri ‘Bitti!’ demeden hiçbir şey bitmemiştir. Bitmeyecektir.

Gönül erleri-erenleri bir adil toplumu inşa etmeden, bir gergef gibi adil kenti işleyip bitirmeden, adil bir kalenin surlarını bir minare gibi göğe yükseltmeden, aydınlığın, sabahların sonu gelmeyecektir. Gönül erlerinin-erenlerinin gönülleri pas tutmadan, gönülleri kir tutmadan, gönülleri kararmadan gecenin hükümranlığından hiçbir dem söz edilemeyecektir. Gönül erlerinin-erenlerinin gönülleri diridir, hiçbir ifsat edicinin, hiçbir büyücünün, hiçbir kalpazanın, hiçbir esriğin, hiçbir uğrunun, hiçbir yol kesenin, hiçbir bozguncunun, hiçbir zorbanın zoru karşısında diz çökmeyecektir. Adil toplum sevdasından, inşasından vazgeçmeyecektir. Gece bizatihi var olan değildir ki yeise kapılsın gönül erleri-erenleri. Gece aydınlığın, sabahın solmasından başka bir şey değildir ki umutsuzluğa kapılsın gönül erleri-erenleri. Aslolan aydınlıktır, sabahtır. Gece sabahta, aydınlıkta bir merhale –gönül erlerinin-erenlerinin aşması gereken bir merhale- bir duraktır. Durakta durup kalmak yoktur gönül erlerine-erenlerine. Her bir durak gönül erleri-erenleri için dinlenme, güçlenme için bir fırsattır. Bir ruhsattır.



Cemal Çalık, 08.07.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı