22 Mart 2019 Cuma

SA7530/KY13-AO237: Muhalefet Partileri HDP ile İttifaklarını Neden Gizliyorlar?

"Siyasetin yaptığını savunamaması ve halkı kandırmaktan medet umması bu halkın karamsarlığını artırır, siyasete olan güvenini sarsar."


Siyasetçiler, neden halka karşı açıkça sahiplenemedikleri, savunamadıkları yollara girerler?

Hepimiz biliyoruz ki; 31 Mart yerel seçimlerine partiler ittifak içinde giriyorlar. Ak parti ile MHP ittifaklarını kamuoyuna açıkladılar ve bu doğrultuda birçok yerde ya ortak aday gösterdiler veya her iki partiden biri diğer partinin adayını destekleme kararı aldı.

Bu iki partinin karşısında olan diğer partilerden ana muhalefet partisi CHP ise İyi Parti ile ittifak ettiğini açıklarken, HDP ve Saadet Partisi seçimlere kendi başlarına, kimseyle ittifak yapmadan gireceklerini açıkladılar.

Bu partilerden Saadet Partisi gerçekten de ağırlıklı olarak kendi adaylarıyla seçime giriyor. Ancak, seçim sathında muhalefetle neredeyse aynı söylemleri kullanıyor ve bilhassa Güneydoğu’da aday gösterdiği bazı yerlerde karşısında sadece Cumhur İttifakı adayları var. Bu yerlerde diğer partiler aday göstermeyip, Saadet Partisinin adayını destekleme kararı almışlar. Bu destekler arasında önceki dönemde millet ittifakına sokulmayan HDP’nin de desteği var. 

Cumhur ittifakının tek adayına karşılık, HDP’nin tercihini SP’den yana kullanması gösteriyor ki, S.P ile HDP bazı yerlerde işbirliği içerisindeler.. Bu açık duruma rağmen S.P, HDP ile bazı yerlerde yaptığı işbirliğini kamuoyundan saklamaya çalışıyor.

HDP ile açık ittifaklarına rağmen CHP+İYİ partinin bu İttifakı kamuoyundan saklamaya çalışması ise bilmem nasıl izah edilebilir?

Görünürde hiçbir benzerliği olmamasına rağmen ittifak içine giren CHP ile İYİ parti neden HDP ile yaptıkları gayri resmi İttifakı gizliyorlar?

Oysa her şey ortada. Siyasetini Kandil’den aldığı emirlerle yürüten, genel başkanı ve birçok milletvekili, siyasetçisi bu gerekçeyle cezaevinde bulunan HDP’nin birçok yerde aday göstermeyişinin nedenini açıklayan Kandil baronları, bunun Cumhur ittifakına karşı yapılması gereken bir ittifak olduğunu açıkça dile getirip, bazı yerlerde HDP’nin aday göstermemesini dikta ederken, bu partiler bu durumu neden gizliyorlar?

Oysa, bu iki partinin bu yerlerde bazı adaylarını bu doğrultuda belirlediği açıkça ortada. CHP+İyi Parti İttifakı bu konuda üzerine düşeni yapmış durumda. Bilindiği gibi, birçok yerde HDP’nin destek vermesini sağlayacak, CHP ve İyi Parti ideolojilerine uzak, aşırı solcu ve HDP’ye yakın veya HDP’li bilinen bazı isimleri belediye başkanlığı ve belediye meclisi için aday gösterdi.

Bu açık durumlara rağmen muhalefet cephesinin bu açık İttifakı inkâr etmesi veya gizlemeye çalışması siyasi ahlakla bağdaşmayan bir durum. Halkın gözünün önünde olup, biteni yalanlamak halkın güvenini yitirmektir. Madem ki bu işbirliğine ihtiyaç duyuyorsun, o halde bunu savunmalı ve buna neden gerek duyduğunu da açıklamalısın. Bu milleti kandırmaya çalışarak seçim kazanmanın bu ülkeye hiçbir yararı olmaz. Eğer bir şeyin doğru olduğuna inanıyorsan, kamuoyunu da buna inandırmalısın..

Ak Parti en zor şartlarda çözüm sürecine öncü oldu ve kendisine yönelen onca eleştiriye rağmen yaptığının doğruluğunu savundu. Barışa fırsat İçin onca eleştiriyi göğüsledi. 

Geçmişteki bu durumu nedeniyle hala yara almasına rağmen, yine de o günlerde attığı adımların doğruluğunu savunuyor. 

Peki, muhalefet partileri HDP ile ittifaklarını neden gizliyor ve neden kamuoyuna gerçeği açıklamıyor?

Seçimin büyük yarışa sahne olduğu Ankara ve İstanbul’da CHP, İYİ Parti ve HDP’nin ortak adayla seçime girdiğini bu ülkede bilmeyen var mı ki, (genel başkanları gibi) Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş bunu dile getirmekten çekiniyor, halktan bu durumu gizlemeye çalışıyorlar?

Oysa bu adayların yapmaları gereken; bu ittifakı açıkça dile getirip, buna neden ihtiyaç duydukları konusunda halkı ikna etmeye çalışmak olmalıydı.

Siyasetin yaptığını savunamaması ve halkı kandırmaktan medet umması bu halkın karamsarlığını artırır, siyasete olan güvenini sarsar.

Sonuçta da ülkeye zarar verir..


Adnan ONAY, 22.03.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı