8 Mart 2019 Cuma

SA7492/KY13-AO232: Kapitalizm Ahlakı ve İhtiras

"Bu alem içinde bir yabancı gibi ömür tüketmek oldukça zor. Nereye gidiyorsan aynı manzara. Sadece adresler değişik."


İnsan, ihtiras ettikçe sürekli tempoyu artırarak daha yukarılara tırmanmaya çalışır. Bunun için devreye yalanlar, türlü entrikalar girer. Bireysel ihtirasların artmasıyla toplum ihtiraslıların belirlediği bir alana dönüşür ve böylece hastalık tüm topluma yayılır.

Toplum içinde çoğunluk bireyler beklentilerine karşılık bulmak için artık büyük egolara teslim ederler kendilerini. Böylece hem iç dünyalarını tatmin edecek bir söylem diline kavuşurlar, hem de onlar üzerinden bir fırsat yakalamaya çalışırlar..

Bu berbat tablonun, bu toplumsal çürümenin ana nedeni ahlak çöküntüsüdür. Daha da ötesi ahlak diye sandığımız şeylerin ahlakla ilişkisiz olmasıdır.

Kapitalizm, bir ahlak düşmanı olduğu kadar topluma kendince bir ahlak da dayatır. Onun ahlak diye benimsettiği şeyler toplumunun iç mantığı haline gelir. Ve insanlar bu ahlaksız ahlakı kutsamaya başlarlar...

Bu çürümüşlüğü def edebilmek için işe nereden başlanması gerektiği konusunda insanlık alemi şaşkınlık ve çaresizlik içinde. Diplomalı, ancak eğitimsiz cahil toplumun bu cendereden çıkması oldukça zor. Zira, artık toplum hastalığını benimser ve sever hale gelmiş. Gerçekle bağları kopmuş bir topluma ise hiçbir şey anlatmak mümkün olmaz.

Bu alem içinde bir yabancı gibi ömür tüketmek oldukça zor. Nereye gidiyorsan aynı manzara. Sadece adresler değişik. 

Eğer kendini bir yalana teslim etmezsen yalnızlaşman kaçınılmaz.

Velhasıl, içinde bulunduğumuz tablo hiç de insani tablo değil...



Adnan ONAY, 08.03.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı