30 Ocak 2019 Çarşamba

SA7403/KY13-AO228: MHP Taban Genişletiyor

"Siyasetteki yeni şekillenmelerin gelecekte ortaya nasıl bir tablo çıkaracağını kestirmek elbet zor, ancak gidişatın MHP’nin lehine işlediğini söylemek yanlış olmaz..."


Ak parti ve MHP’nin ayrı ayrı aday gösterdiği yerlerde (bilhassa ilçe ve beldelerde) MHP’nin oylarında ciddi artışlar olacağını ve kimi sürpriz sonuçlarla karşılaşılacağını düşünüyorum.

Ak Parti siyaset sahnesinde yer aldığı günden itibaren MHP tabanından ciddi oranda destek gördü. Bahçeli’nin, Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyaset yaptığı dönemde Ak partideki milliyetçi oylar MHP’ye gitmedi. Aksine Ak Parti'yi tercih eden kitle daha da kemikleşti.

MHP’de iç çekişmelerin baş göstermesi ve olağanüstü kurultay arayışlarından sonuç alınamamasının ardından, MHP içi muhalefetin başarısız kalıp Akşener başkanlığında yeni bir parti kurulmasıyla birlikte Ak Parti karşıtı milliyetçilerin büyük bir kısmı İyi Parti'ye kaydı.

Ancak milliyetçi tabanı sağ kitle ile ve solun sağa yakın kitlesiyle buluşturmaya çalışan İyi Parti seçimlerde beklediği oy oranını yakalayamadı ve bununla birlikte seçimde büyük bir yenilgi yaşayacağı düşünülen MHP tahmin edilenden fazla oy aldı.

Bahçeli’nin Erdoğan’la siyasal ortaklık yapması ve Cumhur İttifakı'nın başarılı olmasıyla birlikte Ak Parti içerisindeki milliyetçi tabanın yanı sıra Ak Parti tabanının MHP’ye olan ilgisi arttığı gibi, seçimde ortaya çıkan güçlü görüntü MHP ile İyi Parti arasında sıkışan milliyetçi kesimi yeniden MHP’ye döndürdü.

Bahçeli ve ekibinin 15 Temmuz darbe girişimine karşı gösterdiği dik duruş da bu yönelişlerde son derece etkili oldu..

Gelinen noktada; MHP/Bahçeli yıllardır tek başına iktidar olan bir partinin seçmeni üzerinde oldukça olumlu etki bırakmış durumdadır.

Bu durumun süreç içerisinde MHP lehine gelişmesi kaçınılmazdır. Cumhur İttifakı MHP’ye olan sempati tabanını genişletmiş, onu geçmişte dile getirilen şoven milliyetçilik suçlamalarından uzaklaştırmıştır.

O nedenledir ki, bugün MHP, farklı siyasi partiler altında bulunmuş sağ kökenli birçok kişinin adaylık için başvurduğu bir parti haline gelmiştir.

Siyasetteki yeni şekillenmelerin gelecekte ortaya nasıl bir tablo çıkaracağını kestirmek elbet zor, ancak gidişatın MHP’nin lehine işlediğini söylemek yanlış olmaz...


Adnan ONAY, 30.01.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı