25 Ekim 2018 Perşembe

SA7025/KY13-AO209: Tedaviye Kapalı Örtülü Faşizm

"Tedbir nedir derseniz; elbette ki bolca okumak, farklı şeyleri okumak ve onlara insanlık birikimiyle cevap verip, ağızlarını kapatmaya, susturmaya çalışmak.."


Çağın en ciddi hastalıklarından birisi “gizli faşizm, örtülü faşizm” denen saplantılı hâldir.

Bu düşüncede olanların doğruyu arama gibi bir aklî, vicdan ihtiyaçları olmaz ve zorda kaldıklarında hastalıklı düşüncelerini başka düşüncelerle sosluyarak kendilerini gizlemeye çalışırlar. Ancak fırsat buldukları anda da içlerindeki kini hemen açığa vururlar.

Bu hasta tipler empati nedir bilmezler kendilerinin bildiklerini doğru sanarlar ve yeni bir şey öğrenmeye gerek duymazlar, hatta başka düşüncelerin kendilerini etkilemelerinden korkarlar.

Sürü psikolojisiyle hareket ederler ve oluşturdukları ortak güçle, şiddetle başka düşüncede olanları düşünceye düşman ola bu güçle bastırırlar.

Bu bir hastalık olduğu için bu tip insanların hangi ideolojiye sahip olduklarını kestirmek zordur, kendilerine en yakın ideoloji içinde barınarak buradan hastalıklarına destek alırlar.

O nedenle örtülü faşistleri tek bir cephede sanmak yanıltıcıdır. Zaman gelir sağcı, zaman gelir solcu veya dindarlık görüntüsüyle karşınıza çıkarlar.

Ülke içinde bu hasta tiplerin sayısı arttıkça toplumun huzuru kaçar, bireyler o toplum içinde endişe içinde yaşarlar.

Her ideoloji çatısı altında bulunur, sayılarını artıran bu hastalar potansiyel oluşturduğunda artık etraflarında kendilerinden farklı ne görürlerse onlara düşman kesilirler ve onları yok etmeye çalışırlar.

Bu tehlike öyle bir hale gelir ki; gün olur kendi hanelerinde bile çatışma yaratır hale gelirler..

İşin garibi bunlar hastalıklarına inanmadıkları ve başkalarının hasta olduklarına kendilerini inandırdıkları için tedaviye de kapalıdırlar.

Çağımız bu hastaları tedavi etmeye ikna edecek yöntemleri henüz keşfetmiş değil, bu konuda yoğun bir çaba var, ancak diğer yandan da bunların sayısı maalesef hızla artıyor.

Eğer etrafınızda böyle tipler varsa onlara karşı tedbirli olun demekten başka hiçbir öneri yok..

Her şeyi zamanın tedavi etme özelliğine bırakıp kendi tedbirinizi alın derim..

Tedbir nedir derseniz; elbette ki bolca okumak, farklı şeyleri okumak ve onlara insanlık birikimiyle cevap verip, ağızlarını kapatmaya, susturmaya çalışmak..

Biliyorum; sonuç almak zor, ama başka da çare yok..

Sabırla bu yolu denemekten başka!




Adnan ONAY, 25.10.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı