4 Ekim 2018 Perşembe

SA6920/KY49-İTIĞLI131: Önce Kalbimizdeki Filistin’i Kurtaralım

"Post modern dönemde direniş de tabii olarak başkalaştı. Modern dönemlerin sosyal hareketleri dahi kapitalizme, işgale, emperyalizme karşı başarılı olamıyor. Bugün bir bilgisayar tuşu, bir şiir, bir ordunun yaptığından daha fazlasını yapıyor. Ahed Tamimi’yi anlamak lazım. Bizi onun kıvırcık saçlarından çok Filistin için verdiği savaşım ilgilendiriyor."


Mücadeleler bazen sembol isimler üzerinden yürütülür, zihinde daha kalıcı yer bırakması için. Filistin mücadelesinde sembol isimlerin payı oldukça büyüktür. Belki de Filistin’i bu kadar canlı tutan sadece İsrail’in yaptığı katliamlar değil, mücadeleye katkı veren isimlerin çabalarıdır.

Filistin direnişini diğer mücadeleden ayrı tutmak gerekli. Afgan, Cezayir, Mısır direnişlerinden çok farklıdır. Filistin özgürlüğün, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı direnişin merkezidir. İslam dünyasının diğer bölgelerinde özgürlük, direniş mücadelesinde ayrışmalar olsa da Filistin’de ortak bir dil, ruh, bilinç vardır. İşgale karşı direnenlerin sosyalist, liberal, İslamcı olmaları fark etmez. Farklılık sadece kullanılan yöntemlerdedir.

Filistin davası deyince aklımıza İzzeddin Kassam gelirdi. İsrail’i kurmak için binlerce Müslüman’ın kanını döken Yahudi teröristlere ve İngilizlere karşı bir direniş öfkesi başlatmış, kıyamın nasıl olacağını, zafere ne kadar yakın olduğumuzu göstermişti. Onun şehadeti, özgürlük mücadelemizin meşalesini yakmıştı.

İsrail, BM tarafından devlet ilan edilince Mısır’da ve Sudan’da Müslüman Kardeşler ilk karşı koyanlardan olmuştu. İslam ümmeti bu oldu-bittiye izin vermez, son ateş atılıncaya kadar davasından vazgeçmezdi. Binlerce Müslüman Kardeş üyesi Sina kanalı ile Filistin’e geçmiş, orada özgürlük meşalesinin taşıyıcıları olmuştu.

Sonra Mısır, Suriye devlet başkanları Filistin’e sahip çıkmışlar, Filistin için İsrail’e karşı savaşa başlamışlardı. Fakat Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın ihaneti bu çabalara hep gölge düşürmüş, nihayetinde Enver Sedat İsrail’le yaptığı anlaşmayı kanıyla ödemişti.

Ufacık tefecik bir adam, gövdesinden daha yüksek bir sesle İsrail’e, işgalin sona erdirilmesi, Filistin’in özgür olması için haykırıyordu. Kıvırcık sakalları ile bir sol gerillasının bakışlarına sahipti Yaser Arafat. Önce el Fetih’i kurmuş, daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütü’nün liderliğini üstlenmişti. O yağız gök altında sesimiz görüntümüzdü, Filistin deyince onun fikriyatından çok, verdiği mücadele bizi teselli ederdi.

Bir intifada başladı Filistin sokaklarında. HAMAS adı verilen Filistinli kardeşler topluluğu yeni bir kıyamı başlattılar. Bu kıyam daha öncekilerden farklı, daha içten, daha kuvvetli bir haykırış, kökleri yıllar önceki Mekke sokaklarına uzanan bir direnişin benzeri gibiydi. Direnişin başında yürüyemeyen bir adam vardı, Ahmed Yasin. Bu adam belki adım atmaktan acizdi ama ortaya koyduğu mücadele bütün Filistin, Bağdat, Kahire, İstanbul sokaklarını doldurabiliyordu. 

Onun sağ elini kaldırması yıllarca sönmüş kalmış bir fitili ateşleyebiliyordu. Bir de yardımcısı Abdülaziz Rantisi vardı. Sanki bu iki lider Filistin direnişinin yeni simgeleri olmuştu. Nitekim kahpe İsrail kurşunları özgürlüğümüze kurşun sıkarak bu cihadın öncüsü olmuş adamları aramızdan aldı. Fakat onların meşalesi elden ele dolaştı, hiç indirilmedi.

Bir de el Fetih’ten Mervan Barguti vardı. İsrail onu hapse atmaktan bıkmamış, o ise hayatını Filistin’in özgürlüğü için yıllarca İsrail hapishane hücrelerinde acı çekmeye, işkence görmeye talip olmuştu. Filistin özgür olmadan dışarda kalmak bile onun için bir hapis hayatı, işkenceydi.

Filistin özgürlük mücadelesini farklı kılan, kahramanlarının her birinin birer sembol kişi olmasıdır. Afgan cihadı deyince aklımıza Penşir Aslanı Ahmed Şah Mesut gelir. Kafkas direnişinden bahsederken Şamil Basayev, Cevher Dudayev gelir. Fakat Filistin’den bahsederken binlercesi bir simge isimdir. Sadece Filistin’de değil Güney Afrika’da Mandela, Küba lideri Castro, eski Uganda lideri İdi Amin bu davanın sembol isimlerinden birkaçıdır. Mavi Marmara şehitlerimiz Cevdet, Furkan, Necdet, Cengiz de bu davamızın meşale taşıyıcılarıdır.

Şimdi Filistin direnişi deyince aklımıza gelen bir isim var henüz on yedi yaşında bir genç kız. Ahed Tamimi. Kendisini küçük yaşlarından itibaren Filistin davasına adamış bir isim. Henüz 11 yaşlarında iken İsrail askerlerine sıktığı yumruk hala hafızalarda. Çünkü o yumruk bütün Filistinlilerin yumruğu, öfkesi, direniş belirtisiydi.

Post modern dönemde direniş de tabii olarak başkalaştı. Modern dönemlerin sosyal hareketleri dahi kapitalizme, işgale, emperyalizme karşı başarılı olamıyor. Bugün bir bilgisayar tuşu, bir şiir, bir ordunun yaptığından daha fazlasını yapıyor. Ahed Tamimi’yi anlamak lazım. Bizi onun kıvırcık saçlarından çok Filistin için verdiği savaşım ilgilendiriyor.

Nikaragualı Patrick Arguel ile birlikte İsraillilere ait bir uçağı kaçıran Leyla Halid’i hatırlar mısınız? Esmer, siyah saçlı Filistin’in özgürlüğü için göklerde ölümü göze alan o genç kızı.

Leyla Halid’le Güney Afrika’da görüşme imkânımız olmuş, kısa bir sohbet yapmıştık. Halid’in gözlerinde, ilerleyen yaşına rağmen dinmeyen Filistin sevdasını görebilmiştim. Onun karşısında bir İsrail askerinin, tankerinin duramayacağını fark etmiştim.

Bırakın Ahed Tamimi Yunanistan Komünist Partisinde konuşmuş olsun, sosyalist fikirlere sahip olsun. Bu Filistin davamızı eksiltmez, aksine çeşitlendirir, güçlendirir, Filistin’i unutmuş olan solcularımızın tekrar hatırlamalarını sağlar. Çünkü bu dava salt sol, sağ, milliyetçi, İslamcı gibi kavramlarla anılacak bir dava değildir. Topyekun bir direniş davasıdır, özlemidir.

Özgürlük ne onun sadece kıvırcık uzun saçlarında,
Ne de, Leyla’nın esmer bakışlarında
Özgürlük Filistin için gürleyen her ses
Her yumrukta


İbrahim Tığlı, 04.10.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Dış Bakış
İbrahim Tığlı Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: İbrahim Tığlı Beyefendi'den yazılarının yayınlanması için onay alınmıştır. Seçkin Deniz, 23.06.2016



Yazının İlk Yayınlandığı Yer: Gerçek Hayat




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı